1 Innledning
Etter å ha behandlet privat forslag Dokument nr. 8:64 (2002-2003) fra Stortingsrepresentantene Øystein Djupedal, Rolf Reikvam og Inge Ryan, fattet Stortinget 4. juni 2003 følgende vedtak:
«Stortinget ber Regjeringen innen ett år om å fremlegge en statusrapport om IT- og kunnskapssenteret på Fornebu, med vekt på å få en vurdering av om utviklingen av senteret er i tråd med Stortingets intensjoner, og analysere om prosjektets konsept som næringspolitisk virkemiddel har virket som forutsatt.»
Som grunnlag for arbeidet med denne meldingen har Nærings- og handelsdepartementet fått utarbeidet en ekstern statusrapport. Etter internasjonal anbudskonkurranse ble oppdraget gitt til det danske konsulentselskapet Oxford Research AS. Denne eksterne rapporten ble mottatt 2. mars 2004. Dens sammendrag og konklusjoner følger som trykt vedlegg, og hele rapporten vedlegges som utrykt vedlegg.
Styret i IT Fornebu AS har utarbeidet en egen rapport. Denne ble overlevert Nærings- og handelsdepartementet 27. februar 2004, og vedlegges som utrykt vedlegg.
Denne Stortingsmeldingen oppsummerer bakgrunnen for etableringen av IT Fornebu i kapittel 2, og konklusjonene og anbefalingene fra den bestilte eksterne rapporten i kapittel 3. Deretter legger Regjeringen fram sin vurdering av spørsmålene om hvorvidt utviklingen av IT- og kunnskapssenteret på Fornebu er i tråd med Stortingets intensjoner og hvorvidt prosjektets konsept som næringspolitisk virkemiddel har virket som forutsatt, i kapittel 4. Regjeringens innovasjonspolitkk blir berørt i denne forbindelse, og oppsummeres kort i kapittel 5. Rapporten fra Oxford Research AS tar opp mulige alternative perspektiver for statens videre engasjement på Fornebu. Regjeringens vurdering av disse legges fram i kapittel 6.