2 Norges formannskap i 2006
Norge skal i 2006 ha formannskapet i det nordiske regjeringssamarbeidet. Det omfatter både det formelle samarbeidet under Nordisk Ministerråd og det uformelle samarbeidet til blant annet utenriks-, forsvars- og utviklingsministrene.
Formannskapsoppgaven er en anledning til å fremheve samarbeidsoppgaver som formannskapslandet legger særlig vekt på i det nordiske samarbeidet. Samtidig er det viktig å videreføre initiativer fra tidligere formannskap for å sikre kontinuitet og sammenheng i samarbeidet.
Regjeringen er i ferd med å gjennomføre et bredt samråd mellom berørte parter for å legge grunnlag for det norske formannskapsprogrammet for 2006. Selv om denne prosessen ennå ikke er avsluttet, kan det kort skisseres hva som avtegner seg som de sannsynlige hovedprioriteringer i programmet.
Det nordiske samarbeidet stilles overfor krav om stadig fornyelse og effektivisering for å møte både interne og eksterne utfordringer. Interne endringer i våre samfunn skaper utfordringer for målet om en bæredyktig utvikling og stiller nye krav til blant annet sosiale velferdsordninger og ivaretakelse av miljøet. Globaliseringens utfordringer stiller nye krav til kunnskapsbasert innovasjon og verdiskaping. Internasjonaliseringen utfordrer ivaretakelsen av den nordiske identitet og kulturelle samhørighet. Endringer i våre nære geografiske omgivelser skaper både nye utfordringer og muligheter for grenseoverskridende samarbeid til felles nytte. Regjeringen ønsker å bidra til at det nordiske samarbeidet kan møte slike utfordringer.
Regjeringen vil spesielt rette oppmerksomheten mot samarbeidet i de nordlige områdene av Europa i sitt formannskapsprogram. Norden er en viktig drivkraft i det regionale samarbeidet med Nordvest-Russland, i Østersjøområdet, Barentsregionen, Arktis og Nord-Atlanteren. Utviklingen i disse områdene har stor betydning både for de nordiske land og for Europa generelt. Nordisk Ministerråd har allerede lagt et godt grunnlag for en fornyelse av samarbeidet med de baltiske land og Nordvest-Russland. Det skal blant annet startes et nytt samarbeidsprogram med Nordvest-Russland og et nytt handlingsprogram for Arktis i 2006. Det vil være en hovedoppgave å legge grunnlaget for en god start og gjennomføring av de to programmene. Dette vil være et bidrag til å styrke samarbeidet i de nordlige områdene, både i forhold til Russland og det arktiske området.
Den nordiske velferdsmodellen er under press fra mange hold. Et bærekraftig velferdssystem for fremtiden er en utfordring for alle samfunn og krever kontinuerlig fornyelse. Det er derfor mange grunner til å rette spesiell oppmerksomhet mot den nordiske velferdsmodellen under det kommende formannskapet. Avslutningen av et omfattende nordisk velferdsforskningsprogram i 2006, vil gi anledning til å ta opp utfordringer våre velferdssystemer står overfor. Det kan blant annet være grunn til å gå nærmere inn på flere konkrete samarbeidsutfordringer på barne- og ungdomsområdet, familie- og likestillingsområdet og sosial- og helseområdet.
Kunnskap og evne til fornyelse er forutsetninger for et konkurransedyktig samfunn i den globaliserte verden. Gjennom nordisk samarbeid kan vi skape sterkere kunnskapsmiljøer som kan hevde seg i internasjonal konkurranse, men samtidig styrkes ytterligere gjennom et bredt europeisk samarbeid. Det vil derfor være viktig for formannskapsprogrammet å videreføre den fornyelsen som er i gang i det nordiske samarbeidet om forskning. Regjeringen legger dessuten særlig vekt på ytterligere å styrke samarbeidet om innovasjon og kunnskapsbasert verdiskaping. Et forsterket nordisk samarbeid vil kunne gi en bredere kunnskapsbase og bedre spisskompetanse på strategiske områder.
Regjeringen vil spesielt fremheve to oppgaver fra tidligere formannskap, som det er viktig å videreføre på en god måte for å sikre konkrete resultater. Det gjelder arbeidet med å sikre åpne grenser i Norden og fortsatt effektivisering av det nordiske samarbeidet.
Innbyggernes mulighet til å bevege seg fritt innen Norden for å bo, arbeide, søke utdanning og drive næringsvirksomhet i et annet land enn sitt eget, er et grunnleggende mål for det nordiske, politiske samarbeidet. De siste årene har det vært gjort en meget aktiv innsats for å identifisere og bygge ned de praktiske hinder for den frie bevegeligheten. Grensehinderarbeidet har gitt mange gode resultater, men det gjenstår å løse andre spørsmål som fortsatt er til behandling. Regjeringen prioriterer dette arbeidet høyt.
Nordisk Ministerråd gjennomfører i 2005 en betydelig moderniserings- og strukturendringsprosess. Det vil bli et ansvar for det norske formannskapet å sikre en god implementering av den nye strukturen, samt å følge opp prosessen med ytterligere tiltak under formannskapet.
Det endelige formannskapsprogrammet vil foreligge til Nordisk Råds sesjon i Reykjavik i slutten av oktober 2005.