2 Retningslinjer for bostøtte
Gitt av Hovedstyret i Husbanken med hjemmel i Forskrift om bostøtte fra Den Norske Stats Husbank gitt av Kommunal- og regionaldepartementet 20.12.2007 § 10.
Kap. 1 - Alminnelige bestemmelser
§ 1
Bostøtte innvilges av Husbanken.
Ved støtte for boliger som er finansiert av Innovasjon Norge/SND/Landbruksbanken eller Småbruk og Bustadbanken, medvirker Innovasjon Norge etter nærmere avtale med Husbanken.
Husbanken er i henhold til kongelig resolusjon av 22. februar 1974 klageinstans for vedtak i bostøttesaker.
§ 2
Bostøtte søkes og beregnes for én måned om gangen.
Søknadsfrist er den 14. i hver måned.
Særskilt søknadsskjema, fastsatt av Husbanken, skal benyttes. Søknad kan også leveres elektronisk, gjennom Altinn.
Registrerte opplysninger i folkeregistret om bolig- og husstandssituasjonen den 1. i hver måned legges til grunn (situasjonsdato). Ved uoverensstemmelse mellom den faktiske situasjon og folkeregistrets opplysninger, kan den faktiske situasjon i spesielle tilfeller legges til grunn etter Husbankens avgjørelse.
Utbetaling av innvilget beløp foretas måneden etter at det er søkt.
Utbetalingen skjer fra Husbanken og i alminnelighet direkte til den støtteberettigede husstand. Se for øvrig Husbanklovens § 17 vedrørende overdragelse av bostøtte til kommunal myndighet.
§ 2 a
Omlegging til månedlige søknader gjelder fra september 2007. Første søknadsfrist er 14. september 2007 med utbetaling av bostøtte ca 10. oktober 2007.
Overgangsbestemmelse for 2. termin som gjelder perioden mai til og med august:
Søkere som innvilges bostøtte for perioden mai til og med august mottar ¼ av beregnet bostøtte i september.
Søkere som ikke lenger har rett til bostøtte etter 2. termin vil få utbetalt ¼ av beregnet beløp i september, og retten til bostøtte opphører deretter, jf § 2 første ledd.
Innvilget bostøtte som overføres til kommunene i henhold til Husbankloven § 17 (transport) behandles på følgende måte:
For søkere som har inngått avtale om transport med kommunen før 1.september 2007, vil terminvise utbetalinger til kommunen i etterkant av vedtaksperioden bli videreført inntil den gamle transportporteføljen er faset inn i den ordinære ordningen med månedlige vedtak og utbetalinger.
§ 3
Som husstandsmedlem anses alle personer som fysisk bor i boligen, samt alle personer som er registrert bosatt på adressen i folkeregistret. Disse danner en husstand i bostøttesammenheng. Unntak gjelder personer som har avtale om leie/fremleie av del av boligen
§ 4
Krav til boligen
I henhold til Stortingsvedtak av 12. juni 1972 § 2 er det bare boliger som oppfyller bestemte krav til finansiering som kommer inn under ordningen. Boligen må, som hovedregel, være selvstendig, med egen inngang, kjøkken, bad, soverom og oppholdsrom.
Krav om at boligen skal være minst 40 kvm og krav om finansiering av boligen gjelder for alders, - uføre- og etterlattepensjonister med inntekt lik eller over minstepensjon tillagt 30 prosent.
Alders-, uføre- og etterlattepensjonister med inntekt under minstepensjon tillagt 30 prosent kan søke bostøtte uavhengig av hvordan boligen er finansiert og utformet.
Bostøtte kan også søkes for husstander som bor i omsorgsboliger som er finansiert med tilskudd fra Husbanken. Tilskudd fra Husbanken likestilles med finansiering som nevnt i Stortingsvedtaket § 2. Når tilskudd er gitt til omsorgsboliger som ikke tilfredsstiller ovennevnte krav til areal eller kravet til egen adkomst til boligen, vil vilkårene foran bli lempet på.
Det kan lempes på alle bolig- og finansieringskrav for søkere som deltar på introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere, og for deltagere i kvalifiseringsprogrammet for særlige utsatte grupper.
Kap. 2 - Beregning av boutgifter
§ 5
For boliger som omfattes av stortingsvedtakets § 2, fastsettes boutgiftene av Husbanken på følgende grunnlag:
A. Enebolig og selveierleilighet som eies av søkeren.
Her medregnes
Renter og avdrag per måned på husbank-/Innovasjon Norge -lån beregnet ut fra restgjeld og rente-/avdragsvilkår pr situasjonsdato, jf § 2, 3. ledd for den aktuelle bostøttetermin.
For personlige lånesøkere i boliger tatt i bruk og hvor tilsagn på husbanklån ikke er utbetalt fastsettes renter og avdrag tilsvarende punkt 1 ut fra tilsagnsbeløpet. For bostøttesøkere som bor i boliger hvor det ikke er personlig lånesøker på husbanklånet, og husbanklånet ennå ikke er utbetalt settes tilsagnsbeløp til gjennomsnittet for tilsvarende låneformål. Rente-/avdragsvilkårene settes tilsvarende løpende lån første året for samme formål.
For lån fra en kommune av midler denne har lånt fra Husbanken til videreutlån og andre lån fra annen lånegiver gitt til bygging, kjøp og utbedring beregnes renter og avdrag som serielån med etterskuddsrente.
Fra ovennevnte boutgiftsfastsettelse, gjøres det fradrag i kapitalkostnadene for andre boenheter i søkers hus, når disse kostnadene inngår i rente- og avdragsberegningen.
Årlige driftsutgifter. Disse fastsettes med utgangspunkt i en enebolig på 4 rom til et sjablonbeløp ut fra boligens alder. For boliger på 1-2 rom, 3 rom, 5 rom og større fastsettes driftsutgiftene til henholdsvis 75 prosent, 85 prosent og 110 prosent av sjablonen for 4 rom
Kommunale avgifter med et sjablonbeløp fastsatt på grunnlag av innhentede opplysninger fra hver kommune med variasjon etter boligens størrelse
Eventuell utlignet eiendomsskatt
Eventuell festeavgift
For alders-, uføre- og etterlattepensjonister med inntekt under minstepensjon tillagt 30 prosent gis det et tillegg i boutgiftene til dekning av lys og varme. Tillegget fastsettes som sjablon, hvor både klimaforhold og antall medlemmer i husstanden vil ha betydning. Landets kommuner er delt i tre klimasoner. Det tas utgangspunkt i en husstand på 4 personer. For en husstand med 1, 2, 3, 4 og 5 eller flere medlemmer, dekkes henholdsvis 65, 74, 83, 100 og 120 prosent av denne sjablonen.
B. Bolig i borettslag eller annet kooperativt selskap.
Her medregnes:
Renter og avdrag på husbanklån til innskudd beregnet ut fra restgjeld og rente-/avdragsvilkår pr situasjonsdato for den aktuelle bostøttetermin.
Renter og avdrag på etableringslån fra en kommune av midler denne har lånt i Husbanken til videreutlån og lån fra annen lånegiver til innskudd.
Søkerens husleie pr måned eksklusive garasjeleie og utgifter til oppvarming.
For alders-, uføre- og etterlattepensjonister med lav inntekt, som ikke overstiger minstepensjon, pluss 30 prosent beregnes utgifter til lys og varme som for tilsvarende husstand i eid bolig, jf. disse retningslinjer bokstav A punkt 9 ovenfor.
C. Leid bolig
Her medregnes:
Søkerens månedlige husleie eksklusive utgifter til lys og oppvarming.
For alders-, uføre- og etterlattepensjonister med lav inntekt, som ikke overstiger minstepensjon, pluss 30 prosent beregnes utgifter til lys og varme s som for tilsvarende husstand i eid bolig, jf. disse retningslinjer bokstav A punkt 9 ovenfor.
D. Fradrag i boutgift for utleie/fremleie av rom i egen bolig
Ved utleie av rom i egen bolig, og som ikke utgjør en egen boenhet, jf bokstav A, punkt 4 ovenfor, foretas et trekk i boutgiftene som beskrevet under § 5 b.
Kap. 3 - Behovsprøving
§ 5 a
Bostøtte gis som et bidrag til dekning av boutgifter til husstander med lave inntekter og høye boutgifter. Ved beregning av bostøtte tas det derfor ikke hensyn til boutgifter som overstiger et nærmere fastsatt beløp, eller er særdeles lave. Hvilke boutgifter som kan godkjennes beror på husstandens størrelse og sammensetning, jf §§ 6 og 7 nedenfor.
Ved behovsprøving blir godkjente boutgifter sammenholdt med de boutgifter som det ansees rimelig at husstanden selv er i stand til å betale, når det sees hen til husstandens samlede inntekter, jf § 6, 4. ledd og § 7, 5. ledd. Bostøtten utgjør 70 prosent av differansen mellom godkjent boutgift og rimelig boutgift, jf Forskrift om bostøtte § 4. For husstander som bor i kommunale utleieboliger eller boliger formidlet av kommunen utgjør bostøtten 80 prosent av differansen mellom godkjente boutgifter og rimelig boutgift.
§ 5 b
Ved utleie av rom i egen bolig, reduseres godkjente boutgifter som legges til grunn for bostøtteberegningen, idet leieinntektene anses å dekke deler av faktiske boutgifter.
Fradrag for hvert utleid rom gjøres slik:
Bolig med 2 rom pluss kjøkken | 35 prosent |
Bolig med 3 rom pluss kjøkken | 30 prosent |
Bolig med 4 rom pluss kjøkken | 25 prosent |
Bolig med 5 rom eller mer pluss kjøkken | 20 prosent |
Kap. 4 - Fastsettelse av bostøtten
§ 6
For målgruppen barnefamilier, samt husstander hvor minst et av husstandsmedlemmene mottar attføringspenger, rehabiliteringspenger, tidsbegrenset uførestønad, grunnstønad, hjelpestønad eller yrkesskadeerstatning etter Lov om folketrygd av 28. februar 1997 nr 19 eller tilsvarende støtteberettigede ytelser fra annet land som omfattes av EØS-avtalen eller husstander som mottar ytelser etter Lov om sosiale tjenester av 13. desember 1991, fastsettes bostøtten etter denne bestemmelse. Bostøtte etter disse bestemmelser gis også til husstander som mottar introduksjonsstøtte for nyankomne innvandrere og søkere med kvalifiseringsstønad.
Godkjent boutgift skal så langt det er mulig svare til husstandens faktiske boutgifter, men fastsettes slik at det ikke beregnes bostøtte av:
a. Den del av boutgiftene som vedkommende år overstiger følgende beløp:
For 1-persons husstander | kr 55 000 |
For 2-persons husstander | kr 55 000 |
For 3-persons husstander | kr 59 500 |
For 4-persons husstander | kr 64 000 |
For 5-persons husstander og større | kr 68 500 |
For alle husstander i Oslo er grensen kr. 25 000 høyere. For alle husstander i Trondheim, Bergen og Stavanger, er grensen kr. 20 000 høyere og i Kristiansand, Drammen, Tromsø og Fredrikstad kr. 15 000 høyere for alle husstander.
b. Boutgifter som vedkommende år ikke er større enn
For 1- og 2-persons husstander | kr 16 800 |
For 3-personshusstander | kr 19 400 |
For 4-persons husstander | kr 21 100 |
For 5-persons husstander og større | kr 22 800 |
Har husstanden særskilt høye boutgifter som følge av at noen i husstanden er funksjonshemmet og har behov for en spesialtilpasset bolig, kan det gis dispensasjon fra regelen under punkt a i denne paragraf. Husstanden får da godkjent boutgifter som om det bor en person mer i husstanden enn det faktisk gjør, jf punkt a ovenfor.
Som minste rimelig boutgift regnes 16,5 prosent av en årlig inntekt på kr 82 000 for en- og topersons husstander, kr 97 000 for trepersonshusstander, kr 107 000 for firepersonshusstander og kr 117 000 for fempersons og større husstander. Som rimelig boutgift regnes 16,8 prosent av husstandens årlige inntekt på kr 112 001 for enpersons husstander, kr 130 001 for topersons husstander, kr 133 001 for trepersonshusstander, kr 144 001 for firepersonshusstander og kr 154 001 for husstander med fem medlemmer og et tillegg på kr 10 000 for hvert husstandsmedlem utover fem. Deretter stiger prosentsatsen for beregning av rimelig boutgift med 0,3 prosentpoeng for hver påbegynt 1.000 kr. i inntekt.
Bostøtte beregnes med 70 prosent av differansen mellom godkjent boutgift og rimelig boutgift. For husstander som bor i kommunale utleieboliger eller boliger formidlet av kommunen utgjør bostøtten 80 prosent av differansen mellom godkjente boutgifter og rimelig boutgift Bostøtte beregnet etter forannevnte bestemmelser utbetales ikke om beløpet blir mindre enn kr 2000 pr. år.
§ 7
For husstander som har minst en person som er fylt 65 år eller mottar alders-, uføre- eller etterlattepensjon etter Lov om folketrygd av 28. februar 1997, eller annen offentlig alders-, uføre- og etterlattepensjon eller tilsvarende trygdeytelse fra annet land som omfattes av EØS-avtalen, fastsettes bostøtte etter denne bestemmelse. Dette gjelder selv om husstanden også kunne kommet inn under bestemmelsene i § 6 ovenfor.
Godkjent boutgift skal så langt det er mulig svare til husstandens faktiske boutgifter, men likevel slik at det ikke beregnes bostøtte av den del av boutgiftene som vedkommende år overstiger:
a. for husstander med inntekter over minstepensjon, pluss 30 prosent
For 1- og 2-persons husstander | kr 55 000 |
For 3-persons husstander | kr 59 500 |
For 4-persons husstander | kr 64 000 |
For 5-persons husstander og større | kr 68 500 |
b. for husstander med inntekter under minstepensjon tillagt 30 prosent
i klimasone | 1 | 2 | 3 |
For 1-persons husstander | kr 60 800 | kr 59 400 | kr 58 600 |
For 2-persons husstander | kr 61 600 | kr 60 000 | kr 59 100 |
For 3-persons husstander | kr 66 900 | kr 65 100 | kr 64 100 |
For 4-persons husstander | kr 73 000 | kr 70 800 | kr 69 600 |
For 5-persons husstander og større | kr 79 300 | kr 76 600 | kr 75 200 |
For alle husstander i Oslo er grensen kr. 25 000 høyere. For alle husstander i Trondheim, Bergen og Stavanger, er grensen kr. 20 000 høyere og i Kristiansand, Drammen, Tromsø og Fredrikstad kr. 15 000 høyere for alle husstander.
Uten hensyn til bestemmelsen foran kan det heller ikke beregnes bostøtte av boutgifter som vedkommende har, dersom disse ikke er større enn:
For 1-persons husstander | kr 14 400 |
For 2-persons husstander | kr 17 000 |
For 3-persons husstander | kr 18 700 |
For 4-persons husstander og større | kr 20 400 |
Uførepensjonister får godkjent boutgifter som om det bor en person mer i husstanden enn det faktisk gjør, jf punkt a ovenfor. For husstander med bostøttesøkere som går over fra uføretrygd til alderspensjon kan det gjøres unntak fra reglene under punkt a i denne paragraf. For husstand som har medlem som har ordinær uførepensjon etter Lov om folketrygd kap 12 (ikke tidsbegrenset eller foreløpig pensjon) eller tilsvarende pensjon med yrkeskaderettigheter etter kap 13, og som er ung ufør etter Lov om folketrygd §§ 3-21 og 3-22, får beregnet bostøtte etter særlige retningslinjer for unge uføre bestemt. For denne gruppen vises det til Retningslinjer for behandling av saker med »unge uføre», HB 9.B.10.1.
Som minste rimelig boutgift regnes 16,5 prosent av en årlig inntekt på kr 82 000 for enpersonshusstander, kr 97 000 for topersonshusstander, kr 107 000 for trepersonshusstander, kr 117 000 for en husstand med fire medlemmer eller flere. Som rimelig boutgift regnes 16,8 prosent av husstandens årlige inntekt på kr 112 001 for enpersonshusstand, kr 130 001 for topersonshusstand, kr 133 001 for trepersonshusstand og kr 144 001 for firepersonhusstander og kr 154 001 for husstander med 5 medlemmer og et tillegg på kr 10 000 for hvert husstandsmedlem utover fem. Deretter stiger prosentsatsen for beregning av rimelig boutgift med 0,3 prosentpoeng for hver påbegynt 1.000 kr. i inntekt.
Bostøtte beregnes med 70 prosent av differansen mellom godkjent boutgift og rimelig boutgift. For husstander som bor i kommunale utleieboliger eller boliger formidlet av kommunen utgjør bostøtten 80 prosent av differansen mellom godkjente boutgifter og rimelig boutgift. Bostøtte beregnet etter forannevnte bestemmelser utbetales ikke om beløpet blir mindre enn kr 2000 kr pr. år.
Kap. 5 - Fastsetting av inntekt
§ 8
Ved fastsetting av inntektsgrunnlaget legges husstandens samlede inntekt til grunn.
Inntektsopplysninger fra siste tilgjengelige skatteligning benyttes slik:
Beregningsgrunnlaget for trygdeavgift til folketrygden (personinntekt) når denne er lik eller høyere enn nettoinntekt med et fast tillegg for minstefradrag.
Alminnelig inntekt når denne med et fast tillegg for minstefradrag er lik eller høyere enn beregningsgrunnlaget for trygdeavgift til folketrygden.
Inntekt i eller fra utlandet som ved siste skatteligning ikke er skattepliktig eller trygdeavgiftspliktig i Norge, legges til grunn med brutto beløp omregnet i norske kroner pr. 31. desember angjeldende år. Bostøttesøker plikter å gi opplysning om slik inntekt.
Til husstandens samlede inntekt legges 6 prosent av husstandens samlede netto formue som overstiger kr. 200 000 for husstand med en person og kr. 250 000 for husstand med to personer eller flere. Bestemmelsen om inntekt i eller fra utlandet gjelder tilsvarende for formue i eller fra utlandet.
Inntektsfastsettelsen etter siste tilgjengelige ligning kan fravikes dersom husstandens økonomiske situasjon er vesentlig forverret og det vil virke urimelig om endringen ikke blir tatt i betraktning. Ved fravikelse av skatteligningen benyttes husstandens faktiske brutto inntekt og formue i den aktuelle periode som beregningsgrunnlag for rimelig boutgift. Det er husstandens sammensetning ved situasjonsdato, jf. § 2, som legges til grunn. Økonomiske ytelser som søker eller annet husstandsmedlem mottar til livsopphold fra stat eller kommune likestilles med inntekt som nevnt i annet punktum.
Redusert inntekt som skyldes endringer i husstandens sammensetning i løpet av perioden, gir ikke grunnlag for å benytte faktisk inntekt ved beregningen av rimelig boutgift.
Grensen minstepensjon tillagt 30 % er den samme uavhengig om bostøtten beregnes på bakgrunn av ligning eller faktisk inntekt for perioden.
§ 9
Bestemmelse om feil utbetalt bostøtte utgår, jf ny retningslinje om feil utbetalt bostøtte HB 9 D 4.
Kap. 6 - Gjennomføring av ordningen
§ 10
Det opprettes et kommunevis bostøtteregister hos Husbanken basert på EDB-behandling av innhentede data vedrørende de bostøtteberettigede.
Registret opprettes på grunnlag av søknader fra publikum. Det kontrolleres og holdes a jour ved at det sammenholdes periodisk mot:
Folkeregistrets data vedrørende de oppgitte husstandsmedlemmers fødselsnummer, navn og boligadresse og flyttemeldinger.
Skatteligningens data vedrørende deres inntektsforhold
NAVs data vedrørende deres trygdestatus og trygdeutbetalinger.
Husbankens/Innovasjon Norges data vedrørende de oppgitte boliger og husstandsmedlemmers låneforhold til bankene.
Ajourholdet skjer ellers på grunnlag av endringsmeldinger fra søkerne, fra boliglag og kommunene.
§ 11
Husbanken skal drive og vedlikeholde en database som inneholder alle bostøtteordningens opplysninger.
Det skal produseres vedtaksmeldinger til søkerne for alle måneder. I tillegg skal det produseres nødvendige lister til kommunene.
§ 12
Hver kommune skal medvirke ved innhenting, kontroll og registrering av data online til bostøtteregisteret, jf Husbanklovens § 16, 3. ledd. Det skal avgis innstilling i bostøttesaker etter Husbankens nærmere bestemmelse.
Kommunestyret avgjør hvilket kommunalt organ oppgavene skal legges til. I kommuner med egen boligadministrasjon (boligkontor eller boligsekretær) skal oppgavene legges til denne. I andre kommuner bør oppgavene fortrinnsvis legges til sosialkontoret eller formannskapskontoret.
§ 13
I søknadsbehandling og kontroll vedrørende bostøtte for boliger i kooperative boliglag medvirker lagets forretningsfører eller styre etter Husbankens nærmere bestemmelse.
§ 14
Administrasjonsutgifter (herunder utgifter til datautstyr og linjeleie) som påløper i kommunen, dekkes av disse. Øvrige administrasjonsutgifter, dekkes av staten.
§ 15
Til disse retningslinjer fastsettes utfyllende regler, herunder sjablonbeløp for boutgifter, lys og varme og fast tillegg for minstefradrag, rentetak mv. For beregning av minstepensjon tillagt 30 prosent tas utgangspunkt i en enpersonshusstand. For flerpersonshusstander øker beløpet forholdsmessig etter en omregningsfaktor.
§ 16
Disse retningslinjer gjøres gjeldende fra og med januar 2008. Overgangsbestemmelsene i § 2 a gjelder andre bostøttetermin 2007.