St.prp. nr. 30 (2006-2007)

Om igangsettelse av første utbyggingstrinn for nytt digitalt nødnett

Til innholdsfortegnelse

3 Anskaffelse av nytt digitalt nødnett i Norge

Konkurransen om leveranse av nødnett ble igangsatt umiddelbart etter Stortingets vedtak i desember 2004 med henblikk på å inngå kontrakt med en leverandør som får ansvar for å levere et komplett, nøkkelferdig system inkludert driftstjenester. Anskaffelse av radioterminaler gjøres etter at leverandør for nett er valgt.

Stortinget ga i sitt vedtak samtykke til å innhente tilbud og inngå kontrakt for et første utbyggingstrinn, og til å innhente tilbud for resten av landet. I utgangspunktet kunne man tenke seg kontrakten utformet enten som en kontrakt om utbygging av trinn 1 med opsjon på utbygging av trinn 2 (uten kjøpsforpliktelse), eller som en kontrakt som dekker hele utbyggingen, men inneholder et forbehold om Stortingets samtykke til utbygging av trinn 2.

En kontrakt hvor hoveddelen av oppdraget knyttes til en opsjon, medfører at kontraktens omfang ikke vil være klarlagt når tilbudene inngis. Usikkerheten knyttet til opsjonsdelen av kontrakten vil gjøre det vanskelig for tilbyderne å utforme sine tilbud, samt at det er vanskelig for oppdragsgiver å utarbeide gode tildelingskriterier. Praksis fra KOFA (Klagenemnda for offentlige anskaffelser) viser at bruk av omfattende opsjoner kan være problematisk i forhold til de grunnleggende kravene til anskaffelsesprosessen.

Justisdepartementet valgte derfor å sette hele prosjektet ut på anbud, med forbehold i konkurranse­grunnlaget om at gjennomføringen av trinn 2 forutsetter Stortingets samtykke. Tilbyderne har fra starten av vært informert om at det skal foretas en evaluering av prosjektet når trinn 1 er ferdigstilt og at Stortinget deretter tar stilling til utbyggingen av trinn 2. Denne kontrakts­modellen ivaretar statens behov for å kunne reservere seg mot utbygging av trinn 2, samtidig som fremgangsmåten best sikrer de grunnleggende kravene til forutsigbarhet, gjennomsiktighet og likebehandling, jf. lov om offentlige anskaffelser § 5.

Anskaffelsen av nødnettet er gjennomført i henhold til reglene for konkurranse med forhandling etter forutgående prekvalifisering. Prekvalifiseringen ble gjennomført våren 2005. Det meldte seg interessenter som skisserte nødnett med basis i teknologiene CDMA-2000, TETRA og TETRAPOL. Firmaet som søkte prekvalifisering for en CDMA-basert løsning ble avvist på grunn av manglende finansiell styrke og gjennomføringsevne 1 .

Ved utarbeidelsen av spesifikasjonen for nødnettet ble det lagt stor vekt på å gjøre denne teknologinøytral for å sikre at det kunne gis tilbud med basis i ulike tekniske løsninger. Konkurransegrunnlaget ble sendt til prekvalifiserte tilbydere i mai 2005, og tilbud ble mottatt 17.10.2005 2 . Et tilbud basert på TETRAPOL-teknologi ble avvist etter innledende evaluering fordi tilbudet samlet sett ikke ble vurdert å ha mulighet for å kunne vinne konkurransen. Justisdepartementet har forhandlet med Siemens AS og EADS Secure Networks OY 3 , som begge baserte sine tilbud på TETRA-teknologi. I tillegg har det vært forhandlet med to selvstendige tilbydere av kommunikasjonssentralløsninger 4 .

Brukermedvirkning har stått svært sentralt i anskaffelsesprosessen, og representanter fra politi, brannvesen og helsevesen har deltatt i Justisdepartementets prosjektorganisasjon, sammen med innleid fagekspertise på tekniske, juridiske og finansielle områder. Om lag 50 personer har vært involvert i forbindelse med tilbudsevaluering og forhandlinger. Stor brukermedvirkning anses som et viktig risikoreduserende tiltak i prosjektet.

Prosessen fram til valg av leverandør har tatt ca. 8 måneder lengre tid enn planlagt, hovedsakelig pga. forlenget tilbudsfrist og mer krevende konkurranse enn forventet. Den gode konkurransen har resultert i at anskaffelsen av landsdekkende nett kan gjøres innenfor de kostnadsrammene som ble beskrevet i St. prp. nr. 1 Tillegg nr. 3 (2004–2005).

Nødnettprosjektet la 25.09.2006 fram sin innstilling om foretrukket leverandør for nødnettleveransen. I november 2006 ble det besluttet å gå videre med Siemens AS som foretrukket leverandør.

Tabell 3.1 under gir en kortfattet oppsummering av prosessen for etablering av nødnett:

Tabell 3.1 

TidAktivitet
1995-1996Forstudie «Felles radionett for nødetatene»
1998-2001Utredning «Felles radiosamband for nød- og beredskapsetatene»
2001-2003Pilotprosjekt i Trondheim
2002-2004Prosjektforberedelser, fastsettelse av brukerkrav og tekniske krav
Mars 2003 - juni 2004Kvalitetssikring ved konsulentselskapene Metier Scandinavia AS og Prosjekt- og teknologiledelse AS
02.12.2004Stortingsvedtak, Budsjettinnst.S. nr. 4 (2004-2005)
Des. 2004 – mars 2005Prekvalifisering
03.05.2005Konkurransegrunnlag utsendt til prekvalifiserte tilbydere
17.10.2005Tilbudsfrist
Okt. – des. 2005Tilbudsevaluering
Jan. 2006 –Forhandlinger
25.09.2006Prosjektet innstiller på valg av foretrukket leverandør
November 2006Gjennomgang ved analyseselskapet Gartner
14.11.2006Offentliggjøring av valg av foretrukket leverandør

Fotnoter

1.

Avgjørelsen om avvisning ble gitt støtte i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) saksnr. 2005/115, som uttalte at staten hadde rett og plikt til å avvise tilbyderen.

2.

Opprinnelig tilbudsfrist var satt til 1. september 2005. Etter forespørsel fra leverandørene ble fristen forlenget.

3.

Opprinnelig ble et konsortium ledet av Telenor Telecom Solutions prekvalifisert. Konsortiet ble omorganisert, samtidig som EADS Secure Networks OY overtok den delen av Nokia som hadde ansvar for TETRA.

4.

Ericsson AS og Frequentis GmbH leverte selvstendige tilbud på utstyr til kommunikasjonssentraler.

Til forsiden