7 Organisering og styring
7.1 Etablering av nytt forvaltningsorgan
I Budsjettinnst. S. nr. 4 (2004-2005) heter det at
[...] det nye nettet skal eies og drives av et eget forvaltningsorgan under Justisdepartementet. Det vektlegges at [...] organet skal knytte til seg nødvendig kompetanse på innkjøp og teknologi for å ivareta styring og kontroll av utbyggingen. Det er videre presisert at organet skal være nøytralt for å bevare likeverdigheten mellom tre etater.
I St.prp. nr. 66 (2005-2006) redegjøres det for at valg av tilknytningsform forventes avklart og at det nye organet fortrinnsvis opprettes før investeringene realiseres.
Regjeringen har vurdert aktuelle organisasjonsformer og besluttet at det skal opprettes et ordinært forvaltningsorgan (direktorat), heretter omtalt som nødnettorganisasjonen. De viktigste hensynene ved valg av organisasjonsform er behovet for og muligheten til tett politisk styring og kontroll med organet, utbyggingen og kjernebrukerne. Organet vil bli etablert så snart det er praktisk mulig og før investeringen starter.
Nødnettorganisasjonen skal gjennomføre oppbyggingen av et omfattende telekommunikasjonssystem som skal forvaltes med sikte på å være tidsmessig i en lang periode. Organisasjonen vil ha det løpende ansvaret for overvåkning av nettets kvalitet, herunder radiodekning og kapasitet i nettet, vurdering av behov for videreutvikling, justering og tilpasning av tjenestetilbudet og avtaleverket med brukere, myndigheter og kommersielle aktører. Nødnettorganisasjonen skal være brukerorientert og ha ansvar for å forvalte betalingsordningen for bruk av nettet. Oppgavene tilsier behov for kompetanse om teknologi for utbygging og drift av digitale radiosamband, telekommunikasjonsmarkedet og relevant lovgivning. Organisasjonen skal videre ha kompetanse på prosjektstyring, innkjøp, økonomi og avtalerett for å ivareta styring og kontroll av utbyggingen og den etterfølgende driften av sambandet. Det skal legges spesiell vekt på oppfølging og kontroll av leverandøravtalene.
Nødnettorganisasjonen vil ha tett kontakt til andre forvaltningsorganer, spesielt til nødetatenes fagdirektorater. Ansvar for enkelte oppgaver knyttet til administrasjon av brukere og radioterminaler vil avtales mellom nødnettorganisasjonen og nødetatenes fagdirektorater, med sikte på å oppnå en kostnadseffektiv og sikker forvaltning av oppgavene.
Nødnettorganisasjonen er i dag lokalisert i samme bygg som Politiets sikkerhetstjeneste, som skal utføre visse sikkerhetskritiske oppgaver i samarbeid med organet. Dagens lokalisering bør videreføres for å sikre at den nødvendige kompetansen fra utrednings-, planleggings- og forhandlingsfasene beholdes i organisasjonen.
7.2 Organisering og styring av utbyggingen
Justisdepartementet vil, gjennom nødnettorganisasjonen, være kontraktspart overfor leverandør og har ansvaret for å følge opp utbyggingen og statens forpliktelser i kontraktene.
Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet er ansvarlige for henholdsvis politiet og spesialisthelsetjenesten. Justisdepartementet har gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap også et fagansvar for landets brannvesen. Helse- og omsorgsdepartementet har tilsvarende fagansvar for kommunehelsetjenesten. Det vurderes å etablere et samarbeid med fylkesmannen i hvert utbyggingsområde for å sikre at lokale hensyn blir ivaretatt og koordinert under utbyggingen. For første byggetrinn vil dialog med fylkesmennene igangsettes etter vedtak om kontraktssignering.
Egne innføringsprosjekter er etablert innen hver etat. Innføringsprosjektene koordineres av nødetatenes fagdirektorater: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Politidirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet. Direktoratene vil gi brukere innen egne ansvarsområder informasjon om de respektive innføringsprosjektene.
Nødnettorganisasjonen har forvaltningsansvaret for nettet og vil ha tett kontakt med leverandøren på den ene siden og nødetatenes innføringsprosjekter på den andre siden. Dette gjelder både på ledelsesnivå og på teknisk gjennomføringsnivå. Det vil blant annet bli opprettet tekniske komiteer og faggrupper med representanter fra leverandør, nødnettorganisasjonen og etatene.
7.3 Opplæring og innføring i etatene
Utbygging av nødnettet og innføring av nytt utstyr hos de ulike brukergruppene vil være et stort og omfattende prosjekt. Brukergruppene har en utfordrende hverdag og det er derfor viktig at de får tilstrekkelig informasjon og kunnskap om nødnettet før dette skal tas i bruk. Etatenes delprosjekter har, med støtte fra leverandør og nødnettorganisasjonen, ansvar for å sikre at sluttbrukere får nødvendig opplæring. Leverandør skal bistå nødetatene, bl.a. ved å gi opplæring på flere nivåer, både til et utvalg av etatenes sluttbrukere («superbrukere») samt til teknisk personell hos både etatene og nødnettorganisasjonen. Etatenes opplæringsaktiviteter vil inkludere nye rutiner og prosesser for effektiv utnyttelse av nettet i tillegg til kunnskap om den nye eller endrede funksjonaliteten som det nye digitale nettet gir.
Overgangen fra å benytte eksisterende radionett og terminaler til å ta i bruk det nye nødnettet, må skje raskt og effektivt og med minst mulig innvirkning på organisasjonene og brukernes daglige arbeid. Mange personer både på teknisk og administrativt nivå vil involveres. Aktiviteten stiller derfor krav til god planlegging og styring. Opplæring i bruk av det nye nødnettet blir en viktig aktivitet ved Justissektorens kurs- og øvingssenter (JKØ) i Stavern. Senteret legger tilrette for samarbeid og samhandling mellom politi, brann og helse, samt andre samvirkeaktører i undervisnings- og øvelsessammenheng.
Nødetatenes innføringsprosjekter dekkes innenfor nødetatenes egne rammer og inngår ikke i kostnadsrammen for nødnettutbyggingen.
7.4 Avtaler med brukerorganisasjoner, kommuner og helseforetak
Det er inngått intensjonsavtaler mellom Justisdepartementet og henholdsvis Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Politidirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet om deres forpliktelser i utbyggingsfasen. Avtalene skal videreutvikles når endelig løsning er fastsatt og endelig tidsplan for trinn 1 foreligger. Det skal også inngås avtaler med alle kommuner og helseforetak i utbyggingsområdet. Avtalene vil spesifisere hva som skal leveres av utstyr, rettigheter og plikter knyttet til mottak av utstyret, samt rettigheter og plikter for bruk av nødnettet. KS 1 er involvert i arbeidet med å utarbeide en mønsteravtale for kommunene.
Fotnoter
KS – Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, tidlige kalt Kommunenes Sentralforbund