2 Selskapenes begrunnelse for sammenslåingen
De to styrene legger til grunn at sammenslåingen vil skape en sterk og levedyktig norskbasert aktør i den globale olje- og gassindustrien. Kombinasjonen av selskapenes ressurser og kunnskap vil bidra til et finansielt og teknologisk solid selskap som vil bli en sterkere internasjonal aktør enn det de to selskapene er hver for seg. Selskapet vil ha større evne til å utvikle seg og svare på konkurransemessige endringer og utfordringer som olje- og gassindustrien står overfor, samtidig som det vil gi bedre forutsetninger for langsiktig verdiutvikling for eierne.
Selskapet vil bli en ledende operatør for olje- og gassutvinning på dypt vann. Selskapet vil ha tilgang på industrielt ledende undervannsteknologi, bore- og brønnteknologi og undergrunnskompetanse. Den samlede erfaringen fra letevirksomhet, risikohåndtering og prosjektgjennomføring på norsk sokkel vil gjøre selskapet til en robust internasjonal aktør. Det sammenslåtte selskapet vil få en sterk posisjon internasjonalt med tilstedeværelse i nær 40 land, samtidig som det vil få en større produksjons- og utviklingsportefølje på norsk sokkel.
Forslaget om sammenslåing innebærer at Hydros olje- og gassvirksomhet samt virksomhet innenfor vindenergi, Hydros andel i Naturkraft AS og dets aksjer i Hydro IS Partner samt eierinteresser i Norsk Hydro Canada Inc. (heretter kalt Hydros petroleumsvirksomhet) slås sammen med Statoil. Hydros virksomhet innen aluminium og vannkraft fortsetter på eget grunnlag som et av verdens største integrerte aluminiumselskaper.
Statoil og Hydro mener at de positive effektene av sammenslåingen mellom Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet vil bli realisert på følgende områder:
Størrelse og skalafordeler
Selskapet vil bli et av verdens ledende olje- og gasselskaper, blant verdens største operatører til havs og en stor aktør i riggmarkedet. Selskapet vil gjennom sin samlede finansielle, teknologiske og operasjonelle styrke ha større evne til å forfølge nye vekstmuligheter. Eksempler på dette kan være:
Internasjonale oljeselskaper står overfor stadig mer krevende finansielle og operasjonelle utfordringer fra nasjonalstater i konkurransen om tilgang på nye reserver og ny produksjon.
Ved å utvikle og kombinere selskapenes arbeidsstyrke på totalt om lag 31 000 personer, hvorav 20 000 innen leting og utvinning, vil det sammenslåtte selskapet stå sterkere rustet. Olje- og gassindustrien står overfor betydelige utfordringer med hensyn til å sikre seg nødvendig kompetanse i årene fremover. Sammenslåingen vil gi et selskap med større humankapital, prosjektgjennomføringsevne og operatørkompetanse både hjemme og internasjonalt. Den teknologiske kompetansen selskapene hver for seg har opparbeidet i Norge de 40 siste årene, gjør det sammenslåtte selskapet internasjonalt konkurransedyktig.
Som en av verdens største operatør av petroleumsproduksjon på dypt vann vil selskapet bli en attraktiv kunde for leverandør- og serviceindustrien. Med de kapasitetsbegrensingene som eksisterer i leverandør- og serviceindustrien i dag, vil sammenslåingen på sikt kunne bidra til mer effektiv bruk av ressurser og reduserte kostnader.
Ved å kombinere ressursene til Statoil og Hydro vil selskapene samlet stå sterkere rustet hva gjelder å møte den økende etterspørsel etter fornybar energi.
Geografisk nærhet
Statoil og Hydros deltakelse i virksomheten på norsk sokkel og i verden for øvrig er i stor grad overlappende. Eksempelvis er Statoil til stede i alle landene hvor Hydro har produksjonsrettigheter, med unntak av Canada. I Norge har Statoil deltakerandeler i de samme produserende feltene som Hydro er deltaker i, med unntak av seks felt. Statoil og Hydro legger til grunn at det sammenslåtte selskapet vil bidra til mer effektive operasjoner og drift, og dermed forlenge norsk sokkels økonomiske levetid.
Statoil og Hydro forventer i den videre kartleggingen av kontinentalsokkelen at nye funn vil være mindre enn tidligere. Deler av norsk sokkel er i stor grad moden og fordrer således høyere kompetanse og ressursinnsats for å opprettholde produksjonen på mellomlang og lang sikt. I de modne delene av sokkelen er virksomheten først og fremst preget av felt i driftsfasen. Her dreier letevirksomheten seg om å finne tilleggsressurser for å utnytte eksisterende infrastruktur best mulig. Statoil og Hydro ser for seg at det sammenslåtte selskapet vil ha bedre evne til å lete etter, utvikle og produsere olje og gass i teknisk krevende områder av norsk sokkel, eksempelvis i Barentshavet.
Internasjonal tilstedeværelse – leting og produksjon
Ved å kombinere de to selskapenes internasjonale produksjons- og utviklingsportefølje vil det sammenslåtte selskapet dra nytte av en bredere global tilstedeværelse, samtidig som selskapet styrker sin posisjon i flere områder, eksempelvis i Mexicogolfen, Vest-Afrika og Nord-Afrika. Det sammenslåtte selskapet vil besitte en diversifisert portefølje av fremtidige utbyggingsprosjekter. Selskapet vil også ha mulighet til å gjennomføre flere og større lete- og utviklingsprosjekter samtidig enn selskapene har hver for seg. Styrene i Statoil og Hydro ser den geografiske spredningen av det sammenslåtte selskapets olje- og gassproduksjon som strategisk viktig for å utvikle selskapenes kombinerte reserver på mellomlang og lang sikt.
Teknologi
Både Hydro og Statoil er langt framme som utviklere og anvendere av offshoreteknologi innen blant annet undervannsutbygginger, multifase rørtransport og horisontal og vertikal boring. Statoil og Hydro mener at ved å kombinere selskapenes teknologiske kompetanse og kunnskap vil det stimulere til raskere utvikling og større bruk av ny innovativ teknologi. Dette vil styrke selskapets posisjon blant verdens ledende teknologidrevne olje- og gasselskaper.
Synergier
Statoil og Hydro legger til grunn at sammenslåingen vil kunne bidra til betydelige synergier og kostnadsbesparelser. Det er forventet at kostnadssynergier blir realisert gjennom økt effektivitet i både lete-, utbyggings- og driftsfasen. Frigjorte interne ressurser skal i størst mulig grad overføres til andre verdi- og vekstskapende aktiviteter. Sammenslåingen ventes videre over tid å føre til større inntekter for det sammenslåtte selskapet enn for de to selskapene hver for seg gjennom mer effektiv bruk av begrensede ressurser i forhold til boring og brønnaktiviteter, økt utvinning, integrerte operasjoner, ledelse av kjerneområder og internasjonal erfaring.
Selskapenes felles verdigrunnlag
Selskapenes verdigrunnlag og styringsfilosofi er i stor grad sammenfallende, og begge selskapene forplikter seg til bærekraftig finansiell utvikling og innovativ utvikling av teknologi. Begge selskapene legger stor vekt på å opprettholde høye sikkerhetsmessige, miljømessige og etiske standarder. Statoil og Hydro forplikter seg til aktivt å støtte samfunnene hvor selskapene opererer. Statoil og Hydro mener at deres felles verdigrunnlag og styringsfilosofi vil lette integreringen av de to selskapene og på sikt bidra til økte muligheter for det sammenslåtte selskapet.