6 Beskrivelse av det sammenslåtte selskapet
StatoilHydro ASA vil være et norskbasert olje- og gasselskap med betydelig internasjonal virksomhet. Selskapets formål vil være å drive undersøkelse etter og utvinning, transport, foredling og markedsføring av petroleum og avledede produkter samt annen virksomhet.
Etter transaksjonen vil StatoilHydro ha om lag 31 000 ansatte og tilstedeværelse i nær 40 land.
Selskapet vil få en styrket produksjons- og utbyggingsportefølje både på norsk sokkel og internasjonalt. Selskapet antas, basert på summen av Statoil og Hydros individuelle målsettinger for 2007, å få en samlet produksjon på om lag 1,9 millioner fat o.e. per dag i 2007, hvorav 1,6 millioner fat o.e. per dag fra Norge. Det er anslått at de påviste olje- og gassreserver for StatoilHydro vil være på 6,1 milliarder fat o.e.
Det sammenslåtte selskapet vil få en antatt markedsverdi som nærmer seg de store, men ikke de største børsnoterte olje- og gasselskapene jf. figur 6.1.
Stavanger vil være StatoilHydros forretningskontor og blir dessuten selskapets geografiske tyngdepunkt. Tre av selskapets forretningsområder vil ledes fra Stavanger og hovedvekten av konsernfunksjonene vil være i Stavanger.
Selskapets forretningsområder vil være Undersøkelse og produksjon Norge, Internasjonal undersøkelse og produksjon, Naturgass, Foredling og markedsføring, Teknologi og ny energi og Prosjekter. I tillegg kommer Økonomi og finans og selskapets konsernsenter med staber, støtte og tjenesteenheter.
6.1 Forretningsområder
Undersøkelse og Produksjon Norge
Virksomheten i Norge vil fremdeles være det viktigste området for det sammenslåtte selskapet. Selskapet vil opprettholde og videreutvikle kompetansemiljøer flere steder i Norge. Av selskapets påviste reserver vil 68 prosent være på norsk sokkel, jf. figur 6.2. Selskapet vil disponere over 1/3 av de gjenværende påviste ressursene på sokkelen. Fra 2007 vil selskapet operere om lag 80 prosent av produksjonen.
Forretningsområdet Undersøkelse og Produksjon Norge skal ledes fra Stavanger og være ansvarlig for sikker og effektiv drift på norsk sokkel. Forretningsområdet vil få tilført betydelige ressurser fra Hydros oljevirksomhet i Oslo og vil være det tyngste utviklingsmiljøet for StatoilHydro. Driftsorganisasjonen deler norsk sokkel i tre områder som skal ledes fra Stavanger, Bergen og Stjørdal. Det vil være flere underliggende enheter med andre lokasjoner. Sentrale deler av selskapets virksomhet i Norskehavet og Barentshavet skal fortsatt drives fra Harstad og Hammerfest.
Internasjonal undersøkelse og produksjon
Forretningsområdet skal skape og videreutvikle selskapets internasjonale vekstposisjoner. Internasjonal avdeling skal ledes fra Oslo. Den internasjonale virksomheten inndeles i fire geografiske enheter som skal ledes fra Stavanger, Oslo og Houston.
StatoilHydros internasjonale satsing vil være en videreføring av selskapenes internasjonale engasjement i dag. Statoil og Hydro har bygd opp virksomhet i en rekke land. I dag har de oppstrømsvirksomhet i Angola, Mexicogolfen, Venezuela, Libya, Brasil, Nigeria og Iran. Det sammenslåtte selskapet vil oppnå operasjonelle gevinster ved å kombinere ressursene i landene hvor begge selskapene er representert. Etter sammenslåingen vil de største internasjonale reservene for det sammenslåtte selskapet være i Angola, Algerie og Aserbajdsjan.
Naturgass
Forretningsområdet skal sikre effektiv drift av gassinfrastrukturen og maksimere verdien av selskapets gassvolumer. Naturgass skal ledes fra Stavanger og ha virksomhet på Kårstø og Kollsnes i tillegg til internasjonal aktivitet.
Foredling og markedsføring
Forretningsområdet skal ha ansvaret for selskapets raffinerier og globale oljehandelsvirksomhet samt bensinstasjonsnettet og øvrige detaljhandelsvirksomhet. Området omfatter også de operative industrianleggene Sture, Mongstad, Tjeldbergodden og Kalundborg i Danmark.
Forretningsområdet vil ledes fra Stavanger, mens detaljvirksomheten vil ledes fra Oslo som i dag.
Teknologi og ny energi
Forretningsområdet skal være selskapets teknologiske kompetansesenter og vil i tillegg ha ansvar for at selskapets arbeid innen fornybar energi og CO2 -håndtering. Området vil ledes fra Bergen og vil ha aktivitet i Stavanger, Trondheim og Porsgrunn. FoU-virksomheten vil ledes fra Trondheim.
Hydros virksomhet innen vindkraft og hydrogen vil overføres til det sammenslåtte selskapet. Statoil og Hydro har uttalt at det sammenslåtte selskapet vil vektlegge virksomhet innen fornybar energi, karbonfangst og karbonlagring. Både Statoil og Hydro har allerede i dag gjennomført betydelig arbeid innen utvikling og bruk av teknologi for rensning og deponering av CO2 . Dette arbeidet vil videreføres. Innen fornybar energi vil forskning, teknologiutvikling og kommersialisering være prioriterte satsningsområder.
Prosjekter
Forretningsområdet skal levere utbygginger til selskapets globale virksomhet. Området vil ledes fra Oslo. Ledelsen av sentrale enheter vil også sitte i Stavanger.
6.2 Andre forhold
Utbyttepolitikk
StatoilHydros ambisjon er å utbetale et økende ordinært kontantutbytte målt i NOK per aksje. Selskapet har videre til hensikt å distribuere til sine aksjonærer, gjennom kontantutbytte og tilbakekjøp av egne aksjer, et beløp i størrelsesorden 45-50 prosent av konsernets årsoverskudd. I enkelte år kan imidlertid summen av kontantutbytte og tilbakekjøp utgjøre en høyere eller lavere andel av årsoverskuddet enn 45-50 prosent, avhengig av selskapets vurdering av forventet kontantstrømutvikling, investeringsplaner, finansieringsbehov og hensiktsmessig finansiell fleksibilitet.
Vekst og synergier
StatoilHydro har deltakerandeler i en rekke felt og prosjekter som de nærmeste årene vil komme i produksjon. I 2007 vil blant Ormen Lange, Snøhvit, Statfjord senfase, Volve og Skinfaks/Rimfaks IOR komme i produksjon. I 2008 vil størstedelen av produksjonstilgangen komme internasjonalt. I 2008 vil blant annet produksjonen fra Abgami (Nigeria) og Thaiti (Mexicogolfen) starte opp, samt produksjonen fra ACG (Aserbajdsjan) bli økt som følge av nye faser.
Det er estimert at selskapet vil ha en årlig vekst i internasjonal produksjon på 9,7 prosent fra 2007-2012. Sammenliknet med andre store internasjonale oljeselskaper vil total produksjonsvekst for selskapet i perioden 2007-2012 i henhold til tallene i figur 6.3 overstige andre selskapers vekst.
Sammenslåingen vil i følge selskapene føre til nye vekstmuligheter for det sammenslåtte selskapet gjennom en forbedret konkurranseposisjon internasjonalt, en utvidet portefølje og større organisatorisk og økonomisk kapasitet. Ved å kombinere styrken i begge organisasjonene, vil det sammenslåtte selskapet være i stand til å forfølge flere muligheter og ta på seg flere oppgaver. I tillegg vil selskapet være i stand til å realisere kostnadsgevinster gjennom mer effektiv drift og besparelser ved overlappende funksjoner. Frigjorte interne ressurser skal i størst mulig grad overføres til andre verdiskapende aktiviteter. Sammenslåingen ventes videre å føre til større inntekter enn for de to selskapene hver for seg gjennom innføring av beste praksis og mer effektiv bruk av begrensede ressurser ved boring og brønnaktiviteter, økt utvinning, integrerte operasjoner, ledelse av kjerneområder og internasjonal erfaring.
Basert på egen virksomhet og analyser fra ekstern konsulent har Statoil gjennomført beregninger av antatte kostnads- og effektivitetsgevinster for det sammenslåtte selskapet etter at sammenslåingen er gjennomført. Kostnadsgevinstene er beregnet til om lag fire milliarder kroner per år før skatt. Dette omfatter både økt effektivitet knyttet til letevirksomhet, utbygging og drift, samt innsparinger innen administrasjon og forretningsstøtte. Brutto kostnadsgevinster knyttet til drift av egenoperert virksomhet er beregnet å bli vesentlig høyere enn fire milliarder kroner.
Viktige virkemidler for å oppnå besparelser i driftskostnadene blir å redusere bruken av eksterne ressurser og intern omplassering av personell. Deler av synergieffektene vil bli reflektert i fremtidige investeringer. Synergipotensialet forventes realisert når integrasjonsprosessen er endelig fullført rundt 2009-2010. Eventuell overtallighet vil bli håndtert ved intern omstilling, naturlig avgang og andre tiltak som ble gjort offentlig kjent av Statoil og Hydro 19. mars 2007.