3 Alternativene
Jernbaneverket har vurdert og utredet en rekke traséalternativer innenfor de to korridorene. Korridorene er presentert som adskilte utredninger og planer. I konsekvensutredningene var alternativene innskrenket til 8 kombinasjonsmuligheter over Kroksund og 18 kombinasjonsmuligheter via Åsa.
3.1 Referansealternativet
Referansealternativet er dagens bane mellom Oslo og Hønefoss med en forutsatt utvikling av tilbudet i henhold til vedtatte investeringsplaner. Innføring av krengetog og økt frekvens på fjerntrafikken er inkludert i referansealternativet. Referansealternativet benyttes som sammenlikningsgrunnlag for de ulike alternativene.
3.2 Korridoren over Kroksund
Gjennom behandling av kommunedelplanene er konsekvensutredningens kombinasjon Bjørum/Skaretlinja og Busundlinja eneste aktuelle trasé i korridoren over Kroksund (tidligere kalt korridor 2).
Bjørum/Skaretlinja
Banen går i tunnel opp til Bjørum hvor det blir en 300 m lang dagsone. Det legges i første omgang ikke opp til holdeplass her, men det vil være en mulighet for å anlegge en holdeplass på et senere tidspunkt. Fra Bjørum svinger banen vestover i tunnel til Skaret hvor det blir en dagsone på 1,5 km. Dagsonen gir mulighet for at massetransporten i stor grad kan skje på offentlig veg. Fra Skaret går banen videre i tunnel og kommer ut under E16 ved Rørvik. På strekningen mellom Sandvika og Bjørum forutsettes det tverrslag fra Tanumveien. Strekningen fra Sandvika til Kroksund er 26,5 km, og lengste tunnel (fra Skaret til Rørvik) er 9,4 km.
Bjørum/Skaretlinja gir mulighet for å anlegge en bane med relativt korte tunneler og uten inngrep i Marka.
Busundlinja
Fra Rørvik krysser banen Tyrifjorden på en 580 m lang bru ved Kroksund, ca. 13 m over vannspeilet. Etter en kort daglinje går banen i tunnel til Vik. Ved Vik anlegges holdeplass i dagsonen. Banen fortsetter i en 1 km lang tunnel gjennom Viksåsen og deretter i daglinje til Hønefoss. Banen går på fylling over Mosmoen, med bru over Lamyra og krysser Storelva på en 720 m lang bru. Banen tilknyttes Randsfjordbanen i det området hvor Randsfjordbanen og E16 krysser i dag, og følger videre eksisterende spor inn til Hønefoss stasjon. I tiltaket inngår også et spor for lokaltrafikk inn til Hønefoss stasjon fra vest (via Bergensbanen). Strekningen fra Kroksund til Hønefoss er 14,7 km.
Totalt er traseen for hele strekningen Sandvika-Kroksund-Hønefoss på 41,2 km med en tunnelandel på 62 %.
3.3 Korridoren via Åsa
I korridoren via Åsa (tidligere benevnt korridor 2/6) er Sundvollenlinja med tunnel Lårvika-Fleskerud vedtatt videreført gjennom formelle arealplanvedtak i kommunene.
Sundvollenlinja via Bjørum/Skaret
På strekningen Sandvika-Bjørum-Skaret-Rørvik er traseen tilnærmet identisk med traseen Bjørum/Skaretlinja i korridoren over Kroksund. Før Rørvik ved Kroksund svinger traseen nordover i tunnel mot en 600 m lang dagsone med holdeplass på Sundvollen.
Sundvollen-Åsa
Fra Sundvollen og videre langs Steinsfjorden til Åsa går banen først i en 2,5 km lang tunnel til Lårvika, deretter en 1,5 km dagsone, videre i en ca. 6 km tunnel til Fleskerud i Åsa. Ved Fleskerud ligger banen i en 600 m lang dagsone.
Åsa-Hønefoss
Fra Fleskerud går banen videre i en 5,6 km lang tunnel under Haugsbygda. Banen tilknyttes Roalinjen ved kryssing av Randselva og følger deretter denne inn til Hønefoss.
Totalt er traseen for hele strekningen Sandvika-Åsa-Hønefoss på 46,6 km, med en tunnelandel på 81 %. Lengste tunnel er 9,6 km (fra Skaret til Sundvollen).