6 Høringsuttalelser
Konsekvensutredning fase 2 inngår i beslutningsgrunnlaget for valg av trasé innen de to korridorene, jf. Innst. S. nr. 12 (1996-97) og Stortingets vedtak av 4. november 1996. I alt 65 offentlige og private instanser har avgitt uttalelse til konsekvensutredningene. Svært mange av uttalelsene tar opp detaljerte forhold som kan løses, eller besvares i den videre planleggingen.
Selv om konsekvensutredningsrapportene var rettet inn mot valg av trasé innenfor korridorene gir mange av høringsuttalelsene uttrykk for mer prinsipielle sider ved prosjektet Bergensbanens forkortelse - Ringeriksbanen; herunder om hvorvidt tiltaket bør gjennomføres, om direkte og indirekte virkninger er akseptable i forhold til nytten og hvilken korridor som bør velges. Oppsummeringen her konsentrerer seg om disse forholdene. Det vises for øvrig til utrykt vedlegg nr. 1; Sluttdokument med vedlegg.
I følge Landbruksdepartementet er det gjort en prinsipielt uakseptabel avgrensing av mandatet for utredningen ved at indirekte virkninger grunnet endret utbyggingsmønster ikke er medregnet. Landbruksdepartementet forstår Rikspolitiske retningslinjer for samordnet areal- og transportplanlegging slik at beslutning om utbygging av infrastruktur skal gjøres ut fra hva som over tid er tjenlig arealbruk. Landbruksdepartementet antar at Kroksundkorridoren vil være til langt større ulempe for landbruket. Med mindre det dokumenteres konfliktfrie områder for framtidig vekst, er Kroksundkorridoren uakseptabel.
Riksantikvaren fraråder Kroksundkorridoren på grunn av konsekvensene for kulturminner og kulturmiljø i Kroksund.
Direktoratet for naturforvaltning konkluderer med at kryssing av Kroksund bør unngås p.g.a. store negative konsekvenser for viktige naturverdier. Busundlinja påvirker verneområder og vil ha stor negativ konsekvens for våtmarksområder av internasjonal verdi med Ramsarstatus. I forhold til areal- og transportplanlegging er en bane over Kroksund antakelig litt bedre enn via Åsa, men ikke så vesentlig at det berettiger forringelse eller ødeleggelse av store miljøverdier i Kroksundkorridoren.
Statens vegvesen, Vegdirektoratet mener at Ringeriksbanen ikke vil gi redusert trafikk på Ev 16 og redusere behovet for veginvesteringer. En overføring av 5-6 % av nærtrafikk med bil over Sollihøgda utgjør til sammenlikning om lag 4 års trafikkvekst.
I brev til Hole og Ringerike kommune fraråder miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Buskerud sterkt en jernbanekorridor over Kroksund, med henvisning til Norges forpliktelser i forhold til konvensjonen om biologisk mangfold og Ramsarkonvensjonen.
Fylkesmannen i Oppland slutter seg til Jevnaker kommune som mener at det vesentligste er å få en bedret samferdselsforbindelse til Oslo/Sandvika så fort som mulig.
Akershus fylkeskommune og Oslo kommune presiserer at bygging av Ringeriksbanen ikke må skje på bekostning av dobbeltsporene Asker-Skøyen og Ski-Oslo S.
Flere instanser langs Bergensbanen (Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune, Regionrådet for Hallingdal, Forum nye Bergensbanen) minner om at Ringeriksbanen er et tiltak av nasjonal betydning, som sammen med krengetog vil gjøre Bergensbanen til et miljøvennlig og konkurransedyktig alternativ for både gods- og persontrafikk mellom øst og vest. N/K-beregningene viser at det er et godt prosjekt som er for viktig til å ende som en lokal interessekonflikt i Hønefoss-Oslo-området. For Hordaland er kortere transporttid for gods svært viktig.
Interessegruppen Miljøet i bygda vår mener det må være en nasjonal oppgave å ta vare på natur- og kulturverdiene i Hole og at det ikke bør anlegges en togtrasé mellom Sandvika og Hønefoss gjennom disse områdene. Interessegruppen er videre av den oppfatning at konsekvensutredningen er beheftet med mye usikkerhet og at prosjektet derfor av flere grunner ikke bør gjennomføres.
I følge Regionrådet for Hallingdal er trafikkpotensialet for langdistansetrafikken, særlig i Hallingdal, sterkt undervurdert i prognosene.
Ved sluttbehandling av kommunedelplanen uttaler Hole kommune at Kroksundkorridoren er uakseptabel, med henvisning til nasjonale hensyn i forhold til kultur, miljø og landbruk og internasjonale hensyn i forhold til miljø. Etter kommunestyrets mening viser planprosessen som er gjennomført at det ikke er samfunnsgagnlig å legge en banetrasé over Kroksund.
Modum kommune mener at en oppdatering og eventuell nybygging/ombygging av nåværende trasé for Bergensbanen med Randsfjordbanen er en bedre løsning for forkortelse av reisetiden mellom Oslo og Bergen, enn det som ligger i å bygge en Ringeriksbane. Modum kommune anmoder om at dette tas hensyn til i det videre planarbeidet.
Flere miljø- og friluftsorganisasjoner (Norges naturvernforbund, Friluftslivets fellesorgansisasjon, Oslo- og omland friluftsråd, Norsk Ornitologisk forening) peker på de store naturverdiene i området og fraråder Kroksundkorridoren.
Transportbrukernes fellesorganisasjon antar at en utbedret Ev 16 vil dekke transportbehovet.
NSB BA er opptatt av at Ringeriksbanen realiseres og peker på at Bergensbanen har en viktig funksjon som turistbane, samt at utsikt er av en viss betydning for reiseopplevelsen ved siden av reisetid og frekvens. NSB BA peker på at sikkerhetsnivået må opprettholdes eller forbedres, og hevder at de lengste tunnelene gir økt risiko. I tillegg er NSB BA opptatt av at banen må bygges med tilstrekkelig fleksibilitet og ikke må være tilpasset et bestemt rutemønster. NSB har senere presisert at Ringeriksbanen er prioritert etter øvrige prosjekter i Nasjonal transportplan 2002-2011.
Landsutvalget for jernbane peker på at dagsonene i Kroksundkorridoren gjør det enklere å øke tettheten av kryssingsspor.
Helsemyndighetene (Statens helsetilsyn, Fylkeslegen i Akershus, Fylkeslegen i Buskerud) er opptatt av at de helsemessige virkningene må tas hensyn til, og viser spesielt til psykiske og sosiale konsekvenser ved riving og fraflytting av hus, jf. Gardermoenutbyggingen.
Direktoratet for sivilt beredskap uttaler at forhold som tidligere er påpekt, nå synes rimelig ivaretatt, men ønsker å komme inn i detaljplanleggingen dersom Åsakorridoren blir valgt.
Etter at valg av trasé er foretatt vil Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) kunne bidra med å sette krav til tetting av tunneler.
Flere instanser (Drammen kommune, Buskerud fylkeskommune) er opptatt av at Ringeriksbanen ikke må svekke kollektivtilbudet mellom øvre og nedre Buskerud.
Ringerike næringsforum peker på at en dårlig kollektivforbindelse mot Drammen vil bli betydelig bedre med en Ringeriksbane via Sandvika.