1 Innledning
I Innst. 243 S (2019–2020) fra Næringskomiteen i forbindelse med behandling av Meld. St. 32 (2018–2019) Et kvotesystem for økt verdiskapning – En fremtidsrettet fiskerinæring, fremmet et flertall bestående av representantene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti følgende tilrådning:
«Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi for bedre likestilling i fiskeriene.»
Stortinget sluttet seg til dette.
I Næringskomiteens innstilling står det følgende i pkt. 2.10.1 Andre tiltak eller konsekvenser – Likestilling i fiskeriene:
«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, vil peke på at fiskeryrket er et av de mest kjønnsdelte yrkene vi har. Basert på tall fra fiskermanntallet er kjønnsfordelingen blant heltidsfiskere ca. 96,6 pst. menn og 3,4 pst. kvinner. Dette medfører store reelle forskjeller i formue- og inntektsfordeling. Flertallet vil legge vekt på at det fokuseres på at regelverket skal legge til rette for at det ikke er spesielle hindre som i praksis gir ett kjønn ulemper i tilgangen til yrket. Det er et mål å jevne ut kjønnsfordelingen i yrket og sørge for at begge kjønn har reell lik mulighet til å delta i yrket, og lik mulighet til inntekts- og formuesoppbygging.»
Denne strategien for styrket likestilling i fiskeriene er regjeringens svar på Stortingets anmodningsvedtak. På bakgrunn av komiteens flertallsmerknad tolkes vedtaket å dreie seg om kjønnslikestilling og ikke andre former for diskrimineringsgrunnlag.
Arbeidet med kjønnslikestilling og diskriminering er i sin alminnelighet forankret i aktivitets- og redegjørelsespliktene etter likestillings- og diskrimineringsloven. Loven § 24 pålegger offentlige myndighetsorganer å jobbe aktivt, målrettet og planmessig med likestilling iht. alle lovens diskrimineringsgrunnlag, og redegjøre for dette arbeidet. Loven § 26 pålegger alle arbeidsgivere å jobbe aktivt med likestilling iht. alle lovens diskrimineringsgrunnlag (med unntak av alder). Alle arbeidsgivere har enten en plikt til å dokumentere dette arbeidet eller redegjøre for det, jf. § 26 a. Videre har alle arbeidsgivere i offentlige virksomheter og i private virksomheter med mer enn 50 ansatte en plikt til å følge en lovpålagt arbeidsmetode i fire trinn etter § 26 annet ledd. Det samme gjelder arbeidsgivere i private virksomheter med mellom 20 og 50 ansatte dersom en av arbeidslivets parter i virksomheten krever det.
Bakgrunnsmaterialet for denne strategien er i det vesentlige hentet fra Nofimas rapport nr. 15/2021 Bedre likestilling i fiskeriene, utarbeidet på oppdrag av Nærings- og fiskeridepartementet. 1 Rapporten gir oppdatert statistikk på kvinners deltakelse i fiskeriene i dag, peker på utfordringer for å oppnå økt deltakelse fra kvinner, samt tiltak for å oppnå bedre kjønnslikestilling. Når det ikke er henvist til andre kilder er det fra denne rapporten at bakgrunnstall og annen grunnlagsinformasjon er hentet til denne strategien.