2 Mål og målgrupper
Likestilling innebærer at alle personer skal ha like rettigheter og muligheter i samfunnet, uavhengig av blant annet kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, alder, etnisitet og religion. Det går et skille mellom formell og reell likestilling. Formell likestilling vil si at alle har like rettigheter i samfunnet. Reell likestilling vil si at alle, uansett gruppetilhørighet eller personlige forhold, faktisk har like muligheter til deltakelse og utvikling i samfunnet.
Målet med denne strategien er å styrke likestilling mellom kvinner og menn i fiskeriene. Kvinnedeltakelsen i fiskeriene i dag er lav, og det er et klart ønske at flere jenter skal velge å bli fiskere. Det overordnede målet er at det må være like muligheter for å delta på alle nivå i fiskeriene. Målet er å legge til rette for at flere kvinner ønsker å bli fiskere, og å bidra til at de kvinnene som velger å bli fiskere, ønsker å bli værende lenger i næringen.
Å rekruttere dem som ønsker å bli fiskere og som har kompetanse og vilje til å utvikle næringen videre, er også en forutsetning for at fiskeryrket skal være attraktivt i fremtiden. Vi mener at det vil være en styrke for næringen å være mer åpen for å rekruttere fra et større mangfold av mennesker, både kvinner og menn, og å ha fokus på likestilling for begge kjønn, da en bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet er et gode for alle. Denne strategien handler om å legge til rette for økt antall kvinner i fiskerinæringen. Det er likevel også viktig å ha i tankene at målet om økt likestilling i arbeidslivet gjelder for begge kjønn.
Det er et mål med strategien å avdekke om fiskeriregelverket er til hinder for kvinners muligheter i fiskeryrket, og dersom det er det, rette opp disse.
Med fiskeryrket legger vi i denne strategien til grunn all deltakelse som mannskap på fiskefartøy (herunder skipper) og eierskap i fiskefartøy, i tillegg til oppgaver i styrende organer i de ulike organisasjonene med forankring i fiskeriene, herunder fiskarlag og fiskesalgslag.
Det er videre et mål å synliggjøre kvinner i fiskeryrket og behovet for holdningsendringer til kvinner i næringen. Det er ifølge likestillings- og diskrimineringsloven § 6 forbud mot å diskriminere på grunn av kjønn, men en forskjellsbehandling er likevel lovlig dersom forskjellsbehandlingen har et saklig formål, er nødvendig for å oppnå formålet og ikke er uforholdsmessig inngripende overfor den eller dem som forskjellsbehandles, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 9.
Regjeringen mener at målet om bedre likestilling og bedre holdninger til jenter i fiskeryrket er et saklig formål, og at det kan være nødvendig med sterkere tiltak som favoriserer jenter for å oppnå dette målet, uten at dette trenger å bli uforholdsmessig inngripende for dem som forskjellsbehandles. Det er her også relevant å vise til aktivitets- og redegjørelsespliktene etter likestillings- og diskrimineringsloven som er omtalt innledningsvis.