10 Konklusjoner og anbefalinger
I dette kapittelet blir utvalgets konklusjoner og anbefalinger presentert. Utvalget har en klar formening om at elektronisk handel og forretningsdrift fremdeles er inne i en tidlig fase og det er en stor mangel på erfaring innen området. Etter at det har vært forbundet urealistiske høye forventninger knyttet til elektronisk handel i en periode, synes det nå som om det er langt mer realistiske forventninger på området, spesielt med hensyn på hvor raskt slike verktøy vil implementeres.
Utvalget har valgt å dele sine konklusjoner og anbefalinger inn i tre grupper:
Generelle betraktninger til utviklingen av elektronisk handel.
Utviklingen av elektronisk handel i olje- og gassindustrien.
Myndighetenes rolle i forbindelse med elektronisk handel og forretningsdrift.
10.1 Generelle betraktninger til utviklingen av elektronisk handel
Elektronisk handel og forretningsdrift vil medføre en rask og dyptgripende endring i måten industrien samhandler på. Omfanget av informasjon som er tilgjengelig vil øke dramatisk, samtidig som det vil opprettes verktøy som samler og siler informasjon på en hensiktsmessig måte. Informasjon som verdi vil få større fokus og ren handel med informasjon vil få en større plass. Leverandører som tar i bruk mulighetene med elektronisk handel vil kunne nå ut til nye markeder med sine produkter på en effektiv og rimelig måte. Kunder som benytter elektronisk handel vil kunne innhente produktinformasjon fra flere potensielle leverandører å sammenligne tilbudene fra disse.
Elektronisk handel og forretningsdrift vil gi kraftige, nye måter for aktørene å kommunisere og samhandle på. Arbeidsprosessene vil endres i alle ledd av verdikjeden. Utviklingen av nye hjelpemidler vil sikre brukervennlighet og øke anvendelsesområdene. Dette vil stille krav til endring og kompetanseoppbygging av den enkelte arbeidstager. Utvalget tror at det er innen samhandling de største gevinstene innen elektronisk handel og forretningsdrift på sikt vil komme. Spørreundersøkelsen synes å bekrefte at bransjen forventer mye av eHandel som samhandlingsarena. Respondentenes største forventninger var knyttet til bedre kontakt med kunder og samarbeidsparter.
Utveksling av grafikk, videokommunikasjon, osv., vil bli viktigere, og sette stadig større krav til infrastruktur. Det er spesielt utnyttelse av internett til eLæring og teknisk samarbeid som krever stor kommunikasjonskapasitet. Norge er allerede langt fremme i verdenssammenheng når det gjelder utbygget nett. Norsk industri, og spesielt mange SMBer, er imidlertid spredt plassert i landet der det enda ikke er tilgang på bredbånd.
Innenfor kjøp og salg vil markedsplasser bli viktige, men ikke enerådende. Kjøp og salg mellom bedrifter over internett kan gjøres en-til-en, en-til-mange, eller mange-til-mange (typisk for markedsplasser).
De viktigste fordelene med rene kjøps- og salgsprosesser via eHandel er:
Lavere transaksjonskostnader.
Bredere kunde- og leverandørspekter.
Økt lojalitet til prosedyrer.
Nye tilleggstjenester som auksjoner markedsplasser og kundeanalyseverktøy.
De ovennevnte faktorer vil medføre lavere priser og følgelig en samfunnsøkonomisk gevinst.
Mulighetene til å foreta handel over internett har medført etablering av en rekke markedsplasser. Disse markedsplassene fungerer som møteplasser mellom kjøpere og selgere på internett. Det er startet opp en rekke initiativ for å etablere markedsplasser også innen olje- og gassvirksomheten. Utvalget er av den oppfatning at det vil bli en betydelig konsolidering blant disse selskapene.
På kort og mellomlang sikt mener utvalget at markedsplassene vil spille en sentral rolle for å bringe fram handel på nettet. For innkjøp av mer lokal karakter i Norge vil det være naturlig at en vertikal og internasjonal portal som Trade-Ranger blir kombinert med en horisontal lokal portal. Initiativ til en slik portal er gjort av Statoil, Hydro, Orkla og Norske Skog i samarbeid med staten.
Den teknologiske utvikling er fortsatt i en tidlig fase, anvendelsen er enda mindre moden. 90-tallets utvikling innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi har åpnet nye muligheter for ekstern samhandling som ikke tidligere har vært mulig. Utvalget mener at viktige faktorer i den videre utviklingen vil være:
Rask og omfattende utbygging av bredbånd og andre kommunikasjonsmedier.
Konvergens i programvare og teknisk utstyr slik at dette ikke representerer en hindring.
Sterk utvikling i hjelpemidler og forenklende verktøy.
Standardisering av dataformater og produktkoder er i dag etter utvalgets mening de største barrierene for bruk av elektronisk handel. Dagens eHandelsløsninger krever standardisering og enkel digital gjennfindingsevne. Arbeid med standardisering er følgelig viktig for å kunne utnytte eHandelens muligheter. En rekke tiltak og sterk fokusering synes å bringe dette arbeidet framover:
De nye markedsplassene samarbeider for å sikre standardisering.
Olje- og gassvirksomheten samarbeider også for å sikre dette, f.eks. arbeid med SOIL.
Internasjonalt standardiseringsarbeid.
Det arbeides med tekniske løsninger som skal muliggjøre identifikasjon til tross for ulike produktstandarder.
Internett vil gradvis overta for dagens intranett og ekstranett – sikring vil bli sentralt. Internett er i utgangspunktet en åpen kommunikasjonskanal. Utvalget tror at dagens interne (intranett) og begrensede (ekstranett) kommunikasjonsplattformer vil gradvis bli erstattet av internett. Brukere vil i framtiden ikke kunne se hvorvidt de arbeider med informasjon innenfor eller utenfor et selskaps informasjonsbrannmur. Denne utviklingen vil stille store krav til sikkerhet av data og brukernes opptreden i nett. Spørreundersøkelsen identifiserer da også sikring som den kanskje mest sentrale utfordring i forbindelse med eHandel.
10.2 Utviklingen av elektronisk handel i olje- og gassindustrien
Petroleumsbransjen forventes å være blant de ledende til å ta i bruk eHandel, og vi vil raskt se en endring i en lang rekke av de arbeidsprosesser som preger virksomheten. Dette henger blant annet sammen med:
Bransjen er preget av en rekke store og dominerende aktører som vil drive utviklingen framover.
Olje- og gassvirksomheten omfatter store og kapitalintensive prosjekter.
Bransjen har tradisjon for å ta i bruk teknologiske nyvinninger.
Bransjen representerer et betydelig innkjøpspotensiale som ligger godt til rette for eHandel.
Elektronisk handel og forretningsdrift vil medføre en rask og dyptgripende endring i måten industrien samhandler på og vil påvirke hele oljebransjens verdikjede.
Innen utbygging, vedlikehold og drift vil både datastøttet samhandling og eProcurement være sentralt. Eksempler på samhandling kan være deling av informasjon, dokumentutveksling, fjernstyring av drift, virtuelle prosjektrom, utveksling av seismisk informasjon osv.
Kjøp og salg via markedsplasser (for eksempel Trade-Ranger, PetroCosm og IndigoPool) og utveksling av lisensinformasjon (for eksempel på Soil) over internett er allerede tatt i bruk.
Trading og handel med energiprodukter vil i utstrakt grad også kunne håndteres ved eHandel.
Det er viktig at norsk oljevirksomhet ligger i forkant for å kunne utnytte de muligheter den teknologiske og markedsmessige utvikling innebærer. Norge er blant de ledende internasjonalt med hensyn til å introdusere datateknologi og internett. Spørreundersøkelsen viser at hele 80 prosent av de deltagende bedriftene bruker internett. Dette bør kunne gi norsk oljeindustri en betydelig konkurransefordel. Olje- og gassvirksomheten er internasjonal og eHandel vil ytterligere forsterke dette. Utnytter ikke norske bedrifter de muligheter eHandel gir kan de bli utkonkurrert av utenlandsk industri, også på hjemmemarkedet. Utvalget anbefaler sterkt at «e» blir en viktig del av bedriftenes framtidige strategier og handlingsplaner.
Det vil være essensielt for norske små og mellomstore bedrifter å være bevisst de konsekvenser og muligheter elektronisk handel og forretningsdrift vil gi. 65 prosent av bedriftene som var med i spørreundersøkelsen har enda ikke kommet i lærefasen når det gjelder elektronisk handel. Utvalget vil sterkt anbefale alle bedrifter å bygge opp sin kompetanse på området, overvåke sitt eget marked i forhold til eHandel og ikke minst være i nær dialog med sine viktigste kunder i forhold til deres krav og forventninger. Samtidig finner utvalget det viktig å advare mot å foreta betydelige investeringer innen eHandel uten at det er foretatt grundige analyser i forkant.
Det vil være ressurskrevende og lite kostnadseffektivt for SMBer å forholde seg til mange markedsplasser med forskjellig grensesnitt. Utvalget er av den oppfatning at bransjen bør tilstrebe en forenkling og samordning. Siden de fleste operatører på norsk sokkel har gått sammen om utviklingen av markedsplassen Trade-Ranger vil denne sannsynligvis bli en sentral markedsplass for norsk sokkel/virksomhet. Det bør legges til rette for at Trade-Ranger og andre oljerelaterte markedsplasser og en horisontal regional markedsplass enkelt kan benyttes i et samspill. Utvalget er av den oppfatning at fordelene er betydelig større enn ulempene ved å ta i bruk eHandel også for SMBer.
10.3 Myndighetenes rolle i forbindelse med elektronisk handel og forretningsdrift.
Utvalget støtter de tiltak og initiativ det offentlige har igangsatt for å tilrettelegge for utnyttelse av internett. Det offentlige har satt i gang en lang rekke tiltak for å tilrettelegge for eHandel og bruk av internett. Spesielt fokus er tillagt de juridiske og sikringsmessige sider av handel på internett. Det offentlige har også bevilget penger til kompetanseoppbygging av norske SMBer innen eHandel (40 millioner kroner via SND).
Utvalget støtter disse tiltak, men finner det naturlig med ytterligere økt satsing fra det offentlige spesielt rettet mot SMB-sektoren.
Utvalget finner det viktig at staten deltar direkte i å etablere en horisontal markedsplass for Norge, med bredt industrielt eierskap. Det bør arbeides for at den horisontale portalen også blir knyttet opp mot ulike vertikale portaler. Små og mellomstore bedrifter vil da kunne forholde seg til en markedsplass og gjennom den nå andre markedsplasser.
Utvalget ser ikke noe eget behov for at det offentlig skal beslutte noen ekstraordinære tiltak innen standardisering.
Aksess til bredbånd vil være nødvendig for fullt ut å kunne utnytte de muligheter elektronisk handel og forretningsdrift vil kunne gi. Spesielt i områder med spredt bebyggelse, der også store deler av SMBene med leveranser til oljeindustrien ligger, vil det kunne bli vanskelig på kommersielt grunnlag å frambringe bredbånd. Utvalget er av den oppfatning at det offentlige bør etablere virkemidler slik at man kan oppnå landsdekkende bredbåndsaksess.