2 Innledning
2.1 Bakgrunn for utvalgets nedsettelse
Utvalget ble oppnevnt av Olje- og energidepartementet 13. oktober 2000 for å analysere hvilke muligheter og virkninger elektronisk handel og forretningsdrift mellom bedrifter vil kunne få for olje- og gassvirksomheten. Måten å drive kommersiell virksomhet vil kunne endre seg drastisk med elektronisk handel og forretningsdrift. Det er derfor viktig at norsk oljeindustri står forberedt til å møte de mulighetene og utfordringene elektronisk handel og forretningsdrift gir.
Elektronisk handel og forretningsdrift hadde i år 2000 en voldsom oppmerksomhet, også i olje- og gassnæringen. Det ble av oljeselskapene tatt flere større initiativ og det ble kommunisert stor forventning til bruk av blant annet elektroniske markedsplasser i framtiden. Selv om leverandørindustrien også så potensialet i elektronisk handel var de langt mer avventende enn oljeselskapene, hovedsakelig på grunn av stor usikkerhet knyttet til hvordan de elektroniske markedsarenane ville utvikle seg. Leverandørbedriftene, særlig de små, har også mindre ressurser å avsette til utvikling av elektroniske markedsplasser og elektroniske verktøy.
Olje- og energidepartementet ønsket gjennom opprettelsen av utvalget å forberede industrien på de utfordringer og muligheter elektronisk handel og forretningsdrift kan gi norsk olje- og gassindustri.
2.2 Utvalgets mandat
Olje- og energidepartementet fastsatte følgende mandat:
Hvilke muligheter og virkninger elektronisk handel og forretningsdrift mellom bedrifter vil kunne få for olje- og gassvirksomheten. Økonomiske og administrative konsekvenser av utvalgets forslag skal utredes.
Utvalget skal fremme sin rapport til Olje- og energidepartementet innen 14. mars 2001.
2.3 Utvalgets sammensetning og arbeid
Utvalget hadde følgende sammensetning:
Direktør Kristian Hausken, Statoil, leder
Direktør Dagfinn Berge, Tess
Forskningssjef Riitta Hellman, Norsk Regnesentral
Assisterende direktør Lise Sollerud, Norsk Hydro
Direktør Tom Stillesby, ABB
Til å bistå utvalget i sitt arbeid ble det oppnevnt et sekretariat bestående av Nils Midjo fra Statoil og Are Østmo fra Olje- og energidepartementet.
Utvalget hadde 15 møtedager og hadde møter med 20 sentrale aktører i utviklingen av elektronisk handel. Aktørene representerte det offentlige, oljeselskaper, leverandørbedrifter, markedsplasser, teknologileverandører, forskningsinstitusjoner og interesseorganisasjoner.