3 Utvalgets arbeidsopplegg
3.1 Problemstilling
Elektronisk handel og forretningsdrift innebærer en grunnleggende ny måte å drive kommersiell virksomhet på og kan ha vidtrekkende økonomiske og markedsmessige konsekvenser. Hovedtemaet i denne utredningen er å redegjøre for de muligheter og utfordringer bruk av eHandel kan gi norske bedrifter i olje- og gassnæringen. Rapporten vil også redegjøre for utviklingen av elektronisk handel i olje- og gassnæringen, herunder presentere eksisterende initiativ og hvilke trender som dominerer fremtidsbildet.
3.2 Utvalgets informasjonsgrunnlag
Utvalget opererer med to sett av innhentet informasjon. Det ble perioden fra oktober 2000 til februar 2001 foretatt 20 intervjuer. Dette var med representanter fra Nærings- og handelsdepartementet, Statskjøp, Norsk EDIPRO, Bedriftsøkonomisk Institutt, NHO, Oljeindustriens landsforening, Teknologibedriftenes landsforening, Norsk Regnesentral, e-forum, ErgoGroup, Statoil, Norsk Hydro, BP, Shell, ABB, Tess, Uvdal Maskinforretning, Vendor, Achilles og Trade-Ranger. Intervjuene inneholdt en presentasjon fra intervjuobjekt og siden en spørsmålsoppfølging fra utvalget. Intervjuobjektene ble i ettertid også bedt om å fylle ut et spørreskjema.
I januar og februar 2001 ble det gjennomført en spørreundersøkelse til 960 leverandørbedrifter i olje- og gassnæringen. Spørreundersøkelsen ble utført av Offshore Strategikonferansen, men spørsmålene ble utarbeidet av utvalget. 180 bedrifter besvarte spørreskjemaet.
3.3 Rapportens struktur
I kapittel 4 er det en kort beskrivelse av de mest sentrale områdene innen elektronisk handel og forretningsdrift. Begreper som infrastruktur for elektronisk handel, markedsplasser og muligheter for samhandling blir beskrevet. Kapittelet går også gjennom incitamenter for å bruke elektronisk handel, anvendelsesområder, status og utviklingstrender. I kapittel 5 blir to av de mest sentrale utfordringene innen elektronisk handel drøftet, sikring og standardisering.
Resultatene fra spørreundersøkelsen og intervjurunden blir presentert og analysert i kapittel 6. I kapittel 7 blir muligheter og konsekvenser av elektronisk handel i olje- og gassindustrien drøftet, både med fokus på verdikjeden og på den enkelte type bedrift. Elektronisk handel sin innvirkning på arbeid og arbeidstaker blir diskutert i kapittel 8, mens utvalgets syn på myndighetenes rolle i forbindelse med elektronisk handel gjennomgås i kapittel 9.
Utvalgets konklusjoner og anbefalinger blir presentert i kapittel 10. I vedlegg 1 er det en oversikt over de konkrete oljerelaterte initiativ innen eHandel som utvalget fant viktigst i februar 2001. Vedlegg 2 omhandler basisteknologier for elektronisk handel, mens vedlegg 3 inneholder begrepsavklaringer.