4 Nærmere om det konkrete innholdet i nettverksforordningen
Nettverksforordningen inneholder regler for gjennomføring av SES II-forordningen og etablerer en nettforvalter og et nettverksstyre som skal fatte beslutninger om utformingen av det europeiske rutenettverket, koordinere bruken av luftrommet, samt fordele begrensede ressurser som radiofrekvenser og radartransponderkoder for luftfarten. Eurocontrol har hatt en slik funksjon hittil gjennom Eurocontrol-konvensjonen, men får nå den tilsvarende rollen gjennom SES II-forordningen og nettverksforordningen.
Av nettverksforordningen fremgår det at nettverksforvalteren treffer vedtak gjennom en såkalt samarbeidsbasert beslutningsprosess, hvor alle aktører (flysikringstjenestene, flyselskap og myndigheter) er involvert. Det er en forutsetning at medlemsstatenes suverenitet over luftrommet, samt krav til offentlig orden, sikkerhet og forsvar, ikke blir berørt. Oppnås det allikevel ikke enighet gjennom denne prosessen, går saken videre til nettverksstyret som på visse vilkår kan fatte bindende beslutninger for medlemsstater og foretak.
Nettverksforvalteren skal bl.a. utarbeide strategiplan for nettet i samsvar med ytelsesordningen og den europeiske ATM-hovedplanen, utarbeide en integrert utforming av det europeiske rutenettet, ivareta den sentrale funksjonen i samordningen av radiofrekvenser og samordne forbedringen av framgangsmåten for tildeling av transponderkoder m.v.
Nettverksstyret skal ha ansvar for å godkjenne strategiplanen, driftsplanen, samrådsordningene og de detaljerte arbeidsordningene og framgangsmåtene for nettverksfunksjonenes virksomhet m.v. Nettverksstyret skal bl.a. bestå av representanter for yterne av flysikringstjenestene i hver funksjonelle luftromsblokk, kommersielle og ikke-kommersielle sivile luftromsbrukere, lufthavnoperatører, militære myndigheter som ytere av flysikringstjenester og luftromsbrukere, Kommisjonen, Eurocontrol og nettverksforvalteren.
Nettverksforvalteren er også ansvarlig for etableringen av en europeisk krisecelle som skal tre i funksjon under omfattende kritiske hendelser, som f.eks. en eventuell askekrise.
Interessene til den norske stat er søkt ivaretatt gjennom en tilpasningstekst til nettverksforordningen der Norge, gjennom to-pillarordningen, sikres tilsvarende stilling som EUs medlemsstater. Av nettverksforordningen følger det også at Eurocontrol – som medlem av nettverksstyret – kan stanse vedtakelsen av saker som behandles i styret dersom disse påvirker medlemsstatenes suverenitet eller ansvar. I slike saker kan en medlemsstat kreve at Eurocontrol blokkerer et vedtak. Viktige saker som stanses på denne måten, vil kunne løftes til EFTAs overvåkningsorgan for nærmere vurdering.