9 Massetinglysing
9.1 Gjeldende rett
Med massetinglysing forstås én tinglysing som omhandler flere rettigheter på samme eiendom eller én eller flere rettigheter på flere eiendommer. Et eksempel på dette er en veirett som går over flere eiendommer.
Det finnes i dag ingen generell hjemmel for massetinglysing. Flere steder i lovverket åpnes det imidlertid for massetinglysing. Det er blant annet adgang til å tinglyse såkalte dynamiske pantedokumenter hvor ett dokument kan inneholde flere panthavere med pant i flere eiendommer. Massetinglysing kan også tenkes brukt ved endring i en strøksservitutt eller en erklæring om at det kan oppstå naturskade på flere eiendommer, jf. naturskadeloven § 14. Registrering av elektriske kraftledninger kan også ses på som en lovfestet form for massetinglysing av disposisjoner over en kraftlinje som er knyttet til flere eiendommer.
9.2 Arbeidsgruppens rapport
Arbeidsgruppen viser til at massetinglysing kan være praktisk ved overføring av pantelånsporteføljer, men vurderer det som usikkert om dagens lovverk gir hjemmel til slik massetinglysing. Det foreslås derfor en forskriftshjemmel om massetinglysing, jf. arbeidsgruppens forslag til tinglysingsloven § 6 femte ledd og rapporten punkt 12 side 45.
Arbeidsgruppen viser i sin rapport til at massetinglysing i prinsippet kan brukes for de registreringsenhetene som finnes i forskjellige registre. En pantsetter for eksempel både en fast eiendom og et skip til sikkerhet for et lån. Det påpekes at innføring av en slik tverrgående ordning vil kreve en rekke endringer i andre lover om rettighetsregistrering, men arbeidsgruppen går ikke nærmere inn på dette da det ligger utenfor mandatet.
9.3 Høringsinstansenes syn
Etter Statens kartverks syn er dagens lovgivning ikke til hinder for at det lages systemer for massetinglysing. Det frarådes likevel å åpne for massetinglysing fordi slik tinglysing vil kunne skape betydelig kompleksitet i et fagsystem og kostnadene til dette ikke er utredet. Etter Statens kartverks syn er det mest hensiktsmessig om massetinglysing beror på hvilke muligheter tinglysingen har til å utvikle systemer for dette.
Finansnæringens Fellesorganisasjon støtter forslaget om at det bør åpnes for massetinglysing, men mener det er uheldig at en regel om massetinglysing foreslås regulert i forskrift.
9.4 Departementets vurdering
Arbeidsgruppens rapport og høringsinstansenes uttalelser etterlater etter departementets syn et inntrykk av at det ikke er et påtrengende behov for en hjemmel for massetinglysing slik arbeidsgruppen har foreslått. Etter departementets vurdering synes den foreslåtte forskriftshjemmelen å være begrunnet i ønsket om å gjøre det mulig å overføre pantelånsporteføljer på en mer praktisk måte. Dette begrunner etter departementets syn ikke et behov for en generell forskriftshjemmel for massetinglysing. Det behov som i dag måtte være for massetinglysing, synes ivaretatt i gjeldende lovverk hvor det åpnes for massetinglysing. Departementet har ellers merket seg at Statens kartverk i sin høringsuttalelse påpeker at massetinglysing slik arbeidsgruppen foreslår vil kunne skape betydelig kompleksitet i tinglysingsmyndighetens fagsystem. Departementet finner også grunn til å påpeke at kostnadene forbudet med arbeidsgruppens forslag ikke er utredet.