9 Forslag om å innføre krav om politiattest ved tilsetting i folkehøyskole (folkehøyskoleloven)
9.1 Bakgrunnen for forslaget
Opplæringsloven og privatskoleloven fastsetter krav om framleggelse av politiattest ved tilsettinger i faste og midlertidige stillinger på både grunnskolenivå og videregående nivå, jf. opplæringsloven § 10-9 og privatskoleloven § 4-3. Kravet om framleggelse av politiattest gjelder uavhengig av stillingskategori. Hvilke overtredelser i straffeloven som skal anmerkes på politiattesten, følger av politiregisterloven § 39 første ledd. Dette er begrenset til forhold som anses relevante i forhold til å beskytte barn og unge, fortrinnsvis seksualforbrytelser, grove volds- og ransforbrytelser og grove narkotikaforbrytelser.
Personer som er dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige, kan ikke tilsettes fast eller midlertidig i offentlige grunnskoler eller i grunnskoler godkjent etter privatskoleloven. Dette gjelder også skolefritidsordingen, musikk- og kulturskoler mv. I andre tilfeller må konsekvensene av merknader på politiattesten vurderes konkret. Dette følger av opplæringsloven § 10-9 tredje ledd og privatskoleloven § 4-3 tredje ledd.
Også i offentlige videregående skoler og i videregående skoler godkjent etter privatskoleloven må det framlegges politiattest ved tilsetting. På videregående nivå er det imidlertid ikke noe forbud mot å tilsette personer som er dømt for visse overgrep. Hvilke konsekvenser eventuelle merknader på politiattesten skal få må vurderes konkret av tilsettingsmyndigheten i hvert enkelt tilfelle.
Lov 16.12.2002 nr. 72 om folkehøyskoler (folkehøyskoleloven) har ingen bestemmelse om krav til politiattest.
I forbindelse med høring av forslag til endringer i opplæringsloven § 10-9 og privatskoleloven § 4-3 i 2011 uttalte Folkehøgskolerådet i sin uttalelse av 10. mai 2011:
«Folkehøgskolerådet har ingen merknader til det framlagte forslaget, men mener at også [...] folkehøgskoleloven burde ha med samme passus om politiattest og ber om at dette synspunktet blir tatt med i det videre arbeidet.»
9.2 Gjeldende rett
Folkehøyskoleloven § 2 bokstav f. bestemmer at en folkehøyskole skal ha et styre som det øverste ansvarlige organ. Eieren av folkehøyskolen fastsetter sammensetningen av styret. Elever og tilsatte skal være sikret representasjon i styret, og de skal selv velge sine representanter som har tale-, forslags- og stemmerett på styremøtene. Styret skal føre tilsyn med skolens drift. Styret er også tillagt kompetansen til å tilsette og si opp skolens personale.
Folkehøyskoleforskriften § 15 første punktum fastsetter at den som tilsettes som lærer i folkehøyskolen må oppfylle kravene til kompetanse for undervisning i grunnskolen eller videregående skole etter opplæringsloven.
Folkehøyskoleloven har ingen bestemmelse om krav til politiattest.
9.3 Høringen
9.3.1 Høringsforslaget
I høringsnotatet ble det foreslått å innføre krav om politiattest ved tilsetting i fast eller midlertidig stilling i folkehøyskole.
Departementet uttalte blant annet følgende:
«Folkehøyskolene har i dag totalt knappe 750 lærerstillinger (omregnet til 100 prosent stillinger). Det samlede antall tilsatte i folkehøyskolene er rundt 850 (lærere, inspektører, rektorer).
Antall elever på folkehøyskolenes langkurs utgjør vel 11 prosent av et årskull 19-åringer. Kjønnsmessig er det flest jenter som går på folkehøyskole (knappe 60 prosent).
Departementet vil peke på at folkehøyskolene er en del av det samlede utdanningssystemet i Norge. Departementet ønsker å innføre krav om politiattest i folkehøyskolene på samme måte som i skoler som driver etter opplæringsloven og privatskoleloven. Departementet har i denne sammenheng merket seg at Folkehøgskolerådet har bedt om at det innføres regler om politiattest også i folkehøyskoler.
Et viktig formål bak krav om politiattest i folkehøyskolen vil være å bidra til å motvirke seksuelle overgrep mot ungdom.
Departementet foreslår etter dette å innføre krav om at den som skal tilsettes fast eller midlertidig i folkehøyskolen må legge fram politiattest med tilsvarende innhold som nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd. Departementet foreslår at styret ved folkehøyskolen, som etter folkehøyskoleloven § 2 bokstav f. er tilsettingsmyndighet, vurderer konsekvensene av eventuelle merknader på politiattesten i den enkelte tilsettingssak. På samme måte som i offentlige og private videregående skoler innebærer forslaget ikke noe yrkesforbud, idet elevenes alder tilsier at det bør være tilstrekkelig at tilsettingsmyndigheten har tilgang til informasjonen i en politiattest når den skal avgjøre spørsmålet om tilsetting. Departementet presiserer at kravet om politiattest vil være begrenset til nytilsettinger, og at styret ikke kan kreve slik attest av personer som allerede er tilsatt. Departementet presiserer også at politiattest ikke skal innhentes for alle søkere, kun for den søker som får tilbud om tilsetting.»
9.3.2 Høringsuttalelser
Åtte av høringsinstansene har uttalt seg til forslaget om innføring av krav om politiattest ved tilsetting i folkehøyskole. Alle disse støtter departementets forslag om å innføre krav om politiattest ved tilsetting i fast eller midlertidig stilling i folkehøyskole.
Hedmark fylkeskommune uttaler at forslaget ikke berører fylkeskommunen, men at:
«[...] det må være åpenbart at det skal stilles samme krav til lærerstilling som i annen offentlig eller privat skole.»
Høgskolen i Sør-Trøndelag peker på viktigheten av at det innføres krav til politiattest:
«Dette fordi det bør stilles samme krav om politiattest for tilsetting i folkehøyskole som i grunn- og videregående opplæring.»
9.4 Departementets vurderinger
Departementet vil vise til at folkehøyskolene er en del av det samlede utdannningssystemet i Norge, og at vel 11 prosent av et årskull 19-åringer går på langkurs ved folkehøyskole. Selv om flertallet av elevene på folkehøyskole er over 18 år, finnes det også mindreårige elever. På folkehøyskolenes langkurs i 2013/2014 er det totalt rundt 200 elever under 18 år. Departementet peker også på at elevene bor på internat.
Etter departementets vurdering taler derfor gode grunner for at styret ved enkelte folkehøyskole gis hjemmel til å avgjøre om de som skal tilsettes fast eller midlertidig ved skolen, må legge fram politiattest. Departementet bemerker at dette vil være mest aktuelt ved skoler som har mindreårige elever. Departementet har dermed justert forslaget noe i forhold til høringsforslaget.
Departementet viser til at alle de høringsinstansene som har uttalt seg til dette punktet i høringsnotatet, støtter forslaget. Departementet peker spesielt på at Folkehøgskolerådet har bedt om at det innføres regler om politiattest i folkehøyskoler, og at rådet støtter departementets lovforslag.
9.5 Departementets forslag
Departementet legger på denne bakgrunn fram forslag til ny § 6 i folkehøyskoleloven om at styret ved den enkelte folkehøyskole avgjør om de som skal tilsettes fast eller midlertidig ved skolen, må legge fram politiattest med tilsvarende innhold som er nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd. Forslaget til ny § 6 innebærer at styret ved skolen i så fall vurderer konsekvensene av eventuelle merknader på politiattesten i den enkelte tilsettingssak.