Handlingsplan mot antisemittisme 2025–2030

Til innholdsfortegnelse

Forord

Regjeringen ønsker et likestilt og mangfoldig samfunn som er trygt for alle. Det er fortsatt nødvendig med en aktiv og helhetlig innsats for å motvirke antisemittisme. Vi legger nå fram en ny handlingsplan mot antisemittisme (2025–2030), som den tredje i rekken. Vi ser at mange av tiltakene vi har hatt i flere år virker. Samtidig er antisemittisme en utfordring som krever langsiktig innsats.

I dag bidrar krig og konflikt i Midtøsten til økte motsetninger i samfunnet vårt og påvirker intensiteten og omfanget av antisemittisme i Norge. Trusler rettet mot jødiske institusjoner har økt og senest i mai 2024 var det et fysisk angrep mot synagogen i Trondheim. Den norske jødiske minoriteten, som består av rundt 1500 personer, er liten og ekstra utsatt når antisemittisme brer om seg. Det er vårt felles ansvar at alle jøder, spesielt barn og unge, føler seg trygge og inkludert i Norge og ikke blir utsatt for hatytringer eller diskriminering.

Handlingsplanen mot antisemittisme er en del av regjeringens arbeid med å forsterke og fornye innsatsen mot rasisme, hets og diskriminering på grunn av etnisitet og religion. Regjeringen har definert følgende tre overordnete innsatsområder i arbeidet: 1) Dialog og et velfungerende demokrati 2) Kunnskap og kompetanse 3) Trygghet og sikkerhet. De 22 tiltakene i denne handlingsplanen er gruppert etter disse innsatsområdene. I tillegg inngår Norges innsats og tiltak mot antisemittisme internasjonalt i planen. Handlingsplanen skal være dynamisk, slik at tiltak kan justeres underveis og nye kan komme til.

Selv om situasjonen i dag er utfordrende, er dessverre ikke antisemittisme noe nytt i Norge. Antisemittiske forestillinger lå bak grunnlovfestingen av at jødene fortsatt ikke fikk adgang til riket i 1814. Holocaust fikk fatale konsekvenser for jødene i Norge og jødehatet finnes fremdeles i deler av befolkningen i dag. Antisemittismen er både seiglivet og tilpasser seg samfunnsutviklingen. Regjeringen mener derfor at det er nødvendig med tiltak på flere områder samtidig. Målet er at tiltakene i handlingsplanen samlet skal motvirke antisemittisme i Norge.

Regjeringen vil rette en stor takk til alle som har bidratt med innspill, både forskere, representanter fra ulike organisasjoner og enkeltpersoner. En spesiell takk til Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter i Oslo. Sist, men ikke minst, vil vi takke representanter fra det jødiske miljøet her i Norge, som har bidratt med sine erfaringer og sitt engasjement og gitt gode innspill underveis i prosessen.

Oslo, 11. november 2024

Signatur

Jonas Gahr Støre

Statsminister

Signatur

Emilie Enger Mehl

Justis- og beredskapsminister

Signatur

Espen Barth Eide

Utenriksminister

Signatur

Kari Nessa Nordtun

Kunnskapsminister

Signatur

Erling Sande

Kommunal- og distriktsminister

Signatur

Jan Christian Vestre

Helse- og omsorgsminister

Signatur

Lubna Jaffery

Kultur- og likestillingsminister

Signatur

Kjersti Toppe

Barne- og familieminister