Meld. St. 1 (2024–2025)

Nasjonalbudsjettet 2025

Til innholdsfortegnelse

4 Hovedtrekk i skatte- og avgiftspolitikken

4.1 Regjeringens mål for skatte- og avgiftspolitikken

Skatter og avgifter gjør det mulig å finansiere velferdsordninger, slik at Norge kan forbli et trygt og godt land å bo i. Skatte- og avgiftspolitikken skal bidra til rettferdig fordeling og legge til rette for vekst, verdiskaping, god helse og godt miljø i hele Norge.

Skatter og avgifter har betydning for hvordan Norge møter de langsiktige utfordringene som beskrives i Perspektivmeldingen 2024:

  • Kampen om arbeidskraften. Omsorgsoppgavene blir flere, men vi blir ikke flere i yrkesaktiv alder til å utføre dem. Skattesystemet må bygge opp under arbeidslinja. Skatt, trygd og tilskuddsordninger må virke godt sammen.

  • Fortsatt god fordeling. Små forskjeller og stabil tilgang på velferdstjenester må bevares i møte med omstillingene og at mange lever lenger. For å finansiere velferdsordningene må skattegrunnlagene være robuste og brede, og skatte- og avgiftssystemet tilpasses samfunnsutviklingen. Skattesystemet er et redskap i regjeringens arbeid for å redusere forskjellene mellom folk, både sosialt og geografisk.

  • Behov for omstilling. Økte spenninger i verden, klima- og naturendringer og avtagende petroleumsaktivitet forsterker behovet for å bruke ressursene godt og riktig. Regjeringen vil at skatte- og avgiftspolitikken skal gi gode rammebetingelser for arbeid, investeringer og verdiskaping i hele landet. Godt utformede grunnrenteskatter gir fellesskapet del i den ekstraordinære avkastningen som kan oppstå ved bruk av våre naturressurser. Miljøavgifter på riktig nivå, som avgifter på utslipp av klimagasser, inngår i en kostnadseffektiv og troverdig klima- og miljøpolitikk og bidrar til at samfunnets ressurser brukes best mulig.

I løpet av denne stortingsperioden er det gitt betydelige lettelser i den ordinære inntektsskatten for personer, mens formuesskatt og grunnrenteskatter er økt, i tillegg til miljøavgifter og utbytteskatt. En slik dreining av skattesystemet stimulerer til økt arbeidstilbud og mindre miljøskadelige utslipp, samtidig som skattesystemet har blitt mer omfordelende. Selskapsskattesatsen, som påvirker hvor lønnsomt det er å investere i Norge sammenlignet med andre land, er holdt uendret på et moderat nivå. Som varslet i Revidert nasjonalbudsjett 2024 er det foreslått at den ekstra arbeidsgiveravgiften blir avviklet fra 1. januar 2025. Høyprisbidraget på kraftproduksjon ble avviklet allerede 1. oktober 2023. Med dette, er begge de midlertidige skatteøkningene som ble innført i forbindelse med 2023-budsjettet, nå avviklet. Dette er i tråd med regjeringens lovnad om at disse skatteskjerpelsene var midlertidige. Det er grunn til å understreke at i den spesielle situasjonen vi var i, med økte utgifter på mange områder og ekstraordinært høye kraftpriser, var det helt nødvendig å gjøre disse to midlertidige grepene. Alternativet var betydelige velferdskutt eller store skatteøkninger til husholdningene.

Regjeringen har som mål at skatte- og avgiftsreglene skal være lette å forstå og etterleve for skattyterne og håndheve for skattemyndighetene. Ved å utnytte mulighetene fra digitalisering kan de administrative kostnadene for skattyterne og det offentlige holdes nede. Regjeringen vurderer løpende endringer i regelverket med mål om ytterligere forenklinger for næringslivet.

4.2 Hovedtrekk i skatte- og avgiftsopplegget for 2025

Sammendrag

Denne regjeringen gjør tydelige politiske valg og fører en trygg og ansvarlig økonomisk politikk. Folk skal og vil få bedre råd.

Regjeringen foreslår ingen større skattereformer i 2025-budsjettet, men fortsetter arbeidet med å gjøre skattesystemet mer omfordelende. Samlede netto skatte- og avgiftslettelser i regjeringens forslag er 17,5 mrd. kroner, fullt innfaset.

Som varslet i Revidert nasjonalbudsjett 2024 foreslår regjeringen at den midlertidige ekstra arbeidsgiveravgiften avvikles fra 1. januar 2025. Lettelsen anslås til 12 mrd. kroner påløpt i 2025. Utover avviklingen av den ekstra arbeidsgiveravgiften foreslår regjeringen netto skatte- og avgiftslettelser på om lag 5,5 mrd. kroner, når endringene er fullt innfaset. De bokførte lettelsene i 2025 anslås til om lag 9,3 mrd. kroner, se tabell 4.1.

Regjeringen prioriterer målrettede lettelser for personer med lave inntekter. Frikortgrensen (grensen for å betale trygdeavgift) økes fra 70 000 kroner til 100 000 kroner, og grensen for å betale annen skatt på lønns- og trygdeinntekt økes fra om lag 163 000 kroner til om lag 200 000 kroner. Lavere trygdeavgift på lønn, trygd og næringsinntekt kombinert med økt trinnskatt gir lettelser for lave og middels inntekter og noe økt skatt på høye inntekter. Samlede lettelser i inntektsskatten for personer (uten utbytteskatt) under denne regjeringen summerer seg til 10,5 mrd. kroner med forslaget til 2025-budsjett.

Regjeringen foreslår å redusere merverdiavgiften på vann- og avløpstjenester fra 25 pst. til 15 pst. fra 1. mai 2025. Det gir lettelser på anslagsvis 4 mrd. kroner i helårsvirkning og bidrar til å redusere levekostnadene for mange husholdninger som har opplevd å få kjøpekraften redusert som følge av høy prisvekst og økt rente.

Gjeldende utflyttingsskatteregler sikrer ikke at verdistigning på aksjer mv. som opptjenes mens eiere er bosatt i Norge, skattlegges her, og at skatten faktisk blir betalt. Regjeringen foreslår derfor å endre utflyttingsskatten slik at reglene virker etter sin hensikt, og bygger opp under et robust, omfordelende og rettferdig skattesystem. Endringene som foreslås, er lempeligere enn forslaget som har vært på høring.

Regjeringen har vist at vår plan for opptrapping av klimaavgifter følges. Skatte- og avgiftsopplegget for 2025 innebærer nye skritt i samme retning, blant annet ved at klimaavgiftene på ikke-kvotepliktige utslipp trappes videre opp lineært fram mot 2 000 2020-kroner per tonn CO2 i 2030 (tilsvarer 2 400 2025-kroner). Den grønne omstillingen regjeringen legger opp til, må også ta hensyn til de økte levekostnadene store grupper har opplevd over flere år. Regjeringen foreslår derfor å tilbakeføre inntektene fra veitrafikken av å øke klimaavgiftene ved å redusere veibruksavgiften og trafikkforsikringsavgiften. Klimapolitikken må også ses i sammenheng med andre forslag med gode fordelingseffekter.

Utvalgte beløpsgrenser i skattesystemet som har stått stille i mange år, økes. I tillegg foreslås lettelser i reisefradraget og lemping av toårsregelen for pendlere. Regjeringen foreslår også en gunstigere og enklere beskatning av salg av overskuddsstrøm i privat bolig, ved å innføre en skattefri beløpsgrense på 15 000 kroner for slike inntekter. I 2025 foreslår regjeringen å fjerne gjenstående overprising av gebyrfinansierte tjenester. For 2025 innebærer det reduksjoner i gebyrer både i Brønnøysundregistrene, på trafikant- og kjøretøyområdet under Statens vegvesen og utleggsgebyret. Det kommer både enkeltpersoner og næringsliv til gode at gebyrene for offentlige tjenester med dette settes på kostnadsriktig nivå. Denne ryddejobben er med dette budsjettet sluttført.

Andre forslag til endringer i skatter og avgifter

Regjeringen foreslår også andre endringer i skatte- og avgiftssystemet med virkning fra 2025:

  • Introduksjonsstønaden skattlegges som lønn.

  • Beløpsgrensen for skattefrie ansatterabatter økes til 10 000 kroner.

  • Den generelle beløpsgrensen for lønnsopplysningsplikt økes til 2 000 kroner.

  • Beløpsgrensen for skattefritt salg av bær og hageprodukter mv. økes til 10 000 kroner.

  • Grensen for skattefri utleie av egen fritidsbolig og korttidsutleie av egen bolig økes til 15 000 kroner.

  • Bostedsregelen for utsendte utenriksansatte mv. endres, slik at de ansatte anses skattemessig bosatt i Norge.

  • Enkelte beløpsgrenser i inntekts- og formuesskatten videreføres nominelt.

  • Suppleringsskatteloven endres slik at skattefordelingsregelen og den tilhørende forenklingsregelen blir innført.

  • Naturressursskatten for vannkraftverk økes til 0,21 øre per kWh til fylkeskommuner og 1,13 øre per kWh til kommuner.

  • Kontraktsunntaket for fastprisavtaler i grunnrenteskattene på vannkraft og vindkraft videreføres uten tidsbegrensning.

  • Utslippsfaktoren for avfallsavgiften endres.

  • Det innføres CO2-avgift på fiske i fjerne farvann med 25 pst. av full sats.

  • Det innføres CO2-avgift på utenriks sjøfart.

  • Den reduserte satsen for mineralolje økes for å overholde minstesatsen i energiskattedirektivet.

  • Satsen for kvotepliktige utslipp i sjøfarten reduseres.

  • Flypassasjeravgiften reduseres.

  • Beløpsgrensen for hva som regnes som bagatellmessig verdi i regelverket for merverdiavgift, sendes på høring med sikte på endring fra 1. januar 2025.

  • Sektoravgiften under Norges vassdrags- og energidirektorat og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet økes, mens det innføres nye sektoravgifter under Havindustritilsynet og Sokkeldirektoratet.

Flere av forslagene bidrar til å forenkle skatte- og avgiftssystemet, særlig innenfor personbeskatningen. Det gjelder blant annet forslaget om å øke frikortgrensen og forenkle reglene for beskatning av salg av overskuddsstrøm i privat bolig. Det foreslås videre enklere regler for å skattlegge utsendte utenrikstjenesteansatte og at introduksjonsstønaden skattlegges som lønn. I tillegg vil en merkbar økning av ulike beløpsgrenser innebære forenkling.

4.3 Provenyvirkninger av forslag til skatte- og avgiftsendringer

Tabell 4.1 gir en oversikt over provenyvirkningene av regjeringens forslag. Påløpte virkninger er endringer i betalingsforpliktelser for inntektsåret 2025 som følger av regjeringens forslag, mens bokførte virkninger er endringer i innbetalinger samme år. Innbetalingsrutiner kan medføre avvik mellom påløpt og bokført virkning. For eksempel betaler selskaper inntektsskatt etterfølgende år, og ikke alle endringer kan fullt ut hensyntas i forskuddstrekket. Forslag kan ha påløpt virkning i år utover budsjettåret, for eksempel når virkningstidspunktet ikke er 1. januar i budsjettåret.

Tabell 4.1 Anslåtte provenyvirkninger av regjeringens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for 2025. Negative tall betyr lettelser. Anslagene er regnet i forhold til referansesystemet for 2025. Mill. kroner

2025

Påløpt

Bokført

Inntektsskatt for personer

-1 330

-1 146

Endre bunnfradrag (personfradrag og minstefradrag)

-130

-105

Redusere trygdeavgiften på lønn/trygd og næringsinntekt

-2 245

-1 795

Justere trinnskatten

1 580

1 265

Øke frikortgrensen til 100 000 kroner

-515

-410

Fjerne toårs tidsavgrensning for pendlerfradrag for ansatte som bor på brakke

-100

-80

Lettelser i reisefradraget utover prisvekst

-35

-30

Særskilte beløpsgrenser – øke grensen for ansatterabatter til 10 000 kroner

-75

-60

Særskilte beløpsgrenser – øke grensen for lønnsopplysningsplikt til 2 000 kroner

-50

-40

Særskilte beløpsgrenser – øke grensen for skattefritt salg av bær mv. til 10 000 kroner

-6

-4

Skattlegge introduksjonsstønaden som lønn

40

32

Øke skattefri grense for utleie av egen fritidsbolig og korttidsutleie av egen bolig til 15 000 kroner

-50

-40

Innføre skattefri beløpsgrense på 15 000 kroner for inntekter fra husholdningers energiinstallasjoner

0

0

Oppheve bostedsregelen for utsendte utenriksansatte mv.

1

1

Nominell videreføring, samspillsvirkninger mv.

180

140

Endre reglene for utflyttingsskatt

100

0

Utvide særordningen for opsjoner i arbeidsforhold

-25

-20

Formuesskatt

75

60

Nominell videreføring og avrundinger

75

60

Næringsbeskatning

-20

0

Øke naturressursskatten for vannkraftverk1

0

0

Videreføre kontraktsunntak for fastprisavtaler (nord-/sør-unntak)

-20

0

Klima-, miljø- og bilavgifter

1 702

1 727

Øke avgiftene på ikke-kvotepliktige utslipp med 16 pst.

2 235

2 050

Endre utslippsfaktor for avfallsavgiften

50

45

Kompensere offentlige transportører med kontrakter med private aktører for økt CO2-avgift

-100

-100

Innføre CO2-avgift på fiske i fjerne farvann (25 pst. av full sats)

140

130

Innføre CO2-avgift på utenriks sjøfart (500 kroner per tonn CO2)

500

450

Øke den reduserte satsen for mineralolje for å overholde minstesatsen i energiskattedirektivet

2

2

Redusere veibruksavgiften på biodiesel med 0,32 kroner per liter

-80

-75

Redusere veibruksavgiften på bensin med 0,50 kroner per liter

-270

-250

Redusere veibruksavgiften på drivstoff med 0,10 kroner per liter

-300

-275

Redusere trafikkforsikringsavgiften på person- og varebiler med forbrenningsmotor

-430

-210

Redusere satsen for kvotepliktig utslipp i sjøfarten

-45

-40

Andre særavgifter

-596

-547

Justere den reduserte satsen i el-avgiften som følge av valutakursendringer

4

3

Redusere flypassasjeravgiften

-600

-550

Merverdiavgift

-2 750

-2 042

Redusere merverdiavgiften på gebyrer på vann og avløp til 15 pst. fra 1. mai 2025

-2 700

-2 000

Øke beløpsgrensen for hva som regnes som bagatellmessig verdi i regelverket for merverdiavgift

-50

-42

Sektoravgifter og overprisede gebyrer

-507

-443

Øke sektoravgiften under NVE

17

17

Fjerne overprisingen i Brønnøysundregistrene

-128

-128

Fjerne overprisingen av utleggsgebyret

-466

-402

Øke sektoravgiften under Finanstilsynet

21

21

Øke sektoravgiften i Nkom

6

6

Innføre ny sektoravgift under Havindustritilsynet

10

10

Innføre ny sektoravgift under Sokkeldirektoratet

45

45

Sette gebyrer på trafikant- og kjøretøyområdet under Statens vegvesen til selvkost

-12

-12

Forslag til nye skatte- og avgiftsendringer i 20252

-3 426

-2 391

Avvikle ekstra arbeidsgiveravgift (brutto)

-12 030

-6 860

Sum skatte- og avgiftsendringer i 2025-budsjettet3

-15 456

-9 251

1 Forslaget vil isolert sett redusere bokført statlig selskapsskatt i 2026 og øke naturressursskatten for kommuner og fylkeskommuner med om lag 50 mill. kroner. Statens og kommunesektorens samlede skatteinntekter vil samtidig ikke påvirkes. Det følger av målet om at kommunale skatteinntekter skal utgjøre 40 pst. av samlede inntekter innenfor kommuneopplegget. Økt naturressursskatt påvirker derfor bare sammensetningen av kommunesektorens samlede skatteinntekter, ikke nivået. Samlet kommer derfor både kommunesektoren og staten uendret ut. Naturressursskatten kommer til fratrekk krone for krone i selskapsskatten til staten, og utgjør derfor normalt ingen belastning for selskapene.

2 Samlet påløpt provenyvirkning er -5 501 mill. kroner når endringene er fullt innfaset. Avviket mellom dette tallet og påløpt provenyvirkning i 2025 skyldes i all hovedsak at forslagene om å redusere trafikkforsikringsavgiften og merverdiavgiften på gebyrer for vann og avløp har påløpt virkning også i påfølgende budsjettår.

3 Fullt innfaset er summen av skatte- og avgiftsendringer i 2025-budsjettet -17 531 mill. kroner. Dette er summen av nye skatte- og avgiftsendringer i 2025-budsjettet (-5 501 mill. kroner, se fotnote 2) og påløpt virkning av å avvikle den ekstra arbeidsgiveravgiften (-12 030 mill. kroner).

Kilde: Finansdepartementet.

Provenyvirkningene av skatte- og avgiftsopplegget beregnes i forhold til et referansesystem for 2025. Referansesystemet er basert på 2024-regler oppjustert med i hovedsak anslått pris-, lønns- og formuesvekst. Fradrag og beløpsgrenser mv. i den generelle satsstrukturen i personbeskatningen er justert til 2025-nivå med anslått lønnsvekst på 4,5 pst. i referansesystemet. Særskilte fradrag og andre grenser i personbeskatningen er hovedsakelig justert med anslått konsumprisvekst fra 2024 til 2025 på 3,0 pst. En skattyter som kun har ordinære fradrag og en vekst i både alminnelig inntekt og personinntekt på 4,5 pst., får da om lag samme gjennomsnittlige inntektsskatt i referansesystemet for 2025 som i 2024. I referansesystemet er alle mengdeavgifter (for eksempel avgifter per kg eller liter) justert med anslått vekst i konsumprisene fra 2024 til 2025. Referansesystemet gir dermed reelt sett uendret skatte- og avgiftsnivå fra 2024 til 2025.

Tabell 4.2 viser anslagene på bokførte skatte- og avgiftsinntekter for 2025 samt anslag for 2024 og regnskapstall for 2023, fordelt på kapittel og post.

Tabell 4.2 Bokførte skatte- og avgiftsinntekter fordelt på kapittel og post. Mill. kroner

Budsjettanslag 2024

Kapittel

Post

Betegnelse

Regnskap 2023

Saldert budsjett

Anslag NB25

Forslag 2025

5501

Skatter på formue og inntekt

70

Trinnskatt og formuesskatt mv.

103 944

118 001

124 400

136 186

72

Fellesskatt mv. fra personlige skattytere

144 290

155 900

156 600

151 488

74

Selskapsskatter mv. fra upersonlige skattytere utenom petroleum

158 468

129 200

131 100

129 100

75

Formuesskatt1

9 006

-

-

-

76

Kildeskatt på utbytte

11 201

10 000

12 750

13 250

77

Kildeskatt på rentebetalinger

57

100

20

25

78

Kildeskatt på royaltybetalinger

0

0

0

0

79

Kildeskatt på leieinntekter for visse fysiske eiendeler

42

75

10

15

5502

Finansskatt

70

Skatt på lønn

2 552

2 600

2 600

2 704

71

Skatt på overskudd

2 009

2 650

2 200

2 400

5506

70

Avgift av arv og gaver

46

0

15

0

5507

Skatt og avgift på utvinning av petroleum

71

Ordinær skatt på formue og inntekt

188 239

151 600

130 100

119 500

72

Særskatt på oljeinntekter

426 187

330 700

277 300

259 700

74

Arealavgift mv.

1 319

1 500

1 400

1 300

5508

70

Avgift på utslipp av CO2 i petroleums-virksomheten på kontinentalsokkelen

7 496

7 800

7 800

8 000

5509

70

Avgift på utslipp av NOX i petroleums-virksomheten på kontinentalsokkelen

4

0

-2

1

5511

Tollavgiftsinntekter

70

Tollavgift

3 506

3 500

3 600

3 550

71

Auksjonsinntekter fra tollkvoter

227

285

285

300

5521

70

Merverdiavgift

378 585

398 897

389 500

409 258

5526

70

Avgift på alkohol

16 353

17 000

16 600

16 800

5531

70

Avgift på tobakksvarer mv.

7 392

7 300

7 600

7 600

5536

Avgift på motorvogner mv.

71

Engangsavgift

6 944

7 158

7 500

6 500

72

Avgift på trafikkforsikring

10 577

11 250

10 850

10 190

73

Vektårsavgift

277

300

280

290

75

Omregistreringsavgift

1 747

1 900

1 700

1 850

5538

Veibruksavgift på drivstoff

70

Veibruksavgift på bensin

3 710

3 650

3 600

3 280

71

Veibruksavgift på autodiesel

8 099

7 470

6 700

6 520

72

Veibruksavgift på naturgass og LPG

7

5

4

4

5540

70

Avgift på kraftproduksjon

7 594

-500

-160

0

5541

70

Avgift på elektrisk kraft

8 643

8 205

10 300

10 803

5542

Avgift på mineralolje mv.

70

Grunnavgift på mineralolje mv.

-18

0

0

0

71

Avgift på smøreolje mv.

113

110

120

120

5543

Miljøavgift på mineralske produkter mv.

70

CO2-avgift

14 237

16 341

16 100

18 437

71

Svovelavgift

8

5

10

10

5546

70

Avgift på avfallsforbrenning

222

630

600

695

5547

Avgift på helse- og miljøskadelige kjemikalier

70

Trikloreten (TRI)

0

0

0

0

71

Tetrakloreten (PER)

0

0

0

0

5548

Miljøavgift på visse klimagasser

70

Avgift på hydrofluorkarboner (HFK) og perflourkarboner (PFK)

413

580

330

355

71

Avgift på SF6

10

60

50

60

5549

70

Avgift på NOX

48

40

30

30

5550

70

Miljøavgift på plantevernmidler

71

65

65

65

5551

Avgifter knyttet til mineralvirksomhet

70

Avgift på undersjøisk utnyttelse mv. av kalkstein

0

1

3

1

71

Årsavgift knyttet til mineraler

12

14

19

20

5552

70

Avgift på oppdrettsfisk

869

1 300

1 310

1 350

5553

70

Avgift på viltlevende marine ressurser

124

140

130

130

5554

70

Avgift på vindkraft

319

387

355

395

5557

70

Avgift på sukker mv.

208

200

200

200

5559

Avgift på drikkevareemballasje

70

Grunnavgift på engangsemballasje

2 699

2 700

2 850

3 000

71

Miljøavgift på kartong

55

55

60

60

72

Miljøavgift på plast

41

40

55

55

73

Miljøavgift på metall

9

10

10

10

74

Miljøavgift på glass

5

5

5

5

5561

70

Flypassasjeravgift

2 032

2 300

2 300

1 850

5565

70

Dokumentavgift

11 713

11 400

11 300

12 200

Sektoravgifter2

4 696

4 486

4 667

4 711

5583

70

Frekvens- og nummeravgift

393

402

407

675

5584

70

Utgåtte avgifter, og renter og tvangsmulkt på særavgifter

36

0

0

0

5700

Folketrygdens inntekter

71

Trygdeavgift

180 792

190 787

191 300

197 315

72

Arbeidsgiveravgift

247 960

264 673

266 800

269 420

Totalt

1 975 587

1 873 277

1 803 727

1 811 782

1 Kapittel 5501, post 75 ble avviklet og innlemmet i kapittel 5501, post 70, fra og med 2024.

2 Hvilke sektoravgifter og gebyrer som endres, fremgår av tabell 4.1 og Prop. 1 LS (2024–2025) kapittel 12.

Kilde: Finansdepartementet.

Tabell 4.3 viser bokførte virkninger som følge av nye forslag til regelendringer i 2025, fordelt på kapittel og post.

Tabell 4.3 Anslåtte bokførte provenyvirkninger av skatte- og avgiftsopplegget for 2025 fordelt på kapittel og post. Regnet i forhold til referansesystemet for 2025. Mill. kroner

Kap.

Post

Betegnelse

Endring

5501

Skatter på formue og inntekt1

70

Trinnskatt og formuesskatt mv.

1 327

72

Fellesskatt mv. fra personlige skattytere

-207

74

Selskapsskatter mv. fra upersonlige skattytere utenom petroleum

0

76

Kildeskatt på utbytte

0

77

Kildeskatt på rentebetalinger

0

78

Kildeskatt på royaltybetalinger

0

79

Kildeskatt på leiebetalinger for visse fysiske eiendeler

0

5502

Finansskatt

70

Skatt på lønn

0

71

Skatt på overskudd

0

5506

70

Avgift av arv og gaver

0

5507

Skatt og avgift på utvinning av petroleum

71

Ordinær skatt på formue og inntekt

0

72

Særskatt på oljeinntekter

0

74

Arealavgift mv.

0

5508

70

Avgift på utslipp av CO2 i petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen

0

5509

70

Avgift på utslipp av NOX i petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen

0

5511

Tollavgiftsinntekter

70

Tollavgift

0

71

Auksjonsinntekter fra tollkvoter

0

5521

70

Merverdiavgift

-2 042

5526

70

Avgift på alkohol

0

5531

70

Avgift på tobakksvarer mv.

0

5536

Avgift på motorvogner mv.

71

Engangsavgift

0

72

Avgift på trafikkforsikring

-210

73

Vektårsavgift

0

75

Omregistreringsavgift

0

5538

Veibruksavgift på drivstoff

70

Veibruksavgift på bensin

-320

71

Veibruksavgift på autodiesel

-280

72

Veibruksavgift på naturgass og LPG

0

5540

70

Avgift på kraftproduksjon

0

5541

70

Avgift på elektrisk kraft

3

5542

Avgift på mineralolje mv.

70

Grunnavgift på mineralolje og biodiesel mv.

0

71

Avgift på smøreolje mv.

0

5543

Miljøavgift på mineralske produkter mv.

70

CO2-avgift

2 537

71

Svovelavgift

0

5546

70

Avgift på avfallsforbrenning

45

5547

Avgift på helse- og miljøskadelige kjemikalier

70

Trikloreten (TRI)

0

71

Tetrakloreten (PER)

0

5548

70

Avgift på hydrofluorkarboner (HFK) og perfluorkarboner (PFK)

45

71

Avgift på SF6

10

5549

70

Avgift på NOX

0

5550

70

Miljøavgift på plantevernmiddel

0

5551

Avgift knyttet til mineralvirksomhet

70

Avgift på undersjøisk utnyttelse mv. av kalkstein

0

71

Årsavgift knyttet til mineraler

0

5552

70

Avgift på oppdrettsfisk

0

5553

70

Avgift på viltlevende marine ressurser

0

5554

70

Avgift på vindkraft

0

5557

70

Avgift på sukker mv.

0

5559

Avgift på drikkevareemballasje

70

Grunnavgift på engangsemballasje

0

71

Miljøavgift på kartong

0

72

Miljøavgift på plast

0

73

Miljøavgift på metall

0

74

Miljøavgift på glass

0

5561

70

Flypassasjeravgift

-550

5565

70

Dokumentavgift

0

Sektoravgifter og overprisede gebyrer2

-443

5583

70

Frekvens- og nummeravgift.

0

5700

Folketrygdens inntekter

71

Trygdeavgift

-2 186

72

Arbeidsgiveravgift

-6 880

1 Virkninger gjelder for staten og kommunesektoren. Det vises til Prop. 1 LS (2024–2025) punkt 3.10 for omtale av de kommunale skatteørene.

2 Hvilke sektoravgifter og overprisede gebyrer som endres, fremgår av tabell 4.1 og Prop. 1 LS (2024–2025) kapittel 12.

Kilde: Finansdepartementet.

4.4 Sosial og geografisk profil på skatteopplegget

4.4.1 Sosiale fordelingsvirkninger

Regjeringens skattepolitikk kjennetegnes av sosial og geografisk omfordeling. Denne profilen videreføres i 2025-budsjettet ved at regjeringen foreslår moderate justeringer i utjevnende retning. Lettelsene er størst for skattytere med svært lave inntekter. Figur 4.1 viser hvordan økt frikortgrense og økt personfradrag kombinert med redusert minstefradrag gir målrettede lettelser i bunnen av inntektsfordelingen.

Last ned CSVFigur 4.1 Skattelettelse på lave lønnsinntekter som følge av økt frikortgrense (lyseblått felt) og økt grense for å betale skatt på alminnelig inntekt (lyserødt felt). Skattyter som kun har lønnsinntekt og standard fradrag. Regjeringens forslag sammenlignet me...

Figur 4.1 Skattelettelse på lave lønnsinntekter som følge av økt frikortgrense (lyseblått felt) og økt grense for å betale skatt på alminnelig inntekt (lyserødt felt). Skattyter som kun har lønnsinntekt og standard fradrag. Regjeringens forslag sammenlignet med referansesystemet for 2025

Kilder: Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrås skattemodell, LOTTE-Skatt.

For å måle hvordan endringer i inntektsskatten slår ut for ulike inntektsgrupper på kort sikt, sammenlignes forslagene med 2024-regler fremført til 2025 (referansesystemet), se tabell 4.4. Beregningene inkluderer endringer i satser, fradrag og grenser i inntektsbeskatningen av personer. Den isolerte, netto lettelsen i inntektsskatten av de endringene som inngår i beregningene, er anslått til om lag 1 235 mill. kroner påløpt.

Tabell 4.4 Anslåtte fordelingsvirkninger av endringer i inntektsbeskatningen for personer 17 år og eldre. Negative tall er skattelettelser. Sammenlignet med referansesystemet for 2025

Bruttoinntekt¹ inkl. skattefrie ytelser

Antall

Gjennomsnittlig skatt i referansealternativet. Kroner

Gjennomsnittlig skatt i referansealternativet. Prosent

Gjennom- snittlig endring i skatt.2 Kroner

Endring i pst. av bruttoinntekten. Prosent

0–100 000 kr

308 300

1 200

3,3

-200

-0,6

100 000–200 000 kr

211 900

8 200

5,4

-2 200

-1,4

200 000–250 000 kr

132 200

13 000

5,7

-1 200

-0,5

250 000–300 000 kr

201 300

18 600

6,7

-400

-0,1

300 000–350 000 kr

250 700

33 800

10,4

-200

-0,1

350 000–400 000 kr

288 100

52 000

13,9

-200

-0,1

400 000–450 000 kr

286 200

69 400

16,3

-200

-0,1

450 000–500 000 kr

271 900

86 400

18,2

-200

-0,1

500 000–550 000 kr

283 000

103 000

19,6

-400

-0,1

550 000–600 000 kr

273 300

118 800

20,7

-400

-0,1

600 000–700 000 kr

510 400

141 800

21,9

-400

-0,1

700 000–800 000 kr

424 000

174 200

23,3

-400

0,0

800 000–1 000 000 kr

508 000

229 400

25,9

-200

0,0

1 000 000–2 000 000 kr

547 600

406 200

31,3

600

0,1

2 000 000–3 000 000 kr

59 700

889 000

37,5

600

0,0

3 000 000 kr og over

33 600

2 556 200

41,6

400

0,0

I alt

4 590 200

165 600

25,1

-200

0,0

1 Bruttoinntekt omfatter lønns-, trygde-, pensjons-, nærings- og kapitalinntekt før skatt og skattefrie ytelser.

2 Tallene er avrundet til nærmeste 200 kroner.

Kilder: Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrås skattemodell, LOTTE-Skatt.

Det anslås at over 85 pst. av skattyterne får redusert eller uendret inntektsskatt. Økt frikortgrense og vekslingen fra minstefradrag til personfradrag bidrar til at de største lettelsene tilfaller skattytere med de laveste inntektene.

De viktigste endringene i inntektsskatten som det ikke er mulig å regne fordelingsvirkninger av i SSBs skattemodell, er forslaget om å skattlegge introduksjonsstønaden som lønn, fjerne tidsavgrensningen på to år for pendlerfradrag for anleggsarbeidere, og endre reglene for utflyttingskatten.

I Hurdalsplattformen fremgår regjeringens intensjon om å holde det samlede skatte- og avgiftsnivået for folks inntekter og forbruk uendret. Det er da lagt til grunn at utbytte- og formuesskatt holdes utenfor, og at husholdningenes andel av avgiftsendringer er inkludert. Med regjeringens forslag til 2025-budsjett summerer lettelsene for husholdningene med denne definisjonen seg til 10,9 mrd. kroner under denne regjeringen, se tabell 4.5.

Tabell 4.5 Anslått samlet provenyvirkning av endringer i skatter og avgifter på folks inntekter og forbruk. Fullt innfaset. De årlige bidragene er regnet i forhold til referansesystemet for det enkelte år. Mill. 2025-kroner påløpt

2022–2025 (samlet)

2025 (forslag)

Skatt på inntekt for personer (uten utbytteskatt)

-10 500

-1 300

Klima-, miljø- og bilavgifter

3 400

-800

Merverdiavgift

-2 100

-4 100

Andre særavgifter

-1 000

-400

Sektoravgifter og gebyrer

-700

-500

Sum årlige bidrag til regjeringens skatteintensjon

-10 900

-7 100

Kilde: Finansdepartementet.

Regjeringen har over tid prioritert at personer med lave og middels inntekter skal få skattelette. Tabell 4.6 viser anslag på fordelingsvirkninger av vedtatte endringer i inntektsskatten i tidligere budsjetter. Personene er sortert etter bruttoinntekt og delt inn i ti like store grupper for hvert år (desiler). Hver gruppe inneholder om lag 450 000 personer. Tabell 4.7 viser tilsvarende anslag for årlige endringer i formuesskatten fordelt etter beregnet nettoformue.

Tabell 4.6 Historiske anslag og anslag for 2025 for fordelingsvirkninger av endringer i inntektsbeskatningen for personer 17 år og eldre. Negative tall er skattelettelser. De årlige anslagene er regnet i forhold til referansesystemet for det enkelte år. Desilfordelt etter bruttoinntekt inkl. skattefrie ytelser

Gjennomsnittlig endring i skatt. Kroner

NB2022

NB2023

RNB2023

NB2024

Forslag 2025

Desil 1

-200

0

0

0

-1 000

Desil 2

-800

-1 600

-400

-400

-800

Desil 3

-1 200

-1 200

-1 600

-200

-200

Desil 4

-1 400

-1 400

-400

-200

-200

Desil 5

-1 600

-1 600

-200

-400

-400

Desil 6

-2 000

-2 000

0

-400

-400

Desil 7

-2 200

-2 200

0

-400

-400

Desil 8

-1 400

-400

0

-200

-200

Desil 9

0

400

-200

200

200

Desil 10

9 200

8 000

-200

1 600

600

Herav topp 1 pst.

62 600

44 800

-200

2 200

400

I alt

-200

-200

-400

0

-200

Kilder: Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrås skattemodell, LOTTE-Skatt.

Tabell 4.7 Historiske anslag og anslag for 2025 for fordelingsvirkninger av endringer i formuesskatten for personer 17 år og eldre. Negative tall er skattelettelser. De årlige anslagene er regnet i forhold til referansesystemet for det enkelte år. Desilfordelt etter beregnet nettoformue

Gjennomsnittlig endring i skatt. Kroner

NB2022

NB2023

NB2024

Forslag 2025

Desil 1

0

0

0

0

Desil 2

0

0

0

0

Desil 3

0

0

0

0

Desil 4

0

0

0

0

Desil 5

0

0

0

0

Desil 6

0

0

0

0

Desil 7

0

0

0

0

Desil 8

0

200

0

0

Desil 9

200

400

0

0

Desil 10

14 400

5 800

0

200

Herav topp 1 pst.

120 800

35 000

0

400

I alt

1 400

600

0

0

Kilder: Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrås skattemodell, LOTTE-Skatt.

Merk at kolonnene ikke kan summeres direkte. For det første kan én og samme person befinne seg i ulike desiler i ulike år. For det andre er anslagene i tabellen beregnet på det datagrunnlaget og med de lønns- og prisvekstanslagene mv. som lå til grunn for hvert budsjett. Oppdaterte anslag vil gi andre resultater. Videre gjelder anslagene bare skatteendringer som kan beregnes i Statistisk sentralbyrås modell LOTTE-Skatt. Tabellene gir likevel et tydelig bilde av fordelingsprofilen på inntektsskatteopplegget for personer for de ulike årene.

I perioden har det blitt gitt brede lettelser i inntektsskatten som til dels har vært finansiert av skatteskjerpelser for personer med de høyeste inntektene. Regjeringen har over tid prioritert en kraftig økning i personfradraget, og grensen for å betale skatt på alminnelig inntekt på lønns- og trygdeinntekt er nominelt mer enn doblet fra om lag 97 000 kroner i 2021 til om lag 200 000 kroner med forslaget for 2025. Trygdeavgiften på lønn og trygd er redusert fra 8,2 pst. i 2021 til 7,7 pst. i forslaget for 2025. For høye inntekter er redusert trygdeavgift motvirket av økt trinnskatt. Skjerpelsene i toppen er i hovedsak et resultat av økt utbytteskatt i 2022 og 2023. Endringen i revidert nasjonalbudsjett for 2023 gjelder bare pensjonsskatt, der det ble gitt lettelser for forholdsvis lave pensjoner.

Endringer i formuesskatten i 2022- og 2023-budsjettene gjorde formuesskatten mer progressiv slik at de med høyest formue betaler noe mer. Verdsettelsen har økt for flere eiendeler (aksjer, boligverdi over 10 mill. kroner og sekundærboliger), og det er innført et nytt trinn på netto formue over 20 mill. kroner, hvor satsen er 1,1 pst. Samtidig er bunnfradraget økt. I 2024-budsjettet og i forslaget til 2025-budsjettet er det ikke store endringer i formuesskatten.

4.4.2 Geografiske fordelingsvirkninger

De geografiske fordelingsvirkningene av forslaget til inntektsskatteopplegg for 2025 er små. Tabell 4.8 viser anslått gjennomsnittlig skatteendring av regjeringens forslag til endringer inntektsskatten for personer i seks sentralitetssoner. Sone 1 er den mest sentrale og omfatter Oslo med enkelte nabokommuner, mens sone 6 seks er den minst sentrale. Tabellen viser at de anslåtte skatteendringene er jevnt fordelt i landet når det avrundes til nærmeste 200 kroner.

Tabell 4.8 Anslåtte geografiske fordelingsvirkninger av endringer i inntektsbeskatningen for personer 17 år og eldre. Negative tall er skattelettelser. Sammenlignet med referansesystemet for 2025

Sentralitetssone

Antall skattytere

Gjennomsnittlig bruttoinntekt. Kroner

Gjennomsnittlig beregnet nettoformue.

Kroner

Gjennomsnittlig skatt i referanseystemet. Kroner

Gjennomsnittlig endring i inntektsskatt.1 Kroner

S01

888 300

763 000

3 856 600

215 200

-200

S02

1 170 900

671 200

2 410 200

171 000

-200

S03

1 171 700

629 000

1 912 400

150 800

-200

S04

737 800

614 800

1 526 800

142 200

-200

S05

421 200

611 600

1 551 600

141 400

-200

S06

200 100

597 200

1 648 800

137 600

-200

I alt

4 590 200

660 400

2 309 000

165 600

-200

1 Tallene er avrundet til nærmeste 200 kroner.

Kilder: Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrås skattemodell, LOTTE-Skatt.

Til forsiden