7 Utenriksdepartementets oppgaver og samarbeid med andre etater
Utenriksdepartementet er ansvarlig myndighet for eksportkontrollen med strategiske varer, som er henholdsvis forsvarsmateriell og flerbruksvarer. Departementets portefølje er omfattende, og gjelder norsk politikkutvikling, regelverk, et omfattende internasjonalt samarbeid og lisensiering. I tillegg er departementet ansvarlig for gjennomføring av sanksjonsregimer og relevante restriktive tiltak som er vedtatt i FN Sikkerhetsråd eller av EU og som gjennomføres i norsk rett.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Tollvesenet har også lovpålagte oppgaver innenfor eksportkontroll. PST er ansvarlig for å forebygge og etterforske brudd på regelverket. Tollvesenet er ansvarlig for vare- og dokumentkontroll ved eksport. Utenriksdepartementet legger stor vekt på å koordinere kontrollarbeidet med PST og TOD. I denne forbindelse er det nødvendig at disse etatene besitter adekvate ressurser og kompetanse, herunder også når det gjelder deltakelse i relevante ekspertgrupper innenfor det multilaterale eksportkontrollsamarbeidet. I tillegg til samarbeidet med PST og tollvesenet, kan departementet ved behov trekke på teknisk og faglig ekspertise fra Forsvaret og Statens Strålevern.
Utenriksdepartementet har de siste årene styrket eksportkontrollarbeidet. Det er nødvendig med særskilt ekspertise for å utføre de lovpålagte lisensieringsoppgavene, som krever juridisk og teknisk kompetanse samt godt politisk skjønn. I tillegg er det viktig at departementet har adekvat kapasitet til å behandle søknader om eksport på en kompetent og tidsriktig måte, slik at industrien får sine lisenser uten unødvendige forsinkelser.
Det foregår et løpende og omfattende arbeid innenfor de multilaterale eksportkontrollregimene. Utenriksdepartementet leder dette arbeidet fra norsk side, og legger bl.a. stor vekt på en aktiv og bred ekspertdeltakelse i det løpende regimearbeidet. For å sikre kompetanse og effektivitet i det nasjonale gjennomføringsapparatet, samt muligheten for å dele norske erfaringer, informasjon og synspunkter, er det viktig at representanter fra alle involverte etater deltar på relevante ekspertmøter innenfor de multilaterale eksportkontrollregimene. Særlig sentralt i denne sammenheng er utveksling av informasjon og erfaringer mellom regimelandene.
Departementet har etablert nær kontakt og dialog med eksportbedriftene, bl.a. for å ha god oversikt over det norske teknologimiljøet. Særlig viktig er kunnskap om ny teknologiutvikling og viktige næringsinteresser knyttet til strategiske varer og teknologi. I de løpende forhandlingene som foregår innenfor regimene om utforming av kontrollparametre og spørsmål om å legge nye, fremvoksende teknologier under kontroll, er slik innsikt av særskilt betydning. Kontrollen må rettes inn mot varer og teknologi som utgjør en reell spredningsfare, noe som betinger kompetanse om en vares beskaffenhet smt tilgang på nødvendig informasjon om tiltenkte mottakere.
Informasjonsarbeidet overfor næringslivet er en viktig og prioritert oppgave, og departementet legger stor vekt på en forebyggende dialog både gjennom større møter og dialog med de enkelte bedrifter ved behov. Det holdes også et årlig større seminar for eksportindustrien. I tillegg er det lagt vekt på å gi god informasjon om regelverk, lisensprosesedyrer osv. på eksportkontrollens hjemmeside (www.regjeringen.no).
Regjeringens vil fortsatt sikre tilstrekkelige ressurser og rammebetingelser for å kunne ivareta de omfattende oppgavene på eksportkontrollområdet, herunder med sikte på å hindre uønsket eksport fra norske bedrifter og samtidig tilby norske bedrifter konkurransedyktige vilkår på grunnlag av en kompetent og tidsmessig lisensiering.
Det ble også redegjort grundig om Utenriksdepartementets oppgaver i Meld. St. 49 (2012–2013) og Meld. St. 8 (2015–2016).
7.1 Innføring av sikkert, elektronisk saksbehandlingssystem
Utenriksdepartementet tok i bruk et skreddersydd, elektronisk lisensieringssystem våren 2015. Den digitale løsningen vil oppfylle regjeringens målsetning om digitalisering av offentlige tjenester innen 2015.
Norsk næringsliv er på denne måten tilbudt en helhetlig og sikker digital tjeneste for søknader om eksportlisens, rapportering om eksport osv. Departementet vil på sin side behandle alle søknader, henvendelser og rapporter i den interne delen av systemet.
Tjenesten vil gi gevinster for både næringslivet og departementet. Bedriftene vil oppleve økt sporbarhet og effektivitet i saksgangen.
I tillegg til at departementets arbeid knyttet til lisensieringen vil effektiviseres, vil tjenesten også bidra til nødvendig sikkerhet og kvalitetssikring når det gjelder ivaretakelse av bedriftssensitive opplysninger, herunder det underliggende tallmaterialet til de årlige meldingene til Stortinget.
Bruken av systemet er fremdeles i en tidlig fase. Basert på erfaringer vil departementet videreutvikle og justere systemet med sikte på best mulig brukervennlighet, sikkerhet og effektivitet i saksbehandlingen. Alle søknader om eksportlisens behandles nå elektronisk.