Forord
Kinoene er en viktig møteplass og arena for fellesskap, og er det kulturtilbudet i Norge som flest bruker. Det er også et kulturtilbud som i stor grad blir brukt uavhengig av sosial og økonomisk bakgrunn. Kinoene og Bygdekinoen når brede lag av befolkningen over hele landet og fungerer for mange som en inngangsport til filmkultur og filmkunst, til norsk kultur og historie. Filmformidling er et effektivt virkemiddel for å engasjere forskjellige grupper, fremme samfunnsdebatt og bidra til å skape arenaer for fellesskapsopplevelser.
Den digitale utviklingen utfordrer imidlertid kinoens posisjon i markedet og i lokalsamfunn landet rundt. Kinoen møter sterk konkurranse fra film- og serietitting fra sofaen og fra små skjermer med mange apper og raske inntrykk.
I samfunnet ser vi tendenser til polarisering og fragmentering. Dette øker behovet for felles opplevelser og referanser som samler oss, ikke splitter. Og hva er vel bedre enn å se en god film – sammen?
Film er en kunstform med kraft til å rive deg ut av ditt eget perspektiv og inn i en annens. Dette gjelder særlig i kinomørket, når du legger vekk mobilen – og deg selv og ditt – og bare kan la deg selv bli fullstendig oppslukt.
Regjeringen har som overordnet mål å ha en levende filmkultur og sikre alle i hele landet tilgang på varierte filmer av høy kvalitet. For å få til dette vil regjeringen
- bidra til en desentralisert kinostruktur og legge til rette for at det finnes filmkulturelle møteplasser som kino, festivaler, cinematek og filmklubber, med bredde og mangfold i tilbudet, i hele landet
- legge til rette for at publikum har god tilgang på norsk og internasjonal kvalitetsfilm på kino, og god tilgang til den norske og internasjonale filmarven
- bidra til at kinoer, festivaler og andre virksomheter som driver filmformidling tar grønne og bærekraftige valg
Takk til Norsk filminstitutt (NFI), Film & Kino, Distributørforeningen, Cinematekene, Festivalnettverket, Norsk filmklubbforbund, Norsk Filmforbund, Virke og KS for verdifulle bidrag til strategien.