1 Tilnærming, avgrensning og status
Samferdselsdepartementet utreder et oljevern- og miljøsenter i Lofoten/Vesterålen. Utredningen skal gi en faglig vurdering av hvilke oppgaver som kan tillegges et senter. Denne midtveisrapporten presenterer arbeidet så langt.
Rammene for arbeidet ligger i mandatet for utredningen, som blant annet angir aktuelle oppgaver for et framtidig senter (Vedlegg 1 – Mandatet for arbeidet). Det skal utarbeides en pakke av oppgaver som til sammen skal være et godt grunnlag for et oljevern- og miljøsenter i Lofoten og Vesterålen. Mandatet forutsetter god dialog med relevante aktører og interessenter.
Arbeidet utføres av et sekretariat med base i Kabelvåg i Lofoten. Sekretariatet startet sitt arbeid i januar 2016, og rapporterer til en departementsgruppe som ledes av Samferdselsdepartementet med representanter fra Olje- og energidepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Kunnskapsdepartementet og Klima- og miljødepartementet.
Midtveisrapporten legges fram 1. juli 2016, og gir en oversikt over arbeidet til nå. Sekretariatet har vurdert behov, status og muligheter knyttet til de aktuelle oppgavene i mandatet. Rapporten skal være et grunnlag for å vurdere hvilke oppgaver som skal utredes videre neste halvår, og legges frem til politisk behandling høsten 2016. Endelig rapport skal være ferdig innen 1. januar 2017.
Videre presenteres kort:
- Hovedpunktene i mandatet
- Forutsetninger og avgrensninger for arbeidet
- Utgangspunkt i eksisterende faggrunnlag
- Metode
- Interessenter og medvirkning
1.1 Mandatet for utredningen
Det er stor bredde i fagområdene og aktører som har tilknytning til mandatet. Oppdraget er å utrede og utvikle et konsept for et framtidig oljevern- og miljøsenter i Lofoten og Vesterålen. Utredningen skal foreslå formål og arbeidsoppgaver, organisering og eierskap samt finansiering av senteret. Ønsket er at senteret skal bidra til sterke fagmiljøer i regionen og bygge videre på eksisterende relevante kompetansemiljøer. I arbeidet til nå er det fokusert på mulige oppgaver med utgangpunkt i de åtte punktene i mandatet:
Aktuelle oppgaver innenfor oljevern:
- Etablere en testlokalitet i sjø i tilknytning til senteret som legger forholdene til rette for opplæring i bruk av oljevernutstyr og håndtering av oljesøl/ forurensing, øvingsområde for bruk av oljevernutstyr, uttesting i forbindelse med typegodkjenning/ sertifisering av oljevernutstyr, testlokalitet for utvikling av oljevernutstyr og utvikling av metoder for opprenskning. Dessuten bør testlokaliteten kunne utnyttes til forskningsfasilitet innen strandrenseteknikk for olje og alternativ fjerning av petroleum (f.eks. dispergering eller brenning). Det vil være en klar forutsetning at det gjennom valg av lokalitet, aktiviteter og tidspunkt og rammer for gjennomføring av aktiviteten sikres at det ikke oppstår forurensning som kan skade kystnaturen og økosystemene i området
- Etablere kunnskap innen HMS i kulde og mørke for deltagere i aksjoner mot akuttforurensning
- Legge til rette miljøinformasjon i konkrete aksjoner mot akutt forurensning.
- Etablere et aktivt dokumentasjons- og kunnskapsformidlingssenter om miljø og oljevernberedskap
Aktuelle oppgaver innenfor miljø:
- Kunnskapssenter og tiltaksbase mot marin plastforsøpling i nord, herunder utvikling og uttesting av metoder for opprydning i kystsone og hav, og transportbidrag til opprydning i vanskelig tilgjengelige områder i regionen (samarbeid med bla. Miljødirektoratet, Statens Naturoppsyn, Kystvakta, Fiskeridirektoratet, Lofoten Avfallsselskap og Hold Norge Rent)
- Nasjonalt senter mot marin plastforsøpling fra fiskeri- og oppdrettsnæringen, herunder forebygging, opprydning og returordninger, kurs og seminarer, kunnskapsutvikling og operasjonelle bidrag i felt (samarbeid med bla. Fiskeridirektoratet og Norges Fiskarlag)
- Etablering av en mottaksstasjon for utrangerte fiskebåter, oppdrettsutstyr
- Uttesting/utvikling av lenseteknologi for å rydde søppel i kystsonen og på havet
Mandatpunktene om miljø handler om marin forsøpling. Marin forsøpling er definert som alt fast materiale fra menneskelig aktivitet som er forlatt eller på en eller annen måte havner i det marine miljø. Avfall i væskeform eller biologisk nedbrytbart materiale omfattes ikke. De aktuelle oppgavene i mandatet går på tiltak mot og håndtering av marin forsøpling, kunnskap og formidling denne. Oljevern representerer det akutte og aksjonspregede mens marin forsøpling handler om den daglige langsomme tilførselen som akkumuleres i havet. Kunnskapsgrunnlag og formidlingsbehov har likevel mye til felles.
1.2 Forutsetninger og avgrensninger
Tidsperspektivet for utredning krever at det gjøres noen avgrensninger for å begrense omfanget og spisse arbeidet mot de mest relevante oppgavene. De viktigste avgrensningene har vært:
- Mulige oppgaver for et senter skal være relevante opp mot mandatpunktene og kunne utvikles over tid
- Virksomheten i et framtidig senter må ha en egenverdi og gi en merverdi ut over dagens aktører, på områdene oljevern og marin forsøpling
- Oppgaver som kan løses kommersielt bør løses kommersielt. Et framtidig senter bør stimulere ny næringsutvikling og ha positive ringvirkninger for eksisterende næringsliv, men ikke konkurrere med etablerte bedrifter
- Oppgaver som i dag løses av private bedrifter, organisasjoner eller myndigheter er vurdert som Ren flytting eller duplisering av oppgaver er ikke vurdert
- Kunnskap, formidling, forskning og utvikling knyttet til oljevern og marin forsøpling er relevante internasjonale tema. På grunn av tidsperspektivet er denne utredningen avgrenset til regionale og nasjonale aktører og oppgaver. Senterets eventuelle internasjonale relasjoner må være et eget tema i senere faser
Tilnærming og avgrensning er diskutert i departementsgruppen og innarbeidet i prosjektplanen. Det er holdt tre møter i departementsgruppa.
1.3 Utgangspunkt i eksisterende faggrunnlag
Arbeidet har tatt utgangspunkt i arbeid og prosesser som er gjennomført de siste årene:
- Rapporten "Norsk Oljevern – rustet for fremtiden" (Kystverket, 2015a) oppsummerer arbeidet i utvalget som vurderte teknologi, produktutvikling, industribygging og kompetanse i oljevernet. Flere av anbefalingene og bakgrunnsmaterialet fra utvalget er relevant for mandatpunktene innenfor oljevern (Vedlegg 2)
- Miljødirektoratets arbeid med kunnskapsgrunnlaget for marin forsøpling og Norges implementering av OSPARS regionale handlingsplan mot marin forsøpling er relevant for oppgavene innen miljø
- I Nordland er det arbeidet med mange varianter av oljevern- og miljøsenter tidligere. Relevante rapporter vi har lagt til grunn er blant andre:
- Utredning av grunnlag og behov for et marint kompetansesenter i Lofoten (SALT, 2011)
- Nasjonalt forsknings- og kompetansesenter for oljevernberedskap i Lofoten-Vesterålen (Borch, 2014)
- LoVe miljø- og oljevernbase: Rapport fra regional arbeidsgruppe (SALT, 2014)
- På oppdrag fra sekretariatet er det laget en oppsummering på området marin forsøpling. Denne er samlet i rapporten "Marin forsøpling. Kunnskap, tiltak og behov" (Salt, 2016)
1.4 Metode
Sekretariatet har tatt utgangspunkt i de aktuelle oppgavene i mandatet og forsøkt å få oversikt over nåsituasjonen, ønsket tilstand og hvor det er et gap i mellom disse (Figur 1.1).
Figur 1.1 Tilnærming til utredningen
Midtveisrapporten gir en oversikt over status, behov og mulige oppgaver for et senter. Mulige oppgaver er identifisert ut i fra mandatpunktene, rammene/tilnærming, og uttrykte behov fra kilder og interessenter. På noen områder er det etablerte aktører og tjenester som i stor grad dekker behovene, og da er det mindre mulighetsrom for et framtidig senter.
På bakgrunn av midtveisrapporten kan mål for et framtidig senter drøftes politisk og eventuelt fastsettes før siste del av utredningen. God utforming av et prosjekt forutsetter samsvar mellom behov, mål og effekt (Samset, 2016). Hva vil man oppnå med satsingen? Hva skal et senter være? For hvem?
I tillegg er det utviklet tre konsepter som diskusjonsgrunnlag til hvordan et senter kan innrettes og utvikles Sekretariatet har hatt bistand fra Creuna AS og benyttet rammeverket Business Model Canvas (BMC) og Value Proposition Design (VPD) fra Strategyzer i konseptutviklingsfasen (Vedlegg 3).
Neste fase i utredningen skal gå nærmere inn i hvordan et senter kan etableres. Mandatet beskriver krav til konseptet for et framtidig senter i 7 punkter. Målet for utredningen høsten 2016 er å svare ut disse punktene. Mulige effekter av etablering av senteret skal vurderes, samt positive og negative virkninger og hvem som blir berørt.
1.5 Interessenter og medvirkning
Mandatet nevner en rekke aktører som skal involveres i arbeidet. Sekretariatet har gjennomført interessentanalyser (i januar, oppdatert i mars) som grunnlag for å prioritere møter, kommunikasjon og ulike former for medvirkning.
Sekretariatet har hatt dialog med alle aktørene som er nevnt konkret i mandatet og de viktigste miljøene som er nevnt generelt. Unntaket er Statens Naturoppsyn. Oversikt over interessentene som sekretariatet har møtt er lagt ved (Vedlegg 4). Møtene er i hovedsak gjennomført over samme mal; med utsendt agenda på forhånd, orientering om utredningen og mandatet, og spørsmål om status, utfordringer og muligheter knyttet til hvert mandatpunkt. Alle møter er oppsummert fortløpende.
Det ble åpnet for å gi innspill til utredningen og informasjon om dette ble annonsert i riksdekkende aviser, på regjeringen.no, samt sendt ut til mulige interessenter. Det kom inn ca. 30 innspill (Vedlegg 5).
Interessentanalysen bør oppdateres høsten 2016. Virkemiddelapparatet, breiere tilnærming til næringsliv, interesseorganisasjoner og aktører som arbeider med formidling bør prioriteres høyere andre halvår.
1.6 Status for arbeidet sett opp mot krav til beslutningsgrunnlaget
Utredningsinstruksen (punkt 1-1 formål) gir føringer for å skaffe best mulig beslutningsgrunnlag (DFØ 2016). Her er en kort status for midtveisrapporten opp mot krav til beslutningsgrunnlaget:
- Identifisere alternative tiltakMed utgangspunkt i mandatet redegjør midtveisrapporten for behov og mulige oppgaver på et konkret, men likevel overordnet nivå. Det er også utviklet tre konseptforslag som illustrer noen mulige kombinasjoner av rolle, styringsmodell, og oppgaveløsning i et framtidig senter.
- Utrede og vurdere virkningene av aktuell tiltakMidtveisrapporten går ikke inn i effekter av konkrete oppgaver i et framtid senter. På et overordnet nivå er samfunnsbehov og effekter av en satsing på oljevernutstyr og bekjemping av marin forsøpling vurdert. I den endelige rapporten skal virkningene av aktuelle tiltak vurderes.
- Involvere dem som er berørt av tiltaket, tidlig i utredningsprosessen Det er gjort et omfattende arbeid for å involvere relevante aktører tidlig i prosessen. Utredningen så langt er basert på vurdering av interessenter samt kommunikasjon og prosess opp mot disse. I første halvår er offentlig forvaltning og myndigheter, universiteter og forskningsmiljøer samt bedrifter og organisasjoner som arbeider direkte med oljevern eller marin førsøpling prioritert. Det har vært mulig å gi innspill til utredningen. Offentliggjøring av midtveisrapporten er også en del av involveringen.
- Samordne berørte myndigheterDet er lagt ned mye arbeid i å informere og involvere berørte myndigheter i første halvår. De fem viktigste departementene er koordinert gjennom departementsgruppen. Det er etablert god dialog med Nordland fylkeskommune og fylkesmannen i Nordland. Sekretariatet har besøkt alle kommuner i Lofoten og Vesterålen. Relevante direktorater er viktige kunnskapsmiljøer og premissgivere for utredningen, og det er jobbet opp mot Kystverket, Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet.Dialogen mot berørte myndigheter må fortsette i 2. halvår, og potensielt med større vekt på samordning.