7 Veien videre
Midtveisrapporten gir en oversikt over arbeidet med oljevern- og miljøsenteret fram til nå, og skal være et grunnlag for å vurdere hvilke oppgaver/tema som skal utredes videre neste halvår. Den endelige rapporten fra utredningen skal legges fram 1. januar 2017.
Mandatet gir en rekke mulige oppgaver for et framtidig senter. Spennvidden er stor, og det er nødvendig å gjøre noen veivalg før videre utredning. Den politiske målsettingen med senteret bør gjøres tydelig, for å skape felles forståelse og motivasjon hos relevante aktører. Målet bør også avgrense tiltaket og gi en tydelig retning.
Viktige veivalg blir vektingen mellom oljevern og marin forsøpling, og vektingen mellom kunnskap, praktiske oppgaver og tilrettelegging for forskning og utvikling.
Kartleggingen så langt tegner et bilde av viktige samfunnsoppgaver, mer enn kommersielle tjenester. De fleste interessentene har pekt på behovet for en offentlig grunnfinansiering.
Mulighetene knyttet til de åtte mandatpunktene kan sammenfattes til tre grunnleggende ulike deler av et senter:
- Kunnskap og formidling
- Praktiske oppgaver knyttet il marin forsøpling
- Test/øvelseslokaliteter for oljevernutstyr
Delene er til en viss grad uavhengige av hverandre, men det kan argumenteres for merverdi om de sees i sammenheng. De kan i utgangspunktet organiseres og plasseres både hver for seg og samlet. Kunnskaps- og formidlingsdelen kan utvikles i ulike retninger, og kan også deles opp i flere ulike satsinger eller faser.
Høsten 2016 blir hovedoppgavene å vurdere:
- Virkninger og effekter av de mest aktuelle oppgavene
- Relevante samarbeidsflater, også internasjonalt
- Organisasjons- og finansieringsmodeller
- Kriterier for lokalisering
- Fremdriftsplan og eventuelt videre plan- og utredningsbehov