10 Økonomiske spørsmål
10.1 Generelt
Utvalgets mandat pkt f lyder som følger:
«såvidt mulig gi overslag over de økonomiske konsekvenser som følge av Utvalgets forslag»
Ved drøfting av mandatet i kapittel 2 har Utvalget uttalt at det finner det vanskelig å fremme konkrete overslag om økonomiske forhold. Før en prinsippavgjørelse blir truffet om nytt skyte- og øvingsfelt bør det imidlertid, i tråd med regelverksinstruksen, foreligge et grovt anslag over de økonomiske konsekvenser. De detaljerte økonomiske beregninger av et prosjekt vil gjøres under siste fase i prosjektarbeidet (se vedlegg III) og vil derfor ikke omfattes av Utvalgets arbeide. En antar imidlertid at det vil være adgang for Utvalget til å gi egen uttalelse også om denne del av prosjektet. Hittil har ikke Utvalget funnet å ville gi noen økonomisk vurdering av forelagte prosjekter. Utvalget har tidligere foreslått spesielle økonomiske kompensasjoner i forbindelse med enkelte skyte- og øvingsfeltetableringer. Slike spørsmål bør vurderes som avbøtende tiltak ved godkjenning av KU for det enkelte felt.
10.2 Erstatning for inngrep
Ved gjennomføringen av et skyte- og øvingsfeltprosjekt vil det økonomiske tap som påføres grunneiere og rettighetshavere bli dekket gjennom minnelige avtaler eller ekspropiasjon. Ved ekspropiasjon vil erstatningsfastsettelsen skje gjennom et rettslig skjønn med grunnlag i gjeldende regler. Slike regler er gitt i Lov om vederlag ved oreigning av fast eiendom av 6. april 1984 nr 17.
10.3 Oppgjør for skader etter militære øvelser eller militær aktivitet
I forbindelse med skadeoppgjør kan militære øvelser eller militær aktivitet deles i tre kategorier som følger:
øvelser innenfor faste skyte- og øvingsfelt
øvelser med hjemmel i rekvisisjonsloven
øvelser der det i hvert enkelt tilfelle inngås avtale med grunneier, eller hvor der ikke eksisterer noe særskilt hjemmelsgrunnlag (f eks i de tilfeller der Forsvaret påberoper seg friluftslovens regler om allemannsretten som hjemmelsgrunnlag)
Ved øvelser som nevnt under pkt a ovenfor vil spørsmål i tilknytning til skade og skadeserstatning som regel være regulert i avtale eller gjennom skjønnsforutsetninger dersom området er ekspropiert. Oppgjør for framtidig skade vil normalt være inkludert i den engangserstatning eller de årlige erstatninger som blir gitt.
Ved øvelser som nevnt under pkt b vil oppgjør for skader skje etter rekvisisjonslovens bestemmelser. Etter rekvisisjonslovens § 12 skal ytelser og tap som følge av rekvisisjon godtgjøres av statskassen. Nærmere retningslinjer for skadeoppgjøret er gitt i selve rekvisisjonsloven, i forskrifter til loven og i eget rekvisisjonsreglement.
Ved øvelser som nevnt under pkt c vil skadeoppgjøret ofte skje på samme måte som ved rekvisisjon , eller i avtaletilfellet, med grunnlag i overenskomst med grunneier. Den normale framgangsmåte er at en egen skadeoffiser registrerer og kartlegger eventuelle skader og dernest tilbyr grunneier erstatning etter skjønnsmessig vurdering av skadeomfang og økonomisk tap.
Uavhengig av de foran skisserte framgangsmåter vil en grunneier eller rettighetshaver alltid ha anledning til å fremme erstatningskrav ovenfor Forsvaret og eventuelt få avgjort dette gjennom domstolsbehandling.