6 Regionfelt
6.1 Tilbakeblikk
Utvalgets definisjon på Regionfelt er gitt i kapittel 3.2. I sin utredning 2F utgitt 10 des. 1979 om behov for Regionfelt ga Utvalget sin vurdering av behovet for slike felt. I Utvalgets konklusjon heter det bl a:
«Etter en totalvurdering anbefaler Utvalget at Forsvaret får tre regionfelt:
Ett i Nord-Norge
Ett i Trøndelag
Ett på Østlandet.
Hvert regionfelt skal ha et eget skytefeltråd.
Stortinget har ved behandlingen av St prp 86 (1979-80) Om visse organisasjonsendringer m.v. i Forsvaret og Innst S nr 335 (1979) i prinsippet gitt sin tilslutning til nødvendigheten av disse tre regionfelt.
FD sier i St meld nr 16 (1992-93) Hovedretningslinjer for Forsvarets virksomhet og utvikling i tiden 1994 -1998:
«Til tross for omfattende utredningsarbeid, har det ikke lykkes å finne fram til et område i Trøndelag hvor det vil være akseptabelt å innpasse et regionfelt.
Forsvarsdepartementet vil således ikke videreføre planene om et felt på Nord-Fosen, men vil søke å løse behovet på en annen måte.»
Innst S nr 150 (1993-94) tar ikke direkte standpunkt til de eksakte forslag i meldingen Den uttrykker imidlertid generelt følgende om skyte- og øvingsfelt :
«Komiteen merker seg at Forsvaret søker å legge vekt på et mer garnisons- og baseorientert øvingsmønster for både førstegangstjeneste og repetisjonsøvelser, primært for å oppnå de nødvendige innsparinger på driftsbudsjettet. Det er av stor interesse at dette også kan åpne muligheter for en mer målrettet og realistisk utdannelse av den enkelte soldat og lavere enhet.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, noterer at det vil bli lagt stor vekt på å bygge ut skyte- og øvingsfelter med den nødvendige infrastruktur, for å sikre at mer garnisonsorientert trening skaper muligheter for en større grad av realisme og effektivitet i utdannelsen av ledere og avdelinger på lavere nivå.
Det er i denne sammenheng også viktig for ivaretakelse av faglig kompetanse at ulempene ved det base- og garnisonsorienterte øvingsmønster for staber og kommandoledd på høyere nivå vil bli søkt kompensert gjennom økt satsing på EDB-baserte stabstjenesteøvelser og krigsspill.»
6.2 Status for regionfelt
Behovet for regionfelt har endret seg siden Utredning 2F av 10. des 1979 ble presentert. Bakgrunnen for behovsendringen skyldes i hovedsak Forsvarets omstrukturering og omorganisering.
Av de oprinnelige tre anbefalte regionfelt har nå Regionfelt Trøndelag falt bort. Forsvaret står således igjen med to regionfelt som følger:
1. Ett felt i Nord-Norge
2. Ett felt på Østlandet.
6.2.1 Utvidelse og sammenbinding av Mauken og Blåtind
Utvalget har deltatt i behandlingen av og gitt uttalelse om utvidelse og sammenbinding av Mauken og Blåtind skyte- og øvingsfelt. FBTs forslag må etter Utvalgets mening betraktes som en erstatning for Regionfelt Nord-Norge om man legger foransiterte definisjon til grunn. I sin utredning av 19.januar 1995 konkluderer Utvalget:
Tilrådning.:
Alternativet som er fremsatt som forslag til sammenbinding av de to skytefelter synes etter Utvalgets mening å representere et minimumsforslag. En reduksjon av det foreslåtte areal kan ikke foretas uten at hensikten med feltet bortfaller. Etter en totalvurdering mener Utvalget at de samfunnsmessige konsekvenser ved etablering av sammenbindingen er akseptabel og anbefaler derfor prosjektet gjennomført etter det foreliggende alternativ.
Utvalget har med tilfredshet merket seg at FO forutsetter en merkbar reduksjon i bruk av sivile leide og rekvirerte områder som følge av den planlagte sammenbindingen og utvidelsen av Mauken – Blåtind.
Utvalget knytter følgende forutsetninger til sin anbefaling:
Det utarbeides og iverksettes en flerbruksplan Problemet for reindriftsnæringen må vies spesiell oppmerksomhet
Det opprettes et skytefeltråd. Representanter til rådet utpekes av Forsvaret og Fylkesmannen. Vedtekter for rådet settes opp av de samme instanser. Rådet skal bl a ha til oppgave å se til at flerbruksplanen blir fulgt opp.
Feltet innarbeides i de kommunale arealplaner.»
Forslaget om sammenbinding og utvidelse av Mauken og Blåtind skytefelter forventes forelagt Stortinget til behandling.
6.2.2 Regionfelt Østlandet
Utvalget har hatt til uttalelse meldingen om regionfelt på Østlandet (Osensjøen). I sin uttalelse om meldingen uttrykte Utvalget konkrete ønsker i forbindelse med konsekvensutredningen og den videre saksgang. Senere har Utvalget fått melding om at utredningene også skal omfatte et tidligere foreslått skyte- og øvingsfelt i Gravberget i Elverum og Våler kommuner. Dette alternativ var ikke tatt med i den meldingen Utvalget behandlet ettersom området lå i den tidligere nøytrale sone mot Sverige som ble etablert i 1905. Denne nøytrale sone ble imidlertid opphevet sommeren 1993. Utvalget foretok en befaring i tiltaksområdet i juni 1995 og fikk da en fyldig orientering om de aktuelle planer for etablering av et Regionfelt Østlandet og arbeidet med konsekvensutredning av de 4 alternativer.
6.2.3 Framtidig behov
Utover de to regionfelt som er beskrevet foreligger det for tiden ingen videre behov for etablering av flere felter av denne art.