8 Forsvarets behov for felt på sjøen
8.1 Generelt
Dette kapittel omhandler primært felt for skyting/øvelse med mål på sjøen. Felt på sjøen skiller seg fra felt på land ved at ingen spesielle eiere som sådan har disposisjonsrett over sjøområdene. Egne lover regulerer aktiviteter og ferdsel på sjøen innenfor territorialgrensen. Sjøområder som har vært utlagt til øvingsformål/skyting er registrert i Den Norske los og ved NOTAM- kontoret (Luftfartsmyndighetene). Skarpskyting har vært kunngjort etter faste prosedyrer som tar hensyn til alle interessenter i området. Foruten Sjøforsvaret har også Luftforsvaret nyttet sjøområder til øvinger.
Seiling i sjøområdene som ledd i øvelsene betraktes som vanlig skipstrafikk. Slik seiling foregår etter almenne regler og bestemmelser som gjelder for all skipstrafikk og vil derfor ikke bli behandlet av Utvalget.
Ved bruk av Sjøforsvarets skyte- og øvingsfelt (også ved skyting mot landmål) gjelder følgende regler:
Forsvarskommando Nord-Norge (FKN) ved Kommandøren for sjøstridskreftene i Nord-Norge (KSN) er i henhold til regionalt direktiv ansvarlig for melding av skyteøvelser i Nord-Norge. Hvis kunngjort skyting blir avlyst skal melding snarest sendes til den aktuelle kontrollsentral. Slik melding skal sendes også selv om avlysningen først skjer i det øyeblikk skytingen skulle ha funnet sted.
Skyteøvelser kunngjøres i henhold til Bestemmelser for Sjøforsvaret (BFS), ORG 17.
Skyteøvelser som berører internasjonalt farvann utenfor Oslofjordens munning skal meldes til svenske myndigheter gjennom Kungl Svenska Ambassaden, Oslo, senest 48 timer før skytingen skal begynne.
Bestemmelser for melding av skyteøvelser som vedrører luftsikkerhet framgår av sikkerhetsbestemmelser for Hæren (UD 2-1). Det skilles her mellom skyting i permanente og midlertidige fareområder. Godkjente permanente fareområder er angitt i Luftfartsverkets publikasjon AIP Norge. Skyting her kan med enkelte unntak gjennomføres uten særskilt varsel. Ved skyting i midlertidige fareområder skal melding om skyting være Luftfartsverket i hende senest 2 uker før skyting skal foregå. Melding til samme sendes også ved avlysning av skytingen.
Sjøforsvaret har ikke ført statistikk over bruken av de enkelte felt. Generelt er feltene på Vestlandet sterkt belastet grunnet baseorientert øvingsmønster. Aktiviteten i Nord-Norge er avhengig av antall fartøyer og varierer gjennom året.
Luftforsvaret bruker de samme prosedyrer som Sjøforsvaret ved varsling/kunngjøring av sine skytinger over havet.
8.2 Forsvarets behov for felt på sjøen og forhold til annen planlegging
I vedlegg 2 i denne rapport er gitt tabellariske oversikter over Forsvarets felt på sjøen. Sjøforsvarets skyte- og øvingsfelt er forøvrig beskrevet i Den Norske los, bind II-VI under alminnelige opplysninger. På grunn av variasjoner i fartøysdisponeringen og operative forhold er det ikke mulig for Sjøforsvaret å få fastsatt et bestemt bruksmønster for hvert enkelt felt.
Den enkelte kommune vil etter plan- og bygningsloven kunne fastlegge arealbruken i sjøområdene ut til grunnlinjen gjennom kommuneplanens arealdel eller gjennom reguleringsplaner.Virksomheter og arealbruk på sjøen vil i tillegg kunne reguleres etter bestemmelser i havneloven.
Med bakgrunn i behovet for koordinering mellom ulike arealbruksinteresser også i sjøområdene, vil behovet for mer eksakt feltdisponering kunne være nødvendig. Ettersom skyte- og øvingsfelt på sjøen kan bli sterkt berørt av sivile aktiviteter, må feltene følges opp i det kommunale planverk. I den nåværende situasjon har Utvalget ikke funnet behov for å vurdere de enkelte felt på sjøen slik de fremgår av vedleggene. Utvalget mener imidlertid at Forsvaret har sterkt behov for disse felt etter nåværende øvingsopplegg. Inntil en annen situasjon oppstår anbefaler Utvalget at Forsvaret disponerer feltene fleksibelt slik det passer beredskap og øvingsmønster. Utvalget vil allikevel be om at Forsvaret også i nåværende situasjon vurderer en mere eksakt bruksplan for feltene på Vestlandet og Nord-Norge.
Skytefelt som brukes av fast monterte skyts ved de etablerte befestningsanlegg er heller ikke vurdert av Utvalget. Dette skyldes dels sikkerhetsmessige forhold og dels at disse felt må ses på som en integrert del av den enkelte festning. Spørsmål om disse felts eksistens og bruk, samt våpen som skal nyttes er derfor i siste omgang et spørsmål om festningen som sådan fortsatt skal eksistere. Dette er derfor spørsmål som ligger utenfor Utvalgets mandat.
Sjøheimevernet (SHV) har lokale enheter langs hele kysten. Disse avdelinger øver en gang årlig og behovene for felt på sjøen er begrenset til skyting med våpen opp til 12,7 mm kaliber. Utvalget mener at SHV bør nytte Sjøforsvarets etablerte felt der dette passer. Forøvrig anser Utvalget det rimelig at SHV grunnet den store spredning må ha en del egne felt. Ved skyting med lettere våpen mot land etableres felt for disse formål etter vanlig mønster som for felt på land for HV forøvrig. Felt for slik skyting forutsettes leiet og nyttet i samsvar med avtale med grunneier og /eller i samråd med berørte myndigheter. I likhet med felt på land har ikke Utvalget vurdert de oppførte små skytefelt som nyttes av våpen opp til 12,7 mm.