3 Rundskriv F – 48/97: Retningslinjer for utarbeidelse av skoledokumentasjon for folkehøgskolen
3.1 Bakgrunn
Den 14. januar 1997 fattet Stortinget bl a følgende vedtak:
«Med verknad frå og med skoleåret 1997-98 skal eievar som gjennomfører eit folkehøgskoleår på 33 veker, få utteljing i form av tre konkurransepoeng ved opptak til høgre utdanning i tillegg til alderspoeng, under føresetnad av skoledokumentasjon og registrert elevframmøte på 90 %».
(Innst S nr 91 (1996-97) Innstilling frå kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen om folkehøgskolen og utdanningssamfunnet. St meld nr 51 (1995-96) – pkt IV s 6)
Ut fra dette må skoler som ønsker at elevene kan få konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning, innen 1. november 1997 sende sin skoledokumentasjon til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet for vurdering. Skoledokumentasjonen utarbeides etter retningslinjer som følger i dette rundskrivet. Når dokumentasjonen er vurdert, vil departementet gjøre kjent hvilke skoler som med virkning fra skoleåret 1997-98 har godkjent skoledokumentasjon.
Skoledokumentasjonen er en av forutsetningene i Stortingets vedtak, og et grunnlag for departementets forvaltning av vedtaket. Den er en dokumentering av skolen som læringsarena for allmenndanning og personlighetsutvikling, og en kvalitetssikring i forhold til det å kunne gi konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning.
Godkjenning som folkehøgskole er hjemlet i § 3 i lov om folkehøgskolar: «Godkjenning av nye skolar og vilkår for driftstilskott.Departementet avgjer kva for skolar som skal godkjennast for tilskott etter denne lova, jfr. § 17.» Skoledokumentasjonen angår ikke dette godkjenningsforholdet, men det er bare skoler som er godkjent for tilskott som kan sende inn skoledokumentasjon.
3.2 Presiseringer
3.2.1 «-gjennomfører eit folkehøgskoleår på 33 veker»
Lov av 8. juni 1984 nr. 64 om folkehøgskolar § 13: «Skoletida:Kvar skole skal ha eit hovudkurs på minst 16.5 undervisningsveke. Skolane kan elles skipe til kurs av ulik lengd.»
Uttelling i form av konkurransepoeng er knyttet til «eit folkehøgskoleår på 33 veker». «Eit folkehøgskoleår på 33 veker» er i denne sammenheng å forstå som enten et hovedkurs på 33 uker eller som to påfølgende hovedkurs på 16,5 uker som bygger på hverandre, har en naturlig sammenheng og som til sammen utgjør en enhet på 33 uker.
3.2.2 «registrert elevframmøte på 90%»
Elevframmøte gjelder deltagelse i undervisning, sosialpedagogisk virksomhet, prosjekt og studieturer. Dette betyr å bo i skolens internat og være fulltidselev.
Fravær føres etter vedlagte fraværsreglement, som bygger på fraværsreglementet for videregående skole (Vedlegg l).
Skolens vitnemål utarbeides etter Mal for vitnemål for et folkehøgskoleår på33 uker(Vedlegg 2).
3.2.3 «utteljing i form av tre konkurransepoeng»
Ordningen med tre konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanningiverksettes studieåret 1998-99. Stortinget ba 14. januar 1997 også "-Regjeringa gjere ein gjennomgang og ei vurdering av bruk av poeng for andre utdanningstilbod m. v. enn folkehøgskolen ved opptak til høgre utdanning". Departementet legger 2. mai 1997 fram St. meld. nr 49 (1996-97) om prinsipper for rangering av søkere til universiteter og høgskoler.Når Stortinget har behandlet denne meldingen, vil hele regelverket for opptak til universiteter og høgskoler kunne fastsettes.
3.3 Retningslinjer for utarbeidelse av skoledokumentasjon
3.3.1 Generelt
Skoledokumentasjonen utarbeides på grunnlag av gjeldende lov og regelverk for folkehøgskolen. Rapporten fra Kompetanseprosjektet i folkehøgskolen, forsøksvirksomhet 1991-94 : Kompetanseprosjektet i folkehøgskolen -en dokumentasjon,Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Januar 1995 bør brukes som grunnlagsdokument for utarbeidelsen.
Skoledokumentasjonen er skolens egen beskrivelse av verdigrunnlag og mål, innhold og arbeidsformer, veiledning og vurdering, vitnemål, rammefaktorer og planlegging og utviklingsarbeid. Den er en helhetlig framstilling av skolen som læringsarena, og av forutsetningene for å realisere målsettingen og formidle læringsprogrammet. Det er viktig at hele skolemiljøet er delaktig i og kan vedkjenne seg dokumentasjonen. Leder for skolens styre og rektor står ansvarlig for at skoledokumentasjonen er behandlet i skolens lærerråd, personalråd og styre, og dokumentasjonen skal være undertegnet av styreleder og rektor.
3.3.2 Form og omfang
For behandlingen av dokumentasjonene i departementet, er det viktig at de har en form som letter arbeidet med gjennomgangen og vurderingen. Skolene må derfor følge disposisjonen i vedlagte mal for skoledokumentasjon (Vedlegg 3).
Dokumentasjonen skal maksimalt ha et omfang på 50 A4-sider. Den leveres både på diskett (kompatibel til Microsoft Windows) og i papirutskrift, kopiert på en side og heftet (ikke i ringperm).
3.3.3 Forholdet til andre skoleslag og utdannelser
Skoledokumentasjonen utarbeides på grunnlag av bestemmelsene i rundskriv F-5/91, F-74/94 og F-38/97, pkt 3.1.
3.3.4 Dokumentasjonens gyldighetstid
Dokumentasjoner som sendes inn før 1. november 1997 har foreløpig gyldighet til og med skoleåret 1999-2000. Departementet kan endre gyldighetstiden.
Endringer i skolens situasjon som har betydning for dokumentasjonen, skal meldes departementet som eget punkt i årsrapporten, første gang i rapporten for 1998.
Departementet kan be om ny skoledokumentasjon, forklaring eller supplering til gjeldende dokumentasjon når det er nødvendig.
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Statens utdanningskontor i fylket skal alltid ha et eksemplar av skolenes dokumentasjon, og et ajourført eksemplar må alltid finnes på skolen til bruk ved eventuelle tilsynsbesøk.
3.4 Retningslinjer for utarbeidelse av vitnemål for et folkehøgskoleår på 33 uker
3.4.1 Om vitnemål i forskriftene
«Ved fullført kurs får kvar elev eit vitnemål som gjev informasjon om skoleslaget og den særskilde skolen, med omtale av undervisningsopplegg og arbeidsmåtar. Vitnemålet skal vidare syne kva fag og emne eleven har hatt.
Vitnemålet kan og ha ei vurdering av eleven sitt tilhøve til undervisning og internatmiljø, eller ein uttale om kva inntrykk ein har hatt av eleven gjennom kurset.
Fråvær under kurset skal gå fram av vitnemålet.
For kortare kurs kan vitnemålet ha ei noko enklare form.» (Forskrift om folkehøgskolen,27. desember 1991, pkt 6.3)
3.4.2 Om vitnemål i Innst S nr 91 (1996-97)
«F l e i r t a l e t meiner at som dokumentasjon på avslutta skolegang har eleven krav på vitnemål utforma av den enkelte skole. Vitnemålet skal innehalde ein felles presentasjon av skoleslaget og gi ein del sentrale opplysningar om læringsprogrammet til skolen, om eleven sitt nærvære og fråvære.»
(Kyrkje-, utdanning- og forskingskomiteen, S nr 91(1996-97))
3.4.3 Mal for vitnemål
Etter stortingsvedtaket om at folkehøgskolene kan gi 3 konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning, finner departementet det nødvendig med en harmonisering av vitnemålet fra folkehøgskolene. Av hensyn til mottakerinstitusjoner og andre brukere, må det ha en form som på forståelig og realtiv enkel måte kommuniserer innholdet, og som gjør det gjenkjennelige og praktisk for bruk av ulike instanser. Departementet foreslår at det utarbeides en egen logo for vitnemål fra folkehøgskolen, som brukes sammen med skolens egen.
Vitnemålet presenterer skolen som folkehøgskole, og er et dokument som sier mer om skolen enn om den enkelte elev.
Fravær ut over 10 % bør ordinært føre til at eleven ikke får vitnemål. Vitnemål som kvalifiserer til tre konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning, kan bare gis til elever som har 90 % registrert elevframmøte, og som bor i skolens internat og er fulltidselever.
Vitnemålet er elevens dokumentasjon på å ha deltatt i skolens læringsprogram på en tilfredsstillende måte.
Skolenes vitnemål utarbeides etter Mal for vitnemål for et folkehøgskoleår på33 uker(Vedlegg 2).
1A Fraværsreglement
(Bygger på fraværsreglementet for videregående skole)
Alt fravær føres på vitnemålet. Fraværet føres i dager og enkelttimer.
Fravær utover 10 % fører normalt til at eleven ikke får godkjent vitnemål.
10% fravær er lik 19 dager.
1 dag er lik 6 timer. Timene gjøres om til dager når prosenten regnes ut.
Årsak til fravær kan kreves påført vitnemålet. Eleven har selv ansvar for å dokumentere årsaken til fraværet.
Begrenset oppad til 15 dager i skoleåret regnes følgende ikke som fravær, men bør søkes kompensert ved elevens egeninnsats tilrettelagt av skolen:
arbeid på landsplan som tillitsvalgt i landsdekkende organisasjoner
dokumenterte lovpålagte oppmøter
dokumentert langvarig og/eller kronisk sykdom
organisert hjelpearbeid i krisesituasjoner
annet spesielt fravær godkjent av lærerråd
Organisert eller selvstendig studiearbeid, herunder skoleadministrative gjøremål, etter avtale med faglærer eller rektor, regnes ikke som fravær.
For elever som deltar i f eks idrettsarrangementer på landsplan, kan skolen utarbeide egne retningslinjer.
Fraværsreglementet og konsekvensene av et fravær utover 10%, gjøres kjent for elevene.
90 % registrert elevframmøte er en forutsetning for å få 3 konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning.
1B Mal for vitnemål for et folkehøgskoleår på 33 uker
1 Omfang og størrelse
4 A4-sider (falset). Forsiden har den felles folkehøgskolelogoen, sammen med skolens navn og logo. Midtsidene og baksiden nyttes til tekst.
2 Innhold – Om folkehøgskolen generelt og om den aktuelle skole
2.1 Informasjon om folkehøgskolen (felles for alle skolene)
Fra lov av 8. juni 1984 nr 64 om folkehøgskolar:
«§ 2 Føremål. Folkehøgskolen skal i samsvar med sine tradisjonar fremje allmenndanning på ulike alders- og utdanningssteg. Innan dei rammer dette gjev, fastset skoleeigar verdigrunnlag og målsetjing.»
«§ 13 Kompetanse.Folkehøgskolen er ein pensum- og eksamensfri skole........»
Folkehøgskolen er et nordisk skoleslag med røtter i åndsstrømninger i det 19. og 20. århundret. Norge fikk sin første folkehøgskole i 1864, og har i dag rundt 80 folkehøgskoler spredt over hele landet.
Folkehøgskolen er en skole for allmenndanning, personlig utvikling og folkelig opplysning.
Folkehøgskolen er internatskole, der internatet er en del av det pedagogiske helhetsmiljøet.
Folkehøgskolene har ingen utenforliggende krav til undervisningsopplegg og pensum. Innenfor de rammer som er gitt i lov og forskrifter og på skoleslagets felles pedagogisk-ideologiske basis, utarbeider hver folkehøgskole sitt opplegg og tegner sin profil.
Den 14. januar 1997 fattet Stortinget bl a følgende vedtak:
«Med verknad frå og med skoleåret 1997-98 skal elevar som gjennomfører eit folkehøgskoleår på 33 veker, få utteljing i form av konkurransepoeng ved opptak til høgre utdanning i tillegg til alderspoeng, under føresetnad av skoledokumentasjon og registrert elevframmøte på 90 %.»
2.2 ................................... folkehøgskole (skolens navn)
A. Generelle opplysninger som inneholder opplysninger om:
Skoleeier, organisatorisk tilknytning i folkehøgskolen
Verdigrunnlag og mål
B. Presentasjon av innhold og arbeidsformer
2.3 Skoledokumentasjon
.................................... folkehøgskole har utarbeidet skoledokumentasjon og fått denne godkjent av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i brev.....................
3 Om eleven
..................................... (elevens navn)
Fag og emner (antall timer)
Prosjekter, studieturer, praksis, særoppgaver o l
Deltakelse i råd og utvalg
4 Om frammøte og fravær
All undervisning, organisert sosialpedagogisk virksomhet, prosjekter, studieturer o l er obligatorisk. Et folkehøgskoleår på 33 uker er på til sammen 185 dager.
Fravær føres etter fraværsreglement som bygger på fraværsreglementet for videregående skole.
......................................... (elevens navn)
har vært til stede ved....... % av skolens obligatoriske læringsprogram.
Fravær:...... dager og...... timer
Merknader til fraværet:
5 Underskrift
Rektor og linjelærer skriver under vitnemålet, som dato- og stedfestes.
1C Mal for skoledokumentasjon for folkehøgskolen
A Innledning
Presentasjon av skolen – historie, organisering og eierforhold.
B Verdigrunnlag og mål
§ 2 i lov om folkehøgskolar: « Føremål.Folkehøgskolen skal i samsvar med sine tradisjonar fremje allmenndanning på ulike alders- og utdanningssteg. Innan dei rammer dette gjev, fastset skoleeigar verdigrunnlag og målsetjing.»
Presentasjon av skolens verdigrunnlag og mål, i forhold til den generelle målsetting for skoleslaget.
C Innhold og arbeidsformer
C 1 Skoleplan og undervisningsopplegg
Presentasjon av undervisningsopplegget med fag og emneområder. Presentasjonen må inneholde eksempler på mer omfattende emneplan og vise hvordan skolens planer står i forhold til skolens og skoleslagets målsetting.
C 2 Arbeidsmetoder og læringsformer
Skolen presenterer sin pedagogiske og metodiske profil, og beskriver hvordan undervisningsopplegg, organisering av undervisningen, forholdet mellom praktisk og teoretisk innføring, prosjektarbeid, ekskursjoner o l er ledd i arbeidet med allmenndanning.
C 3 Sosialpedagogisk arbeid
§ 14 i lov om folkehøgskolar: « Arbeidsområda for undervisningspersonalet i folkehøgskolen.Arbeidet for undervisningspersonalet i folkehøgskolen femner om undervisning, sosialpedagogisk arbeid og pedagogisk utviklingsarbeid.»
Skolen presenterer det sosialpedagogiske opplegget med de ulike former for tiltak og aktviteter, organiserte av skolen og elevinitierte, og beskriver hvordan dette er en del av skolens helhetsopplegg.
D Veiledning og vurdering – Vitnemål
D 1 Veiledning og vurdering
§ 13 i lov om folkehøgskolar: « Kompetanse. Folkehøgskolen er ein pensum- og eksamensfri skole......»
En kontinuerlig prosessevaluering er en viktig forutsetning i en eksamensfri skole. Skolen presenterer opplegget for hvordan en gjennom organisert samtalebasert veiledning og vurdering, bl a i planlagte elevsamtaler, følger opp den enkelte elev og gir tilbakemeldinger som et nødvendig element i læringsprosessen.
D 2 Vitnemål
Når en elev har minst 90 % registrert frammøte, utstedes vitnemål for gjennomført kurs. Skolen må legge ved et eksemplar av vitnemålet og redegjøre for hvordan elevframmøte registreres. Vitnemålet utarbeides etter Mal for vitnemål for et folkehøgskoleår på 33 uker.
E Rammefaktorer
E 1 Fysiske
E 1.1Presentasjon av skolens lokaliseringog nærmiljø, lokaliteter og utstyr.
E 1.2 Presentasjon av skolens økonomi ved oversikt for 1994, 1995 og 1996 når det gjelder totale inntekter, utgifter, årsresultat og egenkapital.
E 1.3 Utnyttelse av skolens kapasitetved oversikt som viser godkjent internatkapasitet, antall fysiske elever på hovedkurs 1994-95, 1995-96 og 1996-97, og godkjent tilskuddselevtall 1993, 1994 og 1995 på hovedkurs, kortkurs og totalt.
E 2 Menneskelige
E 2.1Presentasjon av skolens personale gjennom opplysninger om kompetanse, ansiennitet (samlet og i nåværende tilsetting) og arbeidsoppgaver.
E 2.2Presentasjon av elevgrunnlaget på hovedkurs de tre siste årene ved opplysninger om elevenes alder, kjønn, utdanningsbakgrunn og geografisk tilhørighet.
E 3 Skolerute og døgnrytme
Presentasjon av organisering av undervisning og sosialpedagogisk virksomhet for elever og personale.
F Pedagogisk planlegging og utviklingsarbeid
§ 14 i lov om folkehøgskolar: « Arbeidsområda....... femner om....... pedagogisk utviklingsarbeid» (jf ovenfor, C 3).
Presentasjon av skolens opplegg for intern, skolebasert vurdering, og klargjøring av hvordan det gjennom pedagogisk utviklingsarbeid og på andre måter er lagt til rette for kontinuerlig vurdering og kvalitetssikring av skoledriften. Dokumentasjonen må vise hvilke instanser som er engasjert i dette arbeidet, og på hvilken måte.