NOU 2001: 26

Om inntektsoppgjørene 2000-2001

Til innholdsfortegnelse

6 Rapport fra arbeidsgruppe som har vurdert sammenlikningsgrunnlaget for lønn og produktivitet i et internasjonalt perspektiv

6.1 Innledning

På bakgrunn av diskusjoner i Beregningsutvalget og tilrådinger i Holden-utvalgets rapport NOU 2000:21, ble det høsten 2000 satt ned en arbeidsgruppe for å vurdere hvordan en på en bedre måte enn i dag kan sammenlikne tall for produktivitet og lønn for Norge med våre viktigste handelspartnere. I lys av dette har arbeidsgruppen vurdert følgende problemstillinger:

  • Hvilke statistikkilder som eksisterer, og egnethet for sammenlikninger av lønn mellom land.

  • Eventuelle muligheter for å utvide rapporteringen av lønnsutviklingen hos handelspartnerne til næringer utenom industrien.

  • Eventuelle muligheter for å rapportere lønnsutviklingen for ulike utdanningsgrupper hos Norges handelspartnere.

  • Måling av produktivitet i et internasjonalt perspektiv.

Arbeidsgruppen har bestått av Espen Erlandsen (leder) og Helga B. Aasdalen, Finansdepartementet, Pål Boug og Håkon Grini, Statistisk sentralbyrå, Oddbjørn Eidem, Næringslivets Hovedorganisasjon, Ragnhild Nersten, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Anne S. Jore, Norges Bank.

Rapporten er organisert som følger: Avsnitt 2 inneholder en oversikt over ulike kilder til internasjonal lønnsstatistikk, og en vurdering av egnethet for sammenlikninger av lønn mellom land. Avsnitt 3 drøfter mulige utvidelser av rapporteringen av lønnsutviklingen hos handelspartnerne til næringer utenom industrien. I tillegg presenteres enkelte tall for sammenhengen mellom lønn og utdanning. Analysen av industriproduktiviteten i Norge på 1990-tallet, og mulige utvidelser av rapporteringen av produktivitetsutviklingen til næringer utenom industrien er tatt ut av arbeidsgruppens rapport og presentert i Beregningsutvalgets rapport NOU 2001:17, vedlegg 6.

6.2 Oversikt over internasjonale kilder til statistikk for lønn og arbeidskraftskostnader

I tabell 6.1 presenteres ulike internasjonale kilder til lønnsstatistikk herunder hvilke næringer som dekkes av statistikken, om det presenteres tall for timelønn og/eller arbeidskraftskostnader og om det utarbeides lønnsprognoser eller kun historiske tall. I hovedsak inneholder statistikken lønnstall og tall for arbeidskraftskostnader på endringsform (og i mindre grad på nivåform).

Tabell 6.1 Ulike internasjonale kilder til lønnsstatistikk.

  Timelønnsvekst1)2)Vekst i arbeidskraftskostnader per time1)2)
  HistoriePrognoserHistoriePrognoser
OECD
- økonomien i altxx
- privat sektor3)5)xxxx
- industri4)xx
- offentlig sektor5)xx
BLS6)
- industri ( også nivåtall)xx
Eurostat
- næringsgruppering iht. NACE (se undervedlegg 1)xx
EU-kommisjonen
- økonomien i alt5)xx
ILO
- industrixx
IMF
- industrixx

1)Veksten i timelønn og arbeidskraftskostnader blir forskjellig dersom indirekte lønnskostnader vokser med en annen hastighet enn timelønnen.

2)Forskjellen mellom timelønn og arbeidskraftskostnader (per time) er nærmere beskrevet i undervedlegg 2 og 3.

3)Økonomien i alt utenom offentlig sektor.

4)OECD har med virkning fra Economic Outlook 69 (juni 2001) sluttet å lage prognoser for timelønnsvekst i industrien hos handelspartnerne.

5)Timelønnsvekst/vekst i arbeidskraftskostnader per sysselsatt.

6)Bureau of Labor Statistics, USA.

I følge tabell 6.1 inneholder f.eks. OECDs tidsserie for vekst i arbeidskraftskostnader i økonomien i alt både historiske tall og prognoser. IMFs tidsserie for timelønnsvekst og vekst i arbeidskraftskostnader inneholder imidlertid kun historiske tall. I avsnitt 2.1 beskrives statistikken i mer detalj.

I tillegg til kildene vist til i tabell 1 eksisterer en rekke nasjonale statistikkilder som f.eks. finansdepartementet og sentralbanken i de enkelte land. Fordi fokus for arbeidsgruppen har vært å vurdere internasjonale statistikkilder som har en viss dekning i forhold til Norges handelspartnere, har vi i mindre grad evaluert slike nasjonale kilder.

6.2.1 En nærmere beskrivelse av internasjonal lønnsstatistikk

OECD

Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) publiserer halvårlige Economic Outlook-rapporter som blant annet inneholder tabeller med både historiske tall og prognoser for sentrale makroøkonomiske variable for en rekke land. 12 Economic Outlook-rapportene inneholder f.eks. tabeller for henholdsvis vekst i lønnskostnader per sysselsatt i privat sektor og vekst i lønnskostnader per produsert enhet i økonomien i alt. I sammenheng med arbeidet med Economic Outlook-rapportene, lages det også en database med tidsserier for ulike makroøkonomiske variable. OECD har definert disse variablene slik at de skal være egnet til sammenlikninger mellom land.

Economic Outlook-databasen inneholder blant annet tidsserier for lønnskostnader i alt og antall sysselsatte personer for de fleste av handelspartnerne. Disse tallene kan utnyttes til å beregne tall for vekst i lønnskostnader per sysselsatt for økonomien i alt. Etter samme metode er det mulig å beregne tall for vekst i lønnskostnader per sysselsatt i offentlig sektor. Databasen inneholder også prognoser for vekst i lønnskostnader per produserte enhet i privat sektor og i industrien 3.

BLS

Bureau of Labor Statistics (BLS) i USA utarbeider lønnsstatistikk basert på innsamling av lønnsdata fra en rekke land. Innsamlingen bygger på begrepene lønn per arbeidet time, annen direkte lønn for ikke-arbeidet tid, bonus og utgifter til lovmessige, avtalte eller private indirekte personalkostnader. 4 For enkelte land samles også inn tall for andre arbeidsgiveravgifter.

Innrapporteringen, og BLS’ oppstilling, baserer seg på følgende sammensetning av lønnskostnadene:

  • Lønn per arbeidet time

  • Lønn for ikke-arbeidet tid fordelt på antall arbeidede timer

  • Andre indirekte personalkostnader fordelt på antall arbeidede timer (andre indirekte generelle kostnader og bedriftsbestemte kostnader, jf. undervedlegg 2 og 3).

Statistikken fra BLS gir kun informasjon om lønnsutviklingen (både på nivåform og endringsform) for industrien. BLS utarbeider ikke lønnsprognoser, men kun historiske tallserier. Statistikken publiseres blant annet på Internett (http://stats.bls.gov).

Eurostat

Eurostat har som oppgave å bidra til utvikling, etablering og presentasjon av nye og samordnede statistikker for EU-medlemsland. EFTA-landene Norge og Island deltar i et samarbeid med Eurostat mht. utvikling og etablering av statistikk. Også flere søkerland til EU orienterer seg mot Eurostat mht. statistikkproduksjon.

Nedenfor beskrives ulike lønnsstatistikker som Eurostat trolig vil publisere i løpet av de nærmeste årene.

Lønnsstatistikk

Det foreligger forpliktende forordninger om produksjon av lønnsstatistikk som innebærer at medlemslandene (og andre land i samarbeidet) minimum hvert 4. år må foreta telling, og første gang i 2002. Basert på tidligere forordninger er det produsert lønnsstatistikk for 1995 for alle EU-landene, jf. undervedlegg 4.

Eurostats lønnsstatistikk bygger på følgende lønnsbegrep: Alle kontante godtgjørelser fra arbeidsgiver til arbeidstaker for avtalt arbeidstid. Det mest sentrale lønnsbegrepet er «brutto månedsfortjeneste» for heltidsansatte. I tillegg rapporteres bonus eller prestasjonsbetinget godtgjørelse, skifttillegg og overtidsgodtgjørelse. Andre sentrale variable er arbeidstid, kjønn, alder, utdanning og ansiennitet knyttet til individet. Knyttet til den enkelte bedrift, er størrelse, eierforhold og næringsplassering sentrale variable.

Kvartalsstatistikk lønn

Kvartalsstatistikk lønn er statistikk på et høyere aggregeringsnivå enn lønnsstatistikken (omfatter kun industri, bygg- og anleggsvirksomhet og tjenesteyting). Kvartalsstatistikk lønn er konstruert slik at den skal være konsistent med lønnsstatistikken. Kvartalsstatistikk lønn er trolig tilgjengelig i 2002.

Statistikk for arbeidskraftskostnader

Det foreligger forpliktende forordninger om produksjon av statistikk for arbeidskraftskostnader som innebærer at medlemslandene minimum hvert 4. år må foreta telling, og første gang i 2000. Statistikk for arbeidskraftskostnader måler gjennomsnittlig totale arbeidskraftskostnader per betalt time, jf. undervedlegg 2. Resultatene fra 2000-undersøkelsen skal overleveres Eurostat i løpet av 2002.

Eurostats statistikk for arbeidskraftskostnader bygger på følgende lønnsbegrep: Arbeidskraftskostnader fordelt på direkte og indirekte personalkostnader. Direkte personalkostnader består av utbetalt lønn, honorarer og andre kontantytelser som feriepenger, sykepenger, representasjonsgodtgjørelser og opsjoner i arbeidsforhold med mer. Indirekte personalkostnader omfatter naturalytelser, kostnader knyttet til helse-, miljø og sikkerhetstiltak, sosiale utgifter, arbeidsgiveravgift, andre avgifter og opplæringskostnader.

Kvartalsvise arbeidskraftskostnader

Eurostat har under utvikling en kvartalsvis indeks for arbeidskraftskostnader. Kvartalsindeksen skal på sikt være konsistent med statistikk for arbeidskraftskostnader. De fleste landene som deltar i Eurostat-samarbeidet har etablert kvartalsindeksen for arbeidskraftskostnader, men dekningsgrad og omfang er foreløpig svært varierende. Kvartalsstatistikk arbeidskraftskostnader er trolig tilgjengelig i 2002.

EU-kommisjonen

EU-kommisjonen utarbeider prognoser for vekst i lønnskostnader per sysselsatt (compensation per head) for alle EU-landene. Lønnsprognoser og andre makroøkonomiske anslag publiseres to ganger per år i publikasjonen «Economic Trends, Supplement A» (http://europa.eu.int/comm/economy_finance/). EU-kommisjonen bruker Eurostats lønnsbegreper og definisjoner.

ILO

International Labour Office (ILO) samler inn informasjon om lønn og arbeidstid for industrien direkte fra statistikkprodusentene i de enkelte land, men lager ikke prognoser for framtidig lønnsvekst. ILOs lønnsbegrep er definert som følger: Kontante godtgjørelser for avtalt arbeidstid. Det brukes også et utvidet lønnsbegrep (arbeidskraftskostnader), som omfatter andre former for godtgjørelse utover kontant lønn (naturalytelser, pensjonsforsikringer og andre kostnader knyttet til arbeidskraft).

I rapporteringen av lønn og arbeidstid til ILO brukes begrepet gjennomsnittlig månedsfortjeneste i alt. Dette begrepet samsvarer med det som brukes i SSBs lønnsstatistikk. Månedsfortjeneste og gjennomsnittlig arbeidstid for heltidsansatte rapporteres for ulike yrkesgrupper og ulike industrinæringer.

ILOs lønnsstatistikk bærer i stor utstrekning preg av nasjonale forskjeller mht. dekning og lønnsbegreper, noe som innebærer at sammenlikninger av lønnsnivå mellom land vil være beheftet med stor usikkerhet.

ILO er ansvarlig for standarder for gruppering av næringer og yrker. 5 Disse standardene er tatt i bruk av Eurostat, Norge m.fl.

IMF

International Monetary Fund (IMF) lager indeksserier for timelønnskostnader i industrien (compensation per manhour in manufacturing) for en rekke land. Indeksserien oppdateres to ganger hvert år i forbindelse med arbeidet med World Economic Outlook-rapportene. I hovedsak bygger IMF på nasjonalregnskapsdata fra de enkelte nasjonale statistiske sentralbyråer. IMF lager ikke prognoser for vekst i lønnskostnader per time.

Vurdering av internasjonal lønnsstatistikk

Arbeidsgruppen har vurdert kvaliteten på ovennevnte statistikkilder, og hvor egnet disse er i forhold til sammenlikninger av lønn og arbeidskraftskostnader mellom land ut fra følgende kriterier:

  1. Sammenliknbarhet med hensyn til gruppering av yrker og næringer, jf. nærmere beskrivelse i undervedlegg 1.

  2. Måleenhet for sammenlikninger av lønn og arbeidskraftskostnader, og behandling av lønnskomponenter i og utenfor arbeidstiden.

  3. Hvilke komponenter som inngår i begrepet arbeidskraftskostnader, jf. nærmere beskrivelse i undervedlegg 2.

6.2.2 Måleenhet for lønn og arbeidskraftskostnader

Lønn kan sammenliknes både som timelønn, månedslønn, ukelønn og årslønn. Forskjellen mellom lønn for arbeidet tid og lønn for betalt tid fremgår av punkt A og B nedenfor.

A.

Lønn per arbeidet time:

Lønn per arbeidet time

+

Lønn for ikke-arbeidet tid (eksempelvis ferie, fravær, helligdager osv.), fordelt på antall arbeidede timer.

=

Direkte lønnsutbetaling per arbeidet time

Lønn per arbeidet time er et direkte mål på lønnskostnader, og er dermed relevant i sammenlikninger mellom land. Lønn per arbeidet time er et presist begrep fordi lønn for ikke-arbeidet tid blir synlig i lønnskostnadene.

B.

Lønn per betalt time:

Lønn for betalt tid eller per betalt time

=

Lønn for arbeidet og ikke-arbeidet tid fordeles på antall betalte timer både i og utenfor arbeidstiden.

Lønn per betalt time er mindre presist enn lønn per arbeidet time fordi lønn for ikke-arbeidet tid (f.eks. ferie, fravær, helligdager) ikke blir synlig i lønnskostnadene. Eksempelvis vil månedslønn (som er et eksempel på lønn for betalt tid) inneholde lønn både for arbeidet og ikke-arbeidet tid. Lønn per år vil nødvendigvis være lønn for betalt tid. At lønn for ikke-arbeidet tid ikke blir synlig i lønnskostnadene er problematisk ved internasjonale sammenlikninger av lønn dersom ferie, fravær osv. varierer mellom land. Dersom timelønn for ikke-arbeidet tid svarer til timelønn for arbeidet tid som i Norge hvor sykefravær kompenseres fullt ut, vil imidlertid nivåene på timefortjenestene være like, uavhengig av om man ser på lønn for betalt tid eller lønn for arbeidet tid.

Tabell 6.2 gir en oversikt over hvilken måleenhet som er valgt i ulike statistikkilder.

Tabell 6.2 Måleenhet for lønn i ulike statistikkilder

  Per arbeidet timePer betalt time
EUROSTATX
OECDX
BLSX
ILOX (for de fleste)1)

1) Månedslønn rapporteres for Østerrike, Belgia og Japan.

Tabellen viser at Eurostat og OECD legger til grunn lønn per betalt time som måleenhet, mens BLS og ILO legger til grunn lønn per arbeidet time (som er et mer presist mål på direkte lønnskostnader, jf. ovenfor).

Tabell 6.3 viser variasjonen mellom ulike handelspartnere mht. betydningen av lønn for ikke-arbeidet tid som andel av lønnskostnader per time. Tabellen viser også andelen andre indirekte lønnskostnader, og antall fridager.

Tabell 6.3 Ulike komponenters andel av lønnskostnader per time. Gjennomsnitt for industriarbeidere. 1999.

  Timer per år/ tariffm. arbeidstidLønn for arbeidet tid i pst. av kostnader per timeLønn for ikke-arbeidet tid i pst. av kostnader per timeAndre indirekte kostnader i pst. av kostnader per timeAntall fridager (ferie/helligdager/annet)
Belgia170252,919,128,131
Canada..74,49,616,1..
Danmark168081,012,76,334
Finland173257,919,322,844,5
Frankrike177152,216,031,834
Italia172850,320,729,145
Nederland171257,919,622,638,1
Storbritannia176275,211,912,934
Sverige178060,211,728,134
Sveits184464,818,117,233,3
Tyskland159257,217,825,138
Østerrike172850,821,627,636
Japan195258,425,616,0..
USA190472,46,920,723
Spania1768....25,636
Irland180275,89,814,530
Hellas1840......31
Portugal1800......36
Memo:
Norge174870,512,817,328

Kilde: Kilde: Den tyske arbeidsgiverforening (BDA) og BLS

Tabell 6.3 illustrerer at det er store variasjoner mellom land mht. de ulike komponentenes andel av lønnskostnader per time. Eksempelvis varierer lønn for arbeidet tid, målt i prosent av lønnskostnader per time, fra vel 50 prosent i Italia til 81 prosent i Danmark. I Norge utgjorde lønn for arbeidet tid vel 70 prosent i 1999. Videre varierer lønn for ikke-arbeidet tid fra knapt 7 prosent i USA til drøyt 25 prosent i Japan. I Norge utgjorde lønn for ikke-arbeidet tid i underkant av 13 prosent i 1999. Tabellen viser også at det er stor variasjon i antall fridager (ferie/helligdager/annet) mellom land, fra 23 dager i USA til 45 dager i Italia. I Norge var antall fridager 28 i 1999.

For å undersøke om måleenhet har betydning ved sammenlikninger av lønn mellom land, er det i tabell 6.4 vist hvordan relativt lønnskostnadsnivå varierer avhengig av om en legger til grunn lønn per arbeidet time eller lønn per mnd./årsverk (her brukt som en illustrasjon på lønn for betalt tid).

Tallene i tabell 6.4 bygger på tall fra den tyske arbeidsgiverforening (BDA) for 1999, og avtalte (tariffmessige) timeverk per uke for industriarbeidere. 6 I beregningene av indekser for lønnskostnader, målt per arbeidet tid og per årsverk, er det forutsatt at de relative timetallene mellom det enkelte land og Norge representerer forskjellen mellom arbeidet tid og årstimeverk.

Tabell 6.4 Relativ lønn mellom industrien i Norge og hos handelspartnerne, målt per arbeidet time og per årsverk. 1999.

  Timer per årIndeks for lønn per arbeidet timeIndeks for lønn per årsverkK-evne vekt
Japan195288985,6
USA190479867,9
Sveits18441001051,3
Hellas184037390,2
Irland180257591,4
Portugal180023240,8
Luxemburg1784......
Sverige1780919318,0
Frankrike177175765,3
Spania176850511,6
Storbritannia1762697012,5
Norge1748100100..
Finland173289883,9
Italia172870694,7
Østerrike172891901,2
Nederland171284824,5
Belgia170294922,3
Danmark168095917,2
Tyskland159211210215,9
Handelspartnerne86,7085,7394,3
Norge sammenliknet med handelspartnerne (=100)115,3116,6

Kilde: Kilde: Den tyske arbeidsgiverforening (BDA), BLS og OECD.

Tabell 6.4 viser at lønnsnivået i Norge er noe lavere (115,3 mot 116,6) relativt til handelspartnerne dersom måleenheten er lønn per arbeidet time fremfor lønn per betalt time (her illustrert ved lønn per årsverk). Tabellen kan tolkes som at måleenhet har en viss betydning når en sammenlikner relativ lønn mellom land.

6.2.3 Lønn for arbeidet tid

I stor grad bygger den internasjonale lønnsstatistikken på innsamlede data fra nasjonale statistikkbyråer, og dermed på nasjonale definisjoner. Dette innebærer at selv om institusjoner som OECD, IMF osv. bruker ensartede definisjoner, vil likevel forskjeller i nasjonale definisjoner kunne bidra til skjevheter ved sammenlikninger mellom land. Slike skjevheter er trolig noe mindre i Eurostats lønnsstatistikk som følge av at forordningene knyttet til statistikksamarbeidet innebærer større kontroll med hensyn til hvilke komponenter som inngår i lønnsbegrepet.

I tabell 6.5 oppsummeres hvilke lønnskomponenter som inngår i OECD og Eurostats timelønnstall for arbeidet tid i industrien.

Tabell 6.5 Lønnskomponenter for arbeidet tid som inngår i de nasjonale definisjonene for lønn i industrien. Eurostat og OECD.

  OvertidsbetalingRegulær bonusUregulær bonus
  EurostatOECDEurostatOECDEurostatOECD
Belgiaxxxx
Canadaxx
Danmarkxxxx
Finlandxxxx
Frankrike1)xx
Hellasxxxx
Irlandxxx
Italia1)xx
Japan2)x
Nederlandxxxxx
Polen2)
Spaniaxxxx
Storbritannia3)xxxxx
Sverigexxx
Sør-Koreaxxx
Tysklandxxxxx
Ungarnxx
USAxx
Østerrikexxxx

1)Timelønnsrate, OECD

2)Månedsfortjeneste, OECD

3)Ukesfortjeneste, OECD

I Eurostats lønnsstatistikk brukes begrepet brutto månedsfortjeneste, definert som samlet kontant godtgjørelse for betalt tid. Begrepet omfatter alle kontante ytelser, bortsett fra utgiftsgodtgjørelser og naturalytelser og enkelte andre mer spesielle ytelser.

Tallene fra OECD skal i utgangspunktet bare inkludere lønn for betalt tid, men for noen land inngår også komponenter for ikke-arbeidet tid, jf. tabell 6.6.

6.2.4 Lønn for ikke-arbeidet tid

I tabell 6.6 oppsummeres hvilke lønnskomponenter som inngår i OECD og Eurostats timelønnstall for ikke-arbeidet tid i industrien.

Tabell 6.6 Lønnskomponenter for ikke-arbeidet tid som inngår i de nasjonale definisjonene for lønn i industrien. Eurostat og OECD

  FeriepengerLønn for helge- og høytidsdagerLønn under sykdomLønn under velferdspermisjon
  EurostatOECDEurostatOECDEurostatOECDEurostatOECD
Belgia
Canadaxxxx
Danmarkxxx
Finland
Frankrike1)
Hellasxx
Irlandxxxx
Italia1)
Japan2)
Nederland
Polen2)
Spania
Storbritannia3)xx
Sverigex
Sør-Koreaxx
Tysklandxx
Ungarn
USAxxx
Østerrikexxx

1)Timelønnsrate

2)Månedsfortjeneste

3)Ukefortjeneste

6.2.5 Vurdering av den internasjonale lønnsstatistikken

Analysen ovenfor indikerer at det er visse svakheter ved den internasjonale lønnsstatistikken når denne brukes til å sammenlikne lønnsutviklingen mellom land. Dette knytter seg blant annet til at landene legger til grunn ulike nasjonale definisjoner og lønnsbegreper (se tabell 6.5 og 6.6), samt at det opereres med ulike måleenheter for lønn.

Det internasjonale pengefondet (IMF) er kilden til de historiske tallene for vekst i lønnskostnader per time hos handelspartnerne som Beregningsutvalget presenterer i rapportene. 7 Som følge av at IMF i hovedsak baserer seg på data fra landenes nasjonale statistikkbyråer, vil Beregningsutvalgets tall for lønnsveksten hos våre viktigste handelspartnere være beheftet med usikkerhet, jf. avsnittet ovenfor.

Eurostat vil i løpet av de nærmeste årene begynne å publisere lønnsstatistikk og statistikk for arbeidskraftskostnader, hvor problemene knyttet til sammenlikninger mellom land trolig er noe mindre enn ved bruk av statistikk fra OECD, IMF mv.. Denne statistikken vil derfor kunne supplere og/eller erstatte de kilder som i dag brukes.

I Beregningsutvalgets rapporter omtales ulike institusjoners anslag for lønnsveksten hos våre viktigste handelspartnere for inneværende år, herunder OECDs anslag for timelønnsveksten i industrien. OECD har nylig opplyst at de vil slutte å lage prognoser for vekst i timelønn i industrien, og kun oppdatere den historiske tallserien. Dette skyldes at prognoser for denne variabelen ikke lenger brukes i OECDs makroøkonomiske framskrivninger.

Denne opplysningen fra OECD innebærer at Beregningsutvalget vil miste sin primærkilde mht. prognoser for lønnsveksten hos våre viktigste handelspartnere for inneværende år. Så langt arbeidsgruppen har brakt i erfaring foreligger det ikke alternative statistikker med en bred dekning av antall handelspartnere som kan erstatte OECD som kilde. Det eksisterer imidlertid enkelte nasjonale institusjoner (blant annet i Sverige og Danmark) som utarbeider lønnsprognoser. Trolig vil disse kildene kunne supplere omtalen av lønnsutsiktene for handelspartnerne for inneværende år.

Informasjon om utviklingen i lønn og andre indirekte personalkostnader (både på nivå- og endringsform) kan supplere rapporteringen av lønnsutviklingen hos handelspartnerne. Arbeidsgruppen har imidlertid ikke statistikker med bred dekning som muliggjør en slik sammenlikning. Når det gjelder tall for lønnsutviklingen i privat og offentlig sektor vises det avsnitt 3.

6.3 Utvidelse av rapporteringen av lønnsutviklingen i et internasjonalt perspektiv

I dette avsnittet drøftes mulige utvidelser av dagens rapportering av lønnsutviklingen hos handelspartnerne, blant annet til å omfatte næringer utenom industrien (avsnitt 3.1). Videre drøftes muligheten for å presentere tall for sammenhengen mellom lønn og utdanning (avsnitt 3.2).

6.3.1 Lønnsutviklingen for næringer utenom industrien

I rapportene fra Beregningsutvalget presenteres kun tall for lønnskostnader per time i industrien i Norge og hos våre viktigste handelspartnere. Som redegjort for i avsnitt 2.2, er det mulig å utvide presentasjonen med tall for:

  • vekst i lønnskostnader per sysselsatt i økonomien i alt

  • vekst i lønnskostnader per sysselsatt i privat sektor (inklusive industrien) 8

  • vekst i lønnskostnader per sysselsatt i offentlig sektor

Historiske tall og anslag for vekst i lønnskostnader per sysselsatt i privat sektor publiseres i Economic Outlook-publikasjonene, mens tall for de to andre størrelsene (dvs. første og tredje strekpunkt) må beregnes.

Figurene 6.1-6.3 viser lønnsutviklingen i perioden 1983-2000 for de tre sektoraggregatene.

Figur 6-1 Lønnskostnader per sysselsatt i økonomien i alt. Indeks 1983=100.

Figur 6-1 Lønnskostnader per sysselsatt i økonomien i alt. Indeks 1983=100.

Kilde: Kilde: OECD, Economic Outlook 68 (desember 2000) og TBU.

Figur 6-2 Lønnskostnader per sysselsatt i privat sektor. Indeks 1983=100.

Figur 6-2 Lønnskostnader per sysselsatt i privat sektor. Indeks 1983=100.

Kilde: Kilde: OECD, Economic Outlook 68 (desember 2000) og TBU

Figur 6-3 Lønnskostnader per sysselsatt i offentlig sektor. Indeks 1983=100.

Figur 6-3 Lønnskostnader per sysselsatt i offentlig sektor. Indeks 1983=100.

Kilde: Kilde: OECD, Economic Outlook 68 (desember 2000) og TBU.

Figurene 6.1-6.3 viser at lønnsveksten i perioden 1983-2000 for økonomien i alt, privat sektor og offentlig sektor har vært høyere i Norge enn hos våre viktigste handelspartnere. Sammenlikninger mellom land vil imidlertid, som beskrevet i avsnitt 2, være beheftet med usikkerhet. Tall for vekst i lønnskostnader per sysselsatt i privat sektor publiseres to ganger hvert år i Economic Outlook-rapportene fra OECD. Slike tall vil kunne supplere dagens presentasjon av lønnsutviklingen hos våre viktigste handelspartnere.

6.3.2 Lønnsutviklingen for ulike utdanningsgrupper

Internasjonale sammenlikninger av sammenhengen mellom lønn og utdanning vil være beheftet med usikkerhet fordi de enkelte utdanningstyper ikke nødvendigvis er definert likt i ulike land. Usikkerheten vil trolig være mindre hvis man i stedet sammenlikner «lønnspremien» etter antall utdanningsår. Et internasjonalt forskningsprosjekt (PURE) har sett nærmere på dette, jf. tabell 6.7. «Lønnspremien» etter antall utdanningsår er i dette prosjektet målt som gjennomsnittlig prosentvis økning i timelønn som følge av ett års ekstra utdanning.

Tabell 6.7 Prosentvis endring i timelønn som følge av et års ekstra utdanning

  ÅrMennKvinner
Sverige19963,8 %3,2 %
Norge19955,5 %5,4 %
Italia19946,2 %7,7 %
Nederland19966,3 %5,1 %
Frankrike19986,3 %6,7 %
Hellas19946,3 %8,6 %
Spania19966,3 %..
Danmark19956,5 %5,0 %
Storbritannia19956,5 %9,1 %
Østerrike19957,0 %6,8 %
Tyskland19977,5 %9,2 %
Japan19808,3 %8,3 %
Sveits19988,6 %8,5 %
Finland19938,6 %8,8 %
Portugal19959,8 %10,2 %
USA199610,0 %10,9 %
Canada1)198610,9 %10,9 %
Irland199511,5 %10,6 %
Belgia......
Sør-Korea......

1)Tallene er gjennomsnitt for kvinner og menn.

Kilde: Kilde: Institutt for Samfunnsforskning (ISF). Tallene for de europeiske landene er hentet fra PURE-prosjektet (Public funding and private Return to Education), som er et samarbeidsprosjekt mellom forskere i 15 europeiske land. Tallene er estimert ved bruk av minste kvadraters metode.

Vi ser av tabell 6.7 at Norge er et av de land hvor «lønnspremien» av utdanning er lav sammenliknet med andre land.

Tabell 6.8 viser relativ lønn for sysselsatte personer (deltidsansatte pluss heltidsansatte) i forhold til gjennomsnittlig lønn for en person med utdanning tilsvarende videregående skole. Det fremgår av tabellen at gjennomsnittlig lønn for en norsk person med utdanning lavere enn videregående skole nivå, har en lønn tilsvarende 84 prosent av lønnen til en person med videregående skole. Videre viser tabellen at lønnen for personer med høyere utdanning utover videregående, i gjennomsnitt er 132 prosent sammenliknet med gjennomsnittet for personer med videregående skole (jf. kolonnen sum høyskole/universitet). Sammenliknet med et gjennomsnitt av ulike land, ligger lønnsnivået i Norge over gjennomsnittet mht. personer med lavere utdanning enn videregående skole. For personer med utdanning utover videregående skole er det relative lønnsnivået i Norge lavere enn gjennomsnittet for de ulike landene.

Når det gjelder høyere utdanning (menn), er Finland, Frankrike, Portugal, Spania og USA blant de landene med høyest relativ lønn i forhold til videregående skoles nivå.

Denne typen sammenlikninger av relativ lønn er beheftet med betydelig usikkerhet som følge av at blant annet andelen deltidsansatte og antall årstimeverk per sysselsatt varierer mellom land.

Tabell 6.8 Relativ lønn for sysselsatte personer mellom 25 og 64 år for ulike utdanningsnivåer i forhold til videregående skole (videregående skole = 100). Inkluderer både heltids- og deltidsansatte.

LandÅrKjønnUnderHøgskole-/Høgskole-/Sum
      VideregåendeUniversitets-Universitets-Høyskole-/
      Skole nivåUtdanning,Utdanning,Universitet
        Mer praktisk rettetMer teoretisk rettet  
25-64 år25-64 år25-64 år25-64 år
Canada1997Menn84109148130
Kvinner76116164137
M+K83106152128
Danmark1998Menn87122148132
Kvinner89118144124
M+K86113149124
Finland1997Menn94128186159
Kvinner100122176143
M+K97120183148
Frankrike1999Menn88128178159
Kvinner79131158145
M+K84125169150
Tyskland1998Menn77105149126
Kvinner85104160128
M+K78106157130
Italia1998Menn54....138
Kvinner61....115
M+K58....127
Korea1998Menn88105143132
Kvinner69118160141
M+K78106147135
Nederland1997Menn86142138139
Kvinner71128145143
M+K83136141141
Norge1)1998Menn85125133133
Kvinner84142136136
M+K84129132132
Portugal1998Menn61149188178
Kvinner62131190171
M+K62140192177
Spania1996Menn7596178154
Kvinner6882155143
M+K8097167151
Sverige1998Menn87....136
Kvinner89....125
M+K89....130
Sveits1999Menn81122144135
Kvinner73131154145
M+K75140161153
Storbritannia1999Menn73126159149
Kvinner68139193173
M+K65128171157
USA1999Menn65119183176
Kvinner63120170163
M+K67118180173
Gjennomsnitt2)Menn78130163149
Kvinner75123162144
M+K77124163146

1)Tallene fra Norge er hentet fra arbeidskraftsundersøkelsen og Inntektsstatistikk for personer og familier (SSB)

2) I «Gjennomsnitt» inkluderes flere land enn de som er lagt inn i denne tabellen. Gjennomsnittet er beregnet aritmetisk.

Kilde: Kilde: OECD at a Glance 2001.

I tabell 6.9 sammenliknes lærerlønninger i ulike land fordelt på ungdomsskole, videregående skole allmennfag og videregående skole yrkesfag. Tabellen bygger på tariffestet lønn for heltidsansatte lærere med laveste utdanning/kvalifikasjonsnivå for å ha kompetanse til å kunne undervise på ulike trinn uten å bli klassifisert som ufaglært. For ungdomsskoletrinnet og videregående skole yrkesfag i Norge svarer dette til lærere med treårig utdanning. For videregående skole allmennfag svarer dette til adjunkt uten opprykk. Tabell 6.9 viser at den maksimale lønnen til ungdomsskolelærere er lavest i Hellas, etterfulgt av Italia, Finland, Portugal og Norge. I Norge hadde en ungdomsskolelærer med tre års lærerutdanning en maksimal tariffestet årslønn på 263 000 kroner i skoleåret 1998/1999.

Tabell 6.9 Tariffestet årlig lønn for heltidsansatte lærere for skoleåret 1998/1999 omregnet til norske kroner 1)

  Ungdomsskole   Videregående skole Allmennfag   Videregående skole Yrkesfag  
  Begynner LønnLønn etter 15 års erfaringMaksimal LønnBegynner LønnLønn etter 15 års erfaringMaksimal LønnBegynner LønnLønn etter 15 års erfaringMaksimal Lønn
Sverige175 000229 000..192 000245 000..205 000236 000..
Sveits401 000534 000620 000479 000635 000722 000446 000557 000678 000
Østerrike188 000230 000392 000201 000255 000448 000192 000238 000408 000
Tyskland287 000333 000380 000307 000361 000427 000303 000355 000418 000
Frankrike188 000247 000356 000188 000247 000356 000188 000247 000356 000
USA190 000252 000335 000192 000273 000335 000192 000273 000335 000
Danmark272 000316 000316 000290 000387 000413 000......
Irland178 000278 000314 000178 000278 000314 000......
Nederland205 000252 000313 000207 000352 000417 000206 000313 000366 000
Belgia176 000248 000305 000219 000320 000386 000......
England162 000272 000272 000184 000308 000422 000......
Spania176 000206 000265 000192 000225 000285 000185 000214 000277 000
Norge212 000247 000263 000212 000247 000263 000212 000247 000263 000
Portugal97 000143 000260 00097 000143 000260 00097 000143 000260 000
Finland177 000245 000256 000183 000256 000272 000149 000203 000215 000
Italia148 000181 000221 000148 000187 000232 000148 000187 000232 000
Hellas120 000146 000177 000120 000146 000177 000120 000146 000177 000

1)Tallene er omregnet til norske kroner ved hjelp av Norges Banks gjennomsnittlige valutakurser for 1998 for de ulike landene.

2)For ungdomsskole og videregående skole yrkesfag utrykker tallene tariffestet bruttolønn med tre års lærerutdanning. For videregående skole allmennfag reflekterer tallene adjunkt uten opprykk. Fra 1992 ble lærerhøyskoleutdanningen i Norge omgjort til fire år. Tallene representerer derfor et mindretall av dagens norske lærere

Kilde: Kilde: OECD 2001 Education at a Glance, Norges Bank

Kravet til gjennomsnittlig antall undervisningstimer (klokketimer á 60 min) per år varierer sterkt mellom landene. For ungdomsskolen varierer antall undervisningstimer fra 561 timer (Spania), 633 timer (Norge) til 964 timer (USA). Hvis man antok likt undervisningstimenivå som i Norge for de andre landene, ville lønnsnivået for en ungdomsskolelærer i Norge med 15 års erfaring være høyere enn gjennomsnittet for ulike land, jf. tabell 6.10. Sammenlikner en maksimal lønn for en ungdomskolelærer, ligger nivået i Norge på linje med nivået for gjennomsnittet av ulike land.

Tabell 6.10 Tariffestet årlig lønn for heltidsansatte lærere for skoleåret 1998/1999 omregnet til norsk undervisningstimenivå1). Norske kroner 2) (foreløpige tall)

  Ungdomsskole   Videregående skole Allmennfag   Videregående skole Yrkesfag  
  Begynner LønnLønn etter 15 års erfaringMaksimal LønnBegynner LønnLønn etter 15 års erfaringMaksimal LønnBegynner LønnLønn etter 15 års erfaringMaksimal Lønn
Sverige................
England..................
Sveits295 000394 000457 000359 000476 000541 000361 000451 000549 000
Østerrike181 000221 000377 000163 000207 000363 000182 000225 000386 000
Frankrike188 000247 000355 000161 000212 000305 000170 000223 000321 000
Tyskland248 000288 000328 000226 000266 000315 000257 000301 000354 000
Danmark267 000311 000311 000293 000391 000417 000......
Spania199 000232 000299 000177 000207 000263 000199 000230 000298 000
Irland153 000239 000270 000122 000191 000216 000....
Belgia152 000214 000263 000165 000241 000291 000......
Norge212 000247 000263 000212 000247 000263 000212 000247 000263 000
Portugal92 000136 000247 00082 000122 000221 00096 000142 000258 000
Finland171 000236 000247 000147 000206 000219 000....
Italia153 000187 000229 000122 000154 000191 000142 000180 000223 000
Nederland149 000184 000228 000120 000205 000243 000144 000219 000256 000
USA125 000165 000220 000103 000146 000179 000120 000171 000209 000
Hellas121 000147 000178 00096 000117 000142 000112 000137 000166 000

1)Alle lands lønnstall uttrykt i forhold til norsk undervisningstimenivå per år ( 633 timer ungdomskole, 505 timer videregående almennfag og 589 timer videregående yrkesfag)

2)Tallene er omregnet til norske kroner ved hjelp av Norges Banks gjennomsnittlige valutakurser for 1998 for de ulike landene.

3)For ungdomsskole og videregående skole yrkesfag utrykker tallene tariffestet bruttolønn med tre års lærerutdanning. For videregående skole allmennfag reflekterer tallene adjunkt uten opprykk. Fra 1992 ble lærerhøyskoleutdanningen i Norge omgjort til fire år. Tallene representerer derfor et mindretall av dagens norske lærere

Kilde: Kilde: OECD 2001 Education at a Glance (foreløpige tall), Norges Bank

Tabell 6.11 Andelen av befolkningen i aldersgruppe 25 til 64 år med minst høyeste fullførte utdanning på ulike utdanningsnivå.19991) Prosent

  Barneskole og underUngdomsskole 8.-10. KlasseSum videregående Inkl påbygging til videregående opplæringSum høyere utdanning
Canada100938039
USA99948635
Finland99997131
Japan99998031
Sverige100897729
Danmark1011018127
Norge99998427
Belgia100805726
Storbritannia1001008225
Sveits1001008224
Korea101836723
Tyskland100988123
Nederland99876422
Frankrike100806221
Irland100775121
Spania100583521
Hellas100595018
Østerrike1001007411
Portugal100332110
Italia10075439

1)Education at a Glance table A2.1a (OECD 2001)

I tabell 6.11 sammenliknes andelen av befolkningen i aldersgruppene 25-64 år som har fullført utdanning på ulike nivåer. Tabellen viser at Norge ligger relativt høyt med et nivå på 27 prosent av den yrkesaktive befolkningen, hvis en sammenlikner andelen av befolkningen som har fullført høyere utdanning, dvs. utdannelse på høyskole- og universitetsnivå. Canada ligger høyest med 39 prosent og Portugal og Italia er lavest med hhv. 10 og 9 prosent.

6A Næringsgruppering og yrkeskoding i internasjonal lønnsstatistikk

Næringsgruppering

Næringsgruppering er sentralt i forbindelse med produksjon av lønnsstatistikk, både nasjonalt og internasjonalt. Statistisk sentralbyrå benytter seg av koding i henhold til Standard for næringsgruppering (C182, også kalt NACE, Nomenclature générale des Activités economiques dans les Communautés Européens), som er den norske versjonen av den internasjonale standarden Industrial Classification (ISIC94). Alle europeiske land som er tilknyttet statistikksamarbeidet gjennom Eurostat benytter grupperingen NACE rev. 1. Søkerlandene til EU arbeider også med innføring av denne næringsgrupperingen. ILO benytter den internasjonale standarden ISIC94.

Lønnsstatistikken er gruppert i følgende næringer:

C

– Olje- og gassutvinning og bergverk

D

– Industri

E

– Kraftforsyning

F

– Bygge og anleggsvirksomhet

G

– Varehandel

I

– Samferdsel

J

– Finansiell tjenesteyting og forsikring

K

– Forretningsmessig tjenesteyting og eien domsdrift

L

– Offentlig forvaltning

M

– Undervisning

N

– Helse- og sosialtjenester

O

– Sosiale og personlige tjenester

Yrkesgrupper

Også for yrkesgruppering er det sterkt sammenfallende hvilke standarder som benyttes nasjonalt og internasjonalt. Statistisk sentralbyrå benytter Standard for yrkesgruppering (STYRK, C521), som er en tilpasset versjon av den internasjonale standarden ISCO-88 (International Standard Classification of Occupation).

Følgende yrkesgrupper dekkes i statistikken:

  • Administrative ledere

  • Yrker med krav til minst 4 års høyere utdanning

  • Yrker med krav til 1-3 års høyere utdanning

  • Kontor- og kundeserviceyrker

  • Salgs-, service- og omsorgsyrker

  • Yrker innen jordbruk, skogbruk og fiske

  • Håndverkere med videre

  • Operatører i prosessindustri og serieproduksjon og transportarbeidere

  • Yrker uten krav til utdanning

Tabell 6.12 oppsummerer kodemetoder for næringer og yrker blant handelspartnerne.

Tabell 6.12 Kodemetode for yrker og næringer i ulike land.

  NæringsgrupperingYrkesgruppering
  NACE rev.1AnnenISCOAnnen
Belgiaxx
Canada
Danmarkxx
Finlandxx
Frankrike1)xx
Hellasxx
Irlandxx
Italia1)xx
Japan2)
Nederlandxx
Polen2)
Spaniaxx
Storbritannia3)xx
Sverigexx
Sør-Korea
Tysklandxx
Ungarn
USA
Østerrikexx

6B Oversikt over elementer som inngår i begrepet totale arbeidskraftskostnader i Eurostat, ILO og BLS

Sentrale begrep

Arbeidskraftskostnader deles i to hovedgrupper, direkte og indirekte personalkostnader. Direkte personalkostnader omfatter utbetalt lønn, honorarer og andre kontantytelser som feriepenger, sykepenger, representasjonsgodtgjørelser og opsjoner i arbeidsforhold med mere. De indirekte personalkostnadene omfatter naturalytelser, kostnader knyttet til helse-, miljø og sikkerhetstiltak, sosiale utgifter, arbeidsgiveravgift, andre avgifter og opplæringskostnader.

Tabell 6.13 viser en oppstilling over dekningen av komponentene i arbeidskraftskostnadsbegrepet i Eurostat, ILO og BLS, jf. tabell 6.14 for mer detaljert oversikt over kostnadskomponenter.

Tabell 6.13 Dekning av arbeidskostnadskomponenter i Eurostat, ILO og BLS

  Eurostat1)ILO1)BLS1)
Arbeidskraftskostnadskomponenter
Direkte personalkostnader
Lønn, honorarer mv.
Utbetalt lønn, honorarer og andre kontantytelserxxx
Lønn for ikke arbeidet tidxxx
Indirekte personalkostnader
Naturalytelserxxx
Helse , miljø og sikkerhetstiltakxxx
Sosiale utgifterxxx
Opplæringskostnaderxxx
Avgifterxxx
Antall ansatte og arbeidstid
Antall ansattexxx
Arbeidstid2)xxx

1)Grupperingen av enkelte variable er noe forskjellige i de forskjellige kildene, videre forekommer det avvik mht dekning og omfang mellom forskjellige land.

2)De tre kildene skiller mellom kostnader for arbeidet tid og ikke arbeidet tid. Det forekommer likevel avvik for enkelte land.

Tabell 6.14 Detaljert oppstilling over kostnadskomponenter

 
Direkte personalkostnader
Lønn, honorarer mv.
utbetalt lønn
honorarer
andre kontantytelser
Lønn for ikke-arbeidet tid
lønn under sykdom
utgifter for ekstra fridager
lønn under velferdspermisjoner
lønn under svangerskapspermisjoner
lønn under andre permisjoner
lønn under permitteringer
annen lønn for ikke-arbeidet tid
Indirekte personalkostnader
Naturalytelser
totale bilutgifter
bedriftskantine
diverse velferdstiltak
trekkpliktige naturalytelser
rentefordel
fri telefon og fri avis
andre naturalytelser (f.eks. andel diettgodtgjørelser)
Helse-, miljø- og sikkerhetstiltak
bedriftshelsetjeneste mv.
Sosiale utgifter
lovfestede sosiale utgifter (forsikringer og faktiske trygde- og pensjonsordninger)
frivillige sosiale utgifter (supplerende pensjonsordninger, supplerende sykeforsikringsordninger)
direkte sosiale ytelser
Opplæringskostnader
lønn til lærlinger
sosiale kostnader for lærlinger
kostnader ved egen skole og egne kurs
kurs og videreutdanning
rekrutteringskostnader
opplæring av nyansatte
andre opplæringskostnader
Avgifter
arbeidsgiveravgift
tilbakebetalinger, subsidier, refusjoner o.l.

6C Classification of items of labor costs

Tabell 6.15 Classification of items of labor costs from labor cost surveys of Confederation of Norwegian Business and Industry and classification by BLS for international comparisons of hourly compensation costs

Norwegian labor cost itemClassification by BLS
Pay for time workedPay for time worked
Pay for time not workedPay for time not worked
Annual holiday (vacation) payPay for time not worked
National holidaysPay for time not worked
Extra free days (1983)Pay for time not worked
Sick and maternity payStatutory social welfare
Welfare & other leavePay for time not worked
Obligatory social premiums1)
People's Pension SystemStatutory social welfare
Severance pay fund (LO/NAF)Contractual social welfare
Educational & training fund (LO/NAF)Other costs training
Low wage fund (LO/NAF)Contractual social welfare
Contracted sick pay system (1973)Contractual social welfare
Private pension system
Premiums to funds ete.Private social welfare
Direct pension paymentsPrivate social welfare
Lump sum paymentsPrivate social welfare
Health and safety
Company health services2)Other costs: plant facilities
Wardrooms and bathroomsOther costs: plant facilities
Wages for safety inspectorsOther costs: plant facilities
Private work accident insurance
Accident & life insurancePrivate social welfare
Sickness insurance premiumsPrivate social welfare
Accident rehabilitationPrivate social welfare
Cafeterias and canteensOther costs: plant facilities
Transportation to job sitesOther costs: plant facilities
Housing for employeesPay in kind
Vocational training at workplace
Expenditures for instructorsOther costs: training
Pay while trainingOther costs: training
Other school expendituresOther costs: training
Leisure activities
AthIetic facilitiesPay in kind
Vacation resorts, etePay in kind
Family services3)Private social welfare
Work clothesOther costs: plant facilities
Company products discountsPay in kind
Other indirect costsOther costs

1)Statutory and contractual social premiums.

2)Includes wages of Doctors etc and costs of health unit facilities.

3)Includes child day care and housekeeping services.

Kilde: Note: The Norwegian labor cost items are those shown on (1) a special tabulation from the 1973 labor cost survey and (2) table 7 in Bedriftenes Indirekte («Sosiale») Personalkostnader from the 1983 labor cost survey

Prepared by: U.S. Department of Labor, Bureau of Labor Statistics, Office of Productivity and Technology, August 1991.

6D Månedsfortjeneste

Tabell 6.16 Gjennomsnittlig månedsfortjeneste for heltidsansatte etter næring, målt i norske kroner1). EU-land 1995.

  IndustriVarehandelSamferdselFinansiell tjenesteytingForr.m. tjenesteyting og eiendomsdriftOffentlig forvaltning
Belgia17 47116 22916 552..18 870..
Danmark21 33821 68523 846..17 123..
Tyskland22 36419 483........
Hellas7 7346 2609 166......
Spania9 8708 10610 830..9 820..
Frankrike14 43213 30612 809..16 221..
Irland14 94513 165........
Italia10 3259 48113 935..11 128..
Nederland17 46316 06317 868..19 268..
Østerrike16 71715 22715 649..16 444..
Portugal4 4715 6887 883..6 583..
Finland15 93014 54815 533..16 411..
Sverige16 19615 74016 088..17 727..
Storbritannia13 83612 06414 382..15 210..

1)Omregnet fra ECU til norske kroner med utgangspunkt i en kurs ECU/NOK på 8.28 (gjennomsnitt for 1995)

Kilde: Kilde: Eurostat, The European structure of earnings, Survey 1995. (3/200/E7n 15)

Merknad: Det foreligger ikke tall for Norge for 1995.

Fotnoter

1.

F.eks. OECD Economic Outlook No. 68, December 2000, Organisation for Economic Co-operation and Development, Paris.

2.

Kilden til de historiske tallene er publikasjoner fra nasjonale statistikkbyråer og egne OECD-publikasjoner.

3.

OECD har med virkning fra Economic Outlook 69 (juni 2001) sluttet å lage prognoser for timelønnsvekst i industrien hos handelspartnerne

4.

Se undervedlegg 3 for en nærmere beskrivelse av BLS-statistikken.

5.

Se undervedlegg 1 for standard for gruppering av yrker og næringer.

6.

Fradrag for ferie, helligdager og andre avtalte fridager. Sykefravær og permisjonsfravær er ikke trukket fra.

7.

I den grad regnskapstall fra IMF ikke har vært tilgjengelig for siste år, har en basert seg på tall fra OECD for vekst i timelønn i industrien hos våre handelspartnere.

8.

Definert som økonomien i alt fratrukket offentlig sektor.

Til forsiden