1 Sammendrag
1.1 Mandat og arbeidsmåte
Utvalget for vurdering av helikoptersikkerheten på norsk kontinentalsokkel, del 2, ble oppnevnt av Samferdselsdepartementet 20. juli 2001. Utvalget ble oppnevnt for å forestå den andre av to delutredninger om helikoptersikkerheten på norsk kontinentalsokkel. Den første innstillingen ble levert Samferdselsdepartementet 21. juni 2001 og omhandler organiseringen av det offentliges engasjement på sokkelen (se NOU 2001:21, “Helikoptersikkerheten på norsk kontinentalsokkel. Delutredning nr. 1: Organisering av det offentliges engasjement”). Mandatet for foreliggende innstilling er, blant annet på grunnlag av rapporter og konklusjoner fra delutredning 1, å foreslå konkrete og realistiske flysikkerhetsmål, vurdere om dagens flysikkerhetsnivå er akseptabelt i forhold til nevnte mål, samt vurdere behovet for konkrete tiltak for å fremme flysikkerheten.
Utvalget har avholdt 12 heldagsmøter, inkludert 2 utvidede møter. I ett av møtene deltok en representant fra den britiske tilsynsmyndigheten (UK CAA) for å presentere deres forskningsrapporter vedrørende helikoptersikkerheten på britisk sokkel. I et annet møte deltok ansvarlig havariinspektør for rapporten etter Norne-ulykken i Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane (HSLB; tidligere HSL) for å orientere om hendelsesforløp, årsaksforhold og konklusjoner m.m. I tillegg deltok administrerende direktører for de to helikopterselskapene som opererer på norsk sokkel, i ett møte for å redegjøre for og diskutere helikopterselskapenes rammebetingelser. Utvalget har dessuten hatt heldagsmøter med helikopterprodusentene Eurocopter og Sikorsky, samt et møte med Agusta-Westland. Møtet med Sikorsky inkluderte også prøveflyging med en nyutviklet helikoptertype egnet for passasjertransport på norsk sokkel. Utvalgets leder, sekretær og innleid konsulent har i tillegg hatt en rekke arbeidsmøter. Det har blitt avholdt ett møte med en ekstern ekspertgruppe med representanter fra relevante fagmiljøer som ikke har vært representert i selve utvalget, samt to møter hvor noen representanter fra ekspertgruppen deltok.
Utvalget har hatt tilgang på én sekretær, samt hatt tilgang på noe utredningskapasitet i Luftfartstilsynet. I tillegg har SINTEF Teknologiledelse etter avtale med Samferdselsdepartementet vært innleid som ekstern konsulent/faglig rådgiver og har bistått sekretariatet. Utvalget har forøvrig gjennomgått relevant faglitteratur på området, herunder UK CAAs forskningsrapporter, samt gjennomgått og diskutert nåværende flysikkerhetsmål i Norge og andre sammenlignbare land og diskutert akseptkriterier/sikkerhetsmål. I tillegg har utvalget gjennomgått et stort antall forbedringstiltak og foretatt prioritering hensyntatt blant annet tiltakenes estimerte virkning på flysikkerheten, estimerte kostnader og kost/nytte-forhold av tiltaket, samt tiltakets muligheter for å bli gjennomført innen rimelig tid (1-5 år). Med utgangspunkt i identifiserte problemstillinger, har utvalget diskutert aktuelle forbedringer og blitt enige om en rekke tilrådninger.
1.2 Målsettinger for helikoptersikkerheten
Utvalget har kommet frem til at ingen enkelt indikator vil kunne gi et fullstendig bilde av helikoptersikkerheten og anbefaler derfor at det benyttes flere indikatorer samtidig. Utvalget har således formulert visjon, hovedmålsetting og fem delmålsettinger med tilhørende indikatorer for helikoptersikkerheten på norsk sokkel.
Hovedmålsettingen for helikoptersikkerheten uttrykkes ved at den totale sannsynligheten for å omkomme ved helikoptertransport skal minst halveres i neste tiårs periode, sammenlignet med perioden 1990-2000.
Hovedmålsettingen er ambisiøs, men avspeiler hva som synes oppnåelig i forhold til dagens nivå. Til grunn for denne vurderingen legger utvalget særlig vekt på hva som er oppnådd i norsk og britisk sektor etter 1990, foruten det forbedringspotensialet som kan hentes ut via senere gjennomførte forbedringstiltak, tiltak som er besluttet iverksatt, men ennå ikke gjennomført, samt de tilrådninger utvalget gir i pkt. 1.3 nedenfor.
Utvalget går videre inn for at det bygges på eksisterende samarbeid, metodikk og datagrunnlag i prosjektet “Risikonivå på sokkelen” for å følge opp de flysikkerhetsindikatorene som utvalget anbefaler å legge til grunn for myndighetenes og aktørenes tilsyn og forbedringsgrunnlag.
1.3 Utvalgets tilrådninger
Helikoptersikkerheten på norsk kontinentalsokkel har blitt betydelig forbedret de siste årene. Til tross for dette er sikkerheten fremdeles under nivået for annen lufttransport av passasjerer. På denne bakgrunn, samt på grunnlag av Norne-ulykken i 1997 hvor 12 mennesker mistet livet, har det vært et økt press fra aktørene på området for å sette i verk tiltak for ytterligere forbedring av sikkerheten. Utvalget har definert et stort antall mulige forbedringstiltak i utredningsperioden. Dette gjelder både flyoperative, flytekniske, beredskapsmessige og administrative forbedringer.
Utvalget har etter en tabellarisk gjennomgang av ca. 45 ulike risikopåvirkende faktorer (“Risk Influencing Factors” – RIF, se vedlegg 2), blitt enige om en prioritert liste på 13 RIF som danner grunnlaget for tilrådningene. Etter utvalgets oppfatning må alle disse tilrådningene gjennomføres for å oppnå hovedmålsetningen om halvert risiko i løpet av neste 10års periode. Utvalget presiserer at i tillegg til de prioriterte risikopåvirkende faktorer med tilhørende tilrådninger, vil det være et betydelig potensiale for risikoredusjon knyttet til de andre punktene i RIF-tabellen. Etter utvalgets vurdering vil derfor RIF-tabellen (vedlegg 2) være et svært godt underlag for det videre arbeidet med helikoptersikkerheten på norsk sokkel. Utvalgets tilrådninger er enstemmige.
Samarbeid om flysikkerhet:
Utvalget tilrår at det etableres et samarbeidsforum under ledelse av Luftfartstilsynet, og med deltagelse fra relevante myndigheter (Oljedirektoratet, Sjøfartsdirektoratet), offentlig tjenesteyter (Luftfartsverket), arbeidsgiver- og arbeidstakerrepresentanter (OLFs LFE, Norges Rederiforbund, helikopteroperatørene, NOPEF, OFS og Flygerforbundet). Dette samarbeidsforumet må fungere som en pådriver for å få implementert de risikoreduserende tiltakene som besluttes gjennomført som følge av NOU-rapporten, og fremme sikkerheten i helikoptertransport på norsk sokkel forøvrig.
Utvalget tilrår at aktørene i denne sammenhengen satser på et mer strukturert og formalisert samarbeid mellom Norge, Danmark, Nederland og Storbritannia. Et FoU-samarbeid med Storbritannia bør gis prioritet.
Utvalget tilrår samtidig at det bygges videre på OLFs Luftfartsfaglige Ekspertgruppe (LFE) som faglig forum, der det er behov for revisjon av eksisterende industristandarder og utarbeidelse av nye basert på behandling i utvalget og NOU-rapportens anbefalinger om risikoreduserende tiltak.
Utvalget tilrår at samarbeidet som allerede er etablert mellom noen oljeselskaper med hensyn til felles tilsynsaktiviteter rettet mot helikopteroperatørene, videreføres. En effektiv løsning for både oljeselskaper og helikopteroperatørene vil være å la OLFs LFE forestå tilsyn av helikopteroperatørene på vegne av oljeselskapene.
Det er viktig å merke seg at kundetilsyn er et regelverkskrav og at kundetilsyn gjennomføres i tillegg til og ikke som en erstatning for myndighetstilsyn.
Helidekk, konstruksjon: Utvalget tilrår at OLF oppdaterer sine retningslinjer for å integrere ny kunnskap og beste praksis med hensyn til helidekk-konstruksjon. Det er viktig å legge til grunn helhetlige vurderinger som tar hensyn både til risikoen som innretningen utgjør for helikopter, og risikoen som helikopter utgjør for innretningen. For bevegelige helidekk må industristandardene i tillegg stille krav til måleutstyr for dekksbevegelse, dets funksjon, ytelse og pålitelighet, samt innføre Motion Severity Index (MSI), jf. UK CAA Paper nr. 12, se vedlegg 3. Myndighetene bør deretter sørge for å bruke disse industristandardene som anerkjent norm i regelverket. På eksisterende innretninger bør gjeldende operasjonsprosedyrer og operasjonelle begrensninger gjennomgås i lys av UK CAAs rapport, og nødvendige korrigerende tiltak iverksettes, ev. at det innføres begrensninger eller forbud mot regulære landinger på bevegelige innretninger med helidekk i baugen (skip) under nattforhold. Flygernes erfaringer må stå sentralt i dette arbeidet.
Støtabsorbsjon m.v. ved harde landinger og nødlanding på sjø (ditching): Utvalget tilrår at BSL D 5-2 endres til også å gjelde for helikopter og at sete-installasjon mot JAR 29 krav vurderes.
Helikopterets stabilitet i sjøen: Utvalgets tilrår at det i JAR-OPS, eller alternativt for Nordsjølandene, innføres krav til helikopterets flyteevne og stabilitet ved nødlanding på sjøen (“ditching”) tilsvarende realistiske forhold på norsk sokkel (dvs. tilsvarende Sea State 6 eller høyere). Ekstra nødflytemidler bør sikre at dører og vinduer blir liggende over vann lenge nok, slik at rask evakuering blir mulig. Utvalget tilrår videre at det innføres operasjonelle begrensninger som tilsvarer den Sea State helikopteret er sertifisert for.
Utvalget tilrår at det etableres allianser med britiske tilsynsmyndigheter slik at det kan bygges videre på det FoU-program som allerede er utført i UK CAAs regi på området.
FOQA (Flight Operational Quality Assurance) analyseprogram: Utvalget tilrår at Luftfartstilsynet, oljeindustrien og helikopteroperatørene aktivt deltar i utviklingen og implementeringen av FOQA analyseprogram. Oljeindustrien bør på sin side pålegge helikopteroperatørene bruk av FOQA.
Innflyging til installasjonene: Utvalget tilrår at GPS godkjennes som primært navigasjonshjelpemiddel på norsk kontinentalsokkel og at DGPS utvikles og godkjennes som primært innflygingshjelpemiddel til offshore installasjoner. Videre tilrår utvalget at det utarbeides innflygingsprosedyrer basert på DGPS. I denne sammenhengen tilrår utvalget at muligheten for samarbeid med og harmonisering mot engelsk sektor på området undersøkes og utnyttes.
Utvalget tilrår at det utarbeides kravspesifikasjon til radarutstyr som benyttes til ARA (Airborne Radar Approach).
Antikollisjonsvarslingssystem: Utvalget tilrår at Airborne Collision Avoidance System (ACAS) basert på ICAO Cat. 2 innføres som myndighetskrav. Implementeringen må koordineres med UK CAA.
HUMS (Health and Usage Monitoring System): Utvalget tilrår at myndighetene innfører krav om tekniske tilstandsovervåkingssystemer (HUMS). Etter utvalgets oppfatning bør dette fortrinnsvis baseres på en felles norsk-engelsk standard for konstruksjon og funksjonalitet. Dette vil si at et helikopter ikke skal anses luftdyktig uten at HUMS er installert og i funksjon. Utvalget tilrår videre at det i samarbeid med helikopteroperatørene etableres et felles norsk-engelsk FOU-program for videreutvikling av HUMS i alle ledd (konstruksjon, tolkningen av data og kontinuerlig revisjon av programvare for eliminering av falske varsel). Innsatsen med å forbedre diagnosemetodene må forsterkes og påskyndes. Både helikopterfabrikantene og helikopteroperatørene bør sette inn ressurser på området.
Utvalget tilrår samtidig at det stilles krav til opplæring i bruken av HUMS.
Flysikringstjeneste:
Generelt: Med utgangspunkt i de spesielle vilkår innen helikoptertransporten på norsk kontinentalsokkel, tilrår utvalget at myndighetene vurderer å etablere kriteria for flysikringstjenesten på norsk kontinentalsokkel som ikke ensidig legger til grunn trafikkmengde og –kompleksitet. Dette må også omfatte lufttrafikktjeneste, samband, navigasjon og flyværtjeneste.
Flykontrolltjeneste: Utvalget tilrår at Ekofisk og Heidrun kontrollområder etableres så raskt som mulig.
Ansvarsdeling og luftromsklassifisering: Utvalget tilrår at myndighetene tar initiativ overfor ICAO med sikte på at delegering av luftrom i Nordsjøen mellom Norge og Storbritannia gjøres permanent, slik at landene fritt kan definere nivået på flysikringstjenester og på eget grunnlag vurdere klassifisering av luftrom innenfor sitt ansvarsområde.
Militær trenings- og øvelsesflyging på norsk kontinentalsokkel: Utvalget tilrår at Forsvaret evaluerer sine rutiner i forberedelse av militære øvelser for å sikre at flygerne som deltar, er kjent med og etterlever de prosedyrer og forordninger som i samarbeid med Luftfartsverket, er utarbeidet for øvelsen.
Basert på EUROCONTROLs konsept om “Flexible Use og Airspace” (FUA) tilrår utvalget at det etableres ordninger basert på avtaler mellom Luftfartsverket og Forsvaret som ivaretar behovet for å atskille luftmilitær øvelsesaktivitet fra ruteføringene for helikoptertrafikken. I denne sammenhengen mener utvalget at det kan være behov for å etablere flere dedikerte militære trenings- og øvelsesområder utenfor ruteføringene for helikoptertrafikk på norsk sokkel. Utvalget tilrår videre at det operative koordinerende samarbeidet mellom lufttrafikktjenestens kontrollsentraler og luftmilitære operasjon- og kontrollenheter evalueres med hensyn til prosedyrer, bemanning og sambandsbehov.
Utvalget tilrår at nasjonale militære luftfartøyer og utenlandske militære luftfartøyer som opererer fra norsk base, blir pålagt å følge de regler som gjelder for bruk av SSR transponder i henhold til luftromsklassifiseringen på kontinentalsokkelen. Dette med mindre luftrommet ikke er avgitt til militær øvelsesflyging (FUA). Utvalget tilrår videre at det spesielt blir pålagt å benytte SSR transponder ved gjennomflyging av – og passering under de publiserte ADS områder med ruteføringer for offshore helikoptertrafikk.
Varsling om flyttbare innretninger: Utvalget tilrår at Oljedirektoratet og Sjøfartsdirektoratet tar nødvendig initiativ for at operatører av flyttbare innretninger varsler om flytting av innretningene i tråd med etablerte krav, samt forestår utvikling av elektronisk varsling og posisjonsangivelse. Utvalget tilrår videre at myndighetene etablerer en database over bevegelige innretninger med høyde over 60 meter (200 FT) basert på registreringer i Statens kartverk. Denne databasen må kontinuerlig oppdateres og bør være direkte tilgjengelig over internett for lufttrafikktjenesten, AIS-kontorer, helikopteroperatører, Forsvaret og andre som har interesse av disse opplysningene av hensyn til flysikkerheten. Utvalget tilrår videre at nødvendig FoU igangsettes for å utvikle systemer for elektronisk varsling og innretningenes posisjon tilpasset behovet for sikker luftfart.
Samband: Utvalget tilrår at Luftfartsverket foretar en kartlegging av VHF sambandsdekning på norsk kontinentalsokkel, og sammen med industrien søker å finner løsning for plassering av radioutstyr på innretninger og fjernstyring av sambandet fra land for de områder som ikke har tilfredsstillende sambandsdekning for kontrollsentralene i dag. Utvalget tilrår videre at Luftfartsverket og Forsvaret i fellesskap kartlegger og avklarer behovet for UHF sambandsdekning på sokkelen, og sammen med industrien søker å finne løsning for plassering av radioutstyr på innretninger og fjernstyring av sambandet fra land.
Overvåking: Utvalget tilrår at krav om å innføre M-ADS utstyr også gjøres gjeldende for Forsvarets og Statens Forurensningstilsyns maritime helikoptre og fly samt for helikoptre i redningstjenesten. Utvalget tilrår at dersom HFIS-tjenesten opprettholdes offshore, må enhetene få tilført M-ADS data for overvåking av M-ADS utstyrte luftfartøy innenfor sitt ansvarsområde. Videre må Hovedredningssentralen få tilført M-ADS data for overvåking av trafikk i forbindelse med søk og redning.
Simulatortrening: Utvalget tilrår at simulatortrening gjøres obligatorisk for alle helikoptertyper som opererer på norsk sokkel. Utvalget tilrår videre at simulatorene muliggjør trening på operasjoner på bevegelige helikopterdekk.
Vedlikehold: Utvalget tilrår at Maintenance Steering Group (MSG) prosessgrunnlag forbedres i samarbeid mellom helikopterprodusentene og helikopteroperatørene. Det er spesielt behov for at de vurderingene som ligger til grunn for konstruktørenes utforming av vedlikeholdsprogrammer (kritikalitetsanalysene) forbedres og kommuniseres bedre til helikopteroperatørene.
Utvalget tilrår at helikopterselskapenes vedlikeholdskonsepter og -programmer forbedres og forenkles i tråd med tilrådningene fra Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane (HSLB) etter Norneulykken. Utvalget tilrår at erfaringer fra vedlikehold hos helikopteroperatørene overføres mer effektivt til helikopterkonstruktørene for kontinuerlig forbedring av vedlikeholdsprogrammer. Utvalget tilrår at Crew Resource Management-konseptet (CRM) innføres i vedlikeholdet, samt at nødvendig opplæring i CRM og Human Factors innføres.
Utvalget tilrår videre at dagens praksis med hensyn til etteropplæring (continuation training) vurderes. Helikopteroperatørene bør dessuten etablere et program for å forbedre rekruttering av vedlikeholdspersonell. Helikopteroperatørene bør i denne sammenheng samarbeide med OLFs prosjekt for økt rekruttering til olje- og gassvirksomhet “En verden av muligheter”.
Flyværtjeneste: Utvalget tilrår at ny forskrift om flyværtjeneste må avklare ansvarsforholdet mellom myndigheter (Luftfartstilsynet/Oljedirektoratet), tjenesteutøver (Luftfartsverket), Meteorologisk institutt og riggoperatør med hensyn til etablering av flyværtjeneste for innretning og for underveisflyging. Nivå og omfang av flyværtjenesten må etableres i samsvar med retningslinjene i ICAO Doc 9680: “Manual on the provision of meteorological service for international helicopter operations” (jf. WMO doc. No 842). Utvalget tilrår at værtjenestetilbudet forbedres når det gjelder kvalitet og tilgjengelighet på værobservasjoner og varsler (rutevarsel/områdevarsel) og at kompetansekravene til værobservatørene sikres gjennom opplæring og autorisering. Videre tilrår utvalget at kvalitetskontroll, avviksbehandling og vedlikehold av MET-instrumenter på offshoreinnretninger må gjennomføres i samsvar med relevante forskrifter til Petroleumsloven og minimum slik at kravene i Luftfartsverkets/Meteorologisk institutts “Prosedyrer for vedlikehold av meteorologiske instrumenter på norske landingsplasser” oppfylles. I denne sammenhengen tilrår utvalget også at det etableres prosedyrer for kontroll med lufttrykkmåling på innretningene i samsvar med Luftfartsverket/Meteorologisk institutts “Prosedyre for QNH-kontroll på flyplassene”. Når det gjelder omfang av MET utstyr på innretningene, tilrår utvalget at det etableres skyhøydemåler (ceilometer) på alle innretninger med METAR-tjeneste.
Motorytelse: Utvalget tilrår at Luftfartstilsynet i aktuelle internasjonale fora som har avgjørende innflytelse på utvikling av regelverket, bidrar aktivt for å sikre at Class 1 kravet til motorytelse fra 2010 blir opprettholdt som planlagt. Utvalget tilrår videre at det anbefalte samarbeidsforumet (jf. kap. 6.1) utreder om Class 1 kan gjøres gjeldende på norsk kontinentalsokkel før 2010.
1.4 Summary in English
1.4.1 Mandate and approach
The Committee for the Review of Helicopter Safety on the Norwegian Continental Shelf was appointed by the Ministry of Transport and Communications 20 July 2001. The Committee was appointed to conduct the second of two reviews regarding helicopter safety on the Norwegian Continental Shelf. The first review was handed over to the Ministry of Transport and Communications 21 June 2001 and deals with the organizing of the public authorities’ involvement on the shelf (cf. NOU 2001:21, “Helicopter Safety on the Norwegian Continental Shelf. Part 1: Organizing of the public authorities’ involvement”). The mandate for this review is mainly to examine reports and conclusions from review no. 1 and based on these, among other things, suggest specific and realistic helicopter safety objectives, consider whether today’s helicopter safety level is acceptable compared to the mentioned objectives, and also consider the need for specific measures to promote helicopter safety.
The Committee had 12 all-day meetings, including 2 extended meetings. In one meeting a representative from the British authority (UK Civil Aviation Authority) participated to present their research reports regarding helicopter safety on the British Shelf. In another meeting the responsible Inspector of Accident for the report after the Norne-accident participated from the Norwegian Accident Investigation Board to give an account of the course of events, causal relations and conclusions among other things. In addition, the managing directors of the two helicopter companies that are operating on the Norwegian Continental Shelf attended one meeting to account for and discuss the helicopter companies’ external conditions. Furthermore, the Committee had all-day meetings with the helicopter manufacturers Eurocopter and Sikorsky, plus one meeting with Agusta-Westland. The meeting with Sikorsky also included a test flight with a recently developed helicopter suitable for transportation of passengers on the Norwegian Shelf. In addition, the Committee’s Chairman, Secretary and the consultant from SINTEF Industrial Management had several informal work meetings. One meeting was held with a group of experts, including representatives from relevant organisations, authorities, unions etc. who were not represented in the Committee was also held, plus two meetings in which just a few representatives from the Expert Group participated.
The Committee has had one secretary, plus some capacity from the Norwegian Civil Aviation Authority. In addition, SINTEF Industrial Management, by agreement with the Ministry of Transport and Communications, was hired as a consultant and assisted the Secretariat. Besides, the Committee has reviewed relevant litterature, including UK CAA’s research reports, and has examined and discussed existing air safety goals in Norway and other comparable countries and discussed acceptance criteria/safety objectives. Moreover, the Committee has examined a large number of measures and has given preferences, taking into account the measures’ estimated effect on helicopter safety, estimated costs and cost efficiency of the measure, and also the measure’s possibility of being carried out within reasonable time (1-5 years). In light of identified problems, the Committee has discussed potential improvements and agreed on the recommendations.
1.4.2 Helicopter safety objectives
The Committee has concluded that no single indicator can give a complete picture of helicopter safety and therefore recommends that several indicators are used. A vision, a main objective, six sub objectives and two indirect indicators for helicopter safety has been stated. The main goal for helicopter safety is expressed as follows: The total probability of fatalities in helicopter transportation shall at least be halved during the next ten-year period, compared to the period 1990-2000. The main objective is ambitious, but reflects what seems obtainable compared to today’s level. As a basis for this consideration the Committee has looked to what is achieved in Norwegian and British sector after 1990, recent measures, measures that are decided implemented, but still not carried out, and the Committee’s recommendations in 1.4.3 below.
Furthermore, the Committee suggests that the follow up of the helicopter safety indicators is based on existing cooperation, methodology and data in the project “Risk level on the continental shelf”.
1.4.3 The Committee’s recommendations
Helicopter safety on the Norwegian Continental Shelf has been considerably improved during the last years. In spite of this, safety is still below the level of other air transport of passengers. On this background, and because of the Norne-accident in 1997 in which 12 people were killed, there has been an increased pressure from the parties in this field to put into effect measures for further improvement of safety. The Committee regards the safety level as inadequate and has defined a large number of possible risk influencing factors and measures during its review. This includes measures concerning aircraft technical and operational dependability, preparedness measures and regulatory and customer related factors.
After having identified and examined approximately 55 different risk influencing factors, the Committee has agreed on a preferential list as a basis for the recommendations. In the Committees’s opinion, all measures must be carried out in order to reach the main objective, i.e. the total probability of fatalities in helicopter transportation shall at least be halved during the next ten-year period, compared to the period 1990-2000. Based on the examined problems, the Committee has made a table of risk influencing factors (the RIF-table) cf. enclosure 2. The Committee emphasizes that, in addition to the recommendations, there is a considerable potential for risk reduction connected to the additional items in the RIF-table. In the Committee’s opinion the RIF-table will therefore constitute a very good basis for further work with helicopter safety on the Norwegian Continental Shelf. The Committee’s recommendations are unanimous.
Cooperation in helicopter safety issues:
The Committee recommends that a Cooperating Committe under the leadership of the Norwegian Civil Aviation Authority and with participation from relevant authorities (the Norwegian Petroleum Directorate, the Norwegian Maritime Directorate), public service provider (the Norwegian Air Traffic and Airport Management), representatives from employers and employees (the Norwegian Oil Industry Association’s Aviation Expert Workgroup, the Norwegian Shipowners’ Association, the helicopter operators, the Norwegian Oil and Petrochemical Workers’ Union, the Federation of Oil Workers’ Trade Unions and the Norwegian Airline Pilots Association). This Cooperating Committee must take initiative to implement the risk reducing measures that are decided carried out as a result of this report, and must promote helicopter safety on the Norwegian Shelf in other respects. The Committee recommends that the participants in this connection implement a more structured and formalised cooperation between Norway, Denmark, the Netherlands and Great Britain. A research cooperation with Great Britain should be given high priority.
Moreover, the Committee recommends that the Norwegian Oil Industry Association’s Aviation Expert Workgroup is used as basis for an Expert Committee when there is a need for revision of existing industry standards and preparation of new standards based on discussions in the Committee and this report’s recommendations on risk reducing measures.
The Committee recommends that the established cooperation between some oil companies regarding common supervisory activities directed towards the helicopter operators is carried on. An efficient solution for both oil companies and helicopter operators is to let the Aviation Expert Workgroup conduct inspections of the helicopter operators on behalf of the oil companies. It is important to note that customer inspection is a regulatory requirement and that customer inspections are carried out in addition to and not as a replacement for authority supervision.
Helideck design:The Committee recommends that the Norwegian Oil Industry Association updates its guidelines to integrate new knowledge and best practice with regard to helideck design. Both the risk the installation represents to the helicopter and the risk the helicopter represents to the installation must be taken into consideration. For moving helidecks the industry standards must contain requirements for measure equipment for deck-movement, its function, performance and reliability, plus introduce a Motion Severity Index (MSI), cf. UK CAA Paper no. 12, cf. enclosure 3. The authorities should subsequently see to that these industry standards are referred to as state of the art in the relevant regulations. On existing installations, the operational procedures and limitations in force should be examined in light of UK CAA’s report, and necessary corrective measures be initiated. Restrictions or prohibitions against regular landings at night on helidecks in the bow (ships) should be adopted where appropriate. The pilots’ experiences must be taken into consideration in this work.
Crashworthiness: The Committee recommends that the regulations, BSL D 5-2, are made applicable for helicopter and that seat installation according to JAR 29 requirements is considered.
Helicopter stability in the sea: The Committee recommends that JAR-OPS, or alternatively the North Sea countries, adopt requirements for the helicopter’s buoyancy and stability when ditching at high sea corresponding to realistic conditions on the Norwegian Shelf (Sea State 6 or higher). Additional emergency floatation gear must secure that doors and windows stay long enough above water making a quick evacuation possible. Besides, the Committee recommends the adoption of operational limitations corresponding to the Sea State the helicopter is certified for.
The Committee recommends that alliances with the British authorities are built to jointly continue the research work already executed by UK CAA in this field.
FOQA (Flight Operational Quality Assurance) analysis program: The Committee recommends that the Norwegian Civil Aviation Authority, the oil industry and the helicopter operators actively participate in the development of a FOQA analysis program. The oil industry should instruct the helicopter operators to use FOQA.
Approaching offshore installations:The Committee recommends that GPS is approved as a primary navigational aid on the Norwegian Continental Shelf and that DGPS is developed and approved as a primary appraoch aid to offshore installations. Furthermore, the Committee recommends that approach procedures based on DGPS are prepared. In this connection the Committee recommends that the possibility for cooperation and harmonizing with British sector is examined and implemented.
The Committe recommends that requirements for radar equipment used for Airborne Radar Approach are specified.
Anti Collision Warning System: The Committee recommends that Airborne Collision Avoidance System (ACAS) based on ICAO Cat. 2 is introduced as a legal requirement. The implementation must be coordinated with UK CAA.
HUMS (Health and Usage Monitoring System):The Committee recommends that the authorities require technical condition monitoring systems (HUMS). In the Committee’s opinion this should preferentially be based on a common Norwegian-English standard for design and functionality. This means that a helicopter is not considered airworthy without HUMS installed and in function. Furthermore, the Committee recommends that a common Norwegian-English research program is established in cooperation with the helicopter operators for further development of HUMS (construction, interpretation of data and continuous auditing of software for elimination of false warnings). The work done to improve the diagnostic methods must be strengthened and accelerated. Both the helicopter manufacturers and helicopter operators should contribute with resources. The Committee also recommends that requirements are made for training in the use of HUMS.
Air Navigation Service:
In general:Based on the special conditions for helicopter transportation on the Norwegian Continental Shelf, the Committee recommends that the authorities consider establishing criteria for air navigation service on the Norwegian Shelf which not one-sidedly are based on traffic quantity and complexity. This must also include air traffic service, communication, navigation and meteorological services.
Air traffic control: The Committee recommends that Ekofisk and Heidrun control areas are established as soon as possible.
Sharing of responsiblity and classification of air space:The Committee recommends that the authorities take an initiativ towards ICAO aiming at making delegating of air space in the North Sea between Norway and Great Britain permanent, so that the countries may define the level of air navigation services and consider classification of air space within their own area of responsibility.
Military training- and exercise flights on the Norwegian Continental Shelf:The Committee recommends that the armed forces evaluates its routines in preparation of military exercises in order to secure that the participating pilots are familiar with and follow the procedures and decrees that are drawn up for the exercise in cooperation with the Norwegian Air Traffic and Airport Management. Based on EUROCONTROL’s concept of “Flexible Use of Airspace”, the Committee recommends that arrangements are made based on agreements between the Norwegian Air Traffic and Airport Management and the armed forces that take care of the need for separating military acitvities in the air space from regular helicopter traffic. In this connection it may, in the Committee’s opinion, be a need for establishing more dedicated military training- and exercise areas on the Norwegian Shelf. Furthermore, the Committee recommends that the operative coordination between the air traffic service’s control centrals and the military operational- and control units is evaluated with regard to procedures, staff and communication needs.
The Committee recommends that national military aircrafts operating from Norwegian bases are directed to follow the provisions in force for use of SSR transponder in accordance with the air space classification on the continental shelf, unless the air space is dedicated for military training (FUA). Furthermore, the Committee recommends an injunction to use SSR transponder when flying through and passing under the published ADS areas with regular offshore helicopter traffic.
Notification of mobile offshore installations: The Committee recommends that the Norwegian Petroleum Directorate and the Norwegian Maritime Directorate take the necessary initiative to make operators of mobile offshore installations notify moving of the units in accordance with the regulations, in addition to the initiative to develop electronic systems for warning and position specification. Moreover, the Committee recommends that the authorities establish a database of mobile offshore units with height more than 60 metres (200FT) based on registrations in the Norwegian Mapping Authority. This database must be continuously updated and should be directly available via internet for the air traffic service, AIS-offices, helicopter operators, the armed forces and others parties interested in this information with regard to air safety. Furthermore, the Committee recommends that necessary R&D is initiated to develop systems for electronic warning and the units’ position adjusted to the need for safe aviation.
Communication: The Committee recommends that the Norwegian Air Traffic and Airport Management makes a survey of the VHF communication coverage on the Norwegian Continental Shelf, and in cooperation with the industry, attempts to find solutions for situation of radio equipment on installations and onshore remote control of the communication for the areas that do not have satisfactory communication coverage. Further, the Committee recommends that the Norwegian Air Traffic and Airport Management and the armed forces together make a survey and clarify the need for UHF communication coverage on the shelf, and in cooperation with the industry, attempt to find solutions for situation of radio equipment on installations and onshore remote control.
Monitoring:The Committee recommends that requirements of having M-ADS equipment installed are also made applicable for the armed forces’ and the Norwegian Pollution Control Authority’s maritime helicopters and aircrafts, plus for helicopters in the rescue service. The Committee recommends that if the HFIS-service is maintained offshore, the units must be supplied with M-ADS data for monitoring of M-ADS equipped aircrafts within their area of responsibility. Moreover, the Rescue Coordination Centre must be supplied with M-ADS data for monitoring of traffic in connection with search and rescue.
Simulator training: The Committee recommends that simulator training is made mandatory for all types of helicopters operating on the Norwegian Continental Shelf. The Committee furthermore recommends that simulation of moving helideck operations is made possible.
Maintenance function:
The Committee recommends that the Maintenance Steering Group (MSG) documentation is improved in cooperation between the helicopter manufacturers and the helicopter operators. In particular, there is a need to improve and communicate better to the helicopter operators the considerations inherent in the maintenance programs made by the manufacturers. The Committee recommends that the helicopter companies’ maintenance concepts/-programs are improved and simplified in accordance with the Accident Investigation Board’s report from the Norne-accident. The Committee recommends that the helicopter operators’ experiences from maintenance must be more effectively communicated to the manufacturers for continuous improvement of maintenance programs.
The Committee recommends that Crew Resource Management (CRM) is introduced in maintenance and that necessary training in CRM and Human Factors is implemented.
The Committee recommends that today’s practice regarding continuation training is evaluated. Moreover, the helicopter operators should establish a program to improve recruitment of maintenance personnel. The helicopter operators should in this connection cooperate with the Norwegian Oil Industry Association’s project for increased recruitment to oil- and gas business “A world of possibilities”.
Meteorological services for aircrafts:The Committee recommends that the new regulations on meteorological services must clarify who is responsible between authorities (the Norwegian Civil Aviation Authority/the Norwegian Petroleum Directorate), service provider (the Norwegian Air Traffic and Airport Management), the Norwegian Meteorological Institute and rig operator with regard to establishing meteorological services for units and for enroute flying. Level and extent of the meteorological services for aircrafts must be stablished in accordance with ICAO Doc 9680: “Manual on the provision of meteorological service for international helicopter operations” (cf. WMO doc. No 842). The Committee recommends that the meteorological services are improved concerning quality and availability of weather observations and forecasts (route forecast and area forecast) and that the competence requirements of the weather observers are secured through training and licensing. Further, the Committee recommends that quality control, non comformity management and maintenance of meteorological instruments on offshore installations are in accordance with relevant regulations to the Petroleum Act and at least satisfy the requirements in the Norwegian Air Traffic and Airport Management’s/the Norwegian Meteorological Institute’s “Procedures for maintenance of meteorological instruments on Norwegian aerodromes”. In this connection the Committee also recommends that procedures for control with air pressure measurements on the installations are established in accordance with the Norwegian Air Traffic and Airport Management’s/the Norwegian Meteorological Institute’s “Procedure for QNH-control at the airports”. When it comes to the extent of meteorological equipment on the installations, the Committee recommends that ceilometer is established on all installations with METAR-service.
Engine performance: The Committee recommends that the Norwegian Civil Aviation Authority in relevant international work groups, committees etc. with vital impact on the development of regulations, actively contributes to secure that the Class 1 requirement to engine performance is maintained as planned in 2010. In addition, the Committee recommends that the Cooperation Committee (cf. 6.1 below) reviews if Class 1 may be made effective on the Norwegian Continental Shelf before 2010.