NOU 2009: 18

Rett til læring

Til innholdsfortegnelse

4 De statlige spesialpedagogiske kompetansesentrenes (Statpeds) historikk, forankring, arbeidsoppgaver, organisering og ressurser årene 1994–2008

I kapittel 9 er det gitt en presentasjon av Statped med vekt på status de siste to-tre årene. I dette vedlegget gis det en nærmere oversikt over utviklingen i Statped fra 1994 og fram til 2009.

Statpeds historikk og forankring

I ulike dokumenter, bl.a. i St.meld. nr. 61 (1984-85), St.meld. nr. 54 (1989-90), St.meld. nr. 35 (1990-91) – tillegg til St.meld. nr. 54 (1989-90), St.meld. nr. 23 (1997-98), St.meld. nr. 30 (2003-2004) og St.meld. nr. 14 (2003-2004), er det gitt en nærmere framstilling av de statlige spesialpedagogiske kompetansesentrenes utvikling. I dette vedlegget gis det bare en kort beskrivelse av de senere års utviklingstrekk. Kompetansesentrenes opprinnelse ligger hovedsaklig i de tidligere statlige spesialskolene.

Målet for omorganiseringen og omstrukturering av spesialundervisning, jf St.meld. nr. 54 (1989-90), St.meld. nr. 35 (1990-91) – tillegg til St.meld. nr. 54 (1989-90), var å sikre at alle barn, unge og voksne får et godt og meningsfylt tilbud om tilpasset og tilrettelagt opplæring, fortrinnsvis i sitt eget oppvekstmiljø, å sikre tilgjengelig hjelp i lokalmiljøet, å bygge opp nettverk av kompetanse om alle typer lærevansker og å initiere forsknings- og utviklingsarbeid.

Det største antallet spesialskoler (statlige og kommunale) og spesialskoleelever hadde vi omkring 1980. Utover 1980-årene ble antallet spesialskoler og elevtallet i disse redusert, og i 1991/92 var det tilbake omkring 80 skoler med nær 2300 elever. Av disse 80 spesialskolene var 43 finansiert av staten (41 statlige og 2 private). Fra 1. august 1992 ble fire skoler nedlagt, og 11 skoler ble overført til annet forvaltningsnivå eller annen sektor (vesentlig til fylkeskommuner og barnevernet). De 28 øvrige spesialskolene ble omorganisert til 20 kompetansesentre, hvorav 13 landsdekkende og 7 regionale sentre. De landsdekkende sentrene dekket sektorene syn, hørsel, døvblinde, språk/tale og atferd, mens de regionale sentrene dekket sammensatte lærevansker og psykisk utviklingshemning. De fleste landsdekkende sentrene hadde likevel regionaliserte opptaksområder, og flere regionale sentre hadde avgrensede landsdekkende oppgaver. Det ble videreført skoledrift ved sentrene for hørselshemmede for å sikre opplæring for elevene i et tegnspråklig miljø.

Noen viktige milepæler:

1992

Med utgangspunkt i St.meld. nr. 54 (1998-90) og St.meld. nr. 35 (1990-91) Om opplæring av barn unge og voksne med særskilte behov.

  • 20 statlige spesialskoler omorganiseres til spesialpedagogiske kompetansesentre

  • Fortsatt skoledrift ved sentrene for hørselshemmede

  • Det ble etablert 3 styrer:

  • Styret for de landsdekkende kompetansesentrene med sekretariat i Molde. Styret var ansvarlig for 13 sentre innenfor sektorene syn, hørsel, døvblindhet, språk-, tale-, lese- og skrivevansker og atferdsvansker. I 1996 ble det etablert et eget sektorstyre for hørselsområdet. I 1999 ble ansvaret for Statlig kompetansesystem for døvblinde lagt til Styret for de landsdekkende kompetansesentrene.

  • Styret for de regionale kompetansesentrene, med sekretariat på Hamar. Styret var ansvarlig for 7 sentre for sammensatte lærevansker. Styret fikk i 1995 også tillagt styringen av de 6 skolene ved de sosiale og medisinske institusjonene / sykehusene (Frambu barnehage og skole, Berg gård skole, Sunnaas sykehus skole, Geilomo skole, Solberg skole ved spesialsykehuset for epilepsi og Voksenkollen skole) og fra 1994 nyetableringen Nasjonal kompetanseenhet for ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi.

  • Styret for Programmet for Nord-Norge med sekretariat i Tromsø. Styret var ansvarlig for Nordnorsk kompetansesenter og tyngdepunktkontorene i PP-tjenesten samt noen spesialpedagogiske kommunale og fylkeskommunale ressursenheter i de tre nordligste fylkene.

2000

Med utgangspunkt i St.meld. nr. 23 (1997-98) Om opplæring for barn, unge og vaksne med særskilde behov – Den spesialpedagogiske tiltakskjeda og det statlege støttesystemet

  • 300 årsverk overføres til PP-tjenesten ved nedbemanning på noen fagområder, vesentlig ved sentrene for sammensatte lærevansker

  • Enheter under 3 styrer samles under ett felles styre

  • En virksomhet med ett styre, en direktør og en sentraladministrasjon. I tillegg et sektorstyre for hørselsområdet og et Rådgivende utvalg for Nord-Norge (erstattet Styret for Programmet for Nord-Norge)

2003

St.meld. nr. 14 (2003-2004) Om opplæringstilbod for hørselshemma

  • Styret for Statped, Sektorstyret for hørselsområdet og Rådgivende utvalg for Nord-Norge ble avviklet. Styresekretariatet ble omdannet til sentraladministrasjon for Statped

2004

  • Utdanningsdirektoratet opprettes

  • Statpeds sentraladministrasjon innlemmes i det nye direktoratet

  • Statlige spesialpedagogiske kompetansesentre ble egne virksomheter med senterleder som virksomhetsleder

2005

  • Nasjonal kompetanseenhet for ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi ble overført til Ullevål universitetssykehus/Helse Øst.

  • Frambu barnehage og skole ble overført til stiftelsen Frambu.

2006

  • Seks av kompetansesentrene har vært del av det såkalte «Autismenettverket». Fra 2006 ble disse ressursene overført til de regionale helseforetak.

  • Det statlige kompetansesystemet for døvblinde ble overført til de regionale helseforetak fra 2006, med finansiering over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett i statsbudsjettet.

  • De tre tidligere kompetansesentrene på Vestlandet; Vestlandet, Eikelund og Søreide, ble slått sammen til ett senter med navnet «Statped Vest». Departementet presiserte at dette var en ren virksomhets-sammenslåing med videreføring av tidligere tjenesteoppgaver, og ikke ledd i en regionalisering av støttesystemet.

2007

  • Skolene ved de seks sosiale og medisinske institusjonene som Statped har hatt faglig, juridisk og økonomisk ansvar for fra 1995, men der vertskommunen har hatt arbeidsgiveransvar, ble overført til den fylkeskommunen der skolen/institusjonen ligger, på lik linje med annen sykehusundervisning. (Berg gård skole (nevrologiske skader), Geilomo skole (astma, allergi), Solberg skole (epilepsi), Voksentoppen skole (astma, allergi) og Sunnaas spesialpedagogiske senter (rehabiliteringsfeltet, tidligere Sunnaas sykehus skole).

  • Virksomhetsoverdragelse av syns- og audiopedagogtjenesten for Troms og Finnmark fra Troms fylkeskommune til Nordnorsk kompetansesenter (9 årsverk).

  • Departementet godkjente våren 2007 at de statlige spesialpedagogiske tiltakene i Nord-Norge kunne nytte «Statped Nord» som samlebetegnelse, med virkning fra januar 2008. Det var en forutsetning fra departementets side at dette bare er ledd i en bedre samordning av tjenestesystemet, og at det ikke skal binde opp den framtidige strukturen.

Kompetansesentrene har ingen lovmessig eller forskriftsmessig forankring, og ingen har noe rettskrav på tjenester fra Statped. Sentervirksomheten finansieres så lenge Stortinget bevilger midler til driften over statsbudsjettet. I kapittel 9 er det en nærmere beskrivelse av Statpeds mandat og mål med mer.

Kompetansesentrenes arbeidsoppgaver og tjenesteprofil

Fagprofilen for Statped er forankret i hovedområdene tjenesteyting og utvikling av kompetanse og formidling av kunnskap . Statped skal prioritere hjelp til brukere med de største og mest sammensatte vanskene, og områder der en ikke kan forvente at kommunene har kompetanse. Statped skal prioritere ressursbruk og innsats for å hjelpe kommuner og fylkeskommuner slik at det på et tidlig tidspunkt kan gis tilpasset opplæring og spesialundervisning med god kvalitet.

Kompetansesentrene for hørselshemmede skal ved behov sikre et skole- og miljøtilbud for hørselshemmede elever i grunnopplæringen. Opplæringsloven § 13-10 Ansvarsomfang gjelder også for disse skolene, herunder krav om et forsvarlig system for vurdering av at kravene i opplæringsloven og forskriftene til loven blir oppfylt.

Statped arbeider med kompetanseutvikling, kunnskapsformidling, læremiddelutvikling og produksjon, brukermedvirkning, samarbeid med universiteter og høgskoler og deltar i internasjonalt faglig samarbeid. Arbeidet med å fremme tidlig språkutvikling for barn som har forsinket eller avvikende språkutvikling er også en viktig arbeidsoppgave.

Utdanningsdirektoratet har ansvar for å forvalte tilskuddsordningene innenfor læremiddelområdet, herunder tilskudd til utvikling, produksjon og distribusjon av særskilt tilrettelagte læremidler. Kompetansesentrene bistår Utdanningsdirektoratet i dette arbeidet.

Utdanningsdirektoratet har i tildelingsbrev for 2008 og 2009 formulert strategiske føringer på følgende områder for perioden 2008-2011:

Tidlig innsats

  • Statped skal prioritere tidlig innsats i tjenesteytingen, og innenfor kompetanseutvikling og kunnskapsformidling.

  • Tidlig innsats er et satsingsområde i alle faser av opplæringa, fra førskolealder til voksne. Tidlig innsats må forstås både som innsats på et tidlig tidspunkt i et barns liv, og tidlig inngripen når problemer oppstår eller avdekkes.

  • Kompetansesentrene skal dokumentere sitt arbeid med tidlig innsats i forhold til barn, unge og voksne med særskilte opplæringsbehov.

Bedre gjennomføring i videregående opplæring

  • Statped skal delta i arbeidet for å bedre gjennomføringen i videregående opplæring med spesiell vekt på elever og lærlinger med særskilte opplæringsbehov i grunnopplæringen.

  • Årsakene til frafall i videregående opplæring er mange og sammensatte, og det er forskjeller både mellom fylker og programfag.

  • Kompetansesentrene skal dokumentere sin deltagelse i arbeidet for bedre gjennomføring i videregående opplæring.

Kompetanseutvikling i PP-tjenesten

  • Statped skal bistå kommunene i deres arbeid med kompetanseutviklingstiltak for ansatte i PP-tjenesten.

  • Styrking av kompetansen i PP-tjenesten vil bl.a. bidra til at de opplæringsansvarlige instansene lokalt, og de ansatte i barnehagen og skolen, kan få bedre forutsetninger for selv å ta hånd om de som har behov for spesialpedagogiske tiltak.

  • Kompetansesentrene skal dokumentere sitt arbeid med å imøtekomme behov fra PP-tjenesten om kompetanseheving.

Forskningsbasert kunnskap

  • Statped skal i samarbeid med universiteter, høgskoler og andre forskningsmiljøer styrke innsatsen på utvikling av forskningsbasert kunnskap, for å øke kvaliteten på tjenestene.

  • Kompetansesentrene skal dokumentere sitt arbeid med utvikling av forskningsbasert kunnskap i samarbeid med universiteter, høgskoler og andre forskningsmiljø.

Statped – et nasjonalt nettverk

  • Statped skal være et nasjonalt nettverk av spesialpedagogiske kompetansesentre.

  • Det skal legges til rette for samarbeid og samhandling slik at kompetanse og kunnskap kan utvikles og deles innenfor nettverket og ved behov gi bistand i brukersaker.

  • Kompetansesentrene skal dokumentere sitt arbeid på samhandling internt i nettverket om kompetanse- og kunnskapsutvikling og samarbeid i brukersaker.

Statped – en synlig aktør i opplæringssektoren

  • Statped skal inneha kompetanse og kunnskap av høy kvalitet og være en tydelig og synlig aktør innenfor opplæringssektoren.

  • Statped skal tilføre kunnskap og være deltager på ulike arenaer/fora der opplæring av barn, unge og voksne med særskilte opplærings­behov er på dagsordenen.

  • Kompetansesentrene skal dokumentere aktiv og samordnet bruk av Statped.no og Statped-magasinet, deltagelse i media, faglige konferanser, faglige publikasjoner og utgivelse av veilednings- og informasjonsmateriell.

I tabell 4.1 er vist kompetansesentrenes oppgaver og tjenesteprofil, målt ved forbruk av årsverk fra 1994 og fram til i dag. Virksomheten ved Nasjonalt senter for lesning og leseforskning og Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger er ikke med for noen av årene. Disse sentrene har avtalemessig samarbeid med Statped, men ingen felles økonomiske eller personellmessige ressurser. I 1994 og 1996 er tallene uten virksomheten ved Sandfallet kompetansesenter i Finnmark, mens Nordnorsk ks (tidligere Sandfallet) og Nordnorsk spesialpedagogisk nettverk (all virksomhet i Nord Norge er nå samlet under navnet Statped Nord) er med i 2006 og 2007. I samme periode har det skjedd endringer både når det gjelder organisering og tjenesteprofil, noe som gjør at tallene ikke er direkte sammenlignbare.

Tabell 4.1 Kompetansesentrenes oppgaver og tjenesteprofil 1994 –2008, målt ved forbruk av årsverk i prosent av total

Type tjeneste/aktivitet199419962001200620072008
  Lands­dekkendeRegionaleLands­dekkendeRegionale        
Opplæring langtid (over 12 uker)39 %24 %35 %5 %19 %22 %14 %17 %
Opplæring korttid (under 12 uker)7 %0 %8 %0 %5 %9 %4 %2 %
Bo- og fritidstilbudInngår overInngår overInngår overInngår over9 %7 %5 %7 %
Utredninger11 %55 %10 %65 %10 %15 %14 %11 %
Rådgivning, konsultasjon8 %13 %8 %9 %10 %9 %15 %14 %
Kurs og kunnskaps-/­informasjonsspredning17 %3 %11 %5 %13 %26 %21 %27 %
FoU/kompetanse­utvikling6 %5 %6 %3 %10 %5 %13 %11 %
Læremiddelarbeid/ -produksjon5 %Fordelt over4 %3 %6 %5 %6 %5 %
Annet17 %Fordelt over18 %10 %18 %2 %9 %6 %
Sum100 %100 %100 %100 %100 %100 %101 %100 %

1 Kurs og kunnskaps-/informasjonsspredning er slått sammen da dette er flere sider av samme sak

Kilde: 1994-1996: St.meld. nr. 23 (1997-98) tabell 2.3 side 67. 2001–2008: Kompetansesentrenes årsmeldinger. Tall avrundet. AKS og Briskeby skole er inkludert i materialet.

Tabell 4.2 Kompetansesentrenes oppgaver og tjenesteprofil i 2008 m.m., målt i årsverk ved det enkelte senter og totalt

Type tjeneste/­aktivitet Statped NordTrøndelag ksMøller ksTambartun ksStatped VestSørlandet ksLillegården ksNedre Gausen ksAKSBriskeby skole og ksHuseby ksSkådalen ksTorshov ksBredtvet ksØverby ksSum
Opplæring langtid (over 12 uker)18,020,012,530,424,635,1140,6
Opplæring korttid (under 12 uker)8,34,31,53,00,02,219,3
Bo- og fritids­tilbud16,56,53,020,61,55,253,3
Utredninger8,91,33,78,011,73,80,01,61,80,212,30,211,430,84,5100,2
Rådgivning, ­konsultasjon7,04,45,610,524,25,80,06,84,60,215,714,14,74,714,2122.5
Kurs og kunnskaps-/informasjonsspredn.16,65,221,316,040,914,18,316,411,14,630,218,010,011,98,4223,0
FoU/kompe­tanseutv.12,45,37,36,520,33,74,12,43,51,17,87,15,17,23,897,6
Læremidde­larbeid/-prod0,50,63,412,00,00,10,00,00,00,123,50,40,50,51,443,0
Annet6,02,21,45,08,13,02,82,11,61,64,53,71,03,93,150,0
Sum41,419,085,558,0136,030,515,246,376,633,994,086,0232,759,035,4849,5
Under (-) og over(+)rapportert og konsekvenser av ­avrunding-6,400-0,70-0,50+0,1-1,000-0,2+1,5007,2
Samisk spesial­pedagogisk støtte (4,5) og Felles IKT-drift og ­support (9)13,513,5
Totalt årsverk ­rapportert fra senteret47,819,085,558,7136,031,015,246,277,633,994,086,231,259,035,4870,2
(ref.: årsrappor­tene fra sentrene for 2008)13,5

1 Kurs og kunnskaps-/informasjonsspredning er slått sammen da dette er flere sider av samme sak.

2 Ikke medregnet regionssenteret for døvblinde (11 årsverk).

Kilde: Sentrenes årsmeldinger 2008.

Stortinget vedtok å avvikle skoledriften ved de statlige spesialpedagogiske kompetansesentrene fra 1992, unntatt for hørselssentrene. Der skoledriften skulle avvikles, fikk elever anledning til å fullføre skolegangen. Etter 1999 er det kun gitt helårsopplæring til hørselshemmede elever. Elevtallet for denne gruppen har vist en synkende tendens fram til 2008. Antallet heltidselever ved kompetansesentrene de siste 16 årene har fordelt seg på de ulike sektorene slik det framgår av tabell 4.3. Fra totalt ca 550 elever i 1992 gikk elevtallet ned til ca 400 i 1994/1995, og videre ned til vel 300 i 1998/1999 og til ca 230-240 (inkl døvblinde) i 2002/2003. Høsten 2007 var det bare igjen ca 160 heltidselever, tilknyttet sektorene hørsel og døvblinde. Dette tallet er ytterligere gått ned til 150 høsten 2008. Hørselshemmede heltidselever (145) ved skolene består av 83 grunnskoleelever og 62 elever i videregående opplæring. Det er kun ved de private sentrene (AKS og Briskeby skole) det er elever på videregående trinn. Øvrige sektorer har ikke hatt heltidselever ved sentrene på mange år. Tabell 4.3 viser også tall for antall deltidselever og internatelever ved hørselssentrene.

Utredningsarbeidet ved sentrene har gjennom årene endret karakter i retning av større vektlegging av rådgivning og tiltaksutvikling. Særlig gjelder dette for de regionale sentrene. Når det gjelder rådgivning/ konsultasjon, kursvirksomhet og kunnskaps-/informasjonsspredning har det vært en mindre økning. Også FoU/kompetanseutvikling tar en større del av sentrenes ressurser i dag. Ressurser til læremiddelarbeid/læremiddelproduksjon ligger på samme nivå som tidligere.

Tabell 4.3 Antall heltidselever i grunnskole og videregående opplæring ved kompetansesentrene i perioden 1992–2008, samt antall deltidselever og internatelever ved hørselssentrene

Sektor/­vanskekategori94/9596/9798/9900/0102/03H-04H-05H-06H-07H-08Merknad
Heltid hørsel grsk og vgo 1175 +102184 +131178 +113164 + 95141 + 80120 + 86112 + 56109 + 5999 + 55802 +613Årene etter 1994/95 er ekskl. førskolebarn (plasser kjøpes av kommuner).
Delsum heltids­elever hørsel grsk og vgo277315291259221206168168154141
Syn47000000000
Atferd0000000000
Språk/tale0000000000
Sammensatte lærevansker6621120000000Inkl. elever med utviklingshemning
Delsum heltids­elever andre grupper11321120000000
Elever hørsel med delt oppl.­tilbud grskIkke tall for disse årene201817131010Delt opplæring ble registrert sammen med deltidsopp­læring før 2002
Elever hørsel med delt oppl.­tilbud vgoIkke tall for disse årene000031
Deltidselever hørsel grunnskolealder5959118162175201201224213213Under 12 ukers opphold, grunnskolealder
Deltidselever høsel videregående opplæring2131607110912557796 4Under 12 ukers opphold, vgo
Sum deltids­elever hørsel grsk og vgo272219189271300206208231222219
Internatelever hørsel heltid72998962534032363721 5
Heltidselever døvblinde121313131367675
Internatelever døvblinde6786522220

1 Når det gjelder tallene for hørsel fra Statped Vest (tidligere Vestlandet ks), omfattet skoledriften fra 1992 til 2001 følgende skoler: Bjørkåsen videregående skole i Bergen, Hunstad skole i Bergen (grunnskole) og Kongstein videregående skole i Stavanger. I tidsrommet 2001 til 2005 omfattet skoledriften: Bjørkåsen videregående skole og Hunstad skole (grunnskole) i Bergen. Fra 1. august 2005 kun Hunstad skole. Kongstein skole og Bjørkåsen skole ble overført til fylkeskommunene. Tallene er inkludert elever i videregående opplæring ved Briskeby skole, også tallene for 2008.

2 Fordeling av grunnskolelever: Møller 22 elever, Statped Vest 19 elever, Nedre Gausen 10 elever og Skådalen 29 elever.

3 Fordeling av elever i videregående opplæring: Briskeby skole 47 elever og AKS 14 elever.

4 Dette er deltidselever vg opplæring ved AKS (6 elever med gjennomsnitt opplæringstid 25 dager). 20 hospitantelever med opphold i gjennomsnitt 1,25 dag ved Briskeby skole er ikke medregnet. I årsmeldingen fra senteret var disse feilaktig var registrert som deltidselever.

5 Av dette er 10 elever i videregående opplæring ved AKS.

Kilde: St.meld. nr. 23 (1997-98), St.meld. nr. 14 (2003-2004) og Årsmeldinger og andre rapporter fra sentrene 1998-2008. Årene etter 1994/95 er ekskl. heltidstiltak for førskolebarn da dette er evt. tjenester som kjøpes av kommuner.

Tabell 4.4 Antall helårselever i Statped fordelt på de enkelte hørselsskolene, vår og høst 2005–2008

SkoleAntall ­elever vår 2005 (1.3)Antall ­elever høst 2005 (1.10)Antall ­elever vår 2006 (1.3)Antall ­elever høst 2006 (1.10)Antall ­elever vår 2007 (1.3)Antall e­lever høst 2007 (1.10)Antall ­elever vår 2008 (1.3)Antall ­elever høst 2008 (1.10)
  GrskVgoGrskVgoGrskVgoGrskVgoGrskVgoGrskVgoGrskVgoGrskVgo
A.C. Møller skole (Møller komp.senter)31-32-36-35-35-26-24-22-
Hunstad skole (Statped Vest)32-2629-28-28-27-25-19-
Bjørkåsen skole (Statped Vest)-19-0------------
Nedre Gausen skole15-14-11-11-11-10-9-10-
AKS412313412216215014015014
Briskeby v.g. skole-50-43-40-43-41-45-43-47
Skådalen skole40-37-37-34-35-36-35-29-
Sum1228111256117521105911156995593588061

Kilde: Sentrenes årsmeldinger 2005-2008.

Bjørkåsen skole (vgo.) ble overført til Hordaland fylkeskommune fra 1. august 2005.

Tabell 5 viser ressursforbruk ved tjenester til de tre nordligste fylkene fra kompetansesentrene i Sør-Norge i 2007. Volumet synes å være nokså konstant fra år til år.

Tabell 4.5 Ressursforbruk ved tjenester til de tre nordligste fylkene fra sentrene i Sør-Norge 2007

SenterTyper tjenesterÅrsverkTendens
Tambartun komp. senterTjenester på alle tjenesteområder, men den tyngste ressursbruken er vedrørende blinde barn i førskolealder, punktskriftsbrukere, diagnosegruppen Spielmeyer Vogt (NCL) og læremidler (i samsvar med senterets landsdekkende ansvarsområder).I underkant av 10Ganske sterke svingninger i ressursbruk fra år til år, men det er ingen tydelig tendens. Sannsynligvis har svingningene sammenheng med antallet blinde elever, NCL og nyregistreringer i det enkelte fylket fra år til år.
Møller komp. senterUtredning, veiledning, kurs m.m. Møller har inngått en avtale med det nordnorske systemet hvor det er lagt føringer på at landsdelen i hovedsak skal være selvforsynt med både kompetanse og ressurser for å yte de nødvendige og etterspurte tjenestene. Møller skal fortsatt ha et ansvar for de tegnspråklige brukerne, både mht å skulle yte tjenester i form av deltidsopphold og heltids skoletilbud der hvor dette er aktuelt. Møller skal også yte tjenester i forhold til tegnspråkkurs i Nordland, Troms og Finnmark. I tillegg skal de samme fylkene kunne hente ut tjenester i forhold til rådgivning og/eller kurs etter bestilling fra audiopedagogtjenesten i det enkelt fylke, Døvblindesenteret i Tromsø, Spesialpedagogisk senter i Nordland eller Statped Nord. Når det gjelder tegnspråkopplæringen til foreldre, så er det en tjeneste senteret gir til foreldre til tegnspråklige barn fra de tre nordligste fylkenes om velger undervisning i og på tegnspråk. Dette er en omfattende virksomhet og det er riktig at dette nevnes spesifikt her, da senteret bruker betydelige ressurser på denne aktiviteten.17,4Tjenester innenfor området språk/tale/kommunikasjon er ikke tatt med. Regnestykket viser da at de tall som kommer opp i hovedsak påvirkes av antall deltids og heltids elever ved A.C. Møller skole. Det er disse aktivitetene som i hovedsak er kostnadsdrivende. Helt generelt kan likevel sies at rene rådgivningstjenester og ulike typer kurs i løpet av de siste årene (2004--2007) har gått noe ned, mens tjenestene i forhold til deltids og heltids elever har økt noe, samtidig som dette vil variere noe fra år til år, avhengig av antallet elever fra disse fylkene. Konklusjon: Det som ytes inn mot Nord-Norge er noenlunde stabilt.
Trøndelag komp. senterI alt vesentlig dreier dette seg om informasjon: læremiddelinformasjon, inkl. IKT for funksjonshemmede. I tillegg enkelte elevsaker knyttet til IKT, men denne aktiviteten er så liten at den vanskelig lar seg skille ut.0,7Aktiviteten har vært ­stabil over flere år
Bredtvet komp. senterI forhold til leppe-/kjeve-/ganespalte og strupe-/munnhuleopererte, har senteret et landsdekkende ansvar sammen med Statped Vest. I tillegg gir senteret tjenester til voksne personer med taleflytvansker, da Statped Nord ikke har tilbud til denne gruppen. Senteret bistår også i en del kompliserte saker vedrørende spesifikke språkvansker/dysleksi. Utover det bistår senteret på alle vanskeområder overfor brukere/deltakere fra Nord-Norge, ved brukerutredninger (107), rådgivinger (107), konsultasjoner (34) og kurs (268 deltakere).6Senteret gir fortsatt en betydelig og stabil bistand til Nord-Norge innen alle tjenesteområder.
Lillegården komp. senterKompetanseutvikling og kunnskapsspredning. Årsverksressursen har i hovedsak vært knyttet til implementeringen av LP-modellen i en kommune i Finnmark (3 skoler) og 2 kommuner i Nordland (10 skoler). Dette omfatter opplæring av prosjektdeltakere og veiledning av PP-tjenesten.0,7Tendensen er et økende engasjement i de nordligste fylkene i 2007 sammenliknet med tidligere år.
Øverby komp. senterUtredning og rådgivning i individsaker, konsultasjoner og kurs + «Prosjekt ervervet hjerneskade Nord-Norge«1,2Synkende tendens fra 2001.
Sørlandet komp. senterKonsultasjoner (22), foredrag på tre faglige kurs i Nord-Norge for PPT om matematikkvansker, deltatt i nettverk omkring atferds- og konsentrasjonsvansker og samarbeid om produksjon av DVD om Asperger syndrom.Mindre enn 0,1Tendens: stabilt.
Torshov komp. senterKurs/landsdelskonferanse minoritetsspråklige barn i barnehage, andre kurs, veiledning, faglige møter med instanser i Nord-Norge, forelesninger ved Høgskolen i Bodø og besøk fra praksisstudenter fra samme høgskole.Mindre enn 0,1En økende tendens.
AKSUtredning av brukere, veiledning og konsultasjon. Opplæring heltidselev (1) og deltidselever (23).7Stabilt 2005-2008 (7,5 – 6,3 – 7,0 – 7,5 årsverk).
Briskeby skole og komp. senterOppfølging av Bodin vg skole (knutepunkt-/ kompetanseskole), heltidselever (2) og deltidselev (1) i 2007, tilpasningskurs for tunghørte/døvblitte, samarbeidsmøter i ReSonare og med Nasjonalt kompetansesenter for læring og mestring (NKLMS) + minikurs for CI-pasienter fra Nord-Norge operert på Rikshospitalet.1,1Antall heltidselever fra Nord-Norge har vært nedadgående.
SumCa 44

Kilde: Innrapporterte tall for 2007 fra alle kompetansesentrene i de 16 sørligste fylkene.

Endringer i Statpeds organisering og tjenesteyting de seneste årene

St.meld. nr. 23 (1997-98) ga en omfattende vurdering av PP-tjenesten og det statlige spesialpedagogiske støttesystemet, og hovedkonklusjonen var at de to hjelpe- og støttesystemene var i ubalanse: «Samla sett er den spesialpedagogiske tiltakskjeda topptung. Det blir brukt mykje ressursar på statleg nivå høgt oppe i tiltakskjeda, for langt unna brukarane. Det blir derfor rådd til å omfordele meir av desse statlege ressursane til lokal PP-teneste».

St. meld. nr. 23 og Stortingets behandling av denne, Innst. S. nr. 228 (1997-98), resulterte i følgende større endringer med virkning fra 1999 og påfølgende år:

  • Deler av Statped ble nedbygd ved overføring av ressurser til PP-tjenesten. De syv regionale kompetansesentrene for sammensatte lærevansker ble redusert med 185 årsverk, nær halvparten, og ett atferdssenter ble avviklet, 15 årsverk. Bredtvet kompetansesenter ble redusert med 25 årsverk og synssentrene Huseby og Tambartun ble redusert med til sammen 25 årsverk.

  • En del landsdels- og fylkestiltak under Programmet for Nord-Norge (PNN) ble avviklet. Styre og sekretariat for PNN ble avviklet og styre og sekretariat for de regionale kompetansesentrene ble nedbygget

  • PP-tjenesten i kommuner og fylkeskommuner ble tilført øremerkede midler tilsvarende 300 fagårsverk, en styrking av PP-tjenesten med over 20 %

  • Fra 1. august 1999 ble 23 statsfinansierte synspedagogstillinger og 21 statsfinansierte audiopedagogstillinger i fylkene lagt direkte inn under de statlige kompetansesentrene for syn og for hørsel, som «sentrenes forlengede arm» på fylkesnivået. I fylkene Vestfold, Hordaland og Møre og Romsdal er det en avtalebasert ordning med kjøp av tjenester. I Nord-Norge er stillingene inkludert i Statped Nord.

  • Senter for atferdsforskning, Senter for leseforskning, Nasjonalt læremiddelsenter, Samisk utdanningsråd og kompetansehevingstiltak i samiske områder, kompetansehevingsprogrammet Samtak med mer ble tilført ca 20 mill kr.

  • Endring av rettigheter for synshemmede:

  • Innføring av rett til nødvendig opplæring i punktskrift og opplæring i bruk av nødvendige tekniske hjelpemiddel for synshemmede (opplæringslovens §§ 2-14 og 3-10, fra 2000).

Oppsummering av de viktigste endringene i hørselssektoren:

  • Innføring av rett til opplæring i og på tegnspråk (opplæringsloven §§ 2-6 og 3-9 fra 1999, tidligere hjemlet i forskrift).

  • Tilbud til foreldre med døve og sterkt tunghørte barn om 40 ukers kurs i tegnspråk, samt søskenopplæring («Se mitt språk»).

  • Program for kompetanseheving i tegnspråk for lærere som underviser døve elever i grunnskole og videregående opplæring, kurs for personale i barnehager med døve og sterkt tunghørte barn

  • Fylkesaudiopedagogtjenesten ble en del av Statped, tilknyttet hørselssentrene gjennom tilsetting eller avtalebasert kjøp av tjenester, se St. meld. nr. 23 (1997-98).

  • Nedgang i antall heltidselever ved skolene ved hørselssentrene), se tabell 3.

  • Som følge av nedgangen i antallet heltidselever ved hørselssentrene har det de siste årene vært en økning i antallet deltidselever på grunnskolens område ved sentrene (opphold under 12 uker for tegnspråklige elever som går på hjemmeskolen), jf tabell 3.

  • Cochleaimplantat (CI) har medført nye muligheter for døve og sterkt tunghørte. Ca 380 barn under 18 år har fått operert inn CI pr april 2008. Rikshospitalet anbefaler at barn som er født døve opereres før to års alderen.

  • Nye tjenestetilbud på bakgrunn av tidlig hørselsscreening («Hør mitt språk», med mer ).

  • Kongstein videregående skole (Stavanger) med tegnspråklig opplæringstilbud ble lagt ned fra 2003.

  • Bjørkåsen videregående skole (Bergen) med tegnspråklig opplæringstilbud ble overført fra Vestlandet kompetansesenter til Hordaland fylkeskommune fra 1. august 2005.

Tabell 4.6 viser den fylkesvise fordeling av fylkessynspedagogene og fylkesaudiopedagogene.

Tabell 4.6 Fylkesaudiopedagogtjenesten og fylkessynspedagogtjenesten, antall årsverk 2008.

FylkerAudiopedagogerSynspedagoger
Østfold11
Akershusinkl. i still. på Skådalen1
Osloinkl. i still. på Skådalen1
Hedmark11
Opplandinkl. i still. på Skådalen1
Buskerud11
Vestfold11
Telemark11
Aust-Agder1,42
Vest-Agder1,41
Rogaland22
Hordaland22
Sogn og Fjordane11
Møre og Romsdal22
Sør-Trøndelag11
Nord-Trøndelag11
Nordland00
Troms00
Finnmark00
Sum16,8 + Skådalen (se over)20

Kilde: Sentrenes årsmeldinger 2008.

Den økonomiske utviklingen i Statped fra 1994 til i dag

Tabell 4.7 viser utviklingen i Statpeds økonomi fra 1994 til i dag, over statsbudsjettets kapittel 243 (årene 1994 – 2004) og kapittel 230 (årene 2005 – 2008). Utgiftene er regnskapstall for all drift og tjenesteproduksjon. Oppdragsvirksomheten er ikke tatt med, heller ikke styre- og sekretariatsutgifter, tilskudd til brukerorganisasjoner og utgifter til omstillingsenheten/ventelønn, tidligere lokalt forsøks- og utviklingsprogram, forskningsprogram og diverse prosjekter administrert av departementet og eksternt finansierte prosjekter over de samme kapitlene på statsbudsjettet. Husleie er inkludert, men eventuelle midler på post 45 er holdt utenfor.

Tabell 4.8 illustrerer nedbyggingen av kompetansesentersystemet fra 1999/2000, da 250 årsverk og enkelte tjenester ble avviklet mot overføring av ressurser til styrking av kommunal og fylkekommunal PP-tjeneste med ressurser tilsvarende 300 årsverk. Som tallene viser, er det primært sentrene for sammensatte lærevansker som har tatt nedbyggingen i 1999–2000 gjennom sterkt reduserte tildelinger. De øvrige sektorer er ikke merket av denne. Regnskapene for disse viser et forbruk omtrent på samme nivå/økt forbruk i året 2000 sammenliknet med året 1999. Tallene i tabellen er gitt i løpende priser. I tillegg til overføringen av ressurser til PP-tjenesten er sentrene beskåret økonomisk over flere år. Dette framgår enda tydeligere av tabell 4.8, som viser utviklingen i antall årsverk.

Beløp i mill kr i løpende priser. Eksklusive styreutgifter, tilskudd til brukerorganisasjoner og utgifter til personer på ventelønn, tidligere lokalt FoU-program, forskningsprogram og diverse prosjekter med mer administrert av departementet og andre eksternt finansierte prosjekter. Husleie er tatt med, evt. midler på post 45 er ikke tatt med.

Tabell 4.7 Ressursbruk i Statped 1994–2008, kapittel 243, senere kapittel 230, regnskapstall

Sektor ­ Kompetansesenter/t­jenesteLokalisering1994 Mill kr1996 Mill kr1999 Mill kr2000 Mill kr2003 Mill kr2005 Mill kr2006 Mill kr2007 Mill kr2008 Mill krMerknad
Syn:
HusebyOslo4547484850555657581
TambartunMelhus343536373737363841
Fylkessyns­pedagogerAlle ­fylker1011InngårInngårInngårInngårInngårInngårInngår1994 og 1996: ­Beregnet
Delsum syn899384858792929599
Hørsel:
SkådalenOslo343441444649495156
Nedre GausenHolmestr.171720232426272929
Vestlandet2 *Bergen546484948163525553
MøllerTr.heim454551535553565559
AKS 3Andebu313443464344464849
BriskebyLier121217182222232420
Oppfølging av St.meld. 14 (2003-2004)8100
FylkesaudiopedagogerAlle fylker109InngårInngårInngårInngårInngårInngårInngår1994 og 1996: ­Beregnet
Delsum hørsel203215256278271265254262266
Språk/tale/ervervet ­hjerneskade:
BredtvetOslo444340353738384141
Andel Eikelund (logopedi)*Bergen10119101111121213
Andel Øverby (EHS)**GjøvikIkke etablert før 199912161213121213
MøllerTr.heimNy avdeling for språk/tale fra 200723
Delsum språk/tale/ ervervet hjerneskade545461616062626770
Sammensatte lærevansker:
SørlandetKr.sand333023151516171921
Eikelund *Bergen20201791011111112
TrøndelagLevanger242417111313141315
Søreide *Gloppen20141378881010
TorshovOslo293029212219202122
Øverby **Gjøvik364341971110111313
Atferdsvansker:
RognebyØ.Toten775Avviklet fra 2000
LillegårdenPorsgrunn8777810121611
Delsum sammensatte lærevansker og atferds­vansker17716613077878793103104
Tiltak i Nord-Norge:
Sandfallet (tom 2006 vesentlig sammensatte lærevansker) ***Alta10101091112151718
Samisk spesialpedagogisk støtte (SEAD)KautokeinoIkke del av Statped før 20052233
Andre tiltak (Nordnorsk Spesialpedagogisk Nettverk)I alle tre fylker171717172423211919
Delsum tiltak i Nord-Norge272727263537383940
Øvrige tiltak:
Diverse fellestiltakFlere styrer, tall ikke tilgjengelig samlet5161115322
Felles IKT-support6481011
Delsum øvrige tiltakIkke tall samlet516115111213
Sum total mill kr550+555+563543551548550578592

1 Midler til lydbokbiblioteket og bestillertorget er ikke medregnet. Dette er oppgaver som ble overført til Huseby fra Utdanningsdirektoratet fra 1. juni 2006. Dette utgjør 7 mill kr for 2006, 14 mill kr for 2007 og 14 mill kr for 2008.

2 Fordelt fra Statped Vest fra 2006 på de tidligere enhetene/kompetansesentrene (* se også Eikelund og Søreide). St.meld. nr. 14 (2003-2004): Overføring av Bjørkåsen vgs.

3 Ikke medregnet Solveigs hus, Andebu, da denne enheten ble tatt ut fra 2005.

4 For 1994 var ikke regnskapstallene splittet på Sammensatte lærevansker og Ervervet hjerneskade. Året reflekterer de to avdelingene på hhv Øverby og Elton. For 1996 var ikke regnskapstallene splittet på Sammensatte lærevansker og Ervervet hjerneskade. Året reflekterer sammenslåingen av de to avdelingene på hhv Øverby og Elton.

5 Styresekretariat/sentraladministrasjon innlemmet i Utdanningsdirektoratet i juni 2004. Tall for 2005 og utover er derfor kun til fellesopplæringstiltak, ledersamlinger, IDF-møter og lignende

6 Fra opprettelsen av Utdanningsdirektoratet i 2004 ble det økonomiske ansvaret for drift av IKT-nettverket overført til Huseby kompetansesenter, og ansvaret for teknisk driftsgruppe delt mellom Huseby og Nordnorsk kompetansesenter. Fra 2006 ble hele ansvaret for drift og support av Statped IKT-nettverket og det felles arkivssystemet i Statped overført til Nordnorsk kompetansesenter (nå: Statped Nord).

* De tre tidligere kompetansesentrene på Vestlandet; Vestlandet, Eikelund og Søreide, ble slått sammen til ett senter med navnet «Statped Vest» fra 1. august 2006. I tabellen er ressurser Statped Vest fordelt på de tre sektorområdene hørsel, språk/tale og sammensatte lærevansker for 2006-2008. Ressursberegning for logopedi og sammensatte lærevansker er 50 prosent til hvert fagområde fra Eikelunds ressurser. I tillegg på sammensatte lærevansker er de ressurser som er fordelt til Søreide kompetansesenter.

** Øverby kompetansesenters ressurser er fordelt til sektorområdene ervervet hjerneskade og sammensatte lærevansker i 2006-2008 (ervervet hjerneskade ca 52 prosent, sammensatte lærevansker ca 48 prosent).

*** År 2000 endret Sandfallet navn til Nordnorsk kompetansesenter, men tyngdepunktlederne rapporterte direkte til direktør for Statped. I styresak 21/2002 vedrørende «Framtidig organisering av det spesialpedagogiske støttesystemet i Nord-Norge» vedtok styret at det fra 2003 skulle være to enheter i Nord-Norge: 1) Nordnorsk kompetansesenter og 2) Nordnorsk spesialpedagogisk nettverk. Alle tyngdepunktstillingene rapporterte dermed til leder for Nordnorsk spesialpedagogisk nettverk. Fra 2004 ble Samisk spesialpedagogisk støtte (SEAD) etablert som egen enhet, med direkte rapportering til direktør for Statped. Fra 2005 fikk Nordnorsk kompetansesenter tilført økonomisk ansvar for reiseutgiftene for Landsdekkende support for IKT, fra 2006 ansvaret for hele finansieringen av denne enheten. Fra 2007 ble regnskap for Nordnorsk spesialpedagogisk nettverk slått sammen med Nordnorsk kompetansesenter, og fra 2008 er disse to virksomhetene slått sammen til en virksomhet.

Kilde: St.meld. nr. 23 (1997-98) for 1994 -1996. Statpeds samlede årsmeldinger for 1999 – 2005. Sentrenes årsmeldinger for 2006 – 2008

Utviklingen i antall årsverk i Statped fra 1994 til i dag

Tabell 4.9 viser utviklingen i antall årsverk knyttet til Statpeds virksomhet og aktiviteter fra 1994 til i dag, over statsbudsjettets kapittel 243 og kapittel 230. Sentre som er avviklet i løpet av perioden, er ikke tatt med i tabellen. Det alt vesentlige av årsverkene i tabell 8 er tjenesterelatert, og knyttet til kompetansesentrenes virksomhet og andre typer tjenesteproduksjon. Oversikten er imidlertid ikke komplett, i det den ikke omfatter årsverk knyttet til styrer/sekretariatsansatte eller oppsagt personale tilknyttet omstillingsenheten/ventelønn. Det er her heller ikke med årsverk knyttet til tidligere lokalt forsøks- og utviklingsprogram, forskningsprogram eller diverse prosjekter mm administrert av departementet over de samme kapitler på statsbudsjettet.

Tabell 4.9 viser årsverk i Statped 1994 – 2008, kapittel 243, senere kapittel 230, ekskl. årsverk tilknyttet styrer og sekretariat, personer på ventelønn og rettsvilkårsavtale, tidligere lokalt FoU-program, forskningsprogram, diverse prosjekter administrert av departementet og andre eksternt finansierte prosjekter. Årsverk knyttet til døvblinde er ikke tatt med i tabellen da dette ansvaret er overført til helseregionene. Sentrene ved Universitetet i Stavanger er ikke med i tallmaterialet, da Statped ikke tilfører ressurser til disse sentrene.

Tabell 4.8 Årsverk i Statped 1994 – 2008

SektorLokalisering949699000305060708
Kompetansesenter/ tjeneste     ÅrsverkÅrsverkÅrsverkÅrsverkÅrsverkÅrsverkÅrsverkÅrsverkÅrs-verk
Syn:
Huseby 1Oslo144116105939290959294,0
TambartunMelhus918377736760606058,7
FylkessynspedagogerAlle fylker232320202020Inkl.Inkl.Inkl
Delsum syn258222202186179170155152152,7
Hørsel:
SkådalenOslo9691104978188888986,2 2
Nedre GausenHolmestrand494447474439464746,2
VestlandetBergen1892122262201731079286 386,0
MøllerTrondheim1291031121169687887885,5
AKS (Andebu)Andebu807996937275757877,6
BriskebyLier263227272526322933,9
FylkesaudiopedagogerAlle fylker212117171717Inkl.Inkl.Inkl.
Delsum hørsel591583630618509439421407415,4
Språk/tale/ervervet hjerneskade:
BredtvetOslo13212784635957646159,0
Andel Eikelund (Logopedi)Bergen262621191917181617,0
Andel Øverby (Erv. hj.skade)Gjøvik18311818191618,2
Delsum språk/tale/ ervervet hjerneskade15815312311396921019394,2
Sammensatte lære­vansker:
SørlandetKr.sand797828323028303031,0
Andel Eikelund 4Bergen515218171716171617,0
TrøndelagLev-anger525038252220191919,0
Søreide 5Sandane433113131312121616,0
TorshovOslo626342353330333231,2
Andel Øverby 6Gjøvik848026131615172017,2
Atferdsvansker:
RognebyOppland161515Avviklet fra år 2000
LillegårdenPorsgrunn181513141213141515,2
Delsum sammensatte lærevansker og atferd405384193149143134142148146,6
Tiltak i Nord-Norge:7,8
Sandfallet (Vesentlig sammensatte lærevansker)Alta262419151815152321,8
Kjøp av tjenester / nettverk / NSNNord-NorgeTall usikre da ikke alle avtaler var inngått13133837372626,0
Kjøp av tjenester Samisk spesialpedagogisk støtte (SEAD)KautokeinoEn del av Statped fra 20053444,5
Delsum tiltak i Nord-Norge26 +24 +32285655565352,3
Øvrige tiltak:
Autismenettverket 933333333
Felles IKT-supportFør 2005: Fordelt på flere sentre, fra 2005: Lagt til Statped Nord9999,0
Diverse fellestiltak333320000
Delsum øvrige tiltak666651010129,0
Sum total årsverk1447 +1375 +11891193991902887865870,2

1 Inkl. tre årsverk til lydbokbiblioteket og to årsverk til bestillertorget.

2 Ikke medregnet regionsenteret for døvblinde (11 årsverk).

3 Statped Vest etablert 1. august 2006; avd. fellestjenester er fordelt på de ulike fagsektorene. Tall for 2008 beregnet ut fra samme fordeling som i 2007.

4 Tallene fra 2006 er fordelt / beregnet fra Statped Vest på de tidligere enhetene/kompetansesentrene.

5 Tallene fra 2006 er fordelt / beregnet fra Statped Vest på de tidligere enhetene/kompetansesentrene.

6 For 1994 og 1996 er ikke regnskapstallene splittet på sammensatte lærevansker og ervervet hjerneskade. Disse to årene reflekterer også drift av og sammenslåing med Elton. Fra 1999 er tall for stab fordelt prosentvis på der to fagområdene etter samme fordeling som fagavdelingene utgjør.

7 Aktiviteter i PNN 1994-96 som ikke var tjenesterelatert, er ikke tatt med.

8 Alle tjenestene i Nord-Norge er fra 2007 samlet under Statped Nord.

9 Overført til helseområdet fra 2008.

Kilde: St.meld. nr. 23 (1997-98) for 1994-1996. Statpeds og sentrenes årsmeldinger for 1999-2008.

Omstillingsenheten

Omstillingsenheten håndterer ventelønn og ansatte i Statped med rettsvilkårsavtale. Utgifter forbundet med dette inngår ikke i tabell 4.7. I tabell 4.9 framgår utgiftene til dette de fire siste årene.

Tabell 4.9 Omstillingsenheten (ventelønn overtallige og ansatte med rettsvilkårsavtale) 2005-2008, ­regnskapstall kapittel 230. Tall i 1000 kroner.

  2005200620072008
Rettsvilkårsavtale (utgifter ført i Utdanningsdirektoratet)2.9471.8641.2631.111
Rettsvilkårsavtale (utgifter ført av fylkesmannsembetene)2.5563.6023.0612.919
Delsum rettsvilkårsavtale5.5035.4664.3244.030
Ventelønn10.2638.0796.6275.394
Sum15.76613.54510.9519.424

Kilde: Regnskapstall samlet og levert fra Utdanningsdirektoratet mars 2009

Husleieutgifter

Tabell 4.10 inkluderer utgifter til husleie ved de enkelte sentrene. I tabell 4.12 gis det en samlet oversikt over husleieutgifter ved de statlig eide sentrene for perioden 1999 – 2008.

Tabell 4.10 Totale husleieutgifter pr år, regnskapstall ved statlig eide sentre. Beløp i 1000 kr

Senter / År1999200120032005200620072008
Statped Nord 12.5551.0201.1631.1481.1502.3101.973
Trøndelag 23.4201.2102.1062.1942.2322.2972.353
Møller8.5818.7528.9099.1169.0979.2269.431
Tambartun7.9198.0787.4067.6037.7048.0448.180
Statped Vest 314.05513.48014.20312.65313.56612.72511.035
Sørlandet 43.0511.6341.6929219101.6213.527
Lillegården1.2689891.0301.0821.3971.4581.208
Nedre Gausen2.7683.0103.1513.2083.3083.3873.273
Huseby 57.3559.66111.69912.12812.15712.45212.648
Torshov 65.0222.6862.2343.2003.2053.2473.346
Bredtvet 75.6366.1165.8045.4165.4495.5085.009
Skådalen6.3116.6687.1317.0767.2277.6007.561
Øverby4.8164.3754.3314.0894.3864.2944.693
Sum72.75767.67970.85969.83471.78874.16973.967

1 2000: Flyttet fra Sandfallet kompetansesenter til Høyskolen i Finnmark; 2007: Stillingene i Lakselv og Tromsø ble overført fra Troms fylkeskommune til Nordnorsk kompetansesenter. Husleieutgifter har ikke vært en egen post i forhold til avtalebaserte tjenester.

2 1999: Husleien omfatter leie fram til 1.9.99 + et sluttoppgjør + leie av brakkerigg på Røstad for resten av året. I tillegg ble det betalt ca 25000 kr til leie av kontor ved NTNU, Trondheim. 2001: Lav leie pga tilhold i en brakkerigg på Røstad. 2003: Flyttet inn i Nordlåna på Røstad. Leien omfatter også kontor for syns- og audiopedagogtjenesten i Nord-Trøndelag. Fra 2003 har senteret hatt leieinntekter på ca 50000 kr pr år (Midt-Norsk kompetansesenter for rus).

3 Husleieutgifter for skolene er inkludert.

4 Flytting til fra Birkelid, Songdalen til Odderøya, Kristiansand i 1999, flytting av avdelingskontor fra Tvedestrand til Arendal i 2006 og flytting fra Odderøya til nye lokaler i kunnskapsparken, Gimlemoen (begge i Kristiansand) i 2007.

5 Husleie 1999 – reduksjon pga ombygging – (to bygg mindre). Husleie inkluderer også leie av lokaler til fylkeskontorene.

6 Fram til 2001 Torshovgt. 46, 0476 Oslo; 2003-2007 Bredtvetvn. 4,. Husleieutgifter for perioden 1994-2001 gjelder lokaler i Torshovgt. 46, spesialskolebygningen. Flyttet deretter til Bredtvetvn. 4. (2003-2007).

7 I 1999: I tillegg kr 777.000 for lokaler i Søndre Land. Granhaug, Bærum er inkludert i husleie for Bredtvet. Totalt for 1999: 6.413.000. Disse ble avviklet fra 2000. Reduksjon i antall m2 ved overføring av areal til Torshov kompetansesenter da de flyttet til Bredtvet 2004.

Kilde: Sentrenes regnskaper.

Utdanningsdirektoratets vurdering av Statpeds framtidige arbeidsoppgaver, organisering og dimensjonering

Prosjekt Statped 2005

Etter oppdrag fra departementet iverksatte Utdanningsdirektoratet våren 2004 «Prosjekt Statped 2005». Formålet var å utforme og implementere den framtidige faglige profilen, organiseringen og dimensjoneringen av Statped. Dette var en bred prosess organisert med fem arbeidsgrupper bestående av alle senterlederne i Statped m.fl. (regionsorganisert: Nord-Norge, Midt-Norge, Vest-Norge, Sør-Norge og Øst-Norge).

Videre ble en bredt sammensatt referansegruppe (14 medlemmer) oppnevnt for å gi råd til prosjekt­ledelsen, med representanter for diverse brukerorganisasjoner (5), arbeidstakerorganisasjoner (4), Institutt for spesialpedagogikk ved UiO (1), Sosial- og helsedirektoratet (1), fylkesmennenes utdanningsavdelinger (1), Kommunenes Sentralforbund (1) og Sametingets opplæringsavdeling (1). Det ble også avholdt møter mellom prosjektsekretariatet og representanter fra barnehage, skole, PP-tjeneste og opplæringsansvarlig instans i noen utvalgte kommuner/fylkeskommuner, samt med FUG. Videre ble det arrangert fagseminar og foretatt studiebesøk til Sverige og Danmark. Utkast til prosjektrapport ble sendt på bred høring. Endelig rapport fra prosjektsekretariatet ble overlevert Utdanningsdirektoratet i februar 2005.

Utdanningsdirektoratets innstilling til departementet mai 2005

I dokumentet «Innstilling fra Utdanningsdirektoratet til Utdannings- og forskningsdepartementet» fremmet direktoratet i mai 2005 sin tilråding om «Prosjekt Statped 2005». Direktoratet tilrådde at:

«enhetene i Statped videreutvikles som egne virksomheter med utgangspunkt i dagens organisering, men at det arbeides for samordning av tjenestetilbudet der det ligger til rette for det og med utgangspunkt i der hvor kompetansen i dag er etablert. … På sikt vil dette kunne lede til færre organisatoriske enheter, med en bredere flerfaglig og høyt kvalifisert kompetanse. … På noen områder vil det være nødvendig å inneha en særskilt kompetanse som det ikke vil være hensiktsmessig å bygge opp i alle landsdeler. Dette kan sikres ved at enkelte virksomheter tillegges et særlig nasjonalt ansvar».

Direktoratet la til grunn at Statped videreutvikles med basis i nåværende ressursramme (2005). Direktoratets viktigste forslag er i korthet oppsummert i tabell 4.11.

Tabell 4.11 Utdanningsdirektoratets tilråding mai 2005 om framtidig organisering av Statped

Regioninndeling FylkerKompetansesenter/-tjenesteSektor (primært fagområde)LokaliseringMerknad / tilleggsinformasjon
Nord-Norge Finnmark Troms Nordland1. Nordnorsk ksSammensatte lærevansker / sosiale og emosjonelle vansker. Samiske læremidlerAlta, FinnmarkTidligere kalt Sandfallet ks
2. Nordnorsk ­spesialpedagogisk nettverkAlle fagområderSpredt i de tre fylkeneHovedsakelig statlig kjøp av tjenester lokalt (forsterket PP-tjeneste og andre fag­miljøer)
3. Samisk spe­sialpedagogisk støtte (SEAD)Samiske brukereKautokeino, FinnmarkTilknyttet Samisk høgskole ved samarbeidsavtale. ­Nasjonalt ansvar (lands­dekkende)
Midt-Norge Nord-Trøndelag Sør-Trøndelag Møre og Romsdal1. Trøndelag ksSammensatte lærevansker / sosiale og emosjonelle vansker, + språk/tale på siktLevanger, Nord-TrøndelagSamlokalisert med Høg­skolen i Nord-Trøndelag
2. Møller ksHørselsvansker + språk/tale på siktTrondheim, ­Sør-TrøndelagGrunnskole med f.t. 26 heltidselever. Barnehage drives på oppdrag av Trondheim kommune
3. Tambartun ksSynsvanskerMelhus, Sør-Trøndelag
Vest-Norge Sogn og Fjordane Hordaland Rogaland1. Vestlandet ksHørselsvanskerBergen, HordalandStatped Vest fra 2006. Grunnskole (Hunstad) med f.t. 25 heltidselever. Kommunal barnehage i skolens lokaler. SHD kjøper tjenester vedr. drift av Regionsenteret for døvblinde
2. Eikelund ksSammensatte lærevansker / sosiale og emosjonelle vansker, språk/taleBergen, HordalandStatped Vest fra 2006
3. Søreide ksSammensatte lærevansker / sosiale og emosjonelle vanskerSandane, Sogn og FjordaneStatped Vest fra 2006. Samlokalisert med Høgskolen i Sogn og Fjordane, studiested Sandane
Sør-Norge Buskerud Telemark Vestfold Aust-Agder Vest-Agder1. Nedre Gausen ksHørselsvanskerHolmestrand, VestfoldGrunnskole med f.t. 10 heltidselever. Samarbeider om kommunal barnehage
2. Sørlandet ksSammensatte lærevansker / sosiale og emosjonelle vanskerKristiansand, Vest-AgderSamlokalisert med Universitetet i Agder
3. Andebu kompetanse- og skolesenter (AKS)Hørselsvansker og døvblindhetAndebu, VestfoldPrivat eid (Signo). 2 heltidselever i GS og 16 i VGO høsten 2006, mange sterkt funk.hemmede
4. Briskeby skole og kompetansesenter asHørselsvansker (tunghørte, ikke tegnspråkbrukere)Lier, uskerudPrivat eid (Hørselshemmedes Lands-forbund). VGO for tunghørte med 43 heltidselever høsten 2006
Lillegården ksSosiale og emosjonelle vanskerPorsgrunn, TelemarkDirektoratet tilrår at Lillegården ks omdannes til et «nasjonalt utviklingssenter for skolekultur, læringsmiljø og problematferd»
Øst-Norge Oslo Akershus Østfold Hedmark Oppland1. Bredtvet ksSpråk/tale- og lese/skrivevanskerOsloSamlokalisert med Torshov ks på Bredtvet. Bør på sikt bli en virksomhet sammen med Torshov
2. Torshov ksSammensatte lære­vanskerOsloSamlokalisert med Bredtvet ks på Bredtvet. Bør på sikt bli en virksomhet sammen med Bredtvet
3. Huseby ksSynsvanskerOsloSHD kjøper tjenester for døvblindegruppen
4. Skådalen ksHørselsvanskerOsloGrunnskole med f.t 36 heltidselever. Barnehage drives på oppdrag fra nabokommuner. SHD kjøper ­tjenester vedr. drift av Regionsenteret for døvblinde. Planer om senere flytting til Huseby (samlokalisering)
5. Øverby ksSammensatte lære­vansker / sosiale og ­emosjonelle vanskerGjøvik, Oppland
FellesområderStøttefunksjoner og faglig samhand-ling (i dag felles IKT infrastruktur, informasjonstiltak og faglige tiltak)Videreutvikle fellestiltak som kan fungere som «tverrbjelker» i Statped- systemet

Innspill fra fagområdene (sektorene) i Statped november 2007

På møte med direktoratet og Statped 12. desember 2007 fikk sekretariatet overlevert innspill til Midtlyngutvalget fra de ulike fagområdene/sentrene i Statped, notat datert 5. november 2007. De viktigste innspillene til utvalget dreier seg om spørsmål vedr.

  • økt behov for støtte og veiledning for ulike vanskegrupper (mange med sterkt sammensatte problemer), dersom man skal nå målet om inkluderende opplæring i lokalsamfunnet

  • hvilke behov for veiledning og støtte kan/bør Statped ivareta, og hva kan/bør lokal barnehage, skole og PP-tjenesten selv ivareta – rolleavklaring og behov for kartlegging av PP-tjenestens kompetanse

  • framtidig organisering av Statped – tverrfaglighet vs spisskompetanse, nærhet til brukeren, minimumsstørrelse på fagmiljøer

  • statlige skoletilbud i hørselssektoren – er det fortsatt behov for statlige grunnskoler og statlig opplæring av døvblinde, eller kan dette ivaretas i kommunal sektor?

  • samarbeidsrelasjoner mellom Statped og universitets- og høgskolesektoren, utdanningsspørsmål, FoU

  • samordning og arbeidsdeling mellom de mange aktørene som yter tjenester til personer med særskilte opplæringsbehov, spesielt i forhold til helsetjeneste/psykiatri, NAV

  • behov for begrepsavklaring på det spesialpedagogiske feltet

Den spesialpedagogiske kompetansen i Statped

Tabell 4.12 viser den spesialpedagogiske kompetansen i Statped de siste årene. Oversikten omfatter ca 480 av Statpeds ca 870 årsverk, for å gjøre sammenlikning mellom den spesialpedagogiske kompetansen i PP-tjenesten og Statped mest mulig relevant. Det betyr blant annet at alt undervisningspersonale ved skolene er tatt ut, og flere andre personalgrupper. Dette er nærmere spesifisert nedenfor.

Tabell 4.12 Oversikt over formalkompetanse i Statped, antall årsverk for stillinger i utadrettet tjeneste (= stillinger med oppgaver som kan være sammenlignbare med PP-tjenestens oppgaver).

Utdanning2005200620072008Merknad
DoktorgradFølgende sentre har ikke ansatte i utadrettet tjeneste med doktorgradsutdanning 2005-2008: Trøndelag ks, Lillegården ks, Nedre Gausen ks, AKS og Briskeby skole og ks.
Årsverki %
Statped Nord1,01,01,01,02,6
Møller ks0001,03,6
Tambartun ks1,21,21,21,23,2
Statped Vest2,02,03,04,04,0
Sørlandet ks0,30,301,04,82005 og 2006: tilsatt i professorstilling med 2 doktorgrader.
Huseby ks1,02,01,01,01,9
Skådalen ks0,21,41,42,06,82005-07: Tilsetting i professor II stilling i samarbeid med Universitetet i Oslo. Fra 2008 tilsatt i 100 % stilling ved senteret.
Torshov ks1,01.01,01,04,0
Bredtvet ks3,03,03,03,06,7
Øverby ks000,10,31,1
Sum9,711,911,715,5
Lege/tannlegeFølgende sentre har ikke ansatt lege/tannlege i utadrettet tjeneste 2005-2008: Trøndelag ks, Statped Vest, Lillegården ks, Nedre Gausen ks, Briskeby skole og ks, Skådalen ks, Torshov ks og Øverby ks.
Årsverki %
Statped Nord0,10,10,10,10,3
Møller ks0001,03,6
Tambartun ks0,50,50,50,51,3
Sørlandet ks0,50000
AKS0,50,50,50,53,6Selges 30 % til andre virksomheter i Signo
Huseby ks1,51,10,51,52,8
Bredtvet ks0,90,90,90,92,02 leger i 20 % stilling hver, 2 tannleger i 37,5 % og 12,5 % stilling.
Sum4,03,12,54,5
Cand.psychol, cand.paed., cand.paed.spec., cand. polit., master (tilsvarende)
Årsverki %
Statped Nord23,220,223,023,059,6
Trøndelag ks15,615,215,015,3100
Møller ks9,09,010,013,046,4
Tambartun ks24,322,524,529,078,0
Statped Vest47,050,052,055,055,6
Sørlandet ks21,622,724,818,990,0
Lillegården ks10,610,411,812,092,3
Nedre Gausen ks9,09,09,510,568,2
AKS9,59,58,58,562,0
Briskeby skole og ks6,07,07,06,046,2
Huseby ks26,025,123,426,549,3
Skådalen ks18,518,519,522,576,3
Torshov ks21,324,323,322,490,7
Bredtvet ks35,740,544,138,585,6
Øverby ks22,724,226,523,181,3
Sum300,0308,1322,9324,2
Spesialpedagog (tidl. 1. og 2. avd.)Følgende sentre har ikke ansatte med denne kompetansen i ­utadrettet tjeneste 2005-2008: Trøndelag ks, Lillegården ks,
Årsverki %
Statped Nord12,516,515,014,036,3
Møller ks6,06,06,09,032,1
Tambartun ks9,08,58,03,08,1
Statped Vest20,018,017,016,016,2
Sørlandet ks1,01,01,00,52,4
Nedre Gausen ks4,84,85,34,126.6
AKS3,63,03,03,021,9
Briskeby skole og ks7,07,06,06,046,2
Huseby ks25,125,928,023,143,0
Skådalen ks2,04,04,04,013,6
Torshov ks1,01,00,50,52,0
Bredtvet ks1,52,02,02,04,4
Øverby ks2,02,02,02,07,0
Sum95,599,797,887,2
Sosionom, vernepleier, barnevernpedagog (tre-årig)Følgende sentre har ikke ansatte med denne kompetansen i utadrettet tjeneste 2005-2008: Trøndelag ks, Torshov ks, Bredtvet ks
Årsverki %
Statped Nord0,50,50,500
Møller ks2,02,02,02,07,1
Tambartun ks7,06,03,03,59,4
Statped Vest5,04,04,05,05,1
Sørlandet ks1,11,10,60,62,9
Lillegården ks1,01,01,01,07,7
Nedre Gausen ks1,01,01,00,85,2
AKS1,01,71,71,712,4
Briskeby skole og ks1,01,01,01,07,7
Huseby ks2,82,8000
Skådalen ks1,01,01,01,03,4
Øverby ks1,01,01,01,03,5
Sum24,423,116,817,6
AndreFølgende sentre har ikke ansatte ­under denne kategorien 2005-2008: Trøndelag ks, Tambartun ks, Lillegården ks, Nede Gausen ks, AKS, Briskeby skole og ks, Skådalen ks,
Årsverki %
Statped Nord1,01,00,50,51,3Fysioterapeut m/spesialutdanning
Møller ks3,03,03,03,010,7Tegnspråk, jus, audioing. og audioped.
Statped Vest23.022,022,021,021,2Tolkeutdanning m.m.
Sørlandet ks1,00,5000
Huseby ks1,41,61,61,63,0Fysioterapeut og sykepleier
Torshov ks0,80,80,80,83,2Spesialist i ergoterapi (6 års normert studietid)
Bredtvet ks0,60,60,60,61,3Spesialist i fysioterapi
Øverby ks2,02,02,02,07,0
Sum32,831,530,529,5
Sum totalt466,4477,4482,2478,5

Kilde: Rapporterte tall fra sentrene februar og mars 2009

Tabellen omfatter antall årsverk for ansatte med oppgaver knyttet til utredning, veiledning, rådgivning, kurs, kompetanseutvikling, kunnskapsspredning, samt leder for senteret og ledere i fagavdelinger (= PPT-sammenlignbare oppgaver). Følgende områder er ikke tatt med:

  • Avdelingsleder for og ansatte i stab (resepsjon, sentralbord, regnskap, økonomi, kontor, IKT drift, arkiv, personal, informasjon, web, sjåfør og lignende)

  • Bibliotekmedarbeidere

  • Ansatte med læremiddeloppgaver, samt ansatte ved sentrene ved Universitetet i Stavanger

  • Undervisning/skole, internat- og boveiledere

  • Teknisk personell med faglige oppgaver (IKT-ansatte, audiografer med mer.)

Oversikt over ansatte med godkjent doktorgrad pr 31.12.08.

Av ansatte som har doktorgradsutdanning, arbeider 3 på fagområdet syn, 3 på fagområdet hørsel, 6 på fagområdet språk/tale og 5 på fagområdet sammensatte lærevansker. Disse utgjør til sammen 15,5 årsverk. Noen av disse er rekruttert etter utdanning, mens andre har fått anledning til slikt studium kombinert med stilling på senteret, økonomisk støtte m.m. Av slik støtte er det a) har hel lønn under studiet (1) og b) har delvis lønn under studium eller delstilling ved senteret under studium (5). Kun 1 har bindingstid etter studium. Utdanningen er tatt ved Universitetet i Oslo (9), Universitetet i Bergen (2), NTNU (2), Universitetet i Tromsø (1), Høgskolen i Finnmark (1), Danmarks Pædagogiske Universitet (1) og amanuensiskompetanse tilsvarende doktorgrad (1)

Oversikt over ansatte med påbegynt, men ikke avsluttet doktorgradsstudium, påbegynt 01.01.09 eller tidligere.

Pr 1. januar 2009 er det i alt 17 ansatte som er i gang med doktorgradsstudie. Det gjelder fagområdene syn (4), hørsel (4), språk/tale (5), ervervet hjerneskade (2) og sammensatte lærevansker (4). Studiestedene er Universitetet i Oslo (9), Universitetet i Bergen (1), NTNU (2), Universitetet i Stavanger (1), Høgskolen i Finnmark (1), Høgskolen i Buskerud (1), Høgskolen i Hedmark (1) og Danmarks Pædagogiske Universitet (1). Av de som i 2009 gjennomfører slik studie, er studiet kombinert med stilling på senteret for 6 av disse, 7 har lønn under studiet (3 med hel lønn, 4 med delvis lønn) og for 5 stilles det krav til valg av oppgave.

Til forsiden