NOU 2024: 16

Endringer i verdipapirhandelloven— (MiFID II/MiFIR-review)

Til innholdsfortegnelse

6 Enkelte fellesspørsmål

6.1 Innledning

I dette kapittelet redegjør utvalget for to spørsmål som har betydning både for datarapporteringsforetak, regulerte markeder, verdipapirforetak og andre som skal rapportere handelsinformasjon, nemlig reglene om synkronisering av klokker og om å offentliggjøre handelsinformasjon på rimelige forretningsmessige vilkår.

6.2 Synkronisering av klokker

6.2.1 Gjeldende EU-rett (MiFIR før forordning 2024/791)

Som omtalt i kapittel 2.2.4 gir MiFID II artikkel 50 regler om synkronisering av klokker. Reglene er gjennomført i verdipapirhandelloven § 11-25. Bestemmelsen gjelder for handelsplasser og deres medlemmer og deltakere.

6.2.2 Forventet EØS-rett

Reglene om synkronisering av klokker overføres fra MiFID II til MiFIR. Samtidig utvides reglene til å omfatte flere foretak. I fortalen til forordning 2024/791 avsnitt 20 understrekes behovet for konsoliderte, tidsstemplede data fra flere foretak:

«To better monitor reportable events, Directive 2014/65/EU harmonises the synchronisation of business clocks for trading venues and their members. To ensure that, in the context of the consolidation of data, timestamps reported by different entities can be compared meaningfully, it is appropriate to extend the requirements for harmonisation of the synchronisation of business clocks to designated publishing entities, systematic internalisers, APAs and CTPs. Due to the level of technical expertise required to specify the requirements for application of a synchronised business clock, ESMA should be empowered to develop draft regulatory technical standards to specify the level of accuracy to which the business clocks should be synchronised.»

Det innføres på denne bakgrunn en ny bestemmelse i MiFIR artikkel 22c som fastsetter at handelsplasser og deres medlemmer, deltakere og brukere, SIer, utpekte publiseringsenheter, APAer og CTPer skal synkronisere klokkene (business clocks) de bruker til å registrere dato og klokkeslett for enhver rapporteringspliktig hendelse, se MiFIR artikkel 22c nr. 1.

Kravene til anvendelse av synkroniserte klokker vil bli spesifisert i nivå 2-regelverk, se MiFIR artikkel 22c nr. 2. ESMA har sendt forslag til kommisjonsforordning på høring, se kapittel 1.5.

6.2.3 Utvalgets vurderinger

En grunnleggende forutsetning for å kunne sammenligne pre- og post-trade informasjon fra ulike handelsplasser, datatjenestetilbydere og utførelsesplasser er at informasjonen konsolideres synkront. På denne bakgrunn utvides reglene om synkronisering av klokker til å gjelde for SIer, utpekte publiseringsenheter, APAer og CTPer, i tillegg til handelsplasser og deres medlemmer og deltakere. Utvalget bemerker at utvidelsen av reglene om synkronisering av klokker innebærer at det påløper utgifter for foretak som før ikke var underlagt reglene, men at utvidelsen er en forutsetning for at CTPene skal kunne fungere etter sin hensikt.

6.3 Krav om offentliggjøring på rimelige forretningsmessige vilkår

6.3.1 Gjeldende EU-rett (MiFIR før forordning 2024/791)

MiFIR artikkel 13 fastsetter at markedsoperatører og verdipapirforetak skal offentliggjøre pre- og post-trade informasjon om transaksjoner i finansielle instrumenter på rimelige forretningsmessige vilkår og på en ikke-diskriminerende måte. Tilsvarende krav gjelder for APA (artikkel 27g), CTP (artikkel 27h) og SI (artikkel 15 og 18). Det er utarbeidet kommisjonsforordninger som utfyller bestemmelsene. Det er i tillegg utarbeidet ESMA-guidelines1 som gir veiledning om hvorledes begrepet «rimelige forretningsmessige vilkår» skal anvendes.

6.3.2 Forventet EØS-rett

Reglene i MiFIR artikkel 13 om plikt til å offentliggjøre pre- og post-trade informasjon om transaksjoner i finansielle instrumenter på rimelige forretningsmessige vilkår og på en ikke-diskriminerende måte, utvides og gjøres langt mer detaljerte.

Begrunnelsen for endringen er ifølge fortalen til forordning 2024/791 avsnitt 12 at reglene ikke har fungert etter sin hensikt. Opplysningene fra handelsplasser, APAer og SIer setter ikke brukerne i stand til å forstå foretakenes markedsdatapolicy og hvordan prisen for data fastsettes, selv om det er utarbeidet retningslinjer fra ESMA som gir veiledning om hvordan foretakene skal informere for å oppfylle regelverket. På denne bakgrunn innlemmes retningslinjene fra ESMA i MiFIR artikkel 13, slik at reglene blir rettslig bindende. Videre styrkes reglene for å sikre at handelsplasser, APAer, CTPer og SIer ikke skal kunne kreve gebyrer for data ut fra den verdien dataene representerer for den individuelle brukeren.

Etter ny artikkel 13 skal markedsoperatører og verdipapirforetak som driver en handelsplass, APAer, CTPer og SIer stille opplysninger som skal offentliggjøres i henhold til artiklene 3, 4, 6-11a, 14, 20, 21, 27g og 27h, til rådighet for offentligheten på rimelige forretningsmessige vilkår, herunder objektive og rimelige avtaleforhold. Foretakene skal sikre ikke-diskriminerende adgang til opplysningene. Opplysninger om foretakenes markedsdatapolicy skal stilles gratis til rådighet for offentligheten, på en måte som er lett å få adgang til og å forstå. Femten minutter etter offentliggjøring skal opplysningene stilles gratis til rådighet for offentligheten i et maskinlesbart format som er brukbart for alle brukere, herunder ikke-profesjonelle investorer.

Bestemmelsen presiserer at vilkåret om «rimelige forretningsmessige vilkår» skal omfatte både gebyrenes størrelse og andre avtalevilkår. Det presiseres at gebyrenes størrelse skal fastsettes ut fra omkostningene ved utarbeidelse og formidling av opplysningene, samt en rimelig margin.

Tilsynsmyndigheten skal på forespørsel få opplysninger om de faktiske omkostningene ved å utarbeide og formidle opplysningene.

Fortalen til forordning 2024/791 avsnitt 12 påpeker at en høy grad av detaljering er nødvendig for å presisere begrepet «rimelige forretningsmessige vilkår». Det understrekes videre at den raske teknologiske utviklingen gir behov for fleksibilitet og at ESMA bør overvåke utviklingen nøye med tanke på behov for å justere regelverket i takt med utviklingen. Det legges derfor opp til at nærmere regler skal gis i nivå 2-regelverk, se MiFIR artikkel 13 nr. 5. ESMA har sendt forslag til ny kommisjonsforordning på høring, se kapittel 1.5.

6.3.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget bemerker at lik tilgang til informasjon på rimelige og rettferdige forretningsmessige vilkår er en forutsetning for et velfungerende marked. Utvalget konstaterer at gjeldende regler ikke fullt ut har fungert etter sin hensikt. Ytterligere harmonisering legger til rette for enhetlig praktisering av regelverket som bedre ivaretar formålet.

Fotnoter

1.

Final Guidelines on the MiFID II/ MiFIR obligations on market data

Til forsiden