NOU 2024: 16

Endringer i verdipapirhandelloven— (MiFID II/MiFIR-review)

Til innholdsfortegnelse

8 Endringer i reglene om transaksjonsrapportering

8.1 Gjeldende EU-rett (MiFIR før forordning 2024/791)

Reglene om transaksjonsrapportering er tatt inn i MiFIR artikkel 26. MiFIR artikkel 26 nr. 1 regulerer verdipapirforetakenes plikt til å rapportere utførte transaksjoner til tilsynsmyndigheten så snart som mulig og senest ved utgangen av påfølgende virkedag. Verdipapirforetakenes tilsynsmyndighet skal ha ordninger for å sikre at tilsynsmyndigheten for det mest likvide markedet for de aktuelle finansielle instrumentene også mottar opplysningene.

Transaksjoner i finansielle instrumenter som er tatt opp til handel, eller som handles på en handelsplass, eller som det er søkt om opptak til handel for på en slik handelsplass, er omfattet av rapporteringsplikten. Det er også transaksjoner i finansielle instrumenter med underliggende som handles på handelsplass, eller der underliggende er en indeks eller kurv av finansielle instrumenter som handles på handelsplass. Transaksjonene skal rapporteres uavhengig av om transaksjonen har funnet sted på en handelsplass eller ikke. Dette følger av MiFIR artikkel 26 nr. 2. Krav til rapporteringens innhold følger av MiFIR artikkel 26 nr. 3.

For å tilrettelegge for transaksjonsrapporteringen etter MiFIR artikkel 26, er det i MiFIR artikkel 27 fastsatt at handelsplasser skal gi tilsynsmyndighetene de referanseopplysningene som kreves for transaksjonsrapportering for finansielle instrumenter som er tatt opp til handel på handelsplassen. For øvrige finansielle instrumenter som er underlagt rapporteringsplikten etter MiFIR artikkel 26 nr. 2, skal SI gi tilsynsmyndigheten referanseopplysninger for finansielle instrumenter som handles i deres systemer. Dette vil gjelde finansielle instrumenter med underliggende som er tatt opp til handel på en handelsplass. Kravene til rapportering av referansedata etter MiFIR artikkel 27 er utdypet i Kommisjonsforordning (EU) 2017/585 (RTS 23), som blant annet fastsetter nærmere krav til hvilket format det skal rapporteres på.

Referanseopplysningene skal videreformidles fra nasjonal tilsynsmyndighet til ESMA, som skal offentliggjøre disse på sitt nettsted, jf. MiFIR artikkel 27 nr. 1 tredje ledd. Dette skal gjøre det mulig for ESMA og nasjonale tilsynsmyndigheter å bruke, analysere og utveksle transaksjonsrapporter.

8.2 Forventet EØS-rett

MiFIR artikkel 26 nr. 1 viderefører verdipapirforetakenes plikt til å rapportere utførte transaksjoner til tilsynsmyndigheten så snart som mulig og senest ved utgangen av påfølgende virkedag. Verdipapirforetakenes tilsynsmyndighet skal opprettholde ordningene for å sikre at tilsynsmyndigheten for det mest likvide markedet for de aktuelle finansielle instrumenter mottar opplysningene. Bestemmelsen utvides slik at tilsynsmyndigheten til verdipapirforetaket som utførte transaksjonen, også skal sikre at tilsynsmyndigheten til verdipapirforetaket som formidlet ordren, tilsynsmyndighetene til filialene som har vært del av transaksjonen og tilsynsmyndigheten til handelsplassene som er benyttet, mottar de rapporterte opplysningene, se MiFIR artikkel 26 nr. 1 nytt annet ledd bokstav a til d.

Videre endres virkeområdet for rapporteringsplikten av OTC-derivater. Rapporteringsplikten etter MiFIR før forordning 2024/791 gjaldt for transaksjoner i finansielle instrumenter som var tatt opp til handel, eller som ble handlet på en handelsplass, eller som det var søkt om opptak til handel for på en slik handelsplass, uavhengig av om transaksjonen var gjennomført på en handelsplass eller ikke. MiFIR artikkel 26 ny nr. 2 gjør unntak fra dette for OTC-derivater som ikke er omfattet av MiFIR artikkel 8a nr. 2 om transparens, som i hovedsak er OTC-derivater som ikke er omfattet av clearingplikten i forordning (EU) 648/2012 (EMIR). For OTC-derivatene som ikke er omfattet av nevnte bestemmelse, gjelder rapporteringsplikten kun dersom transaksjonen skjer på en handelsplass. Kravet om transaksjonsrapportering for transaksjoner i finansielle instrumenter med underliggende som handles på handelsplass eller der underliggende er en indeks eller kurv av finansielle instrumenter som handles på handelsplass, videreføres.

Videre gjøres det noen endringer i hvilken informasjon som skal rapporteres i MiFIR artikkel 26 nr. 3. Effektiv dato, enheten som er underlagt rapporteringsforpliktelsen og transaksjonsidentifikasjonskode skal nå inntas i rapporteringen. Informasjon om unntak (waivere) og short-salg skal ikke lenger inkluderes.

I MiFIR artikkel 26 nr. 8 er det inntatt en ny bestemmelse som regulerer rapportering av transaksjoner foretatt av filialer av verdipapirforetak og filialer av foretak fra tredjeland.

Det er gitt utfyllende regler om transaksjonsrapportering i kommisjonsforordning (EU) 2017/590 (RTS 22). Det må gjøres endringer i denne kommisjonsforordningen som en følge av endringene i MiFIR. ESMA planlegger å sende forslag til endringer i RTS 22 på høring i fjerde kvartal 2024. ESMA skal også utarbeide en rapport til kommisjonen der det skal vurderes om transaksjonsrapporteringen kan strømlinjeformes ytterligere.

Det er videre gjort endringer i MiFIR artikkel 27 om rapportering av referansedata for finansielle instrumenter. Det er nå klargjort at referansedataene også rapporteres for formål knyttet til transparenskravene, slik at referansedataene for transparens- og transaksjonsrapportering strømlinjeformes. Endrede krav som følge av dette vil fremkomme av endringer i kommisjonsforordning (EU) 2017/585 (RTS 23) om referansedata. ESMA har sendt forslag til endringer i RTS 23 på høring. Det vises til omtale av høringene av nivå 2- regelverk i kapittel 1.5.

Identifikatoren som er blitt benyttet for derivater, det vil si ISIN, har vist seg å være tungvint og ineffektiv. MiFIR artikkel 27 nr. 1 endres derfor slik at referansedata for OTC-derivater skal være basert på en globalt avtalt identifikator og eventuelle andre referansedata. Kommisjonen skal vedta en delegert rettsakt for å spesifisere referansedataene for transparensformål, se MiFIR artikkel 27 ny nr. 5. ESMA har sendt forslag til ny kommisjonsforordning om dette på høring, se kapittel 1.5. Videre blir utpekte publiseringsenheter (Designated Publishing Entities) pålagt å gi ESMA referansedataene til OTC-derivater som ikke er dekket av første ledd i MiFIR artikkel 27 nr. 1, men som faller inn under kravet om transaksjonsrapportering i MiFIR artikkel 26 nr. 2.

8.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget bemerker at kravene om rapportering av transaksjoner til tilsynsmyndighetene er sentrale for å avdekke og undersøke mulige tilfeller av markedsmisbruk, overvåke at markedene fungerer på en rettferdig og ordnet måte og for å overvåke verdipapirforetakenes virksomhet.

Til forsiden