1 Utredningsoppdraget
Regjeringen oppnevnte 15. desember 2023 et utvalg som skal gjennomgå Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sin inngåelse av låneavtaler i forbindelse med leie av lokaler i Snarøyveien 36. Tidsfristen for utvalget er 1. mars 2024.
1.1 Bakgrunn
Regjeringen la 8. desember 2021 fram en tilleggsproposisjon for Stortinget (Prop. 34 S (2023–2024)), hvor det ble foreslått å øke bevilgningen til NSM med 200 millioner kroner. Bakgrunnen var at Justis- og beredskapsdepartementet (JD) og Forsvarsdepartementet (FD) i begynnelsen av november 2023 ble kjent med at NSM har tatt opp et lån hos en privat aktør, som også er utleier på 200 millioner kroner, i forbindelse med innflytting i nye lokaler på Fornebu. Stortinget vedtok 20. desember 2023, på grunnlag av proposisjonen og Innst. 150 S (2023–2024) å bevilge 200 mill. kroner til NSM.
1.2 Nærmere om mandatet
Utvalget skal gjennomgå og vurdere saksbehandlingen og beslutningsprosesser i NSM, i forbindelse med følgende forhold:
- NSMs inngåelse av leieavtalen for lokalene i Snarøyveien 36 og den forutgående prosessen som ledet frem til denne, herunder blant annet arealbehov og valg av formålsbygg eller konkurransebygg
- NSMs inngåelse av de tilknyttet låneavtalene, inklusive avtalene om utvidet låneramme,
- NSMs regnskapsføring av låneavtalene i 2022 og 2023, og
- NSMs inngåelse og bruk av opsjon i leiekontrakten for utvidelse av arealet, herunder om låneavtalene har relevans for utleie av lokaler til UDs etat for eksportkontroll.
Herunder skal utvalget vurdere forholdet til relevante lover og regelverk som for eksempel Grunnloven § 75 bokstav b og d, Lov om Statens pensjonsfond § 7 (2), anskaffelsesregelverket, regnskapsregler og bevilgningsreglementet.
I den utstrekning det er relevant skal utvalget også gjennomgå og vurdere dialogen med blant annet privat utleier og långiver, Justis- og beredskapsdepartementet, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet og Statsbygg, samt saksbehandlingen i relevante departementer og etater knyttet til saken.
I den utstrekning det er relevant for de ovennevnte punktene, skal utvalget også vurdere om overføringen av det administrative ansvaret for NSM fra Forsvarsdepartementet til Justis- og beredskapsdepartementet i 2019, herunder overgangen fra Forsvarsbygg til Statsbygg, har hatt konsekvenser for NSMs egne vurderinger rundt inngåelse av leie- og lånekontraktene nevnt over.
Undersøkelsen avgrenses i tid fra oppstart av prosessen med nytt lokale i NSM, frem til Prop. 34 S (2023–2024) ble lagt frem for Stortinget den 8. desember 2023.
Utvalget skal fremme forslag til tiltak og anbefalinger det mener er nødvendige. Utvalget står fritt til å vurdere andre forhold enn de ovenfor nevnte dersom det mener det er behov for det for at saken skal bli tilstrekkelig belyst. Utvalget skal foreta de undersøkelser og innhente de opplysninger som er nødvendige for å belyse sakskomplekset. Utvalget skal være uavhengig i sitt arbeid.
1.3 Utvalgets arbeid og sammensetning
Utvalgets arbeid skal basere seg på veileder for utvalgsarbeid i staten fra Kommunal- og distriksdepartementet, utredningsinstruksen og utvalget skal overlevere sin rapport til Justis- og beredskapsministeren innen 1. mars 2024.
JD har tatt forbehold om at mandatet, ved behov, kan bli endret mens gjennomgangen pågår. Utvalgets medlemmer er autorisert for å behandle sikkerhetsgradert informasjonen tilsvarende Begrenset. Rapporten inneholder etter utvalgets oppfatning ikke sikkerhetsgradert informasjon, og den er utarbeidet med tanke på at alt skal kunne offentliggjøres.
Utvalget består av følgende medlemmer:
- Leder: Svein Gjedrem, samfunnsøkonom, tidligere sentralbanksjef og finansråd. Nordre Follo
- Tor-Aksel Busch, jurist, tidligere riksadvokat. Bærum
- Karen Kvalevåg, administrerende direktør i Revisorforeningen. Bærum
Utvalget har vært støttet av et sekretariat med underdirektør Are Christian Sesvold Tørring (leder) og avdelingsdirektør Knut Klepsvik.
1.4 Merknader til mandatet
Det må understrekes at utvalget ikke er en granskingskommisjon hvilket innebærer at reglene for slike kommisjoner, jf. rundskriv G-48/75 fra Justisdepartementet, ikke regulerer utvalgets arbeid. Rammene for vårt arbeid baseres på vegleder for utvalgsarbeid i Staten (februar 2019 – Kommunal- og moderniseringsdepartementet), utredningsinstruksen (kongelig resolusjon av 19. februar 2016) og vegleder til utredningsinstruksen (oppdatert 14. november 2023 – Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). I praksis er forskjellen mellom granskingskommisjoner og utvalgets arbeid ikke stor hva gjelder selve oppgaven. En granskingskommisjon blir gjerne beskrevet som en kommisjon oppnevnt for å utrede et bestemt faktisk saksforhold og gi uttalelse om ansvarsforhold til bruk for vedkommende myndighet. Utvalget ser intet behov for å problematisere forskjellen mellom utvalg og granskingskommisjoner utover disse merknader.
Strafferettslige vurderinger faller utenfor utvalgets mandat og behandles ikke.
Utvalget har konsentrert sine vurderinger om de aktuelle virksomhetene og ikke enkeltpersoners rolle.
Det er ikke opp til utvalget å vurdere Nasjonal sikkerhetsmyndighets generelle oppgaveløsning. NSM har et viktig samfunnsoppdrag, ikke minst i den sikkerhetspolitiske situasjon vårt land nå befinner seg. I forbindelse med vårt arbeid er det – naturlig nok – ikke til å unngå at det tilflyter utvalget atskillig informasjon som sier noe om hvordan enheten løser sine oppgaver. Dette faller utenfor vårt mandat å bedømme og kommenteres ikke nærmere.
Utvalget finner det naturlig å vurdere dialogen med departementene om flyttingen til Fornebu og inngåelse av leieavtale der.
Utvalget har hatt kort tid til arbeidet. Det har ikke vært tid til å gå dypt inn i alle problemstillinger eller til å gjøre egne undersøkelser i NSMs arkiv. Utvalget har gjennomgått et stort antall dokumenter som er mottatt fra NSM og JD. Utvalget har også prioritert samtaler med ledelsen i NSM, FD og JD og enkelte sentrale medarbeidere i disse organisasjonene. Utvalget har gjennomført 27 møter med intervjuer med til sammen 34 personer. I tillegg har utvalget hatt egne møter.
Utvalget har ikke vurdert Norwegian Property ASA og Snarøyveien 36 AS (utleier) sin rolle.
I arbeidet med dokumentene i saken har utvalget ikke indikasjoner på at mulig utleie av lokaler til UDs etat for eksportkontroll har vesentlig betydning for inngåelsen av leiekontrakten på Fornebu og låneavtalene. Utvalget har derfor ikke prioritert samtaler med UD.
Til tross for ovennevnte forbehold er utvalget av den oppfatning at de foreliggende konklusjoner er robuste.