Forslag til lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (dagpenger under arbeidsløshet) og lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering
I
I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endringer:
§ 4-3 annet ledd skal lyde:
For at medlemmet skal få rett til dagpenger, må vanlig arbeidstid være redusert med minst 50 prosent. Som vanlig arbeidstid regnes den arbeidstiden vedkommende hadde før ledigheten eller før arbeidstiden ble redusert. Vanlig arbeidstid kan likevel ikke overstige lovbestemt arbeidstid for yrket eller næringen. For medlem som bare søker deltidsarbeid (se § 4-5 annet ledd), kan vanlig arbeidstid ikke overstige ønsket arbeidstid.
§ 4-4 første ledd skal lyde:
For å få rett til dagpenger må medlemmet
a) i det siste avsluttede kalenderåret før det søkes om stønad ha hatt utbetalt en arbeidsinntekt som minst svarer til 1,5 ganger grunnbeløpet på søknadstidspunktet, eller
b) i løpet av de siste tre avsluttede kalenderårene før det søkes om stønad ha hatt utbetalt en arbeidsinntekt som minst svarer til 3 ganger grunnbeløpet på søknadstidspunktet.
§ 4-5 nytt fjerde ledd skal lyde:
Departementet kan fastsette forskrift om krav til aktivitet som underbygger at medlemmet er reell arbeidssøker.
§ 4-9 første punktum skal lyde:
Det kan ytes dagpenger når medlemmet har vært arbeidsløs og stått tilmeldt Aetat som reell arbeidssøker (se § 4-5) i minst fem av de siste femten dager.
§ 4-13 annet ledd skal lyde:
Graderte dagpenger ytes bare når vanlig arbeidstid er redusert med minst 50 prosent (se § 4-3 annet ledd) pr. uke.
§ 4-14 oppheves.
§ 4-15 første ledd skal lyde:
Det ytes hele eller graderte dagpenger i en full stønadsperiode på til sammen 104 uker til medlem som har hatt arbeidsinntekt, jf. § 4-4, i sist avsluttede kalenderår eller i gjennomsnitt av de tre siste avsluttede kalenderår på minst 2 ganger grunnbeløpet. Dersom inntekten har vært lavere enn 2 ganger grunnbeløpet, utgjør full stønadsperiode 78 uker.
§ 8-49 fjerde ledd tredje punktum oppheves.
II
I lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering gjøres følgende endringer:
§ 3 første ledd skal lyde:
(1)(Arbeidsgiverperiode)
Arbeidstaker har krav på lønn og annet arbeidsvederlag fra arbeidsgiver i en arbeidsgiverperiode på 20 dager etter at permitteringen er iverksatt. Arbeidsgiverperioden løper fra og med den første arbeidsdag permitteringen omfatter.
III
Ikrafttredelses- og overgangsregler
Loven trer i kraft 1. januar 2003.
Endringene i folketrygdloven §§ 4-3 annet ledd, 4-4 første ledd, 4-9 første punktum, 4-13 annet ledd og 4-15 gjøres bare gjeldende for krav om dagpenger som settes frem etter ikrafttredelsesdatoen.
Endringen i lov om lønnsplikt under permittering § 3 første ledd gjøres gjeldende for permitteringer som iverksettes etter ikrafttredelsesdatoen.
Opphevingen av folketrygdloven §§ 4-14 og 8-49 fjerde ledd tredje punktum gjøres også gjeldende for løpende tilfeller, slik at disse ikke opptjener rett til ferietillegg etter 31. desember 2002.
Departementet kan fastsette forskrift om overgangsregler.