5 Lengre ventetid før dagpenger ytes - folketrygdloven § 4-9
5.1 Innledning
Departementet foreslår å forlenge ventetiden før dagpenger ytes fra tre til fem dager.
5.2 Gjeldende rett
Det fremgår av folketrygdloven § 4-9 at det kan ytes dagpenger når en arbeidssøker har vært arbeidsløs og stått tilmeldt Aetat som reell arbeidssøker i minst tre av de siste ti dager. Lørdag og søndag regnes ikke med. Dagpengene løper fra dagen etter at ventetiden er avsluttet.
5.3 Departementets vurdering og forslag
Ventetiden er ment å være en form for egenandel for den som søker om dagpenger og skal motivere til å komme raskt i nytt arbeid.
Aetat har som mål at 80 pst. av dagpengemottakerne skal motta første dagpengeutbetaling innen 21 dager etter at søknaden er innlevert. Personer som er ledige bare en kort periode, vil i praksis derfor først få utbetalt dagpenger etter at de er kommet i arbeid. For grupper som regner med at de raskt vil komme i arbeid vil en økning i antall ventedager bety lite.
Når varigheten av ventetiden forlenges fra tre til fem dager, må også perioden hvor ventetiden kan opparbeides, forlenges. Departementet finner at en forlengelse fra ti til femten dager vil være en hensiktsmessig tilpasning av denne perioden i forhold til økningen i ventedagene.
Departementet foreslår at folketrygdloven § 4-9 endres slik at ventetiden blir fem dager som må opparbeides i løpet av de siste femten dagene.
Det vises til lovforslaget, folketrygdloven § 4-9 første ledd.
5.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser.
Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2003 og gis virkning for krav om dagpenger som settes frem etter dette tidspunkt.
Den budsjettmessige innsparingen anslås til 70 mill. kroner i 2003. Langtidsvirkningen anslås tilsvarende til 70 mill. kroner.
Det kan forventes at noe færre personer som har gode muligheter til å få jobb og som forventer å være ledige en kort periode, henvender seg til Aetat for å søke om dagpenger.