9 Merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget
9.1 Endringer i folketrygdloven
Til § 4-3
Bestemmelsen gjelder vilkår om tap av inntekt og arbeidstid for å få rett til dagpenger.
Endringene i annet ledd innebærer at kravet til tap av arbeidstid økes fra 40 til 50 pst. Se punkt 2.
Til § 4-4
Bestemmelsen gjelder krav til minsteinntekt for å få rett til dagpenger. Endringen innebærer at kravet til minsteinntekt økes fra 1,25 til 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp. Se punkt 3.
Til § 4-5
Bestemmelsen gjelder vilkåret om å være reell arbeidssøker for å ha rett til dagpenger. Nytt fjerde ledd innebærer at det innføres hjemmel til å gi forskrift om krav som viser at medlemmet er reell arbeidssøker. Se punkt 4.
Til § 4-9
Bestemmelsen gjelder avspasering av ventetid før retten til dagpenger inntrer. Endringen innebærer at antall ventedager økes fra tre til fem dager. Se punkt 5.
Til § 4-13
Bestemmelsen regulerer rett til graderte dagpenger.
Endringen i annet ledd innebærer at kravet til arbeidstidsreduksjon økes fra 40 til 50 pst. Se punkt 2.
Til § 4-14
Bestemmelsen regulerer rett til ferietillegg.
Oppheving av bestemmelsen innebærer at ordningen med ferietillegg til dagpengene avvikles. Se punkt 6.
Til § 4-15
Bestemmelsen gjelder stønadsperioden. Endringen innebærer at maksimal periode med dagpenger reduseres fra 156 til 104 uker. Se punkt 7.
Til § 8-49
Bestemmelsen regulerer sykepengerettigheter til medlemmer med dagpenger under arbeidsløshet eller ventelønn m.m. På bakgrunn av at ferietillegget i dagpengeordningen opphører, oppheves fjerde ledd tredje punktum.
Endringen innebærer at det ikke lenger ytes ferietillegg til sykepenger ved arbeidsløshet. Se punkt 6.
9.2 Endringer i lov om lønnsplikt under permittering
Til § 3
Bestemmelsen gjelder arbeidsgivers lønnsplikt under permittering.
Endringen innebærer at arbeidsgiverperioden under permittering forlenges fra 3 til 20 dager. Gjeldende differensiering av arbeidsgiverperioden ved delvis permittering foreslås fjernet, slik at det vil gjelde samme arbeidsgiverperiode for hel og delvis permittering. Se punkt 8.
9.3 Ikrafttredelses- og overgangsregler
Samtlige endringer foreslås å tre i kraft 1. januar 2003.
Departementet finner det rimelig at endringene i folketrygdloven §§ 4-3 annet ledd, 4-4 første ledd, 4-9 første punktum, 4-13 annet ledd, 4-14 og 4-15 bare gjøres gjeldende for krav om dagpenger som settes frem etter ikrafttredelsen. På samme måte gjøres endringen av lov om lønnsplikt under permittering § 3 første ledd gjeldende for permitteringer som iverksettes etter ikrafttredelsen.
Oppheving av §§ 4-14 og 8-49 fjerde ledd tredje punktum om avvikling av ferietillegget, foreslås å gjøres gjeldende også for løpende tilfeller. Det vil si at løpende tilfeller vil få utbetalt ferietillegg av dagpenger eller sykepenger ved arbeidsledighet som er opptjent til og med 31. desember 2002, men det opptjenes ikke nytt ferietillegg etter ikrafttredelsen.
På bakgrunn av at de foreslåtte endringene som er knyttet til varighet og inngangsvilkår forutsettes å få virkning kun for nye tilfeller, vil det i en overgangsperiode være en stor gruppe dagpengemottakere som fortsetter å motta dagpenger etter gjeldende regler. Med særlig henblikk på adgangen til å gjenoppta løpende stønadsperiode, jf. folketrygdloven § 4-16, kan overgangsperioden bli lang. Dette innebærer at Aetat i lengre tid vil måtte forholde seg to ulike regelsett, noe som er administrativt krevende. Departementet vil vurdere behovet for overgangsregler, og foreslår at det i lovvedtaket gis hjemmel for å fastsette forskrift om dette.