2 Bakgrunnen for lovforslaget
I NOU 1993: 16 «Etterkontroll av konkurslovgivningen m.v.» foreslo Falkangerutvalget enkelte endringer i reglene om pant i driftstilbehør. Utvalget mente at driftstilbehørspantreglene hadde skapt problemer på flere områder. Utvalget viste blant annet til at tilknytningen til fast eiendom som rettsvernsforutsetning kan skape oppgjørstekniske problemer i form av prioritetskonflikter ved tvangsrealisasjon. Videre kan kravet til gjennomgående pantsettelse ha uheldige konsekvenser. Gjennomgående pantsettelse vil si at pant i fast eiendom med driftstilbehør må omfatte alle bruksnumre som inngår i pantsetterens virksomhet. Uteglemmes tinglysing av pant i ett enkelt bruksnummer, kan dette innebære at hele pantet blir ugyldig. Utvalget pekte også på at kravet om driftsmessig adskilt avdeling i panteloven § 3-4 femte ledd annet punktum har vært vanskelig å praktisere. Utvalget mente imidlertid at vilkåret om tilknytning til fast eiendom burde opprettholdes som rettsvernsforutsetning. Utvalget foreslo visse tilføyelser i panteloven § 3-4 med sikte på å avhjelpe problemene knyttet til vilkåret om gjennomgående pantsettelse, og en endring i kravet om driftsmessig adskilt avdeling i panteloven § 3-4 femte ledd.
I Ot. prp. nr. 26 (1998-99) gikk Justisdepartementet inn for å opprettholde kravet om tilknytning til fast eiendom som rettsvernsforutsetning for driftstilbehørspant. Departementets begrunnelse for dette var at driftstilbehør i stor grad består av varige kapitalgjenstander som danner en naturlig funksjonell enhet sammen med den faste eiendommen. Departementet viste til at spørsmålet om samlet pantsettelse ble grundig vurdert ved utarbeidelsen av gjeldende pantelov, og at Justiskomiteen den gang mente at driftstilbehøret burde pantsettes sammen med den faste eiendommen. Departementet viste også til at tinglysing sammen med den faste eiendommen gir vesentlige fordeler hvis virksomheten skifter eier. Men departementet gikk ikke inn for å følge opp utvalgets forslag til justeringer av kravet om gjennomgående pant. Departementet viste til at Høyesterett nylig hadde avsagt et par dommer som skapte rettsavklaring omkring dette spørsmålet (Rt. 1995 s. 1181 og Rt. 1997 s. 15), og mente for øvrig at disse spørsmålene i liten grad egner seg for lovregulering.
Bakgrunnen for Stortingets vedtak 15. juni 1999 om å be Regjeringen endre panteloven § 3-4 fremgår av Innst. O. nr. 77 (1998-99) s. 25-27. Justiskomiteens flertall mente at kravet til tilknytning til fast eiendom som rettsvernsforutsetning medfører praktiske problemer og begrenser tilgangen på kapital til næringslivet. Videre mente flertallet at kravene til pantsettelse av driftstilbehøret må vurderes ut fra de gode erfaringene man har hatt med pant av tilsvarende karakter som varelagerpant, motorvogn- og anleggspant, landbrukspant og fiskeredskapspant. Flertallet påpekte at utviklingen i næringslivet går i retning av at det for stadig flere bedrifter ikke lenger foreligger noen funksjonell sammenheng der bedriftenes driftstilbehør består av varige kapitalgjenstander, blant annet gjelder dette virksomheter innenfor informasjonsteknologi. Flertallet viste til at flere høringsinstanser, blant annet NHO og Den norske Bankforening, hadde kommet med innvendinger mot dagens pantsettelsesordning fordi tilknytningen til fast eiendom kompliserer ordningen unødvendig. Disse høringsinstansene ønsket at pant i driftstilbehør skal kunne oppnås ved registrering i Løsøreregisteret, og uten at pantet kobles til fast eiendom. Justiskomiteens flertall foreslo at det skulle gjøres endringer i panteloven § 3-4 i tråd med synspunktene fra høringsinstansene. Fordi en slik lovendring vil føre med seg en del lovtekniske problemstillinger, fremmet komiteen forslag om vedtaket om å be regjeringen fremme forslag til endring av reglene. Dette ble vedtatt av Stortinget 15. juni 1999.
Justisdepartementet sendte 10. februar 2000 ut høringsbrev om endring av reglene om pant i driftstilbehør som nevnt i panteloven § 3-4. Høringsfristen var 15. mai 2000. Adressater for denne høringen var:
Departementene
Brønnøysundregistrene
Bergen byrett
Drammen byrett
Oslo byrett
Stavanger byrett
Trondheim byrett
Tønsberg byrett
Bergen byfogdembete
Oslo byfogdembete
Stavanger byfogdembete
Trondheim byfogdembete
Indre Follo herredsrett
Nordmøre herredsrett
Nord-Troms herredsrett
Alta sorenskriverembete
Haugesund sorenskriverembete
Hedmarken sorenskriverembete
Inderøy sorenskriverembete
Indre Sogn sorenskriverembete
Kragerø sorenskriverembete
Lofoten sorenskriverembete
Mandal sorenskriverembete
Nedenes sorenskriverembete
Nes sorenskriverembete
Sør-Gudbrandsdal sorenskriverembete
Debitorforeningen
Den Norske Advokatforening
Den norske Dommerforening
Finansieringsselskapenes Forening
Finansnæringens Hovedorganisasjon
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon
Kreditorforeningen i Oslo
Kreditforum
Landsorganisasjonen i Norge
Lindorff AS
Norges Bilbransjeforbund
Norges Eiendomsmeglerforbund
Norges Fiskarlag
Norges Kreditorforbund
Næringslivets Hovedorganisasjon
Sparebankforeningen i Norge
Statens Fiskarbank
Statens Landbruksbank.
Følgende instanser avga uttalelse:
Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Barne- og familiedepartementet
Brønnøysundregistrene
Finansieringsselskapenes Forening
Finansnæringens hovedorganisasjon
Fiskeridepartementet
Forsvarsdepartementet
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Landbruksdepartementet
Lindorff AS
Miljøverndepartementet
Nord-Troms herredsrett
Næringslivets hovedorganisasjon
Nærings- og handelsdepartementet
Olje- og energidepartementet
Samferdselsdepartementet
Sosial- og helsedepartementet
Sorenskriveren i Inderøy
Sparebankforeningen i Norge
Statens nærings- og distriktutviklingsfond
Trondheim byfogdembete
Utenriksdepartementet.
Finansnæringens hovedorganisasjon, Næringslivets hovedorganisasjon og Sparebankforeningen i Norge avga felles uttalelse.
Følgende instanser hadde ingen merknader:
Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Barne- og familiedepartementet
Fiskeridepartementet
Forsvarsdepartementet
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Landbruksdepartementet
Miljøverndepartementet
Olje- og energidepartementet
Samferdselsdepartementet
Sosial- og helsedepartementet
Utenriksdepartementet.