6 Overgangsregler
6.1 Forslaget i høringsbrevet
I høringsnotatet foreslo Justisdepartementet følgende overgangsbestemmelser:
«1. Panterett i driftstilbehør som er tinglyst i grunnboken før lovens ikrafttredelse, må tinglyses i Løsøreregisteret innen ett år etter ikrafttredelsen. Eldre panteretter som tinglyses i Løsøreregisteret innen utløpet av fristen, beholder rettsvern og prioritet etter tidligere lovgivning.
2. Begjæring om tvangssalg av driftstilbehør som fremmes innen ett år etter lovens ikrafttredelse, skal være vedlagt attest fra grunnboken om eierforholdet og registrerte heftelser. Tvangsfullbyrdelsesloven § 11-6 annet ledd annet og tredje punktum gjelder tilsvarende for slike begjæringer.»
6.2 Høringsinstansenes syn
Brønnøysundregistrene uttaler:
«Departementet foreslår at panterett i driftstilbehør som er tinglyst i grunnboken før lovens ikrafttredelse må tinglyses i Løsøreregisteret innen ett år etter ikrafttredelse. Ved tinglysing innen ettårsfristen beholdes rettsvern og prioritet etter tidligere lovgivning. Brønnøysundregistrene ser klare fordeler ved en slik regel. Etter en kort overgangsperiode vil alle panteheftelser i driftstilbehør som har rettsvern være tinglyst i Løsøreregisteret noe som skaper klarhet og hindrer behovet for å sjekke heftelser både i grunnboken og Løsøreregisteret. En retinglysning av alle tinglyste panteretter i driftstilbehør over en periode på 1 år er imidlertid en stor arbeidsbelastning for Løsøreregisteret og det forutsettes at Løsøreregisteret settes i stand til å løse en slik oppgave ved siden av å skulle ivareta normal drift. Tall innhentet fra Norsk Eiendomsinformasjon AS viser at det er i overkant av 46.000 «aktive» tinglysinger av pant etter pantelovens § 3-4.»
Brønnøysundregistrene peker også på visse tolkingsproblemer som overgangsreglene kan skape. Et spørsmål er om det kun er pant etter pantelovens § 3-4 som skal retinglyses, eller om også utleggspant etter pantelovens § 5-4 første ledd skal retinglyses. Et annet spørsmål er hvilke konsekvenser dette får for foreldelse av panteretten som nevnt i pantelovens § 5-13. Videre kan det reises spørsmål om status hvis pantobligasjonen ikke retinglyses innenfor fristen. Hvis pantobligasjonen ikke retinglyses antar Brønnøysundregistrene at kreditor fortsatt har pant i både fast eiendom og driftstilbehør, men bare rettsvern for pant i fast eiendom. Skal det åpnes for at pantobligasjonen kan retinglyses etter utløpet av ettårsfristen, men da uten bibehold av prioriteten?
6.3 Departementets vurdering
Departementet legger til grunn at også utlegg i driftstilbehør etter panteloven § 5-4 bør re-tinglyses i medhold av overgangsbestemmelsen. Uttrykket «panterett i driftstilbehør» omfatter både avtalepant og utlegg.
Etter panteloven § 5-13 skal et namsutlegg som ikke er registrert i et realregister, som hovedregel falle bort dersom det ikke er begjært tvangsdekning innen tre år etter at panteretten ble stiftet. Utlegget anses stiftet den dag utleggsforretningen ble avholdt. Regelen gjelder ikke for namsutlegg for krav på skatt og offentlige avgifter. Etter gjeldende rett vil rettsvern for namsutlegg for driftstilbehør som tinglyses i grunnboken, foreldes fem år etter at tinglysingen fant sted, med mindre utlegget blir tinglyst på nytt innen femårsfristen, jf. tinglysingsloven § 30. Etter panteloven § 5-13 er det den materielle panteretten som faller bort ved utløpet av fristen, mens det etter tinglysingsloven § 30 bare er rettsvernet som foreldes. For utlegg i driftstilbehør som etableres etter at loven trer i kraft, må panteloven § 5-13 gjelde fullt ut. Prinsippet i overgangsbestemmelsen om at eldre panteretter beholder rettsvern etter tidligere lovgivning, taler for at utlegg som re-tinglyses i Løsøreregisteret i medhold av overgangsbestemmelsen, beholder rettsvern i 5 år etter at forretningen ble tinglyst i grunnboken. Men spørsmålet blir da hva som skal gjelde hvis panthaveren vil re-tinglyse innen utløpet av 5-års-fristen for å beholde rettsvern i forhold til tinglysingsloven § 30. Tinglysing av utlegget i grunnboken vil ikke lenger være mulig. Spørsmål som da kan oppstå er om det ved re-tinglysing i Løsøreregisteret for slike eldre panteretter skal begynne å løpe en ny 5-års-frist etter regelen i tinglysingsloven § 30, og om den re-tinglysingen som må gjennomføres etter lovens ikrafttreden skal gjelde som slik re-tinglysing i forhold til tinglysingsloven § 30. Departementet mener at den lovteknisk enkleste løsningen er å fastsette at for eldre panteretter som re-tinglyses innen fristen i overgangsbestemmelsen, skal 3-års-fristen i panteloven § 5-13 gjelde fra tidspunktet for re-tinglysing. Dette innebærer at dersom det var mindre enn tre år igjen av fristen etter tinglysingsloven § 30 idet re-tinglysing skjer, vil debitor komme i en ugunstigere stilling enn etter tidligere rett. Dersom det var mer enn tre år igjen av 5-års-fristen på tidspunktet for re-tinglysing, vil utleggstakeren komme i en ugunstigere stilling. Departementet foreslår et tillegg til overgangsbestemmelsen i nr. 2 siste punktum som klargjør denne regelen.
Fordi panteretter som re-tinglyses skal beholde prioritet etter tidligere lovgivning, må tidspunktet for den opprinnelige tinglysingen i grunnboken anmerkes ved re-tinglysingen. Dermed vil Løsøreregisteret etter at ettårsfristen er løpt ut, gi fullstendige opplysninger om pantheftelsenes prioritet.
Departementet er enig med Brønnøysundregistrene i at dersom panteretten i driftstilbehøret ikke re-tinglyses innen ettårsfristen, vil panthaveren bare ha rettsvern for panteretten i den faste eiendommen. Panteretten i driftstilbehøret vil bestå, men uten rettsvern. Etter departementets syn bør det være adgang til å re-tinglyse panterett i driftstilbehør også etter utløpet av ettårsfristen, men panteretten vil da få prioritet etter tidspunktet for re-tinglysingen.
Departementet antar at det ikke er behov for noen særskilt overgangsregel i forbindelse med endringene i reglene om pant i adkomstdokumenter til leierett til forretningslokaler. Endringen består i at mens det tidligere antagelig måtte kreves at panteretten i leieretten ble tinglyst for å få rettsvern, er det nå tilstrekkelig at de tilknyttede dokumentene overleveres eller lignende. Det vil ikke kreves noen særskilt rettsvernsakt for panteretten i leierettens vedkommende. Det vil derfor ikke være behov for at panthaverne foretar seg noe for å sikre seg rettsvern for pant i leieretten etter de nye reglene.
Departementet har presisert i lovteksten at endringene i tvangsfullbyrdelsesloven skal gjelde for tvangssalg der begjæring om tvangsfullbyrdelse er inngitt etter at loven har trådt i kraft. Dette vil også gjelde for eldre panteretter som er stiftet i fast eiendom og driftstilbehør samlet. Begjæring om tvangssalg av driftstilbehør som fremmes innen ett år etter lovens ikrafttredelse, skal etter forslaget være vedlagt attest fra grunnboken om eierforholdet og registrerte heftelser.