1 Proposisjonens hovedinnhold
I proposisjonen her fremmer Arbeids- og inkluderingsdepartementet forslag til endring i lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) § 37 d om utlendingsinternat. Forslaget bygger på anbefalinger fra en tverrdepartemental arbeidsgruppe med representanter fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Justisdepartementet, Politidirektoratet, Utlendingsdirektoratet og Politiets utlendingsenhet.
Hovedformålet med de foreslåtte endringene er å gi tydelige og presise regler om utlendingers rettigheter under opphold på utlendingsinternat, samt å fastsette klare rammer for politiets kontroll- og maktbruk. Utgangspunktet for kontroll- og maktbruk ved utlendingsinternat er at det må stilles minst like strenge vilkår for dette som i fengslene, samtidig som hensynet til de svakeste gruppene (barn og enslige kvinner) ivaretas. Hittil har forholdene til dels vært regulert i annet regelverk, til dels har det manglet regler.
Etter departementets syn er det nødvendig med et samlet og tydelig regelverk for opphold ved og drift av utlendingsinternat. I proposisjonen her foreslås det derfor, foruten å videreføre gjeldende § 37 d, innført seks nye ledd i bestemmelsen. Disse redegjøres det for i punkt 4 nedenfor. Samtidig er forskrifter om utlendingsinternat i ferd med å bli utarbeidet; Justisdepartementet sendte utkast til forskrifter på høring sammen med utkast til den lovendringen som foreslås her. Ettersom politiloven omfatter utøvelse av politimyndighet også på internatets område, kan de foreslåtte reglene i § 37 d som regulerer politiets myndighetsutøvelse, anses som en presisering av politiets myndighet ved den ordinære driften av internatet.
I § 37 d tredje ledd foreslås det inntatt en ikke-uttømmende oppregning av hvilke rettigheter en utlending har ved opphold på utlendingsinternat. I nytt fjerde, femte og sjette ledd forslås politiets maktanvendelse nærmere regulert. I nytt syvende ledd foreslås politiets registerføring nærmere regulert, slik at det blir notoritet over driften, aktiviteter og hendelser på internatet. I nytt åttende ledd foreslås opprettet et tilsynsråd som skal føre tilsyn med driften av utlendingsinternat og behandlingen av utlendinger som oppholder seg der. I nytt niende ledd videreføres dagens forskriftshjemmel.
Utlendingsloven § 37 d regulerer gjennomføringen av opphold ved utlendingsinternat. Oppholdet er tvunget, enten bestemt av domstolen eller av politijurist, med hjemmel i utlendingsloven §§ 37 sjette ledd eller 41 femte ledd. Grunnlaget for oppholdet er altså allerede avgjort ved innsettelse. Proposisjonen her omhandler kun endringer i utlendingsloven § 37 d, og ikke endringer i selve vilkårene for frihetsberøvelse. Dette reguleres som nevnt i utlendingsloven §§ 37 sjette ledd og 41 femte ledd. Flere høringsinstanser stiller spørsmål ved grunnlaget for at barn skal oppholde seg i utlendingsinternat. Ettersom det er gjennomføringen av oppholdet på utlendingsinternat som omhandles her, blir spørsmål knyttet til innsettelsesgrunnlaget for barn ikke nærmere drøftet. Det vises imidlertid til den nærmere omtalen i punkt 3.5.7. Det nevnes videre at når det gjelder tidligere praksis om at utlending uten pågripelsesbeslutning eller rettslig kjennelse kunne samtykke til opphold i utlendingsinternat, er denne opphørt.