4 Folkerettslige instrumenter
4.1 Forbudet mot diskriminering av funksjonshemmede ved ansettelse
Funksjonshemmedes stilling er sparsomt regulert i internasjonal sammenheng. Verken Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (1950), FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter (1966) eller FN-konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (1966) regulerer funksjonshemmedes stilling spesielt.
ILO-konvensjon nr 159 av 20. juni 1983, med tilhørende Rekommandasjon nr 168 av samme dato, omhandler yrkesrettet attføring og sysselsetting av funksjonshemmede. Partene i konvensjonen skal utforme og iverksette en nasjonal politikk for bl.a. sysselsetting av funksjonshemmede. Denne politikken skal bl.a. ha som siktemål å fremme sysselsettingsmulighetene for funksjonshemmede på det åpne arbeidsmarkedet. Norge er part i ILO-konvensjon nr 159. Selv om det ikke kan utledes noen folkerettslig plikt til å innføre et diskrimineringsforbud til vern av funksjonshemmede ved ansettelse, er det departementets oppfatning at den foreslåtte endringen i arbeidsmiljøloven vil bidra til å styrke den norske gjennomføringen av konvensjonen.
Etter Den europeiske sosialpakten artikkel 1 nr 4 skal partene sørge for eller fremme høvelig yrkesrettledning, yrkesopplæring og attføring. Bestemmelsen etablerer ingen plikt til å forby diskriminering på bakgrunn av funksjonshemming ved ansettelse.
Et arbeid for å etablere en egen konvensjon om avskaffelse av diskriminering av funksjonshemmede har ikke ført frem, men i 1993 vedtok FNs generalforsamling Standardregler for like muligheter for mennesker med funksjonshemming. Standardreglenes nr 15 omhandler lovgivning og pålegger statene en plikt til å utarbeide et rettslig grunnlag for tiltak som tar sikte på å gjennomføre målsettingen om full deltakelse og likestilling for mennesker med funksjonshemming. Standardreglene er ikke folkerettslig bindende.
4.2 Sanksjonsbestemmelsene
Etter FNs rasediskrimineringskonvensjon av 1966 skal statene bekjempe diskriminering på etnisk grunnlag med hensyn til retten til arbeid. Retten til arbeid omfatter bl.a. beskyttelse mot arbeidsløshet. Innføring av opplysningsplikt for arbeidsgiver og delt bevisbyrde i arbeidsmiljøloven § 55 A antas å ville styrke den norske gjennomføringen av Rasediskrimineringskonvensjonen på dette punkt.
Regjeringen har oppnevnt et offentlig utvalg (Strategiutvalget) for å se på funksjonshemmedes rettigheter i en større sammenheng og vurdere ulike strategier og virkemidler for bedre deltakelse og likestilling av funksjonshemmede i det norske samfunnet, herunder i arbeidslivet. Strategiutvalget skal gjennomgå norsk lovgivning og internasjonale forpliktelser for å skaffe oversikt over i hvor stor grad og på hvilken måte det er tatt hensyn til funksjonshemmedes situasjon og behov. Utvalget skal avgi sin innstilling i 2001.