12 Økonomiske og administrative konsekvenser
12.1 Nasjonale og regionale forskningsetiske komiteer
Lovforslaget vil ikke medføre store konsekvenser for de nasjonale komiteene. Men det forhold at de tillegges oppgaver i forbindelse med forebygging av uredelighet, vil bety at sekretariatene må styrkes. For NEM vil forslaget dessuten bety at komiteen i tillegg til sine nåværende oppgaver må behandle klagesaker fra de regionale komiteene. Dette vil også kunne bety behov for økt sekretariatshjelp og økt møteaktivitet, avhengig av antall saker. Anslagsvis vil behovet som følge av forebyggingssaker og klagesaker ligge på 1-2 årsverk. Med noe økt møteaktivitet vil dette bety ca. 1-2 mill. kroner pr. år.
Sekretariatsansvaret for de nasjonale komiteene ligger i dag hos Norges forskningsråd, og de finansieres hovedsakelig over Kunnskapsdepartementets faglige bevilgning til Forskningsrådet. Også andre departementer bidrar med midler. Som foreslått i kap. 9.4 og 11.6, vil sekretariatsansvaret for de nasjonale komiteene og for utvalget som skal behandle uredelighetssaker fortsatt ligge hos Forskningsrådet inntil videre. Som et ledd i arbeidet med å gi komiteene mer reell uavhengighet, er det behov for å øremerke midlene til komiteer/utvalg, og departementet vil følge opp dette.
De regionale komiteene finansieres over universitetsbudsjettene. I de årlige tildelingsbrev fastsetter departementet et beløp til komiteenes arbeid. Samtidig er det forutsatt at universitetene sørger for infrastruktur. Det er fra de regionale komiteenes side uttrykt bekymring for at en lovfestet plikt til å framlegge prosjekter vil bety flere saker og dermed mer arbeid. Dette er utgifter det vil være vanskelig å beregne, men spørsmålet må vurderes i forbindelse med de årlige budsjetter. Departementet regner likevel ikke med at lovforslaget i seg selv vil ha administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning for de regionale komiteene.
Som det er redegjort for i kap. 5.2, er det nedsatt en hurtigarbeidende gruppe som skal vurdere hvordan de regionale komiteene kan organisere arbeidet sitt bedre. Forslagene fra denne gruppen vil kunne innebære et økt bevilgningsbehov og må vurderes særskilt når de foreligger.
Eventuelle merutgifter knyttet til lovfestingen av nasjonale og regionale komiteer vil bli finansiert over Kunnskapsdepartementets budsjett og innenfor gjeldende budsjettrammer.
12.2 Nasjonalt utvalg for gransking av uredelig forskning
Lovforslaget innebærer at det opprettes et nytt utvalg. Dette vil medføre utgifter til møter og til sekretariatsfunksjon. Utvalgets aktivitetsnivå vil avhenge av hvor mange saker som blir meldt inn. Tilgangen på nye saker vil kunne være ujevn fra år til år. Ut fra tidligere erfaringer med Det nasjonale utvalg for vurdering av uredelighet i helsefaglig forskning vil det være rimelig å regne med ca. 4-6 møter pr. år. I tillegg kan det være aktuelt med møter i eventuelle underutvalg. Med en gjennomsnittlig kostnad pr. møte på kr. 50 000, vil samlede utgifter til møter bli mellom kr 200 000 og 300 000 pr. år.
Det vil være nødvendig å sette av midler til 1-2 årsverk til sekretariatsfunksjonen. Til sammen vil utgiftene til utvalget utgjøre ca. 2 mill. kroner pr. år. Utvalget er tenkt finansiert over Kunnskapsdepartementets budsjett og innenfor gjeldende budsjettrammer.