2 Bakgrunnen for lovforslaget
2.1 Behovet for regulering
Norge har fulgt prosedyrene for informasjonsutveksling om tekniske regler siden 1990 i henhold til EF/EFTA-avtale av 1989. Direktiv 83/189/EØF, som nå er erstattet av 98/34-direktivet, ble innlemmet i EØS-avtalen ved ikrafttredelsen. Direktivet ble ansett å inneholde bestemmelser som kun regulerte forholdet mellom EØS-statenes myndigheter og de internasjonale organer for EØS-samarbeidet. Norske myndigheter fant det derfor ikke nødvendig å gjennomføre direktivets bestemmelser ved lov eller forskrift, da et lands folkerettslige forpliktelser i henhold til slike direktivbestemmelser gjelder fullt ut uavhengig av nasjonal gjennomføringslovgivning. 1 Direktiv 83/189/EØF ble endret ved direktiv 94/10/EF. Departementer og etater har blitt informert om dette endringsdirektivet og senere endringsdirektiver ved rundskriv. 2
EF-domstolen 3 har senere fastslått at dersom en medlemsstat ikke har overholdt prosedyrekravene i 98/34-direktivet kan dette påberopes overfor en nasjonal domstol. Tekniske regler som ikke er meldt i henhold til direktivets krav, kan i utgangspunktet ikke anvendes eller påberopes. EF-domstolens praksis om rettsvirkninger av manglende oppfyllelse av meldingsplikten er nærmere beskrevet i kapittel 4.4 nedenfor.
For å sikre at 98/34-direktivets bestemmelser skal kunne håndheves nasjonalt og gi borgerne mulighet til å påberope seg direktivets bestemmelser, besluttet Nærings- og handelsdepartementet høsten 2001, blant annet etter diskusjon med ESA og på bakgrunn av EF-domstolens praksis, å foreslå å gjennomføre 98/34-direktivet ved lov.
2.2 Høringen
Nærings- og handelsdepartementet sendte forslag til lov om europeisk meldeplikt for tekniske regler på høring 8. juli 2003 med høringsfrist 3. oktober 2003. Høringen ble sendt til følgende institusjoner og organisasjoner (alle departementene ble bedt om å forelegge høringsnotatet for sine respektive underliggende etater):
Departementene
Kommunene
Fylkene
Den norske advokatforening
Den norske dommerforening
Euro Info sentrene
Finansnæringens Hovedorganisasjon
Handels- og servicenæringens Hovedorganisasjon
Kommunenes sentralforbund
Landsorganisasjonen i Norge
Lovdata
Norges Eksportråd
Norges Juristforbund
Norges Standardiseringsforbund
Norsk Elektroteknisk Komité
Næringslivets Hovedorganisasjon
Regjeringsadvokaten
Universitetet i Bergen
Universitetet i Oslo
Universitetet i Tromsø
Kommerskollegium, Sverige
Ervervs- og boligstyrelsen, Danmark
Handels- och industriministeriet, Finland
Utanrikisraduneyti, Island
Av høringsinstansene har 33 svart, hvorav 22 har avgitt realitetsuttalelse. Sistnevnte er:
Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Fiskeridepartementet
Finansdepartementet
Helsedepartementet
Justis- og politidepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Landbruksdepartementet
Miljøverndepartementet
Olje- og energidepartementet
Samferdselsdepartementet
Utenriksdepartementet
Nannestad kommune
Den norske advokatforening
Finansnæringens Hovedorganisasjon
Kommerskollegium, Sverige
Konkurransetilsynet
Lovdata
Luftfartstilsynet
Norges Standardiseringsforbund
Norsk vann- og avløpsverkforening
Riksarkivaren
Vegdirektoratet
Fotnoter
ESA ble i brev 4. mars 1994 informert om dette.
Brev 9. juni 1995 om gjennomføring av direktiv 94/10/EF. ESA ble 26. juli 1995 informert om at endringsdirektivet (94/10/EF) i Norge var gjennomført ved rundskriv og brev 27. april 2001 om gjennomføring av direktiv 98/48/EF som endret direktiv 98/34/EF.
Sak C-194/94 (CIA Security International SA vs. Signalson SA Securitel SPRL) og sak C-443/98 (Unilever Italia SpA vs. Central Food SpA)