11 Økonomiske og administrative konsekvenser
I denne proposisjonen foreslås enkelte endringer i kommuneloven. Departementet foreslår at komitémodellen lovfestes som en organisasjonsform med kommunestyrekomiteer eller fylkestingskomiteer. Lovendringen innebærer ingen pålegg om å endre kommuners eller fylkeskommuners organisasjonsmodeller. Organisasjonsmodellen innebærer en lovfesting av den praksis som har utviklet seg de siste 10-15 årene. Komitémedlemmer har rett til godtgjøring, på linje med medlemmer av faste utvalg, men vil ellers ikke i seg selv ha noen økonomiske og administrative konsekvenser for kommunene og fylkeskommunene.
Departementet foreslår videre at praksis rundt valg av medlemmer til folkevalgte organ etter ordningen «flertallsvalg etter forholdsvalgsprinsippet» lovfestes som avtalevalg. Forslaget innebærer ingen økonomisk administrative konsekvenser for kommunene og fylkeskommunene.
Det foreslås at kommunelovens særskilte stillings- og kvalifikasjonskrav for regnskapsansvarlig oppheves. Den enkelte kommune og fylkeskommune må fortsatt sørge for tilstrekkelig regnskapskyndig kompetanse. Lovendringen antas ikke å innebære vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for kommuner og fylkeskommuner.
Departementet foreslår en viss utvidelse av adgangen til ansettelse på åremål. Presiseringen innebærer ingen nye pålegg og har således ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.
Øvrige forslag innebærer endringer eller presiseringer i bestemmelser som har vist seg ikke å fungere helt etter intensjonen eller som ikke er tilstrekkelig presise. Forslagene innebærer ingen nye materielle plikter, og heller ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for kommuner og fylkeskommuner.
For staten innebærer forslaget ingen direkte økonomiske eller administrative konsekvenser. Det legges ikke opp til endringer i systemet for statlige overføringer til kommunesektoren, heller ikke økte overføringer.
Det foreslås ingen lovendringer som griper direkte inn i andre departementers fagområder.