9 Enkelte andre forslag til endringer i kommuneloven
9.1 Frist for endring av kommunestyrets og fylkestingets medlemstall
9.1.1 Gjeldende rett
Kommuneloven § 7 nr. 3 fastsetter at kommunestyret/fylkestinget selv vedtar endring i medlemstall i løpet av de tre første år av valgperioden, med virkning fra kommende valgperiode. Departementet har lagt til grunn at den avgjørende datoen er 31. desember i året før valgåret. Dette er også forutsatt i forarbeidene til kommuneloven, i spesialmotivene til § 7 (Ot.prp. nr. 42 (1991-92), side 266).
9.1.2 Vurderinger og forslag i høringsnotatet
I høringsnotatet pekte departementet på at henvendelser fra kommuner om forståelsen av bestemmelsen tyder på at det kan være grunn til å gjøre den klarere, slik at det ikke blir rom for misforståelser.
Departementet viste til at lovens § 18 nr. 2 første punktum, som gjelder vedtak om innføring av parlamentarisme i kommunen/fylkeskommunen, fastsetter at slikt vedtak må være gjort senest 31. desember i nest siste år av valgperioden. Tilsvarende ordlyd bør benyttes i § 7 nr. 3. Departementet foreslo at loven § 7 endres i samsvar med dette.
Departementet presiserte at forslaget til lovendring ikke innebærer noen realitetsendring i innholdet. Den er en presisering av lovteksten, i tråd med det som tidligere er lagt til grunn.
9.1.3 Høringsinstansene
Departementets forslag får oppslutning fra høringsinstansene, som enten slutter seg til forslaget eller uttaler at de ikke har merknader.
9.1.4 Departementets merknader og forslag
Departementet foreslår at loven § 7 nr. 3 endres som foreslått i høringsnotatet. Vedtak om endring i kommunestyrets/fylkestingets medlemstall må dermed være gjort senest 31. desember i nest siste år av valgperioden, det vil si innen siste årsskifte før et nytt valg. Dette innebærer to fordeler: Lovteksten blir mer entydig, og den blir i samsvar med bestemmelsen om frist for vedtak om innføring av parlamentarisk styringsmodell. Det følger av det som er sagt foran at forslaget ikke vil innebære noen endring av gjeldende rett.
Som eksempel på hva forslaget innebærer vil departementet peke på at vedtak om å endre kommunestyrets medlemstall for valgperioden 2007 – 2011 må være gjort senest 31. desember 2006.
9.2 Tidspunkt for godkjenning av lokalvalg
9.2.1 Gjeldende rett
Kommuneloven § 17 nr.1 fastsetter følgende:
«Så snart valgoppgjøret er avsluttet, innkalles til konstituerende møte i det nyvalgte kommunestyre og fylkesting. Møtet kalles sammen av tjenestegjørende ordfører eller fylkesordfører med minst 14 dagers varsel, og holdes innen utgangen av oktober måned. Det er vedtaksført når minst 2/3 av medlemmene er til stede.»
Kommuneloven § 17 nr. 2 fastsetter at det i det konstituerende møtet skal velges formannskap (fylkesutvalg), ordfører (fylkesordfører) og varaordfører for den nye valgperioden. Videre heter det at det i møtet også bør velges medlemmer av kommunale (fylkeskommunale) nemnder, og ledere for disse, hvis det ikke er overlatt til vedkommende nemnd selv å velge disse. Loven § 19 nr. 3 fastsetter dessuten at kommunestyret/fylkestinget – i kommuner/fylkeskommuner med parlamentarisk styreform – skal velge kommuneråd/fylkesråd, dersom ordningen videreføres.
Valgloven § 13-4 inneholder regler om egengodkjenning av kommunestyrevalg/fylkestingsvalg, regler som gjaldt for første gang i 2003. Paragrafens første ledd fastsetter at det nyvalgte kommunestyret/fylkestinget treffer vedtak om hvorvidt kommunestyrevalget/fylkestingsvalget er gyldig. Valget skal kjennes ugyldig dersom det er begått feil som antas å ha hatt innflytelse på mandatfordelingen mellom listene og som det ikke er mulig å rette (paragrafens annet og tredje ledd). Dersom valget kjennes ugyldig, skal det sendes melding om dette til departementet, som påbyr omvalg, jf. fjerde ledd i paragrafen.
Verken valgloven eller kommuneloven har bestemmelser om når kommunestyret/fylkestinget skal foreta godkjenning av valget. I departementets elektroniske valghåndbok, kapittel 22, heter det:
«Det er forutsatt at godkjenningen av valget skal skje i det nyvalgte kommunestyrets [fylkestingets] konstituerende møte. (…...) Etter departementets syn vil det skape best indre konsistens i regelverket dersom valget godkjennes før kommunestyret [fylkestinget] velger formannskap [fylkesutvalg] og ordfører [fylkesordfører]. På denne bakgrunn legger departementet til grunn at godkjenning – eventuelt underkjenning – av valget tas opp som sak nr. 1 i det konstituerende møtet, og at tjenestegjørende ordfører [fylkesordfører] leder behandlingen av saken. Dersom kommunestyret [fylkestinget] finner at valget er gjennomført i henhold til regelverket, godkjennes valget. Deretter velges formannskap [fylkesutvalg], ordfører [fylkesordfører] osv.»
9.2.2 Vurderinger og forslag i høringsnotatet
I høringsnotatet uttalte departementet at tidspunktet for godkjenning av valget bør reguleres i lovverket slik at det ikke kan være tvil om dette. Loven bør ha en bestemmelse om at kommunestyret/fylkestinget som første sak i det konstituerende møtet tar stilling til om valget skal godkjennes. I tillegg bør kommunestyret/fylkestinget, når det er holdt direkte valg av kommunedelsutvalg, ta stilling til dette valget før man foretar andre valg. De valg som loven i dag påbyr i det konstituerende møtet avholdes når valget/valgene er godkjent. Det bør fremgå av lovteksten at valg av formannskap/fylkesutvalg m.m. ikke kan foretas før kommunestyrevalget/fylkestingsvalget er formelt godkjent.
Departementet foreslo en endring av § 17 nr. 2, slik at det blir fastsatt at kommunestyret /fylkestinget, som første sak i det konstituerende møtet, skal ta stilling til om kommunestyrevalget eller fylkestingsvalget (og eventuelt direkte valg av kommunedelsutvalg) er gyldig. Dette skal behandles, før man foretar valg av formannskap/fylkesutvalg, ordfører/fylkesordfører og varaordfører. Forslaget innebærer en lovfesting av den praksis departementet anbefalte ved de konstituerende møtene etter valget i 2003, da bestemmelsene om egengodkjenning av valget gjaldt for første gang.
9.2.3 Høringsinstansene
Departementets forslag i høringsnotatet fikk bred oppslutning fra høringsinstansene, som enten uttaler at de ikke har merknader eller slutter seg til forslaget uten nærmere kommentarer.
9.2.4 Departementets merknader og forslag
Departementet legger til grunn at den eneste naturlige dagsorden for det konstituerende møtet i kommunestyret/fylkestinget må være at en tar stilling til om organene er gyldig valgt, før man foretar valg til andre folkevalgte organer. I de tilfeller hvor kommunedelsutvalg er valgt ved direkte valg, bør gyldigheten av disse valgene prøves før man foretar andre valg.
Departementet fremmer forslag om at loven § 17 nr. 2 endres i tråd med det som ble foreslått i høringsnotatet, med den endringen at bestemmelsen om godkjenning av direkte ordførervalg tas ut av lovteksten. Dette fordi departementet ikke fremmer forslag til lovbestemmelser om direkte ordførervalg.