Ot.prp. nr. 97 (2002-2003)

Om lov om endringer i lov 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper, lov 13. juni 1997 nr. 45 om allmennaksjeselskaper og i enkelte andre lover (likestilling i styrer i statsaksjeselskaper, statsforetak, allmennaksjeselskaper mv.)

Til innholdsfortegnelse

8 Ikrafttredelse og overgangsregler

8.1 Høringsbrevets forslag og Bondevik II-regjeringens «7. mars-vedtak»

I høringsbrevet ble det foreslått at loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Når det gjelder overgangsregler, ble det foreslått at for selskaper som er stiftet og registrert i Foretaksregisteret før loven trer i kraft, skal selskapets styre være organisert i samsvar med loven innen to år etter at loven er trådt i kraft.

Ingen av høringsinstansene har kommentert denne delen av forslaget.

Bondevik II-regjeringen besluttet 7. mars 2002 å følge opp høringsbrevets forslag om å utarbeide lovforslag om krav om kjønnsrepresentasjon i styret i statsforetak, statlige særlovselskaper, statsaksjeselskaper og allmennaksjeselskaper mv. Samtidig besluttet Regjeringen å invitere nærings- og arbeidslivets organisasjoner til en samarbeidsavtale, med sikte på en økning av kvinneandelen i allmennaksjeselskapenes styrer. Det ble bestemt at dersom den ønskede representasjon oppnås gjennom en slik avtale i løpet av 2005, vil Regjeringen ikke iverksette loven.

8.2 Departementets vurderinger

8.2.1 Ikrafttredelsesregler

8.2.1.1 Ikrafttredelsestidspunkt for de offentlig eide selskapene

Departementet foreslår at lovreglene om krav om kjønnsrepresentasjon i styrene i statsforetak, statlige særlovselskaper, statsaksjeselskaper, statsallmennaksjeselskaper og interkommunale selskaper trer i kraft på vanlig måte, uansett om reglene vil bli satt i kraft for allmennaksjeselskapene eller ikke, jf. nedenfor under punkt 8.2.1.2. Det foreslås at reglene for de offentlig eide selskapene trer i kraft 1. januar 2004. I forhold til offentlig eide virksomheter gjør ikke det hensynet seg gjeldende som ellers har stått sentralt i forhold til debatten knyttet til ikrafttredelsen av reglene for de privat eide allmennaksjeselskapene, nemlig hensynet til de private eierne. Gjennom regulering i lovs form vil man også sikre at kjønnsrepresentasjonen opprettholdes uten hensyn til skiftende syn på dette spørsmålet.

Når det gjelder stiftelsene, foreslås det at lovendringen trer i kraft samtidig med at stiftelsesloven av 2001 settes i kraft.

8.2.1.2 Gjennomføring av målsettingen om at det ikke skal gjennomføres lovregler i styrene i de privat eide allmennaksjeselskapene dersom ønsket kjønnsrepresentasjon oppnås frivillig

Som nevnt foran har Regjeringen vedtatt at lovregler om kjønnsrepresentasjon i styret i privat eide allmennaksjeselskaper ikke skal settes i kraft, dersom disse selskapene greier å oppfylle lovens krav frivillig. Regjeringen tar sikte på å vurdere situasjonen med hensyn til frivillig oppnådd kjønnsrepresentasjon i allmennaksjeselskapene per 1. juli 2005, og vil da avgjøre om loven skal tre i kraft eller ikke for de privat eide allmennaksjeselskapenes del. På denne tiden av året vil de fleste selskapene ha gjennomført sine årlige generalforsamlinger med tilhørende styrevalg. Vurderingen vil måtte skje på basis av statistikk fra Foretaksregisteret. Basert på at bedriftene må få noe tid på seg til å sende inn opplysninger om eventuelle endringer, vil en slik statistikk i følge Foretaksregisteret praktisk kunne foreligge rundt 15. august 2005. Tidligste ikrafttredelsesdato bør derfor være 15. august 2005.

Departementet vil presisere at reglene i foretaksregisterloven § 3-1 a nytt nr. 9, som krever registrering av kjønnsfordelingen blant styremedlemmene i allmennaksjeselskaper, uansett vil følge hovedregelen om ikrafttredelse fra 1. januar 2004. Det vil være hensiktsmessig med regler om registrering av kjønnsfordelingen i disse styrene allerede fra 2004, fordi dette gir mulighet til å følge utviklingen nøye. Slik registrering vil også gjøre det enkelt å få nøyaktig informasjon fra Foretaksregisteret om hvor mange av selskapene som har oppnådd den ønskede kjønnsrepresentasjonen på frivillig basis, når man i 2005 skal ta stilling til ikrafttredelsen for de privat eide allmennaksjeselskapene.

8.2.2 Overgangsregler

Departementet foreslår at for selskaper som registreres etter at reglene er trådt i kraft, må kravene til kjønnsrepresentasjon være oppfylt fra registreringen. (Det foreslås heller ingen særregler for selskaper som er stiftet før ikrafttredelsen, men som registreres først etter denne.) Dette er selskaper som vil være forberedt på reglene om kjønnsrepresentasjon allerede i oppstartsfasen. Disse vil derfor ikke ha samme behov for tid til å innrette seg og gjøre de nødvendige endringer, som selskaper som har vært etablert en stund vil ha behov for.

For selskaper som er registrert før lovens ikrafttredelse, gis det en overgangsperiode på to år fra ikrafttredelsen før selskapet må oppfylle de nye kravene til kjønnsrepresentasjon i styret. For mange selskaper vil de nye reglene innebære en utskifting av 40 prosent av styret. Departementet mener en overgangsperiode på to år kan være hensiktsmessig, da dette er i overensstemmelse med den overgangsperioden som gjaldt etter § 21-1 nr. 11 i forbindelse med vedtakelsen av de nye aksjelovene i 1997.

For statsaksjeselskapene, statsallmennaksjeselskapene, statsforetakene, de statlige særlovselskapene, de interkommunale selskapene, de regionale helseforetakene og helseforetakene mv. som er registrert før 1. januar 2004, betyr dette at de må oppfylle de nye kravene til kjønnsrepresentasjon innen 1. januar 2006.

For stiftelser vil overgangsperioden gjelde fra to år fra den nye stiftelsesloven settes i kraft.

Dersom reglene om kjønnsrepresentasjon i privat eide allmennaksjeselskaper blir satt i kraft, vil dette skje tidligst 15. august 2005. For allmennaksjeselskaper som er registrert før dette, vil to-årsfristen derfor utløpe tidligst etter 15. august 2007. Dette betyr at eksisterende allmennaksjeselskaper vil ha en periode på minst 4 år på seg fra i dag til å oppfylle kravene. Det vises for øvrig til spesialmerknadene under punkt 10.13.

Til forsiden