9 Merknader til de enkelte bestemmelsene
Til folketrygdloven § 5-3 første ledd ny bokstav d
Endring i spesialisthelsetjenestelovens tittel innebærer at ny offisiell korttittel benyttes ved henvisning til denne loven.
Til folketrygdloven § 5-3 første ledd ny bokstav g
Forslaget innebærer at også betalte egenandeler ved poliklinisk konsultasjon/behandling av annet helsepersonell enn leger skal inngå i opptjeningsgrunnlaget til egenandelstak 1. Hvilke egenandeler dette vil omfatte, vil framgå av forskrift om egenandelstak 1.
Til folketrygdloven § 21-11a
Tredje ledd andre punktum presiserer at arbeids- og velferdsforvaltningsloven § 7 fjerde ledd gjelder tilsvarende for utlevering av opplysninger fra Helsedirektoratet til offentlige myndigheter i saker etter kapittel 5. Dette innebærer at departementet kan bestemme at opplysninger kan utleveres til offentlige myndigheter når det er godtgjort at opplysningene er nødvendige for at disse myndighetene skal kunne løse pålagte offentlige oppgaver.
Fjerde ledd gir Helsedirektoratet hjemmel til å innhente opplysninger fra Arbeids- og velferdsetaten om en person er minstepensjonist. For å kunne yte god service overfor borgere som mottar minstepensjon, må informasjon om dette lagres i Egenandelsregisteret. Bestemmelsen hjemler både innhenting og lagring, mens helseregisterloven § 15 fjerde ledd gir hjemmel for utlevering av opplysninger om en pasient skal betale egenandel fra Helsedirektoratet eller det organ Helsedirektoratet bestemmer. Helsedirektoratet kan delegere oppgaven med innhenting, behandling og utlevering av opplysninger.
Femte ledd presiserer at det kan bestemmes i helseregisterloven at helseregisterloven skal gjelde ved behandling av personopplysninger knyttet til ytelser etter folketrygdloven kapittel 5.
Til folketrygdloven § 22-13 første ledd
Hovedregelen etter folketrygdloven er at den som har rett til en ytelse, må sette fram krav for å få ytelsen. Den automatiske frikortordningen forutsetter at det skal fattes vedtak automatisk på bakgrunn av opplysninger om betalte egenandeler innhentet fra andre enn rettighetshaveren. Andre punktum skal ivareta de systemendringene ny automatisk frikortordning krever, og det åpnes for at departementet i forskrift kan bestemme at det kan utleveres frikort uten at rettighetshaveren har fremmet krav. Tredje punktum åpner for at betalte egenandeler utover egenandelstaket kan refunderes uten at rettighetshaveren har fremmet krav. Samme punktum åpner også for å refundere betalte egenandeler der det foreligger andre fritaksgrunner.
Selv om det åpnes for å fatte vedtak og refundere utgifter uten forutgående krav, opphører ikke medlemmets ansvar for selv å kontrollere at aktuelle egenandeler faktisk er registrert. Fristbestemmelsene i paragrafen vil fortsatt gjelde for registrering av egenandeler og utbetaling etter at egenandelstaket er nådd. Latente rettigheter som medlemmet har, vil bli oppfylt dersom de fanges opp automatisk eller på annen måte blir meldt til forvaltningen innen fristen.
Til folketrygdloven § 22-19 nytt andre ledd
Hovedregelen er at beløp under 50 kroner ikke refunderes. I medhold av andre ledd gjelder ikke hovedregelen for refusjonskrav som oppstår etter at et medlem har nådd egenandelstak 1. Alle beløp, uavhengig av størrelse, vil automatisk bli betalt ut når egenandelstak 1 er nådd, og medlemmet har fått frikort.
Til helseregisterloven ny § 6 c
Første ledd nr. 1 gir hjemmel for at det i forskrift kan gis nærmere regler om etablering av et sentralt saksbehandlingsregister for å avgjøre om det kan treffes vedtak om frikort og refusjon av betalte egenandeler. Forskriften må vedtas av Kongen i Statsråd. Etablering av registeret, som benevnes Egenandelsregisteret, er nødvendig for innføring av en automatisk frikortordning.
Bestemmelsen viser til pasientrettighetsloven § 2-6, spesialisthelsetjenesteloven § 5-5 og folketrygdloven § 2-6. Pasientrettighetsloven § 2-6 inneholder regler om rett til dekning av nødvendige utgifter når en pasient må reise i forbindelse med en helsetjeneste som omfattes av spesialisthelsetjenesteloven, og som dekkes etter lov om helseforetak. Det samme gjelder transport i forbindelse med helsetjenester som omfattes av folketrygdloven kapittel 5. Spesialisthelsetjenesteloven § 5-5 regulerer pasientens egenbetaling. Folketrygdeloven kapittel 5 gir regler om stønad til helsetjenester. Det vises særlig til § 5-3. Bestemmelsen fastslår at Stortinget fastsetter egenandelstak, som er det høyeste samlede beløp et medlem skal betale i godkjente egenandeler i løpet av et kalenderår.
Første ledd nr. 2 fastslår at det i forskrift kan gis nærmere regler om etablering av sentrale registre for administrering og samordning av transport til undersøkelse eller behandling i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Forskrift som nevnt må vedtas av Kongen i Statsråd. Det kan opprettes ett eller flere registre med hjemmel i denne bestemmelsen.
Andre ledd bestemmer hva som skal reguleres i forskrift. Det er også gitt eksempler på hva som kan reguleres i forskrift.
Tredje ledd første punktum fastslår at helseopplysningene kan behandles uten hensyn til samtykke.
Andre punktum presiserer at unntaket fra kravet om samtykke i første punktum ikke omfatter opplysninger om diagnose eller sykdom. Hvis opplysninger om diagnose eller sykdom skal registreres, må samtykke innhentes.
Tredje punktum fastslår at den registrerte kan reservere seg mot at opplysninger om betalte egenandeler automatisk registreres i registeret som etableres i medhold av første ledd nr. 1. Videre framgår at den registrerte kan reservere seg mot utlevering av opplysninger om vedkommende skal betale egenandel. Bruk av reservasjonsretten innebærer at pasienten både reserverer seg mot automatisk registrering og mot utlevering av opplysninger. Den registrerte kan ikke velge å reservere seg mot ulevering av opplysninger via Spørretjenesten, men ikke mot automatisk registrering.
Egenandelsregisteret vil i utgangspunktet inneholde identitetsopplysninger (fødselsnummeret eller annen sikker identifikasjon) om alle som er medlem i trygden. En reservasjonsrett vil innebære at det framgår av Egenandelsregisteret at vedkommende har reservert seg, og at det ikke vil være noen automatisk registrering av opplysninger om egenandeler etter innrapportering fra behandlere og tjenesteytere. Ved henvendelse til Spørretjenesten vil svaret på om vedkommende skal betale egenandel, være «nei/utilgjengelig». En bruker som har reservert seg, må samle på alle kvitteringer for betalte egenandeler og selv sette fram krav om frikort. Eventuelle egenandelsopplysninger som framkommer i registeret om en bruker som har reservert seg, vil være oppgitt av brukeren selv gjennom innsending av krav om frikort.
Til helseregisterloven § 9
Endringen gir adgang til å pålegge virksomheter og helsepersonell meldeplikt, uten hinder av taushetsplikten, til registre som etableres med hjemmel i ny § 6 c. Forskriftene må konkretisere innholdet i meldeplikten og hvem som har meldeplikt. Plikten omfatter også bandasjister som har avtale om direkte oppgjør etter folketrygdloven § 22-2 i den grad de behandler opplysninger om egenandeler.
Til helseregisterloven § 12
Andre ledd fastslår at helseopplysninger som behandles i registre som nevnt i § 6 c, kan sammenstilles med hverandre i samsvar med formålene med registrene. Bestemmelsen innebærer at opplysninger som er registrert i et av de nevnte registrene, kan sammenstilles med opplysninger i et annet av de nevnte registrene dersom det er nødvendig for å nå formålet med registeret. Et eksempel er sammenstilling av opplysninger i Egenandelsregisteret med opplysninger fra Enkeltoppgjørsregisteret.
Fjerde ledd fastslår at helseopplysninger som behandles etter første, andre og tredje ledd kan sammenstilles med folkeregisteropplysninger om den registrerte. Bestemmelsen gjelder bare registre som har hjemmel til å behandle identitetsopplysninger (fødselsnummer eller annen opplysning om identitet).
Til helseregisterloven § 15
Nytt fjerde ledd bestemmer at opplysninger om en pasient skal betale egenandel, uten hinder av taushetsplikt, kan gis til helsepersonell og andre som yter tjenester for trygdens regning. De regionale helseforetakene kan likeledes gis opplysningene i den grad de benyttes i forbindelse med oppgjør for syketransport. Opplysninger som kan utleveres er et positivt eller eventuelt negativt svar på om den enkelte pasient skal betale egenandel. Reservasjonsretten etter § 6 c tredje ledd innebærer at slike opplysninger ikke vil være registrert i Egenandelsregisteret og dermed heller ikke kan utleveres.
Nytt femte ledd bestemmer at opplysninger om en pasients navn, transportbehov, om pasienten skal betale egenandel og eventuelt beløpet kan gis til transportør i forbindelse med syketransport. Reservasjonsretten etter § 6 c tredje ledd innebærer at slike opplysninger ikke vil være registrert i Egenandelsregisteret og dermed heller ikke kan utleveres.
Til spesialisthelsetjenestelovens tittel
Endringen innebærer at loven får en ny offisiell korttittel.
Til spesialisthelsetjenesteloven § 6-1 andre ledd nytt tredje punktum
Endringen er nødvendig for å kunne innlemme syketransport i den automatiske frikortordningen. Bestemmelsen har praktisk betydning når helseforetakene (herunder lokale enheter for pasientreiser) skal gi syketransport. Helseforetakene kan gi opplysninger til transportør om pasientnavn, transportbehov, om pasienten skal betale egenandel og eventuelt beløpet, uten å måtte innhente samtykke om dette fra pasienten.
Utlevering av opplysninger om henteadresse, leveringsadresse og spesielle behov hos pasienten i forbindelse med reisen forutsettes pasienten å ha gitt samtykke til når han/hun benytter seg av tilbudet om syketransport.
Bestemmelsen fratar ikke helseforetakene ansvar for ikke å utlevere opplysninger til transportører som ikke håndterer opplysningene på en lovlig måte.