2 Forhandlingene mellom EFTA og Hongkong SAR
2.1 Bakgrunn
Hongkong SAR henvendte seg i 2008 til Sveits med ønske om å innlede forhandlinger om en frihandelsavtale. På bakgrunn av dette gjennomførte EFTA-statene interne konsultasjoner med sikte på å avklare om det var ønskelig å starte forhandlinger med Hongkong SAR. Hongkong SAR har en åpen økonomi, og stor grad av felles handelspolitiske interesser med Norge og de øvrige EFTA-statene. På EFTAs ministermøte i november 2008 besluttet ministrene å starte en forberedende prosess med Hongkong SAR, og beslutningen om å igangsette forhandlinger ble tatt på EFTAs ministermøte på Hamar i juni 2009.
2.2 Forhandlingsprosessen
Forhandlingene mellom EFTA og Hongkong SAR startet i januar 2010 og ble avsluttet 4. mars 2011. Det ble avholdt fire forhandlingsrunder, samt mellomrunder og et mer begrenset avsluttende forhandlingsmøte.
Sveits ledet forhandlingene på vegne av EFTA. EFTAs felles forhandlingsposisjoner ble utviklet gjennom konsultasjoner mellom EFTA-statene.
Nærings- og handelsdepartementet ledet den norske forhandlingsdelegasjonen. Forhandlingsdelegasjonen har hatt medlemmer fra flere departementer og direktorater, som dermed har bidratt i arbeidet med å gjennomføre forhandlingene om markedsadgang for varer, tjenester og investeringer, alle med tilhørende avtalebestemmelser. Delegasjonsmedlemmer fra andre departementer og etater har bidratt særskilt i gjennomføringen av forhandlingene på følgende områder:
Bestemmelsene om toll- og opprinnelsesspørsmål, administrativt samarbeid og handelsfasilitering: Toll- og avgiftsdirektoratet.
De horisontale og institusjonelle bestemmelsene i avtalen samt konkurransekapitlet: Utenriksdepartementet.
Den bilaterale landbruksavtalen mellom Norge og Hongkong SAR: Landbruks- og matdepartementet.
Bestemmelsene om handel og miljø samt avtalen om arbeidstakerrettigheter: Miljøverndepartementet og Arbeidsdepartementet.
Forhandlingene har blitt ført på grunnlag av de norske posisjonene på forhandlingstidspunktet. Forhandlingsdelegasjonen har trukket på innspill fra berørte departementer. Resultatet er i overensstemmelse med føringer gitt av mandatet fra regjeringen, det generelle forhandlingsmandatet og instruksene som ble gitt til de enkelte forhandlingsrundene.
EFTAs faste råd i Genève og EFTA-ministrene har vært holdt løpende orientert om utviklingen i forhandlingene.
På norsk side har hovedspørsmålene under forhandlingene vært avklart i en egen interdepartemental gruppe for EFTA- og tredjelandsspørsmål. Det har også vært redegjort for forhandlingene i møter med sivilsamfunnsorganisasjoner (såkalte ”samråd”) og i EFTAs konsultative komité.
2.3 Samhandelen mellom Norge og Hongkong SAR
Norske næringsinteresser i Hongkong SAR er i første rekke knyttet til eksport av fisk og andre marine produkter.
I 2011 beløp den samlede varehandelen mellom Norge og Hongkong SAR seg til 2,4 milliarder kroner. Norge eksporterte varer for 1,4 milliarder kroner. Fisk og andre marine produkter er i dag det viktigste norske eksportproduktet til Hongkong SAR og utgjorde 41 prosent av total vareeksport i 2011. Norge importerte varer fra Hongkong SAR til en verdi av 1 milliard kroner i 2011, hvorav den viktigste importvaren var klær og andre ferdigvarer (21 prosent).
Den samlede tjenesteeksporten mellom Norge og Hongkong SAR er i 2009 beregnet til 375 millioner kroner. IT-tjenester var i 2009 den viktigste tjenesteeksporten til Hongkong SAR (82 prosent), og forretningstjenester sto for 52 prosent av norsk tjenesteimport fra Hongkong SAR1.
2.4 Samhandelen mellom EFTA-statene og Hongkong SAR
EFTA-statene har en samlet befolkning på ca. 12 millioner og er verdens niende største aktør i handel med varer, og en betydelig internasjonal aktør i handel med tjenester og for direkte investeringer utenlands. I 2010 hadde den samlede varehandelen mellom EFTA-statene og Hongkong SAR en verdi av 8,3 milliarder USD. Handelen har vokst de siste årene, med en gjennomsnittlig årlig økning siden 2000 på 11 prosent.
Eksporten fra EFTA-statene består hovedsakelig av klokker, edle steiner og metaller, maskineri, farmasøytiske produkter, uorganiske kjemikalier og fisk og andre marine produkter. De viktigste importproduktene fra Hongkong SAR til EFTA er edle steiner og metaller, klokker og maskineri.
2.5 Det konstitusjonelle forholdet mellom Folkerepublikken Kina og Hongkong SAR
Det konstitusjonelle forholdet mellom Folkerepublikken Kina og dens selvstyrte region Hong Kong Special Administrative Region (SAR) reguleres av The Hong Kong Basic Law. Denne loven, som har en funksjon i Hongkong SARs rettssystem som en forfatning, er gitt i form av et presidentdekret fra Folkerepublikken Kinas president, og er utformet i tråd med den kinesisk-britiske felleserklæringen av 1984, som skisserer rammene for overdragelse av suverenitet over Hongkong SAR fra Storbritannia til Kina. Loven, som trådte i kraft ved suverenitetsovergangen 1. juli 1997, ble vedtatt av Kinas nasjonale partikongress og bygger på doktrinen om ”ett land, to systemer”. Dette innebærer at Hongkong SAR er å anse som en del av Folkerepublikken Kina, men har et betydelig indre selvstyre med egen valgt lovgivende forsamling, egen regjering og et eget domstolssystem. Regionen gis rett til å beholde sitt kapitalistiske økonomiske system uforandret i 50 år fremover. Selv om forsvar og utenrikspolitikk i utgangspunktet holdes utenfor selvstyret, er Hongkong SAR gitt rett til på egen hånd å opprettholde internasjonale relasjoner med stater og organisasjoner, samt inngå folkerettslige avtaler, på en rekke områder som lovteksten angir som egnede (”the appropriate fields”). Som eksempler på slike områder nevnes blant annet handel, turisme, sport og kultur. Der Hongkong SARs myndigheter opptrer som selvstendig aktør på denne måten, skal de operere under navnet ”Hongkong, Kina”2.
2.6 Den økonomiske utviklingen i Hongkong SAR
Økonomien i Hongkong SAR regnes som en av verdens minst regulerte med lave skatter og frihandel som kjennemerker. Kinas økonomiske reformer siden syttitallet har bidratt til at mye av Hongkong SARs industri har flyttet dit. I dag er tjenesteytende sektor den viktigste komponenten i Hongkong SARs økonomi. De største næringene er handel, turisme, finans, forsikring og eiendomshandel. Økonomien er meget avhengig av internasjonal handel. Den totale verdien av Hongkong SARs handel med tjenester og varer er omtrent fire ganger det totale brutto nasjonalprodukt (BNP). Foreløpige tall tilsier at i 2011 var Hongkong SARs kjøpekraftsjusterte BNP per innbygger på 49 342 dollar3, dette plasserer dem som nummer seks i verden.
Hongkong SARs BNP vokste med 7 prosent i 2010, dette var den høyeste veksten på 6 år4. Foreløpige tall tilsier en vekst på rundt 4,9 prosent i 20115, og en noe lavere vekst er forventet i 2012. Økt privat forbruk er den største bidragsyteren til veksten i BNP. Privat forbruk er avhengig av arbeidsmarkedet, som har gode utsikter de nærmeste år. Det er derfor forventet at det private forbruket vil stå for en stor del av veksten også i årene som kommer.
Et fortsatt stort handelsoverskudd overfor utlandet vil også bidra til den økonomiske veksten. Foreløpige eksporttall for 2011 tilsier en vekst på 3,9 prosent6. I 2010 økte investeringene i realkapital med 7,8 prosent, og foreløpige tall tilsier en økning i 2011 på 4,8 prosent7. Samtidig er Hongkong SAR meget avhengig av utviklingen i verdensøkonomien. Dersom utsiktene for en langvarig lavkonjunktur i EU og USA slår til, vil dette få konsekvenser for Hongkong SAR.
Det er stor bekymring for økende inflasjon i Hongkong SAR. Inflasjonen nådde en foreløpig topp juli 2011, hvor prisene var 7,9 prosent høyere enn ett år tidligere. Hovedårsaken er betydelig økte matvarepriser i Kina, hvor Hongkong SAR importerer størsteparten av sine matvarer fra. Høyere leiepriser på bolig har også bidratt til inflasjonen. For 2011 viser foreløpige tall en økning av konsumprisene på rundt 5 prosent8.
Hongkong SARs økonomi er sterkt knyttet sammen med utviklingen i Kina. Hongkong SAR er største utenlandske investor i Kina, og er også fremste destinasjon for kinesiske direkte utenlandsinvesteringer. Kina er Hongkong SARs viktigste handelspartner. Hongkong SAR var fastland-Kinas tredje største handelspartner i 2010, etter USA og Japan9. Totalt var handelen mellom Kina og Hongkong SAR på 230 milliarder USD. Hongkong SAR spiller også en viktig rolle i Kinas langsiktige plan om å gjøre CNY til en internasjonal valuta. Helt siden man åpnet for handel med CNY-obligasjoner i Hongkong SAR i 2007 har dette markedet økt jevnt. Ved utgangen av 2010 hadde 111 banker lisens for å drive handel med CNY. I 2011 ble markedet for CNY-obligasjoner i Hongkong SAR tredoblet fra 2010, til totalt 112 milliarder CNY. I 2009 godkjente State Council i Kina at 5 pilotregioner i Sør-Kina fikk handle med Hongkong SAR i CNY, og i august 2011 ble ordningen gjort gjeldende for hele Kina.
2.7 Den politiske utviklingen og menneskerettighetssituasjonen i Hongkong SAR
Under prinsippet om ”Ett land – to systemer” har Hongkong SAR relativt stor grad av politisk og økonomisk uavhengighet fra Beijing. Beijing har ansvaret for utenrikspolitikk og forsvar. Det pågår en tautrekking mellom demokratiske krefter i Hongkong SAR og myndighetene i Beijing – samt deres allierte i Hongkong SAR – om endringer i det demokratiske system i Hongkong SAR.
Hongkong SARs lovgivende forsamling, LegCo (Legislative Council) vedtok i juni 2010 en valgreform for valget på lovgivende forsamling i 2012. Vedtaket var kontroversielt, da det bidro til å forlenge en påbegynt prosess mot allmenn stemmerett og direkte valg av lederen av Hongkong SARs regjering (Chief Executive). Det som ble tungen på vektskålen var da byens største prodemokratiske parti, Democratic Party, til manges overraskelse, stemte for myndighetenes reformforslag. Dette skjedde etter direkte konsultasjoner mellom Democratic Party og Beijing, og representerer noe helt nytt på Hongkong SARs politiske scene. I dag er halvparten av representantene i LegCo valgt direkte i distriktsvalg, mens resten utvelges av såkalte ”functional constituencies”.
Hongkong SAR er en av verdens frieste økonomier, og en rik region. Økende ulikheter mellom fattig og rik har imidlertid fått mye oppmerksomhet de siste par årene. Hvert år markeres 1. juli, årsdagen for den kinesiske maktovertakelsen i Hongkong SAR i 1997, med et fakkeltog for demokrati og menneskerettigheter. Misnøye med økte sosiale forskjeller og protest mot foreslåtte endringer i valgloven var hovedfokus i 2011.
Hongkong SAR har en helt annen grad av presse-, organisasjons- og ytringsfrihet enn det man har i fastlands-Kina, og mange menneskerettighetsorganisasjoner som er forbudte i Kina for øvrig, holder til i Hongkong SAR. Et aktivt sivilt samfunn, deler av media og liberale politikere arbeider kontinuerlig for å opprettholde og videreutvikle denne spesielle statusen. Enkelte menneskerettsorganisasjoner viser imidlertid til at selvsensur og innblanding fra Beijing er relativt utbredt.