8 Økonomiske og administrative konsekvenser
Tollkonsesjonene som følger av frihandelsavtalen med Hongkong SAR kan på usikkert grunnlag antas å gi staten et årlig provenytap i størrelsesorden 20 millioner kroner. Frihandelsavtalen vil tidligst kunne tre i kraft 1. juni 2012. Med utgangspunkt i denne ikrafttredelsesdato anslås påløpt provenytap som følge av reduserte tollinntekter til rundt 12 millioner kroner i 2012, mens det bokførte tapet anslås til om lag 10 millioner kroner.
På denne bakgrunn fremmes det forslag om at bevilgningen over kapittel 5511 Tollinntekter, post 70 reduseres med 10 millioner kroner. Frihandelsavtalen, den tilhørende bilaterale landbruksavtalen og avtalen om arbeidstakerrettigheter medfører ikke andre nevneverdige budsjettmessige konsekvenser for Norge.
Utover vanlige oppgaver i forbindelse med Den blandede komité og dens underkomiteer, samt toll- og opprinnelsesrelaterte spørsmål, vil ikke avtalene ha administrative konsekvenser.
Som følge av Hongkong SARs åpne økonomi med tollfrihet for alle varer og relativt få restriksjoner for handel med tjenester og investeringer, vil de direkte samfunnsøkonomiske gevinstene som oppnås gjennom bedre markedsadgang for eksport og investeringer fra Norge være begrensede på kort sikt. Den fremforhandlede avtalen sikrer imidlertid at åpenheten videreføres. Hongkong SAR forpliktes til å opprettholde den ikke-diskriminerende markedsadgangen. Denne forutsigbarheten vil på noe lengre sikt være viktig og positiv for norske eksportører, ikke minst for eksportører av tjenester, og norske bedrifter som vil etablere seg i Hongkong SAR.
Videre gir reduserte importhindre gevinst gjennom økt konkurranse som fører til at norske forbrukere vil stå overfor bredere og bedre vare- og tjenesteutvalg og lavere priser. Økt import medfører dermed også velferdsøkning for norske forbrukere. På grunn av Norges allerede lave tollsatser på industrivarer og begrensede tollkonsesjoner på landbruksvarer vil imidlertid handelsavtalen kun i få tilfeller gi vesentlig bedre betingelser for import av varer.
Kapitlet om handel og miljø, sideavtalen om arbeidstakerrettigheter og utviklingsklausulen om bærekraftig utvikling bidrar til en bevisstgjøring og aksept av at handel skal foregå på en måte som bidrar til bærekraftig utvikling.
Avtalen vurderes ikke å ha målbar betydning for naturmiljøet.