3 De viktigste forhandlingsresultatene
3.1 Generelt
Frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Hongkong SAR omfatter handel med varer og tjenester, investeringer, offentlige anskaffelser, immaterielle rettigheter, tvisteløsning, konkurranse, handelsfasilitering, tekniske handelshindre (TBT), plante- og veterinærregler (SPS), handelstiltak (anti-dumping mv.) og handel og miljø. EFTA og Hongkong SAR har også inngått en særskilt avtale om arbeidstakerrettigheter med klare koblinger til frihandelsavtalen. Det er videre inngått egne avtaler mellom hver av EFTA-statene og Hongkong SAR om handel med ubearbeidede landbruksprodukter slik at denne handelen omfattes av frihandelsområdet.
Frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Hongkong SAR er utformet med henblikk på å oppfylle de krav som WTO stiller til slike frihandelsavtaler (GATT artikkel XXIV og GATS artikkel V). Frihandelsavtalen innebærer tollfrihet for alle industrivarer. EFTA-statene fikk gjennomslag for ikke-anvendelse av antidumpingtiltak. I tillegg fastslår avtalen at Norge og Hongkong SAR ikke skal iverksette utjevningstiltak og globale beskyttelsestiltak seg i mellom. Dette er substansielt og prinsipielt viktig for Norge. Videre gir avtalen gode vilkår for norsk eksport av fisk og sjømat. For handel med tjenester påtar Hongkong SAR seg forpliktelser utover GATS av betydning for norsk næringsliv, blant annet for skipsfartstjenester, energirelaterte tjenester og telekommunikasjon. I frihandelsavtalens fortalebestemmelser bekrefter partene blant annet sitt engasjement og respekt for menneskerettigheter, bærekraftig utvikling (herunder miljø og arbeidstakerrettigheter), demokrati, bedrifters samfunnsansvar, åpenhet, god offentlig styring og arbeid mot korrupsjon.
3.2 Avtalens fortale
I avtalens fortale stadfester partene blant annet sine forpliktelser til prinsipper om demokrati, rettsstaten, menneskerettigheter og fundamentale friheter i samsvar med FN-pakten og FNs menneskerettighetserklæring, bærekraftig utvikling i lys av partenes internasjonale miljøavtaler, arbeidstakerrettigheter, herunder prinsippene i ILO-konvensjonene som partene er part i, næringslivets samfunnsansvar, bærekraftig utvikling og anti-korrupsjon.
3.3 Industrivarer
EFTA-statene og Hongkong SAR har forpliktet seg til å avvikle importtoll og avgifter med tilsvarende virkning for alle industrivarer fra avtalens ikrafttredelse.
3.4 Fisk og andre marine produkter
Hongkong SAR har økende betydning som marked for sjømat fra Norge. Landet er det tredje største markedet i Asia etter Kina og Japan, og før Sør-Korea. Det er i all hovedsak laks og ørret som eksporteres fra Norge til Hongkong SAR, foruten mindre volumer av torsk, blåkveite og noen andre arter. Sjømateksporten til Hongkong SAR hadde i 2010 en verdi på 782 mill. kroner, en vekst på 63 % fra året før. Avtalen innebærer nulltoll på import til Hongkong SAR av alle sjømatprodukter fra Norge. Hongkong SAR anvender i dag ikke importtoll på sjømat fra Norge, men at landet gjennom avtalen forplikter seg til fortsatt nulltoll gir sikkerhet for vilkårene for norske sjømateksportører.
3.5 Bearbeidede landbruksvarer
Frihandelsavtalen omfatter bearbeidede landbruksprodukter slik det fremgår av avtalens vedlegg II. EFTA-statene gir tollkonsesjoner for bearbeidede landbruksvarer i henhold til varelisten i vedlegget. For Norges del omfatter dette blant annet bakervarer, sjokolade, supper, sauser, tørket og hermetisert frukt og grønnsaker, fruktsafter, nøtter, mais, sukkerholdige produkter, matolje og matoljeprodukter. EFTA-statene skal gi Hongkong SAR de samme tollreduksjonene som de har gitt EU, mens Hongkong SAR gir full tollfrihet for alle bearbeidede jordbruksvarer. Norge viderefører dagens system med råvarekompensasjon overfor Hongkong SAR.
3.6 Ubearbeidede landbruksvarer
Handelen med ubearbeidede landbruksvarer er regulert i en egen bilateral landbruksavtale mellom Norge og Hongkong SAR. Frihandelsavtalens artikkel 1.1 viser til at de bilaterale landbruksavtalene, sammen med frihandelsavtalen, utgjør grunnlaget for frihandelsområdet som etableres mellom EFTA-statene og Hongkong SAR. Frihandelsavtalen og den supplerende landbruksavtalen vil bli notifisert samtidig til WTO for å tilfredsstille GATT-avtalens artikkel XXIV om at frihandelsavtalen skal omfatte den vesentlige delen av samhandelen. Landbruksavtalen mellom Norge og Hongkong SAR inneholder lister over tollkonsesjoner fra norsk side. Hongkong SAR gir full tollfrihet for alle ubearbeidede landbruksvarer. Opprinnelsesreglene i frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Hongkong SAR gjelder også for varer omfattet av den bilaterale landbruksavtalen. Avtalen inneholder en klausul som forplikter partene, innenfor deres respektive landbrukspolitikk, til å søke å oppnå ytterligere tollreduksjoner for handelen med landbruksvarer.
3.7 Handelstiltak (antidumping m.v.)
Partenes muligheter til å treffe handelstiltak er regulert av egne bestemmelser i frihandelsavtalens kapittel 2 om handel med varer.
Hongkong SAR og EFTA-statene kunne enes om et forbud mot bruk av antidumpingtiltak i frihandelsavtalen. Det betyr at partene ikke har adgang til å benytte seg av WTO-reglene om antidumping overfor hverandre, noe som gir bedret forutsigbarhet for norske vareeksportører.
Hongkong SAR og Norge ønsket å gå lenger og forpliktet seg i tillegg til et forbud mot bruk av utjevningstiltak og globale beskyttelsestiltak seg i mellom.
For utjevningstiltak gjelder WTO-regelverket mellom Hongkong SAR og Sveits, Liechtenstein og Island. Før en part setter i gang en prosess under WTO-regelverket skal imidlertid den berørte part informeres og det skal innledes konsultasjoner bilateralt med henblikk på å finne en gjensidig akseptabel løsning.
Bestemmelsen om globale beskyttelsestiltak krever at Hongkong SAR og Sveits, Liechtenstein og Island unntar hverandres varer fra slike tiltak dersom import av disse varene ikke forårsaker alvorlig skade eller trussel om dette.
Når det gjelder bilaterale beskyttelsestiltak, er det bestemt at slike kan treffes mellom Hongkong SAR og Sveits og Island dersom, som et resultat av eliminerte eller nedtrappede tollsatser under denne avtalen, import av en vare fra en part skaper en alvorlig skade eller trussel om skade mot den andre parts hjemlige industri eller direkte konkurrerende produkter. Tiltak skal begrenses til det minimale av hva som må til for å motvirke skaden.
Parten som har som intensjon å treffe et bilateralt beskyttelsestiltak, skal med en gang og før tiltaket blir iverksatt, notifisere de andre partene. Tiltak skal vanligvis ikke gjelde for mer enn ett år, men kan i unntakstilfeller gjelde i inntil tre år. Fem år etter avtalens ikrafttredelse skal partene vurdere om muligheten for å treffe slike tiltak fortsatt skal opprettholdes.
3.8 Opprinnelsesregler og administrativt samarbeid
Frihandelsavtalens bestemmelser om opprinnelsesregler og tilhørende administrativt samarbeid er nedfelt i avtalens artikkel 2.2 og vedlegg IV. Opprinnelsesreglene går ut på at det settes bestemte krav for at varene skal regnes som varer med opprinnelse i EFTA-statene eller Hongkong SAR, slik at varer uten tilknytning til handelsavtalens parter ikke får fordeler av de tollreduksjoner som handelsavtalen gir. Opprinnelsesreglene presiserer krav til produksjon og bruk av innsatsmaterialer fra land som ikke er en del av frihandelsområdet.
Hovedreglene for at fremstilte varer skal oppnå status som opprinnelsesprodukt fra en EFTA-stat eller Hongkong SAR er:
at de er fremstilt i sin helhet i en avtalepart i samsvar med bestemmelsene i vedleggets artikkel 3
at de er fremstilt i et partsland ved bruk av innsatsvarer (materialer) som ikke har blitt fullstendig fremstilt i et partsland, så fremt disse innsatsvarer (materialer) har gjennomgått tilstrekkelig bearbeiding eller foredling i et partsland i samsvar med vedleggets artikkel 4.
Det vil i denne avtalen utelukkende benyttes opprinnelseserklæring for å dokumentere varenes opprinnelse. Opprinnelseserklæringer påføres av eksportøren på et handelsdokument, som regel fakturaen.
3.9 Handelsfasilitering
Frihandelsavtalens bestemmelser om handelsfasilitering er nedfelt i avtalens artikkel 2.8 og vedlegg V. Partene forplikter seg til å forenkle prosedyrene for handel med varer og relaterte tjenester, og å fremme samarbeid mellom partene med sikte på å fremme deres deltakelse i utviklingen og gjennomføringen av internasjonale konvensjoner og anbefalinger som gjelder handelsforenkling. Videre er partene enige om å samarbeide om handelsforenkling innenfor rammen av blandet komité. Blant bestemmelsene fremgår det at partene skal tilby bindende forhåndsuttalelser hva gjelder klassifisering i tolltariffen, hvorledes varenes tollverdi og opprinnelse vil fastsettes og derved skape bedre forutsigbarhet for aktørene i næringslivet.
3.10 Tjenester
Hongkong SAR er viktig for Norges interesser i handel med tjenester. Den viktigste enkeltsektoren i Hongkong SAR er forretningstjenester, inkludert data- og datarelaterte tjenester og telekommunikasjonstjenester, men også andre sektorer som skipsfartstjenester er viktige for norske tjenestetilbydere.
Avtalebestemmelsene om handel med tjenester bygger på WTO-avtalen om handel med tjenester – GATS. For EFTA var det viktig å videreføre Hongkong SARs GATS-forpliktelser i frihandelsavtalen, samtidig som man søkte forbedringer der det var mulig på områder av særskilt interesse. Forhandlingene om markedsadgang tok utgangspunkt i bindingslistene i GATS. Måten det ble gjort på i dette tilfellet var ved å liste opp unntakene fra markedsadgang i en såkalt negativ reservasjonsliste. Reservasjonene binder enten avtaleparten til eksisterende lovgivning, eller innebærer ingen markedsadgangsforpliktelser for den gitte sektoren. Norske posisjoner ble ivaretatt gjennom unntak i reservasjonslisten. Det ble prioritert å sikre at Hongkong SARs forpliktelsesnivå i størst mulig grad ble bundet til eksisterende lovgivning for å gi bedre forutsigbarhet for norske tjenestetilbydere. Det ble oppnådd mer forutsigbare forpliktelser på områder som energirelaterte tjenester, skipsfartsrelaterte tjenester, finansielle tjenester og telekommunikasjonstjenester. Dette er forbedringer av betydning for tjenestesektorer som er viktige for Norge.
3.11 Investeringer
Formålet med investeringskapitlet er å oppnå vesentlig samme regulering for investeringer i varesektoren som for investeringer i tjenestesektoren. Kapitlet gjelder bare for investeringer som ikke er dekket av frihandelsavtalens kapittel om handel med tjenester. Kapitlet omfatter bestemmelser om retten til å investere, men ikke investeringsbeskyttelse. Avtalen forplikter, med enkelte unntak, partene til å gi nasjonal behandling til investorer fra den andre parten og deres investeringer. Hongkong SAR har unntatt energisektoren og tatt reservasjoner knyttet til avgiftspliktige varer og CD-produksjon. Norge har unntatt olje- og energisektorene og skatteområdet. I Norge er det enkelte nasjonalitetskrav ved kjøp av fiskefartøyer mv., og dette er ivaretatt i den norske reservasjonslisten. Det er videre gjort unntak for norske lover og tiltak som har til formål å beskytte og fremme språklig og kulturelt mangfold og politikk knyttet til kulturområdet og det audiovisuelle området for å ivareta handlefriheten på kultur- og medieområdet. Norge har også tatt reservasjoner knyttet til reparasjon av transportutstyr.
Etter kapitlet skal partene tilstrebe å tillate personer fra den andre parten, og nøkkelpersonell ansatt av en person fra den andre parten og deres ektefelle og barn, midlertidig tilgang til og opphold i sitt territorium innenfor rammen av sine lover og reguleringer.
I kapitlet fastslås det at en part i utgangspunktet ikke skal anvende restriksjoner på løpende transaksjoner og kapitalbevegelser relatert til kommersiell tilstedeværelse som reguleres av kapitlet.
3.12 Beskyttelse av immaterielle rettigheter
Frihandelsavtalens bestemmelser om immaterielle rettigheter er nedfelt i avtalens kapittel 5 og i avtalens vedlegg XII. Hongkong SAR har allerede et godt utviklet nasjonalt regelverk for immaterielle rettigheter. Frihandelsavtalen bygger på WTO-avtalen om handelsrelaterte sider ved immaterielle rettigheter – TRIPS. På mange områder går kravene til immaterialrettsbeskyttelse utover det som følger av TRIPS. Dette gjelder for industridesign, hvor avtalen gir 25 års beskyttelse, mot 10 i TRIPS, beskyttelse av fortrolig testdata, patenter, plantesortsbeskyttelse, opphavsrett, varemerker og geografiske indikasjoner.
I tillegg til godt materielt vern for immaterielle rettigheter, sikrer avtalen effektiv håndheving av rettighetene. Avtalen inneholder derfor bestemmelser om eksempelvis grensekontroll for å holde tilbake varer der import vil gjøre inngrep i opphavsrettigheter eller varemerkerettigheter.
3.13 Offentlige anskaffelser
Både EFTA-statene og Hongkong SAR er tilsluttet WTO-avtalen om offentlige anskaffelser – GPA. Kapitlet om offentlige anskaffelser i frihandelsavtalen har en bestemmelse som fastsetter at partenes gjeldende respektive GPA-forpliktelser vil være en del av avtalen. Prosedyrene og åpenhetsreglene i GPA vil dermed kunne påberopes under frihandelsavtalen.
3.14 Konkurranse
Frihandelsavtalens bestemmelser om konkurranse er nedfelt i avtalens kapittel 7. Avtalen fastsetter at visse typer konkurransebegrensende samarbeid og misbruk av dominerende stilling, som har som formål eller er egnet til å vri konkurransen og som kan påvirke samhandelen mellom avtalepartene, er i strid med avtalen. EFTA-statene og Hongkong SAR har anledning til å bringe saker som angår konkurransekapitlets bestemmelser for Den blandede komité, men kapitlet er unntatt reglene om tvisteløsning. Partene skal innen tre år etter avtalens ikrafttredelse vurdere å utvikle konkurransebestemmelsene.
3.15 Bærekraftig utvikling
Avtalen mellom EFTA-statene og Hongkong SAR er den første som ble fremforhandlet etter at modellkapitlet om handel og bærekraftig utvikling ble godkjent på EFTAs ministermøte i juni 2010. Modellkapitlet inneholder bestemmelser om både miljø og arbeidstakerrettigheter i selve avtalen. Hongkong SAR har ikke selvstendig kompetanse i ILO-saker, men representeres av Kina. Hongkong SAR kunne i forhandlingene ikke akseptere bestemmelser om arbeidstakerrettigheter i selve avtalen. Resultatet ble et kapittel om handel og miljø i hovedavtalen og en særskilt avtale om arbeidstakerrettigheter som formelt sett er separat fra frihandelsavtalen, men hvor det er direkte koblinger mellom frihandelsavtalen og denne avtalen. Frihandelsavtalen inneholder videre en utviklingsklausul om bærekraftig utvikling.
3.16 Institusjonelle bestemmelser
Det opprettes en blandet komité, bestående av representanter fra hver av EFTA-statene og Hongkong SAR, som blant annet skal administrere og overvåke gjennomføringen av avtalen. En av komiteens viktigste funksjoner er å treffe beslutninger om eventuelle endringer i avtalens vedlegg. Slike endringer vil normalt være av teknisk art, for eksempel som følge av endringer i det WTO-regelverket som avtalen bygger på. Komiteen er også konsultasjonsorgan i handelstvister under avtalen. Hittil har det ikke vært slike tvister under en EFTA-handelsavtale.
3.17 Tvisteløsning
Avtalen inneholder bestemmelser om løsning av tvister om tolkningen av partenes rettigheter og forpliktelser under avtalen. Etter at partene har konsultert, er det åpnet for adgang til voldgift. Dersom den tapende part ikke gjennomfører voldgiftspanelets avgjørelse innen tidsfristen, er det gitt adgang til mottiltak.