8 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget
8.1 Til endringene i forsvarspersonelloven
Til § 2
Forsvarspersonelloven § 2 regulerer hvem loven gjelder for. Forsvarspersonelloven skal gjelde for militært tilsatte i Forsvarsdepartementet med underliggende etater, når ikke annet er fastsatt i eller i medhold av denne lov. Endringen av benevnelsen fra tilsatt militært personell til militært tilsatte innebærer ingen endring av virkeområdet til loven i forhold til tidligere rettstilstand.
Til § 3
Bestemmelsen definerer personellkategoriene militært tilsatte og forsvarspersonell. Kategorien militært tilsatte defineres som offiserer, befal, grenaderer og konstabler som er tilsatt i Forsvaret.Offiserer skal som hovedregel kjennetegnes av at de har akademisk og militær offisersutdanning, og de skal representere breddekompetanse innenfor et vertikalt karrieresystem som er basert på offisersgrader (OF 1-9). Deres primære rolle er ledelse, kommando og kontroll.Befal skal generelt kjennetegnes av at de representerer dybdekompetanse innenfor sine respektive fagfelt i et tilpasset karrieresystem med befalsgrader (OR 5-9). Deres primære rolle ut over dette er utøvende lederskap. Grenaderer og konstabler skal generelt kjennetegnes av at de representerer dybdekompetanse innenfor sine respektive fagfelt i et tilpasset karrieresystem med egne grader (OR 1-4). Deres primære rolle er å utøve det praktiske militære håndverket.Vernepliktige faller utenfor definisjonen militært tilsatte, da disse ikke har et tilsettingsforhold i Forsvaret. Bestemmelsen presiserer dermed at med forsvarspersonell menes også vernepliktige, i tillegg til militært tilsatte og sivilt tilsatt personell.
Til § 4
Bestemmelsen regulerer tilsettingsvilkårene for offiserer, befal, grenaderer og konstabler, og alle ledd i bestemmelsen skal gjelde for disse personellkategoriene. Disse personellkategoriene defineres som militært tilsatte.
Ordningen for militært tilsatte utvides til også å omfatte et hovedelement om tilsetting. Dette innebærer at ordningen vil bestå av fire hovedelementer: tilsetting, disponering, avansement og utdanning.
Begrepet hovedlinjer endres til de overordnede rammene i ordningen for militært tilsatte. Endringen innebærer ingen materielle endringer.
Til § 5
Bestemmelsen regulerer tilsettingsforholdet for alle militært tilsatte. Offiserer, befal, grenaderer og konstabler skal kunne tilsettes enten midlertidig etter tjenestemannsloven, fast til de fyller 35 år eller fast til de fyller 60 år. De som er tilsatt midlertidig, skal fratre stillingen sin uten oppsigelse. Dette avviker fra regelen i tjenestemannsloven. De som er fast tilsatt, skal fratre stillingen ved første månedsskifte etter at de har fylt 35 eller 60 år. Særaldersgrensen på 60 år videreføres.
Forsvaret kan ved behov forlenge tilsettingsperioden med inntil 3 år for dem som er tilsatt til de fyller 35 år. Adgangen til å forlenge tilsettingsforholdet ved oppnådd aldersgrense på 60 år når spesielle forhold gjør det nødvendig, skal gjelde for offiserer, befal, grenaderer og konstabler. Når det gjelder forståelsen av spesielle forhold, er dette en videreføring av gjeldende rett.
Departementet gir nærmere regler om varigheten av og om adgangen til å fornye det midlertidige tilsettingsforholdet.
Til § 7
Departementet foreslår ingen materielle endringer i selve disponeringsplikten eller i bestemmelsens øvrige ledd, utover hvilke personellkategorier plikten gjelder for. Bestemmelsen gjelder for offiserer, befal, grenaderer og konstabler (militært tilsatte).
Det gjøres en språklig forbedring av lovteksten i første ledd tredje punktum: hvor endres til i de tilfeller der.
Til § 8
Bestemmelsen fastsetter at personer med plikttjeneste i Forsvaret ikke har rett til selv å si opp sin stilling. Plikttjeneste er pålagt tjeneste som motytelse for utdanning betalt av Forsvaret. Personellkategorien endres til å gjelde for alle som er militært tilsatte, herunder offiserer, befal, grenaderer og konstabler. Tjenestemannslovens bestemmelser om fortrinnsrett og rett til ventelønn skal ikke kunne gjøres gjeldende ved opphør av midlertidig tilsetting, eller fast tilsetting til 35 år, eventuelt forlenget til 38 år. Dette innebærer at offiserer, befal, grenaderer og konstabler som er midlertidig tilsatt, eller som er tilsatt fast til de fyller 35 år eller 38 år, ikke kan gjøre gjeldende fortrinnsrett og rett til ventelønn etter tjenestemannslovens bestemmelser.
Til § 10
Forsvarspersonelloven § 10 har regler om pliktmessig avhold. Bestemmelsen regulerer i første ledd at militært tilsatte og vernepliktige i tjenestetiden ikke skal nyte alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel. I andre ledd reguleres at militært tilsatte og vernepliktige ikke skal møte til tjeneste påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel. Endringen av benevnelsen fra tilsatt militært personell til militært tilsatte innebærer ingen materielle endringer i innholdet av bestemmelsen.
Til § 11
Første ledd endres til at militært tilsatte kan disponeres til tjenestegjøring i internasjonale operasjoner i tråd med de foreslåtte personellkategoriene i ordningen for militært tilsatte. Den språklige endringen i lovteksten innebærer ingen materielle endringer i innholdet av bestemmelsen.
Til § 12 b
Forsvarspersonelloven § 12 b regulerer at staten, uavhengig av skyld, skal erstatte tap påført sivilt personell, militært tilsatte eller vernepliktige på grunn av skade eller sykdom oppstått som følge av tjeneste i en internasjonal operasjon, herunder psykiske belastningsskader.
Endringen av benevnelsen fra militært personell til militært tilsatte og vernepliktige innebærer ingen materielle endringer i innholdet av bestemmelsen.
Til § 19
Første ledd er en overgangsbestemmelse for når sivilt tilsatt personell kan disponeres til internasjonale operasjoner. Begrepet angjeldende personellkategori endres til bestemte kategorier. Den språklige endringen i lovteksten innebærer ingen materielle endringer i innholdet av bestemmelsen.
Andre ledd regulerer skjæringstidspunktet for når tjenestemannslovens regler om oppsigelse kommer til anvendelse. Personellkategorien endres i tråd med forslag til ordningen for militært tilsatte. Yrkesbefal endres til tidligere yrkesbefal. Endringen innebærer ingen materielle endringer i innholdet av bestemmelsen. Bestemmelsen skal sikre at rettighetene til et særskilt oppsigelsesvern for yrkesbefal tilsatt før 1. januar 2005 blir videreført. Det betyr at yrkesbefal som er tilsatt før 1. januar 2005 med et særskilt oppsigelsesvern, beholder dette selv om personen bytter personellkategori. Det presiseres at tidligere yrkesbefal tilsatt før 1. januar 2005 beholder et særskilt stillingsvern for oppsigelse, uavhengig av hvilken personellkategori personen omfattes av etter ordningen for militært tilsatte.
8.2 Til endringene i lov om pensjonering av fastlønt befal som etter søknad gis avskjed med redusert lønn og tjenesteplikt
Til lovens tittel
I tråd med endringer i ordningen for militært tilsatte endres lovens tittel til lov om pensjonering av militært tilsatte som etter søknad gis avskjed med redusert lønn.
Til § 1
Bestemmelsen regulerer at det er militært tilsatte som etter søknad kan få avskjed med redusert lønn med de rettigheter og plikter som det gir etter loven. Dette innebærer at offiserer, befal, grenaderer og konstabler kan søke om avskjed med redusert lønn og tjenesteplikt.
Til § 3
Bestemmelsen regulerer at utover reglene i denne loven, gjelder lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens pensjonskasse for de militært tilsatte. Militært tilsatte er offiserer, befal, grenaderer og konstabler.
Til § 4
Bestemmelsen regulerer når loven trer i kraft, og gis også virkning for personer som allerede er innvilget avskjed i samsvar med Stortingets vedtak av 6. juli 1953. Med personer menes militært tilsatte som faller inn under loven.
8.3 Til ikraftredelsesbestemmelsen
Det innføres en overgangsbestemmelse for tidligere yrkesbefal som før lovens ikrafttredelse har et fast tilsettingsforhold til de fyller 60 år. Overgangsbestemmelsen presiserer at disse, ved bestemmelsens ikrafttredelse, vil opprettholde et fast tilsettingsforhold til de fyller 60 år.
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.